ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2007
Σελ. /32
Εκλογές έρχονται...

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Ακυβερνησία, βλέπει ο Παπανδρέου. Ακυβέρνητα τα στρατά στο Αφγανιστάν... Ακυβέρνητη και η εκμετάλλευση των εργατών. Εχουμε κυριευθεί - ως χώρα - από μία αναρχία.

«Κάποιος να σώσει επειγόντως τη χώρα;».

Ωπ, ούτε να το σκεφτείς δεν μπορείς, πλακώνουν οι σωτήρες,

όχι για τη λύση του πραγματικού προβλήματος, αλλά για τη σωτηρία του συστήματος. Ως και εθνικό θέμα ανακαλύπτεται - άμα χρειαστεί - στη διπλανή Τουρκία.

Διαβάζοντας, βέβαια, τους τίτλους στις οικονομικές εφημερίδες, έχεις την αίσθηση ότι οι βιομήχανοι θα προτιμούσαν να μη γίνονται ποτέ εκλογές για να μην είναι σε «ομηρία» η οικονομία. Να ένας ακόμα λόγος για να γίνονται κάθε μέρα εκλογές.

Η είδηση λέει πως, παρά τις ρυθμίσεις, τα χρέη στα Ταμεία αυξάνονται. Γι' αυτό κουβέντα δε γίνεται. Αντίθετα, δε λείπουν οι προτάσεις για την κερδοφόρα - υπέρ του κεφαλαίου, βεβαίως - αξιοποίηση των αποθεματικών τους.

Αυτοί που βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης σύγχυσης είναι όσοι εκ των αριστερών επέμεναν κι από ό,τι φαίνεται επιμένουν να πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει και καλή αστική τάξη (με την ιδιότητα της πάλαι ποτέ καλής «εθνικής αστικής τάξης», που, ανάμεσα στ' άλλα, μπορεί να έχει και σχέδιο για το μέλλον της πατρίδας). Ετσι εμφανίζουν μια κάποια θλίψη για τον εφιάλτη που έχει κυριέψει τα πολιτικά πράγματα. Κι ακόμα δεν ήρθαν τα χειρότερα. Για τα οποία βεβαίως και δε θα μιλήσουν διανοούμενοι που έχουν θητεύσει στην αυλή της αστικής τάξης, αλλά μόνον όσοι αφουγκράζονται χωρίς έπαρση όσα πράγματι συμβαίνουν στο εσωτερικό του εργατικού κινήματος, που σε πείσμα των καιρών και υπάρχει και αναπτύσσεται.

Στην άλλη μπάντα τώρα: Αν εξαιρέσεις κάποια στελέχη του ΣΥΝ, που για ευνόητους λόγους ενοχλούνται όταν ακούν ότι επί της ουσίας δύο είναι οι πολιτικές που συγκρούονται, το σύνολο πλέον των αναλυτών καταλήγουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο ίδιο συμπέρασμα. Αλλοι πανηγυρίζοντας (για την και πολιτική κυριαρχία των αστών μετά την ιδεολογική), άλλοι καθησυχάζοντας (ότι δε θα συμβεί κανένα κακό από την άνοδο Σαρκοζί, αφού το πλαίσιο που θα κινηθεί είναι ελεγχόμενο). Αλλοι απλά υπενθυμίζοντας ότι δε συνέβη και τίποτα τραγικό, απλά ό,τι έσπειραν οι σοσιαλδημοκράτες με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τώρα το θερίζουν.

Εδώ είναι που αρχίζει η πλάκα με τον ΣΥΝ. Ο οποίος νιώθει την ανάγκη και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να υπερασπιστεί (δεν ξεγράφει η ψήφος του στο Μάαστριχτ) και ως «ριζοσπαστική αριστερά» να εμφανιστεί. Ετσι, με διαφορά μερικών σελίδων, εμφανίζονται δύο στελέχη του, ο ένας να υπερασπίζει ως αθώα τη Λισαβόνα για να καταγγείλει το ΚΚΕ και ο άλλος να δηλώνει το αυτονόητο ότι Λισαβόνα και κεφαλαιοποιητικό πάνε μαζί. Που σημαίνει ότι δεν είναι μόνον οπορτουνιστές, αλλά και τυχοδιώκτες (αν κι αυτά τα δυο πάνε μαζί).

Το ζητούμενο παραμένει: Ισχυρότερος κομμουνιστικός πόλος σε πραγματική αντιπαράθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία για να τραβήξει τα πράγματα μπροστά, στο προκείμενο έξω από το μαντρί της συναίνεσης στο ναό της ανταγωνιστικότητας όπου η ιδεολογία του κεφαλαίου γίνεται κυρίαρχη στο κοινωνικό σώμα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΣΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ, ΑΥΤΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ

ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ: «Μια τρύπα στο νερό αποδείχθηκε η κυβερνητική ρύθμιση για την ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι οφειλές (...) σύμφωνα με τα στοιχεία στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ υποβλήθηκαν 74.000 αιτήσεις (σε σύνολο 209.000 οφειλετών ) για τη ρύθμιση περίπου 700 εκατ. ευρώ έναντι βεβαιωμένων οφειλών 3,5 δισ. ευρώ» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Η ΥΠΟΔΕΙΞΗ: «Θα ήταν απλούστερο η κυβέρνηση να ομολογήσει ότι έπεσε θύμα λωποδυτών (το είδος ευδοκιμεί και στα γαλάζια και στα πράσινα λιβάδια...) και να λάβει μέτρα κάθαρσης - αλλά εν πάση περιπτώσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η κάθαρση θα επέλθει... Και θα ήταν ακόμη απλούστερο και προφανώς επιβεβλημένο να οδηγηθεί ταχύτατα σε εκλογές, διότι ασφαλώς χρειάζεται κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για να αντιμετωπίσει (και) το τουρκικό ζήτημα, που ασφαλώς συνιστά μείζον εθνικό ζήτημα» (ο Σταύρος Ψυχάρης στο «ΒΗΜΑ»).

Η ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: «Η κ. Παπαρήγα εσκεμμένα μπλέκει τη Συνθήκη της Λισαβόνας αναφορικά με την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού ανταποδοτικού συστήματος, καθώς είναι εντελώς διαφορετικό σύστημα το κεφαλαιοποιητικό που προτείνουν οι νεοφιλελεύθεροι με το διανεμητικό που ισχύει στην Ελλάδα. Πρόκειται φυσικά για συνειδητή δημιουργία σύγχυσης από την πλευρά της» (ο Γ. Δραγασάκης στην «ΑΥΓΗ», σελ. 4).

Η «ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ» ΛΙΣΑΒΟΝΑ: «Αυτό το σύστημα της διεθνούς και εγχώριας κερδοσκοπίας γυρεύει όχι μόνο να περικόψει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, αλλά και να μετατρέψει τα ασφαλιστικά συστήματα από αναδιανεμητικά σε κεφαλαιοποιητικά (βλ. αποφάσεις Λισαβόνας)» (ο Π. Λαφαζάνης, επίσης, στην «ΑΥΓΗ», σελ 11).

ΠΩΣ ΝΑ ΜΗ ΛΑΛΗΣΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ; «Τerra νέκρα, κυρίες και κύριοι! Ολη η χώρα δουλεύει για εκατό κάνθαρους και δουλεύεται από ένα πολιτικό σύστημα ικανό μόνον να αυτοαναπαράγεται, άβουλο (για το μέλλον της πατρίδας), ανίκανο (χωρίς σχέδιο και στρατηγική) μοιραίο (για την εργασία) - ένας εφιάλτης» (ο Στάθης Σ. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυνάμωμα των αγώνων με ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ για Ανώτατη Παιδεία των λαϊκών αναγκών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε ομηρία η οικονομία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΟΝ ...ΘΑΤΣΕΡ ψήφισαν οι Γάλλοι

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η Κεντροδεξιά σάρωσε στη Γαλλία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΝΙΚΗ ΣΑΡΚΟΖΙ πλήγμα στην Τουρκία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΟΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Από το «Μάη του '68»... στο Μάη του Σαρκοζί

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Γρήγορα εκλογές!..»

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: «ΘΑ ΤΟΝ ΣΑΠΙΣΩ μέχρι τις εκλογές»

Η ΑΥΓΗ: Η πόλωση ως γραμμή άμυνας

ΤΑ ΝΕΑ: Παρακαλεί τον Βύρωνα να μείνει

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρόβλημα δημοκρατίας η τηλεόραση

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Ο νονός ο κουμπάρος και τα ομόλογα

ΕΘΝΟΣ: ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ 28.216 δημόσιοι υπάλληλοι

ΑΥΡΙΑΝΗ: «ΚΟΚΑΪΝΗ FM» ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Η ΧΩΡΑ: Αυξάνεται από 270 σε 330 ευρώ η σύνταξη του ΟΓΑ στους 65άρηδες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ολα υπό έλεγχο...

«Ο,τι και αν στ' αλήθεια πιστεύει ο νέος πρόεδρος, η Γαλλία δεν μπορεί να προχωρήσει έξω από την ευρωπαϊκή συνεργασία ούτε βέβαια μπορεί να αγνοήσει τον γαλλογερμανικό άξονα που αποτελεί την ευρωπαϊκή ραχοκοκαλιά για δεκαετίες» (από το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

Με δεδομένη, προς το παρόν, πολιτική πλειοψηφία

«Αν οι χθεσινοί μονομάχοι για την προεδρική εκλογή στη Γαλλία είχαν "δεξιόστροφη" κίνηση στη στρατηγική τους, μήπως πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα μετατόπισης του κεντρώου χώρου από τη θέση που προσδιορίζαμε ότι βρίσκεται μέχρι σήμερα σε μια νέα; (...) μήπως η "Δεξιά" είναι αριθμητικά πολιτική μειοψηφία, αλλά οι θέσεις που αποτελούν τον πυρήνα της ιδεολογίας της είναι πλέον κοινωνική πλειοψηφία;» (ο Μ. Κοττάκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Απλά η σοσιαλδημοκρατία έπαιξε το ρόλο της

«Η αντιστροφή της κυριαρχίας των σοσιαλιστών ή της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, αν προτιμάτε, συνδέεται, κατά τη γνώμη μας, με το συντηρητικό θερμιδώρ, που επικράτησε στο θεσμικό οικοδόμημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συνθήκη του Μάαστριχτ και η Στρατηγική της Λισαβόνας αποτέλεσαν τις μείζονες ιδεολογικές υποχωρήσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας (...) η σοσιαλδημοκρατία μιμήθηκε τον Μεφιστοφελή πουλώντας την ψυχή της στο διάβολο για μερικά χρόνια πρόσθετης παραμονής στην εξουσία» (το σχόλιο στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

Κόντρα

«Ναι, και η Αριστερά έσπρωξε για τον θρίαμβο του Σαρκοζί (...) η αριστερά χωρίς αρχές, χωρίς αριστερή ματιά (...) ίδιος με τους άλλους; τότε ψηφίζω τους αυθεντικούς, όχι τους σφουγγοκωλάριους. Κόντρα στο ρεύμα. Αυτή η πυξίδα, αυτό το όπλο, αυτή η ασπίδα, αυτή η ιδέα συνέγειρε και θα συνεγείρει την ανθρωπότητα. Από τον Σπάρτακο και το 1789, από το 1917, τον Τσε και τον Χριστό. Αυτό το όχημα προόδου και ουτοπίας. Μα υπάρχει πιο επίκαιρο σύνθημα απ' αυτό το κουρελιασμένο, το κατασυκοφαντημένο και παλιό; Εμπρός της γης οι κολασμένοι!» (ο Δ. Δανίκας στα «ΝΕΑ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ