ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Πνεύμα» της ΔΟΕ η εμπορευματοποίηση...

Την πολιτική της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για άκρατη εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων επιβεβαίωσε η απόφαση να αυξηθεί ο αριθμός των χορηγικών κατηγοριών της «Αθήνα 2004» από 10, όπως προέκυψε από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στελεχών της ΔΟΕ και της Οργανωτικής Επιτροπής, μετά το τέλος του 1ου Συνεδρίου Χορηγών που διοργάνωσε η Οργανωτική Επιτροπή.

Μπορεί τον περασμένο Μάρτη ο διευθυντής Μάρκετινγκ της ΔΟΕ, Μ. Πέιν, να δήλωνε ότι «θα περιορίσουμε τους χορηγούς και θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε μακροχρόνιες συμφωνίες με τις εταιρίες», ωστόσο οι κατηγορίες χορηγιών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα είναι περισσότερες από τους αρχικούς υπολογισμούς. Η συγκεκριμένη απόφαση για επέκταση του χορηγικού προγράμματος είναι βέβαιο πως έχει ληφθεί κατόπιν έγκρισης των πολυεθνικών κολοσσών- χορηγών της ΔΟΕ. Κι αυτό γιατί εκείνες ελέγχουν απόλυτα το «προϊόν» και απ' ό,τι φαίνεται έκριναν πως δεν κινδυνεύουν από τον ανταγωνισμό με τις ελληνικές επιχειρήσεις... Η απόφαση αφορά τους εθνικούς χορηγούς της «Αθήνα 2004».

Το χρήμα, λοιπόν, που θα εισρεύσει στο ταμείο της ΔΟΕ, αλλά και των επιχειρήσεων που θα διαφημιστούν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων, θα είναι άφθονο, ενώ δεν αποκλείεται το μοντέλο της «Ατλάντα» (υπερεμπορευματοποίηση που προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και στελεχών της ΔΟΕ) να επαναληφθεί στο αρχαιοπρεπές περιβάλλον που πουλά περισσότερο...

Υπενθυμίζεται ότι οι δέκα κατηγορίες χορηγιών, από τις οποίες είτε έχουν αναδειχτεί χορηγοί είτε όχι, είναι οι εξής: Τηλεπικοινωνίες, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, ναυτιλία, αυτοκινητοβιομηχανία, καύσιμα, ενέργεια, αεροπορικές εταιρίες, γαλακτοβιομηχανία, ζυθοποιία).

Στο μεταξύ, στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε τα «Ολυμπιακά» προϊόντα, που φέρουν τα εμβλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, να πωλούνται στη Γαλλία, ενώ ήδη τα συγκεκριμένα προϊόντα πωλούνται στην Κύπρο.

Σε δύο μέρες, 72 πυρκαγιές!

Μπορεί οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις δύο τελευταίες μέρες σε ολόκληρη τη χώρα να ήταν μικρής έκτασης και σε αγροτοδασικές, κυρίως, εκτάσεις, το νούμερο, ωστόσο, από μόνο του είναι ανατριχιαστικό: 72 σημεία της χώρας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παραδόθηκαν στις φλόγες! Μάλιστα μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Θεσσαλία, εξακολουθούσε έως αργά χθες το βράδυ να βρίσκεται σε εξέλιξη...

Οι σημαντικότερες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν πάντως προχθές, στους νομούς Λευκάδας και Μαγνησίας. Στη θέση Νυδρί της Λευκάδας, η φωτιά ξεκίνησε στις 2 μ.μ. σε αγροτοδασική έκταση. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες, εννέα οχήματα της Πυροσβεστικής και δύο αεροσκάφη και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ της ίδιας μέρας. Στη Μαγνησία η φωτιά ξεκίνησε στην περιοχή του Αλμυρού και επίσης τέθηκε υπό έλεγχο.

Χθες το μεσημέρι στο Ποικίλο Ορος, πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση με χαμηλή βλάστηση (ξερά χόρτα και πουρνάρια). Μισή ώρα αργότερα τέθηκε υπό έλεγχο. Επίσης φωτιά είχαμε χτες στο εργοστάσιο «LABRO», στη συμβολή των οδών Βενεζουέλας και Δημελλά, στη Γλυφάδα. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο ισόγειο του εργοστασίου και τέθηκε σχεδόν αμέσως υπό έλεγχο. Τέλος, η τρίτη σημαντικότερη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες ήταν στην περιοχή Παλαμά Θεσσαλίας, στη θέση Δουβλατάνι, μια πυρκαγιά που μέχρι αργά το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση με χαμηλή βλάστηση και για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί 15 οχήματα της Πυροσβεστικής, 70 πυροσβέστες και τέσσερα αεροσκάφη.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Διοίκηση με πολιτικές σκοπιμότητες

Με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους φάνηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, με ποια πολιτική σκοπιμότητα αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή σημαντικά ζητήματα ουσιαστικής λειτουργίας του δήμου, της δημοκρατίας και της αξιοποίησης της πόλης προς όφελος των κατοίκων της.

Αρχικά, η δημοτική αρχή αρνήθηκε να καταδικάσει το νομοσχέδιο «σκούπα» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που προβλέπει τη δημιουργία εγκαταστάσεων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, την οικοδόμηση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Αλσος Ριζάρη και τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ στο χώρο του Ζαππείου. Η διοίκηση του δήμου επέμενε να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, με την αιτιολογία ότι πρέπει να οργανωθεί καλύτερα. Ο Στ. Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», σημείωσε ότι πρέπει να καταδικαστούν άμεσα αυτές οι παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι «τα κεκτημένα δεν μπορούμε να τα βάλουμε σε συζήτηση».

Αντίθετα, η διοίκηση του Δήμου, στο ζήτημα της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧ), αποφάνθηκε ότι τα έργα που γίνονται υποβιβάζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ομως, πριν από λίγα χρόνια, η ίδια δημοτική αρχή χειροκροτούσε τα σχέδια της ΕΑΧ, παρά τις προειδοποιήσεις της «Συμπαράταξης» και του Λεων. Αυδή. Ετσι, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην πλατεία Διονύσου από τις επεμβάσεις της ΕΑΧ, η διοίκηση παραδέχτηκε ότι τα έργα είναι καταστροφικά για τους πολίτες και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην υπάρξει παραπέρα υποβάθμιση των περιοχών.

Στη συνεδρίαση τέθηκαν επίσης δύο ουσιαστικά ζητήματα δημοκρατίας και λειτουργίας του δήμου.

Το πρώτο αφορούσε τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας και τον τρόπο που δρουν τα δύο σωματεία των εργαζομένων σε αυτήν. Παρά τους ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής ότι δεν τίθεται θέμα προνομιακής μεταχείρισης του ενός σωματείου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απέδειξαν το άνισο της μεταχείρισης.

Το δεύτερο αφορούσε στην οργάνωση εκδήλωσης από την επιτροπή «Γένοβα 2001» στην Τεχνόπολη (Γκάζι). Το ΔΣ της Τεχνόπολης, ενώ είχε αρχικά υποσχεθεί προφορικά τη διάθεση του χώρου - όπως είπαν εκπρόσωποι της επιτροπής - στη συνέχεια ανακάλεσε, γιατί προέκυψε πρόβλημα ενοικίου. Από την πλευρά της, η διοίκηση του δήμου - παρά την ομόθυμη τάση από όλη τη μειοψηφία για διευθέτηση του ζητήματος - εξέφρασε απλώς την «ευχή» της για να δοθεί λύση, με το «σκεπτικό» ότι δεν μπορεί να επεμβαίνει στο ΔΣ της Τεχνόπολης που η ίδια έχει διορίσει.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 10-6-01 τα παρακάτω Παρατήματα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν επετειακές εκδηλώσεις:

  • Η ΝΕ Πειραιά της ΠΕΑΕΑ, ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ, η ΚΟ Βάσης Αίγινας του ΚΚΕ και οι συγγενείς των θυμάτων, πραγματοποιούν μνημόσυνο στο νεκροταφείο της Αίγινας, για τους εκτελεσμένους αγωνιστές των φυλακών του νησιού.

Αναχώρηση στις 8 πμ με το πλοίο «Αγιος Γεώργιος» από την προβλήτα του Αργοσαρωνικού.

  • Λαμίας και Δομοκού, στις 11 πμ, θα τιμήσουν τη μνήμη των 106 Ελλήνων πατριωτών, που εκτελέστηκαν στο Κούρνοβο, στις 6-6-1943, από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο μνημείο τους κοντά στο χωριό Αγιος Στέφανος Δομοκού.

Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του Παρ/τος (Καποδιστρίου 5) και στο τηλ: 31.858.

  • Η Προσωρινή Επιτροπή Πρωτοβουλίας για το αντάμωμα των παλιών μαχητών του Ιππικού του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας, καλεί για μια ακόμα χρονιά την Κυριακή 10-6-01, στα Λουτρά Καΐτσας στην Καρδίτσα, όλους τους μαχητές και μαχήτριες και γενικότερα όλους τους αγωνιστές - αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.
  • Ο Δήμος Κορινθίων σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ και ΠΟΑΕΑ του Νομού Κορινθίας, διοργανώνουν εκδήλωση στο μνημείο των πεσόντων στου Νέγρη την Κυριακή 10-6-01 στις 10.30 πμ, προς τιμήν των εκτελεσμένων πατριωτών της περιοχής, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά στις 8 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλ: 8234.296 και 8222.952

  • Την Κυριακή 10-6-01, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει από την περασμένη βδομάδα ο Δήμος Διστόμου, τιμώντας την 57η επέτειο της μεγάλης σφαγής, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, των 218 Ελλήνων πατριωτών του Δίστομου.
  • Τιμητική εκδήλωση διοργανώνουν την Κυριακή 10-6-01 στις 12 το μεσημέρι, οι συγγενείς των 100 εκτελεσμένων πατριωτών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης στις 6-6-1944 από τους Γερμανούς. Η συγκέντρωση θα γίνει στο χώρο της εκτέλεσης, εκεί όπου έχουν ανεγείρει μνημείο με τα ονόματα των θυμάτων.
Εκδρομή

Το παράρτημα Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας διοργανώνει διήμερη εκδρομή Σάββατο 9 και Κυριακή 10 του Ιούνη, σε Καρπενήσι - Ρεντίνα - Φουρνά. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: 2524.136 και 2530.706.

Συνεστίαση
  • Το Παράρτημα Ν. Ηρακλείου (Αττικής) της ΠΕΑΕΑ, αύριο Σάββατο 9-6-01 στις 8.30 μμ, διοργανώνει την καθιερωμένη του συνεστίαση στην πλατεία ΜΠΟΜΠΟΤΙΝΟΥ (Μπασκέτα Ν. Ηρακλείου). Θα υπάρχει ψυχαγωγικό πρόγραμμα.
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 10η Ιουνίου 2001 και ώρα 11.45 π.μ. τελούμε 40ήμερο Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Καλλιθέας για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας υιού, αδελφού, εγγονού, ανιψιού, εξαδέλφου

ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΗΝΙΩΤΗ

ετών 25

Οι γονείς: Νίκος και Ελένη. Η αδελφή: Φωτεινή. Οι γιαγιάδες: Αικατερίνη, Φωτεινή. Οι θείοι. Τα εξαδέλφια. Οι φίλοι και λοιποί συγγενείς.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 10/6/2001 και ώρα 10.20 π.μ. τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο εις τον ιερό ναό Παναγίτσας Πλατεία Παπαδιαμάντη, Ανω Πατησίων, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, αδελφού, θείου και φίλου

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΗΝΙΟΥ

Η σύζυγος: Ελένη. Η αδελφή: Ελένη Σταυροπούλου. Τα ανίψια και οι φίλοι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ