ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυψέλες της πάλης των γυναικών οι σύλλογοι και οι ομάδες

Με τα νέα μέλη των συλλόγων και των ομάδων και τις νεοεκλεγμένες στα διοικητικά τους συμβούλια συζήτησε τη Δευτέρα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), για να βοηθήσει τις γυναίκες που πρόσφατα προσέγγισαν τη δράση της να μπουν στα γεμάτα στην πάλη για τα προβλήματα των γυναικών από την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια. Να συμβάλει ώστε να γνωρίσουν καλύτερα το χαρακτήρα και τους στόχους της ΟΓΕ και να συμβάλουν όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά στους αγώνες του επόμενου διαστήματος.

Στα νέα μέλη μίλησε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, η οποία τόνισε πως η ΟΓΕ είναι γέννημα της γυναικείας λαϊκής βάσης και η συγκρότησή της, το 1976, αποτέλεσε συνέχεια της συμμετοχής των γυναικών στους εθνικοαπελευθερωτικούς, εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Η ταυτότητα και η φυσιογνωμία της ΟΓΕ υπήρξε ξεκάθαρη από τα πρώτα της βήματα μέχρι σήμερα. Η ΟΓΕ ερμηνεύει την ανισότιμη θέση της γυναίκας ως πρόβλημα κοινωνικό, με ταξική και φυλετική φύση, που έχει τη ρίζα του στην ταξική εκμετάλλευση. «Το γυναικείο ζήτημα θα λυθεί όταν πάψει να υπάρχει εκμετάλλευση, όταν αλλάξει η τάξη στην εξουσία, όταν θα γίνουν λαϊκή περιουσία τα μέσα παραγωγής», ανέφερε η Καλλιόπη Μπουντούρογλου και συνέχισε: «Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει την ισοτιμία στις γυναίκες, γιατί έρχεται σε αντίθεση με τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα».

Παρέμβαση στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας

Η ΟΓΕ απευθύνεται στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, επεξεργάζεται τις θέσεις της με γνώμονα τα συμφέροντα των γυναικών του καθημερινού μόχθου, οι διεκδικήσεις και το πλαίσιο πάλης της έχουν ταξικό προσανατολισμό. Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων είναι αυτές που βιώνουν τις συνέπειες της ανισοτιμίας, ενώ σήμερα, που η καπιταλιστική οικονομική κρίση δίνει την ευκαιρία στο κεφάλαιο να αφαιρέσει ό,τι έχει κατακτήσει η εργατική τάξη και να κάνει την εργατική δύναμη ακόμα πιο φθηνή, οι γυναίκες αυτές βρίσκονται πρώτες στο στόχαστρο της επίθεσης.

Η ΟΓΕ δεν παλεύει μόνη της, αλλά με συμμάχους το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τις αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και της νεολαίας. Αποτελεί μέρος του ενιαίου μετώπου που χτίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, παλεύει μαζί τους με προοπτική την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και την απαλλαγή του λαού από το ζυγό των μονοπωλίων. Στα πλαίσια αυτής της συμμαχίας επωμίζεται την ιδιαίτερη ευθύνη να απευθυνθεί πλατιά στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, να συμβάλει να απεγκλωβιστούν από τις παγίδες της μοιρολατρίας, του φόβου, της ατομικής λύσης και να πάρουν θέση στον οργανωμένο αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Οπως ανέφερε η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, «κάθε σύλλογος και κάθε ομάδα της ΟΓΕ αποτελεί και έναν κρίκο αυτής της συμμαχίας. Οσο δυναμώνει κάθε κρίκος, θα δυναμώνει και η συμμαχία», ενώ χαρακτήρισε «σημείο - κλειδί» τη λειτουργία των συλλόγων και των ομάδων, την αυτοτελή τους δράση, την ανάπτυξη και τη μαζικοποίησή τους. Τέλος, στάθηκε στην αξία που έχει η επιλογή των γυναικών να ενταχθούν στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, καθώς πρόκειται για επιλογή «μιας στάσης ζωής με αξιοπρέπεια, μιας στάσης ζωής που ανεβάζει την κοινωνική συνείδηση, εξυψώνει αξίες και ιδανικά, απαντάει αποτελεσματικά στη βαρβαρότητα που μας απειλεί, αποτελεί την καλύτερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών».

Συνέχεια στη συζήτηση αυτή καλούνται να δώσουν οι σύλλογοι και οι ομάδες οργανώνοντας συσκέψεις με τα νέα μέλη τους και καλώντας εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, νέες γυναίκες να γνωρίσουν την ΟΓΕ και να γίνουν μέλη της. Ηδη ο Σύλλογος της Παλλήνης έχει προγραμματίσει για την Παρασκευή μια τέτοια συζήτηση.

Δράση για την επιτυχία της απεργίας

Η ΟΓΕ καλεί τους συλλόγους και τις ομάδες να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας του ΠΑΜΕ, την πρώτη μέρα συζήτησης των νέων μέτρων στη Βουλή. Σχετική σύσκεψη πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο ο Σύλλογος Γυναικών Πατησίων - Ριζούπολης.

Στα νέα αντιλαϊκά μέτρα με τα οποία το κεφάλαιο «φορτώνει το βάρος της δικής του κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης και κατ' επέκταση στις πλάτες της γυναίκας εργάτριας» στάθηκε η Μαρία Τσάτσα, πρόεδρος του συλλόγου. Ιδιαίτερη αναφορά στα σχέδια των μονοπωλίων για το κέντρο της Αθήνας έκανε η Καίτη Πανοπούλου, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Στέκι εργαζομένων και νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης», στο κτίριο του οποίου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη. Η Κ. Πανοπούλου καλωσόρισε τις μετανάστριες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν στη σύσκεψη και υπογράμμισε πως η γενική απεργία του ΠΑΜΕ μπορεί να στείλει μήνυμα πως «ο ελληνικός λαός και οι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα δε σκύβουν το κεφάλι».

Ο κύριος δημοσιολόγος και οι «ψιλές στους βουλευτές»...

«Οι βουλευτές είναι άνθρωποι που πρέπει να δουλεύουν σκληρά, να εξηγούν και ενίοτε πρέπει να μάθουν να τρώνε και καμιά ψιλή»... Ποιος το είπε αυτό; Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», στη χτεσινή πρωινή ραδιοφωνική του εκπομπή. Με άλλα λόγια, τα Μέσα, οι γραφίδες και τα μικρόφωνα που με κάθε αφορμή προσπαθούν να ταυτίσουν τους προπηλακισμούς των βουλευτών με το οργανωμένο κίνημα για να το συκοφαντήσουν, εμφανίζονται να ενθαρρύνουν τους προπηλακισμούς, ξέροντας ταυτόχρονα ότι τέτοιες ενέργειες είναι προβοκατόρικες κατά του οργανωμένου κινήματος. Κατά τα άλλα διαφωνούν, αλλά έχουν την άποψη ότι πότε πότε δε βλάφτει να τρώει... ψιλές και κανένας βουλευτής. Γιατί; Επειδή αυτό που τους συμφέρει είναι να εκφράζεται πολιτικά ανώριμα η αγανάκτηση του κόσμου για την κυρίαρχη πολιτική, να ξεπερνιέται η δυσαρέσκεια με ατομικά αδιέξοδα ξεσπάσματα, τα οποία είναι και εύκολα κατακριτέα και ανώδυνα για το σύστημα, και να την «περνάνε ζάχαρη» τα αφεντικά τους, που κατέχουν και τα μέσα παραγωγής, να αυξάνεται η κερδοφορία τους, τσακίζοντας τους εργαζόμενους καθημερινά από την αυξανόμενη εκμετάλλευση, που τους ωθεί στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση. Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και η λαϊκή αντίδραση εκτονώνεται ανώδυνα για το σύστημα, και το οργανωμένο κίνημα κατασυκοφαντείται, με ενορχηστρωτές τους αξιότιμους κυρίους δημοσιολόγους των αστών, σαν τον Μπ. Παπαδημητρίου.

«Μερικές ψιλές», λοιπόν, για εκτόνωση, κόντρα στην οργανωμένη ταξική πάλη. Πώς να λειτουργεί άραγε μία τέτοια άποψη ενός καθ' όλα καθωσπρέπει δημοσιολόγου; Προτρεπτικά προς τέτοιες ενέργειες ή προστατευτικά για το αστικό πολιτικό σύστημα; Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ένα δρόμο έχουν. Την οργανωμένη πάλη μέσα από τα ταξικά συνδικάτα και τους άλλους φορείς, τη συμμαχία τους κόντρα στους κεφαλαιοκράτες, για την αντεπίθεση και την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Να εγκαταλείψουν μαζικά τα αστικά κόμματα και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Μανούλες στη διαστρέβλωση του ΚΚΕ

Χαμηλής νοημοσύνης δεν είναι, ούτε αδαής για τα όσα λέει το ΚΚΕ. Παριστάνει όμως τον ανήξερο, για να συκοφαντήσει το ΚΚΕ. Ο λόγος για τον Μπ. Παπαδημητρίου του «ΣΚΑΪ». Στη ραδιοφωνική του εκπομπή εκτίμησε ότι όλα τα κόμματα συναγωνίζονται για το «ποιος θα είναι περισσότερο πλατεία από τον άλλον» και λίγο αργότερα, παρουσίασε ένα ηχητικό απόσπασμα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συγκέντρωση της Δευτέρας στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ, στο οποίο η Αλέκα Παπαρήγα έλεγε: «Επομένως, ο αγώνας δεν μπορεί να μένει στις πλατείες, δεν τις υποτιμούμε τις πλατείες και εμείς κάνουμε κεντρικές κινητοποιήσεις, αλλά για να ριζώσει ο αγώνας και να έχει αποτελέσματα πρέπει να πατήσει σε κάθε τόπο δουλειάς, εκεί που είναι απευθείας ο ταξικός αντίπαλος. Η αλλαγή που έχουν ανάγκη ιδιαίτερα οι εργατοϋπάλληλοι, η εργατική τάξη, αυτοί που δουλεύουν μάλιστα στη βιομηχανία, στην υλική παραγωγή, στην παραγωγή εμπορευμάτων, είναι μια ριζική αλλαγή στο πεδίο της οικονομίας. Εμείς λέμε την κατάργηση της κυριαρχίας των μονοπωλίων στην οικονομία».

***

Δέσ' τε τώρα πώς ερμήνευσε ο «αϊτός» του «ΣΚΑΪ» τα όσα είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η κυρία Παπαρήγα τώρα σκέφτεται ότι ίσως θα έπρεπε να είχε δει διαφορετικά εκείνα τα περίφημα περί ανυποταγής, περί εξεγέρσεων παντού και για τα πάντα, περί διαδηλώσεων οι οποίες έτσι γινόντουσαν χωρίς ιδιαίτερο σκοπό, περί όλου αυτού του πράγματος το οποίο βεβαίως τώρα πήγε πλατεία, και εκεί δυσκολεύονται να υψώσουν τις παντιέρες, τα πανό, το ΠΑΜΕ δεν έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ή έστω το μοναχικό ρόλο που έχει αποφασίσει ότι πρέπει να έχει και τον έχει δώσει στον εαυτό του, όπως όταν γίνεται μια απεργία πανεργατική της ΓΣΕΕ, αλλού το ΠΑΜΕ, αλλού οι υπόλοιποι. Ολα αυτά και πολλά ακόμη είναι που έφεραν τα πράγματα εδώ που τα έφεραν (...) οι πολιτικοί πρέπει να πάνε να προσκυνήσουν το λαό που δεν ενημέρωσαν, τον λαό που εξαπάτησαν πολύ συχνά, να προσπαθήσουν να του πούνε, αφού πρώτα ζητήσουν ένα πολύ μεγάλο συγγνώμη».

***

Ο Παπαδημητρίου παραδέχεται ότι το ΚΚΕ έχει μεγάλο μερτικό στο γεγονός ότι ο κόσμος κινητοποιείται και πως πιάνουν τόπο τα καλέσματά του σε ανυπακοή, όταν όλα τα άλλα κόμματα εν χορώ τρομοκρατούν το λαό να συναινέσει στην κυρίαρχη πολιτική. Ακόμα, το ΚΚΕ ήταν αυτό που από την πρώτη ώρα είπε ότι το αυθόρμητο εκφράζεται στο έδαφος που δημιουργεί η οργανωμένη πάλη και πως θα υπάρξουν και στο μέλλον λαϊκά ξεσπάσματα, ακόμα πιο μαζικά. Τα παραπάνω, ο Παπαδημητρίου προσπαθεί να τα φέρει στα μέτρα του συμφέροντος των αστών φέρνοντάς τα σε αντιπαράθεση με την εργατική - λαϊκή πάλη που για να είναι νικηφόρα θα πρέπει να είναι βαθιά ριζωμένη στους τόπους δουλειάς και να κατατείνει στην ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Η οργάνωση αυτής της πάλης αποτελεί μόνιμο προσανατολισμό και στρατηγικό στόχο του ΚΚΕ. Ο Παπαδημητρίου όμως λέει κομπογιαννίτικα ότι το ΚΚΕ φοβάται τα λαϊκά ξεσπάσματα και τώρα που βλέπει γεμάτες τις πλατείες, μετανιώνει για το κάλεσμα περί ανυπακοής και δηλώνει την προτίμησή του στο οργανωμένο κίνημα, το οποίο ελέγχει! Πρόκειται για πολιτική διαστροφή, που καμιά σχέση δεν έχει με τα όσα λέει το ΚΚΕ. Τσουβαλιάζει μάλιστα το ΚΚΕ με τα άλλα κόμματα και το καλεί να ζητήσει και αυτό συγγνώμη από το λαό, για να εκτονωθεί η δυσαρέσκειά του, επειδή αυτό βολεύει τα αφεντικά και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά τους!

***

Ο Παπαδημητρίου και η τάξη που υπηρετεί ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη του κινήματος. Ξέρουν ότι μεγάλο τμήμα αυτού του κόσμου που σήμερα διαδηλώνει με θολά αιτήματα και περιεχόμενο, μπορεί σε μια πορεία να ριζοσπαστικοποιηθεί στους δρόμους, επειδή στην Ελλάδα υπάρχει ένα ΚΚΕ με αντιμονοπωλιακή στρατηγική, που παλεύει να μην ενσωματωθούν στο σύστημα οι δεδομένες λαϊκές αντιδράσεις. Αυτό είναι που τους φοβίζει. Γι' αυτό προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του ΚΚΕ, να φέρουν σε αντιπαράθεση το οργανωμένο με το αυθόρμητο και το ΚΚΕ με τους διαδηλωτές στο Σύνταγμα και αλλού. Με τον καημό τους θα μείνουν. Αργά ή γρήγορα, ο λαός θα κλοτσήσει από το δρόμο του τα κάθε λογής αναχώματα, για να λύσει το βασικό πολιτικό ζήτημα, που δεν είναι άλλο από το ποια τάξη κατέχει την εξουσία. Σ' αυτή την κατεύθυνση, το ΚΚΕ δίνει και θα δίνει τον καλύτερο εαυτό του.


Π.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org