Τρίτη 8 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο Σαρκοζί ως «φύλλο συκής»

Ξεχειλίζει από πολιτική υποκρισία η φιλολογία για τις συνέπειες από την εκλογή ως Προέδρου της Γαλλίας του Ν. Σαρκοζί, αλλά και όλο αυτό το μοιρολόι για την τύχη της Αριστεράς. Ενα είναι βέβαιο, δεν τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος ούτε για την Αριστερά, ούτε για τα λαϊκά δικαιώματα και τη θέση των εργαζομένων, καθώς στο παραπέρα χτύπημά τους από τον Σαρκοζί δε θα τα υπερασπιστούν αυτοί που «κλαίνε». Αυτό που θέλουν είναι να χρησιμοποιήσουν τον Σαρκοζί ως «φύλλο συκής».

Ολοι αυτοί που δήθεν ανησυχούν, με την επιφανειακή κριτική που επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Σαρκοζί, δηλαδή σοσιαλδημοκράτες και διάφορα «αριστερά» δεκανίκια τους, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Είναι εκείνοι που είτε κάνουν ό,τι μπορούν για να υπηρετήσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές, είτε έχουν μόνιμα στο στόχαστρό τους τις δυνάμεις που αντιπαλεύουν τις πολιτικές αυτές. Εξάλλου, πού ήταν και πού είναι, όλα τα χρόνια που προελαύνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιλαϊκές, φιλομονοπωλιακές πολιτικές, είτε με το μανδύα «νεοφιλελεύθερων - δεξιών», είτε «σοσιαλδημοκρατικών - κεντροαριστερών» κομμάτων;

Χρήσιμο όμως είναι, πριν από οποιαδήποτε εκτίμηση της εκλογής Σαρκοζί και των συνεπειών της, να γίνει αποκωδικοποίηση της πολιτικής που πρεσβεύει και της πολιτικής που περιβάλλεται από το προπαγανδιστικό περιτύλιγμα του «ευρωμονόδρομου». Ο ίδιος ο Σαρκοζί έχει πει, παρά τα όσα περί ...«αρσενικής Θάτσερ» του προσάπτουν, ότι πρότυπό του είναι ο «αριστερός» Βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλερ. Αυτός που χέρι - χέρι με τον «αριστερό» Αμερικανό Πρόεδρο Μπ. Κλίντον, τον «αριστερό» Ιταλό πρωθυπουργό Ντ' Αλέμα και τον «αριστερό» πρόεδρο της Κομισιόν Ρ. Πρόντι και με διάφορα δεκανίκια, όπως τους εξ Ελλάδας «αριστερούς» Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου κλπ., βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία. Είναι ο ίδιος ο Μπλερ, που σήμερα μαζί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπους ισοπεδώνουν το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αλλά και ο «ευρωμονόδρομος» έχει «αριστερή» σφραγίδα. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ επί του «αριστερού» προέδρου της Κομισιόν Ζ. Ντελόρ υπογράφτηκε.

«

Κλαίνε», λοιπόν, σήμερα αυτοί που έστρωσαν το δρόμο για να πορευτεί ο Σαρκοζί. Είναι σαφές ότι επιδιώκουν, στον απόηχο της εκλογής Σαρκοζί, να αξιοποιήσουν το κλίμα. Το δικομματικό σύστημα διακυβέρνησης είναι γεγονός πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία, Χριστιανοδημοκρατία και Σοσιαλδημοκρατία έκαναν από κοινού κυβέρνηση. Ο Σαρκοζί, λοιπόν, με όλο αυτό το φορτίο περί «ακραίου δεξιού» που κουβαλάει δίνει μιαν ευκαιρία για αναβάπτιση του δικομματισμού.

Ετσι, λοιπόν, και στη χώρα μας, βασική τους επιδίωξη είναι η ενίσχυση του κούφιου δικομματικού σκηνικού, μέσω της αναθέρμανσης της αντίθεσης «δεξιά - αντιδεξιά». Το σκοπό αυτό εξυπηρετεί η καλλιέργεια μιας κινδυνολογίας που απέχει από τα πραγματικά προβλήματα και τους πραγματικούς κινδύνους που απειλούν τους εργαζόμενους. Θέλουν να τους εγκλωβίσουν στα αδιέξοδα της ασκούμενης κυρίαρχης πολιτικής, ώστε οι αναζητήσεις τους να μη βγουν έξω από το πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που έχουν ορίσει η πλουτοκρατία και τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η Γαλλία πράγματι διδάσκει. Απάντηση σε αυτά τα σχέδια δεν είναι η σοσιαλδημοκρατία και τα «αριστερά» δεκανίκια της. Είναι η ανατρεπτική γραμμή του ΚΚΕ, της πλατιάς λαϊκής συσπείρωσης του μετώπου για τη λαϊκή εξουσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ