ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΟΑΚΑ
Σε βάρος αθλητών, αθλητικών σωματείων και αθλουμένων τα σχέδια παραχώρησης σε ιδιώτες

Συνάντηση εργαζομένων στο ΟΑΚΑ με τον Θ. Λιάππη, υπεύθυνο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στο ΟΑΚΑ
Από τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στο ΟΑΚΑ
Οι συνέπειες της απόφασης της κυβέρνησης για παραχώρηση του γηπέδου τένις και του κλειστού γυμναστηρίου στο συγκρότημα του ΟΑΚΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης αντιπροσωπείας του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΟΑΚΑ με τον Θοδωρή Λιάππη, υπεύθυνο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνάντηση παραβρέθηκε η Γιώτα Κίτσου, από τον τομέα Δημοσίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΚΑ ανέδειξαν τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αθλητικά σωματεία και οι ομοσπονδίες που δραστηριοποιούνται στους χώρους, αλλά και τους κινδύνους για την ελεύθερη πρόσβαση στην άθληση και την ψυχαγωγία στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο μετά τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις. Οπως ανέφεραν μάλιστα, οι εγκαταστάσεις του τένις και του κλειστού του ΟΑΚΑ είναι μόνο η αρχή, αφού τα γενικότερα κυβερνητικά σχέδια που έχουν ήδη ανακοινωθεί (ΟΑΚΑ 2.0) προβλέπουν τη γενικότερη εμπορευματοποίηση του χώρου. Παράλληλα εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το εργασιακό τους μέλλον. Στη συζήτηση έγινε λόγος για τη σημερινή κατάσταση του συγκροτήματος του ΟΑΚΑ και τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, όπως η έλλειψη προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής, η μη συντήρηση των εγκαταστάσεων κ.ά.

Απ' την πλευρά του, ο Θοδωρής Λιάππης τόνισε πως για το ΚΚΕ δεν είναι πολυτέλεια να ασχολείται με τα θέματα του αθλητισμού και τα προβλήματα που αυτός αντιμετωπίζει. Στάθηκε στην πάγια θέση του Κόμματος πως το ΟΑΚΑ και οι άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να αποτελούν κυψέλες αθλητισμού, ενώ η χρήση τους θα πρέπει να αφορά τη δουλειά των αθλητικών ομοσπονδιών, των σωματείων, να αξιοποιούνται από τα σχολεία της περιοχής, καθώς και να παρέχεται στον λαό ελεύθερη πρόσβαση στην άθληση και την ψυχαγωγία. Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των εργαζομένων του ΟΑΚΑ.

Οπως τόνισε, τα όσα συμβαίνουν με τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ δεν είναι ένα σημερινό ζήτημα, της νυν κυβέρνησης, αλλά στην ουσία υλοποιούνται τα χρόνια σχέδια που υπάρχουν για την εμπορευματοποίησή του με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Σχέδια που, όπως εξήγησε, βασίζονται στη λογική πως «τα γήπεδα πρέπει να παράγουν χρήμα» και αυτό δεν συμβαίνει μόνο μέσω της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, αλλά και μέσω γενικότερων χρήσεων όπως π.χ. η κατασκευή σε αθλητικούς χώρους μαρίνων, υδατοδρομίων, καζίνο κ.λπ. Γι' αυτό, όπως είπε, τόσο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις αθλητικές εγκαταστάσεις όσο και ο κόσμος θα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, για τα όσα γίνονται σήμερα καθώς και τι έχει προηγηθεί, παλεύοντας για έναν αθλητισμό - δικαίωμα για όλους.

BASKET LEAGUE - ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
Ραντεβού πρόκρισης για ΠΑΟ και Λάρισα

Τον πέμπτο και καθοριστικότερο αγώνα τους για την ημιτελική φάση της Basket League δίνουν σήμερα στο ΟΑΚΑ Παναθηναϊκός και Λάρισα (19.30 - ΕΡΤ3). Οι δύο ομάδες είναι ισόπαλες 2-2 στη σειρά και έτσι ο σημερινός νικητής θα είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στη σειρά των τελικών, με τον μεν Παναθηναϊκό να θέλει να δικαιώσει - επιτέλους - τον τίτλο του φαβορί, τη δε Λάρισα, μια που έφτασε μέχρι εδώ, να διεκδικεί χωρίς άγχος μία ακόμα υπέρβαση.

Εκτός των άλλων αναμένεται με ενδιαφέρον να φανεί αν θα υπάρξει συνέχεια στο σκηνικό έντασης που δημιουργήθηκε κατά το τέταρτο ματς στη Λάρισα, με τον Παναθηναϊκό να φωνάζει για τη διαιτησία αλλά και για τις συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα. Αξίζει σε σχέση με αυτό να αναφερθεί ότι προχτές ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο, και φέρεται να του μετέφερε τα έντονα παράπονα της ομάδας του για τα ζητήματα με τη διαιτησία.

Γενικά στους «πράσινους» γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστεί το αρνητικό κλίμα από τις δύο αναπάντεχες ήττες στη σειρά των ημιτελικών και να πάρει η ομάδα τη νίκη και την πρόκριση στους τελικούς, προκειμένου να επανέλθει και η ηρεμία. Ο τεχνικός της ομάδας Γιώργος Βόβορας ζήτησε από τους παίκτες του συγκέντρωση, να αποφύγουν τα λάθη των προηγούμενων αγώνων και να δείξουν την πραγματική τους αξία. Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Παπαπέτρου, που τραυματίστηκε στο γόνατο στο τέταρτο ματς.

Από την άλλη, η Λάρισα πάει στο ΟΑΚΑ με την ψυχολογία στα ύψη και πίστη ότι το όνειρο της πρόκρισης στους τελικούς μπορεί να γίνει πράξη. Προβλήματα απουσιών δεν υπάρχουν και ο τεχνικός της ομάδας, Φώτης Τακιανός, ζήτησε από τους παίκτες του να επιδείξουν το ίδιο πάθος όπως στους προηγούμενους αγώνες.

SUPER LEAGUE 1
Στις 11 και 18 Ιούνη το μπαράζ Λαμίας - Βέροιας

Στις 11 και 18 Ιούνη θα διεκδικήσουν την εναπομείνασα θέση στη Super League 1 η Λαμία, 13η της SL1, και η Βέροια, 2η της SL2. Αυτό αποφασίστηκε χτες από την ΕΠΟ, μια που λύθηκαν οι δικαστικές εκκρεμότητες και επικυρώθηκε η βαθμολογία των θέσεων 7 έως 14 στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας για τη σεζόν που πέρασε. Με βάση δε το αποτέλεσμα της κλήρωσης της Ομοσπονδίας, ο πρώτος αγώνας μπαράζ θα γίνει στην έδρα της Βέροιας και η ρεβάνς στην έδρα της Λαμίας.

Θυμίζουμε ότι σε αντίθεση με τους αγώνες μπαράζ μεταξύ Βέροιας και Λεβαδειακού για την 1η θέση στη SL2 και την απευθείας άνοδο στη SL1 (που ανέδειξαν νικήτρια την ομάδα της Λιβαδειάς), στους αγώνες μπαράζ Λαμίας - Βέροιας θα ισχύσει ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ, δηλαδή σε περίπτωση ισοπαλίας στο συνολικό σκορ των δύο αγώνων θα προκριθεί η ομάδα που θα έχει σημειώσει περισσότερα εκτός έδρας γκολ.

ΠΑΟΚ: Τη δεύτερη μεταγραφική του κίνηση ενόψει της νέας σεζόν πραγματοποίησε ο ΠΑΟΚ, με την ΠΑΕ να ανακοινώνει χτες την απόκτηση του 27χρονου Πορτογάλου μπακ Ράφα Σουάρες για τρία χρόνια. Ο Σουάρες στο παρελθόν έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων σε Πόρτο, Φούλαμ και Εϊμπαρ, ενώ πέρυσι αγωνιζόταν στην πορτογαλική Γκιμαράες. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί για τον «Δικέφαλο του Βορρά» η μεταγραφή του 28χρονου Ουρουγουανού μέσου Νικολάς Κουαλιάτα για τέσσερα χρόνια.

ΠΑΣ Γιάννινα: Ο Θανάσης Στάικος είναι ο νέος προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα, όπως ανακοινώθηκε χτες. Θα αντικαταστήσει στην τεχνική ηγεσία της ομάδας τον Ηρακλή Μεταξά, του οποίου ήταν βοηθός κατά την περσινή σεζόν.

Βόλος: Μετά τη συμφωνία με τον 48χρονο Γάλλο τεχνικό Οσβάλντ Τανσό, ο Βόλος ολοκλήρωσε και τις πρώτες του μεταγραφικές κινήσεις, ανακοινώνοντας την απόκτηση του 24χρονου Ισπανού μεσοεπιθετικού Βίκτορ Φερνάντες και του 24χρονου Ελληνα αμυντικού Αντώνη Οικονόμπουλου.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ - ΜΠΑΡΑΖ
Εξασφάλισε την άνοδο ο Αγροτικός Αστέρας

Ο Αγροτικός Αστέρας είναι η δεύτερη ομάδα, μετά την Παναχαϊκή, που εξασφάλισε την άνοδό της στη Super League 2, μία αγωνιστική πριν το τέλος του μίνι πρωταθλήματος μπαράζ της Γ' Εθνικής. Στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής η ομάδα του Ευόσμου νίκησε 3-1 τον Ηρακλή Λάρισας και εξασφάλισε και μαθηματικά την παρουσία της στην πρώτη τετράδα, που δίνει άνοδο στη δεύτερη κατηγορία.

Στους άλλους αγώνες, σπουδαία νίκη πήρε η Ηλιούπολη με 1-0 επί της Προοδευτικής και διατηρεί ελπίδες ανόδου, ενώ η ήδη προβιβασμένη Παναχαϊκή νίκησε 2-1 τον ΠΑΟ Ρουφ. Ρεπό είχε ο Μακεδονικός.

Στην 7η και τελευταία αγωνιστική τις δύο εναπομείνασες θέσεις ανόδου θα διεκδικήσουν Προοδευτική, Ηλιούπολη και Μακεδονικός.

  • Η βαθμολογία: Παναχαϊκή 15, Αγροτικός Αστέρας 10, Μακεδονικός 8, Προοδευτική 7, ΠΑΟ Ρουφ 6, Ηλιούπολη 4, Ηρακλής Λάρισας 1.
ΒΟΛΕΪ
Οι ευρωπαϊκές συμμετοχές των ελληνικών ομάδων

Τη λίστα με τις συμμετοχές των ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά κύπελλα βόλεϊ ανδρών και γυναικών έδωσε στη δημοσιότητα χτες η Ομοσπονδία Βόλεϊ. Σύμφωνα με αυτή όσον αφορά τους άνδρες η Ελλάδα δεν θα έχει συμμετοχή στο Champions League και το CEV αφού τόσο ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός όσο και ο δεύτερος του πρωταθλήματος Ολυμπιακός θα μετάσχουν στο Challenge Cup. Στον ίδιο θεσμό έκαναν αίτημα συμμετοχής τόσο ο ΠΑΟΚ (4ος) όσο και ο Μίλωνας ως επιλαχών για τη θέση του Φοίνικα Σύρου (3ος στη βαθμολογία) που αποσύρθηκε από την ευρωπαϊκή συμμετοχή του. Ωστόσο οι συμμετοχές των δύο θα εξαρτηθούν από το εάν υπάρξουν κενές θέσεις στη διοργάνωση.

Στις γυναίκες ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός αιτήθηκε επίσης να παίξει στο αντίστοιχο Challenge Cup ενώ ο δεύτερος του πρωταθλήματος Ολυμπιακός δήλωσε συμμετοχή στο CEV Cup. Στο Challenge Cup θα αγωνιστούν επίσης οι ΠΑΟΚ και Αρης ενώ αίτημα συμμετοχής κατέθεσε και η Θέτις Βούλας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ