ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ρήγμα στο δικομματισμό, ψήφο στο ΚΚΕ

Σε επίκαιρα ζητήματα της πολιτικής ζωής τοποθετήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες στις Σέρρες

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις Σέρρες

Motion Team

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις Σέρρες
Να αξιοποιηθεί η προεκλογική περίοδος για την ένταση των αγώνων και για το καταστάλαγμα σε μια ψήφο πραγματικά ριζοσπαστική, σε ψήφο στο ΚΚΕ, προέτρεψε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες από τις Σέρρες όπου περιόδευσε. Και ξεκαθάρισε πως από τις επερχόμενες εκλογές, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγουν αποδυναμωμένα, να υποστούν ρήγματα. Ο λαός πρέπει να βγει από το παιχνίδι του δικομματισμού και «να παίξει σε ένα άλλο γήπεδο, της λαϊκής συμμαχίας, του λαϊκού μετώπου, της ισχυροποίησης του κινήματος όχι μόνο ενάντια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και ενάντια στα συμφέροντα που αυτά εκφράζουν».

Για το ΚΚΕ, τους κομμουνιστές, ξεκαθάρισε πως «σε όλη την προεκλογική περίοδο, όσο κι αν κρατήσει, δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Και δεν πρόκειται να κάνουμε ένα μονόπλευρο εκλογικό αγώνα, αλλά έναν αγώνα σε όλα τα επίπεδα. Και βεβαίως και εκλογικό».

Απευθυνόμενη στο λαό των Σερρών, αλλά και γενικότερα, αναφέρθηκε στους μύθους και τις αυταπάτες που καλλιεργούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να τον παραπλανήσουν. Π.χ., προβάλλουν πως αν αυξηθούν οι επενδύσεις θα αυξηθεί η απασχόληση, πως όσο μεγαλώνει η πίτα των κερδών ο λαός θα πάρει κάτι, πως η αύξηση της παραγωγικότητας θα φέρει και αυξήσεις στους μισθούς, και τώρα προπαγανδίζουν πως το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) θα πάει στην ύπαιθρο. «Μπορεί να πάει στην ύπαιθρο, όμως θα πάει στα χέρια βιομηχάνων, μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων, στα χέρια των αγροτών που είχαν, έχουν και στην πορεία θα έχουν μεγαλύτερο μέρος της γης. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες θα ζήσουν ακόμη πιο άσχημες μέρες στο μέλλον», προειδοποίησε. Και κάλεσε τον εργαζόμενο λαό να απορρίψει αυτούς τους μύθους, γιατί πίσω τους κρύβεται κρεμάλα για τους πολλούς, για τα λαϊκά στρώματα. Τους κάλεσε να ξεμπερδεύουν και με το μύθο της τοπικότητας, π.χ., του πρωθυπουργού, που κατάγεται από τις Σέρρες. «Δεν έχει σημασία από πού είσαι, αλλά με ποιον είσαι. Ποιον υπηρετείς», είπε η Αλ. Παπαρήγα.

Η πόλωση κρύβει τη σύμπλευση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Με αφορμή την τελευταία συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά και την αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Φτάσαμε κυριολεκτικά στο έσχατο σημείο, θα έλεγα, της ντροπής. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν μετατρέψει τα μεγάλα προβλήματα του λαού και την αντιπαράθεση μεταξύ τους, για το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, σε μια προσωπική αντιπαράθεση, προσωπική πόλωση. Και αυτό αποδεικνύει το εξής πράγμα: Δεν τους συμφέρει να συζητάνε σε προγραμματική βάση. Διότι εδώ θα αποκαλυφθεί η σύμπλευσή τους. Τσακώνονται μόνο για το ποιος θα είναι στο τιμόνι. Αν αρχίσουν να συζητάνε πάνω σε προγράμματα, τότε πραγματικά θα φανεί ότι όχι μόνο δεν έχουν λόγο να αντιπαρατίθενται, αλλά μάλλον έχουν λόγο να αγκαλιάσει ο ένας τον άλλον.

Το ΚΚΕ, το λέμε όχι με έπαρση αλλά με βεβαιότητα, είναι το κόμμα εκείνο της αντιπολίτευσης, το μοναδικό, που δεν αντιμάχεται απλά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν είμαστε ούτε αντινεοδημοκράτες ούτε αντιΠΑΣΟΚ. Αντιμαχόμαστε τα δύο κόμματα γιατί εκφράζουν, υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Παλεύουμε να αποδυναμωθούν τα δύο κόμματα, να υποστούν ρήγματα στην εκλογική μάχη. Και το δυνάμωμα του ΚΚΕ έχει μεγάλη σημασία, γιατί ενδιαφερόμαστε να συμβάλουμε στη χειραφέτηση του λαϊκού κινήματος».

Η πείρα της Γαλλίας

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία, η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε: «Ο Σαρκοζί στη Γαλλία πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε το συντηρητικό κόμμα τα τελευταία χρόνια. Πώς το πήρε; Διότι η "ριζοσπαστική" αντιπολίτευση πήγαινε διαρκώς στο "μικρότερο κακό". Προς τη σοσιαλδημοκρατία. Και τι πέτυχε; Παρέδιδε συνεχώς θέσεις, συνθήματα στη σοσιαλδημοκρατία. Οσοι λοιπόν πιστεύουν ότι θα γλιτώσουν απ' τη ΝΔ βοηθώντας το ΠΑΣΟΚ, δε θα καταφέρουν τίποτα. Πάλι τα ίδια θα έχουμε. Ο δικομματισμός βοηθάει τη συντηρητική αντιδραστική πολιτική ακριβώς γιατί εγκλωβίζει».

Σήμερα λαστιχένιες σφαίρες, αύριο πραγματικές

Σχολιάζοντας τα μέτρα που προτίθεται να πάρει ο Β. Πολύδωρας για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε: «Εμείς το έχουμε πει. Μασκοφόροι και μη που κάνουν τέτοιες ενέργειες συνειδητά και ενδεχομένως άλλοι άθελά τους βοηθάνε τον κ. Πολύδωρα να λέει "θα χτυπάω τις διαδηλώσεις με όπλα χρησιμοποιώντας σφαίρες από καουτσούκ". Σήμερα λαστιχένιες σφαίρες, αύριο πραγματικές.

Η πάλη κατά της αντιδραστικής πολιτικής δε γίνεται καίγοντας τράπεζες, καίγοντας τα αυτοκίνητα των απλών ανθρώπων, ούτε σπάζοντας τζάμια. Εδώ θέλει ένα κίνημα σε κάθε τόπο δουλιάς, απεργίες, στάσεις, διαδηλώσεις, ψήφο σωστή. Αυτά είναι που αφαιρούν δύναμη από την αντίδραση. Τα άλλα τη βοηθούν και της δίνουν μεγάλη δυνατότητα να προχωράει».

Για τον ΣΥΝ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου πώς απαντάει στην επίθεση του ΣΥΝ προς το ΚΚΕ ότι ακολουθεί διχαστική και διασπαστική πολιτική και μοιράζει πιστοποιητικά αριστεροσύνης, η Αλέκα Παπαρήγα είπε: «Δε μοιράζουμε πιστοποιητικά αριστεροσύνης. Εμείς εξετάζουμε τα κόμματα με βάση το πρόγραμμα και την πρακτική τους. Το πρόγραμμα του ΣΥΝ είναι πάρα πολύ κοντά με το πρόγραμμα της σοσιαλδημοκρατίας. Ομως, ακόμα κι αν το πρόγραμμα του ΣΥΝ ήταν κοντά στο δικό μας θα έπρεπε να υπάρχει και η απαιτούμενη φερεγγυότητα».

Για την έξοδο από την επιτήρηση

«Είτε βγει η Ελλάδα από την επιτήρηση είτε παραμείνει υπάρχει πάντα λόγος για να μειώνονται οι κοινωνικές παροχές και να μη χρηματοδοτείται η Παιδεία, για να αφαιρούνται κοινωνικά δικαιώματα από τους εργαζόμενους. Επομένως η τύχη του λαού και της Παιδείας και της νεολαίας δεν έχει σχέση με τους διάφορους αριθμητικούς στόχους της ΕΕ», είπε η Αλ. Παπαρήγα και κάλεσε σε αντίθεση και σε ρήξη με αυτή την πολιτική.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Νέα όπλα κατά διαδηλωτών

Εξετάζεται η χρήση σφαιρών από καουτσούκ

«Σε επίπεδο προβληματισμού, ως σκέψη ακόμη αλλά το εξετάζουμε, είναι να χρησιμοποιηθούν χρωμοσφαιρίδια ή σφαίρες από καουτσούκ εναντίον διαδηλωτών ή χούλιγκαν, εφόσον κριθεί απαραίτητο».

Αυτά δήλωσε, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας, επιβεβαιώνοντας έτσι παλιότερα ρεπορτάζ εφημερίδων για «βελτίωση» του οπλοστασίου της ΕΛ.ΑΣ. ενάντια σε όσους συμμετέχουν σε συλλαλητήρια. Χαρακτηριστικό είναι πως αυτά τα ρεπορτάζ διαψεύδονταν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει όπλα που εκτοξεύουν μη συμβατικές σφαίρες. Το πρώτο υπόρχει στο οπλοστάσιό της από τη δεκαετία του 1980 και εκτοξεύει στρογγυλές βολίδες από λάστιχο. Βρίσκεται στις αποθήκες για να χρησιμοποιείται για την καταστολή στάσεων σε φυλακές. Το χειρίζεται ειδικά εκπαιδευμένος υπαξιωματικός και είναι επικίνδυνο αν κάποιο άτομο βληθεί από απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων. Χρησιμοποιήθηκε από τα ΜΑΤ το καλοκαίρι του 2003 κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, οι συσκευές εκτόξευσης χημικών έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης πλαστικών σφαιρών κυλινδρικού σχήματος με χαμηλή κινητική ενέργεια. Οι αστυνομικές δυνάμεις διαθέτουν και ειδικά φυσίγγια κρότου, ενώ υπάρχει μικρός αριθμός τυφεκίων που εκτοξεύουν χρωμοσφαίρες για το «μαρκάρισμα» διαδηλωτών.

Στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται συζήτηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, για τον εφοδιασμό των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. με όπλα εκτόξευσης ελαστικών σφαιρών κατά τα πρότυπα των γαλλικών CRS.

Με τον Δημήτρη Χριστόφια

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, θα συναντηθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σήμερα, Τρίτη 8 Μάη, στις 10.00 πμ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή.

Λόγω της σημερινής 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων ο «Ριζοσπάστης» δε θα κυκλοφορήσει αύριο Τετάρτη. Θα κυκλοφορήσει κανονικά μεθαύριο Πέμπτη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ