ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ελλείψει εναλλακτικής πρότασης νίκη Σαρκοζί

Ανάμεσα σε «Σκύλλα» και «Χάρυβδη» εγκλωβίστηκαν οι Γάλλοι

Οι πρώτες αντιδράσεις για τον Σαρκοζί ήταν πυρπολήσεις αυτοκινήτων στο Παρίσι και αλλού

Associated Press

Οι πρώτες αντιδράσεις για τον Σαρκοζί ήταν πυρπολήσεις αυτοκινήτων στο Παρίσι και αλλού
ΠΑΡΙΣΙ.-

Ο Νικολά Σαρκοζί είναι ο νέος ένοικος των Ηλυσίων Πεδίων. Ο νεογκολικός πρώην υπουργός Εσωτερικών, 52 ετών, παιδί Ούγγρου μετανάστη και Ελληνίδας Εβραίας από τη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωσε στο β' γύρο το 53,06% των ψήφων. Η αντίπαλός του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, 54 χρόνων, κόρη στρατιωτικού και υποστηριζόμενη από όλα τα κόμματα της «κεντροαριστεράς» από το ΚΚ Γαλλίας μέχρι τους τροτσκιστές, συγκέντρωσε 46,94%. Η αποχή δεν ξεπέρασε το 16,03%, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό για τα γαλλικά δεδομένα, ενώ τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια έφθασαν το 3,53%.

Ο Σαρκοζί θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 16 Μάη. Δήλωσε «Πρόεδρος όλων των Γάλλων». Εκτίμησε ότι «η εκλογή του είναι η επιλογή ρήξης με το παρελθόν», ενώ, παράλληλα, επανέλαβε την «πίστη του στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και στην ανάγκη «να εισακουστούν οι φωνές των λαών που θέλουν μια ασφαλή Ευρώπη». Καταλήγοντας είπε ότι η Γαλλία «θα σταθεί όπως πάντα στο πλευρό των αδικημένων του κόσμου» και τόνισε ότι θα πιέσει για «μεταρρυθμίσεις άμεσα».

Τι σημαίνει αυτό; Με πιθανότερο ενδεχόμενο την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών και της Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιούνη (10-17), ο Σαρκοζί ετοιμάζει ένα «μεταρρυθμιστικό πακέτο 100 ημερών». Σε αυτό περιλαμβάνονται κίνητρα για υπερωρίες που θα καταργήσουν το 35ωρο, ελάφρυνση της φορολογίας και στους εργοδότες, όπως και διευκολύνσεις για την πραγματοποίηση απολύσεων, σκληρότερα μέτρα για τη μετανάστευση, αλλά και για την εγκληματικότητα με περισσότερη αστυνομική καταστολή. Τέλος, το Σεπτέμβρη θα «καλέσει σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους για να υιοθετηθούν νέα μέτρα ευέλικτης κοινωνικής ασφάλισης».

Προμηνύονται αντιδράσεις

Τα συνδικάτα έχουν, ήδη, διαφωνήσει κάθετα με τις προτάσεις Σαρκοζί και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, ενώ ανάλογη θέση έχουν υιοθετήσει και οι οργανώσεις των φοιτητών. Τέλος, η αντίδραση της νεολαίας στα γκέτο των υποβαθμισμένων προαστίων προφανώς είναι αναμενόμενη. Επεισόδια σημειώθηκαν, προχθές βράδυ, σε αρκετά από τα προάστια του Παρισιού, της Λίλης, της Ναντ, της Λιόν, του Μπορντό, της Μασσαλίας.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο του Παρισιού, στις πλατείες Βαστίλλης και Δημοκρατίας, στην ανατολική πλευρά. Συγκεντρωμένοι οπαδοί της Ρουαγιάλ, κυρίως, συγκρούστηκαν με τις ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί με αποτέλεσμα 1 νεαρός να τραυματιστεί σοβαρά. Συνολικά, κάηκαν 730 αυτοκίνητα και έγιναν 592 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν 78 αστυνομικοί.

Ενα από τα κεντρικά συνθήματα ήταν «Κάρχερ χρειάζεται ο Σαρκοζί», ευθεία αναφορά στη γερμανική μηχανή καθαρισμού των δρόμων που είχε απειλήσει ο Σαρκοζί να χρησιμοποιήσει κατά της νεολαίας των γκέτο. Από μόνο του αυτό δείχνει ότι οι αντιδράσεις που θα προκληθούν δεν οφείλονται, σε ένα πρώτο επίπεδο τουλάχιστον, στις πολιτικές θέσεις του νέου Προέδρου (άλλωστε δεν υπάρχουν και τόσες διαφορές με τη Ρουαγιάλ), αλλά στο ακραίο ύφος του και στην προκλητική τακτική του.

Γκρίνια, περισυλλογή, αντιδράσεις

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ κάλεσε τον νέο Πρόεδρο «να είναι στην υπηρεσία των πολιτών» και ζήτησε «ενότητα και μαχητικότητα» από το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενόψει των βουλευτικών. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο ειδυλλιακά, καθώς, ήδη, από χθες άρχισαν οι επικρίσεις παρά το γεγονός ότι ο Γραμματέας των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ τόνιζε ότι «δε θα ανεχτεί ξεκαθαρίσματα λογαριασμών».

Στα κόμματα της λεγόμενης «αριστεράς», όπως δείχνουν οι εφημερίδες τους, αλλά και οι δηλώσεις των ηγεσιών τους, κυριάρχησε, χθες, η «θλίψη», όπως έλεγαν, «και το σοκ για αυτήν την καταστροφική εκλογή», όπως τόνιζε η Εθνική Γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ, Μ. Ζ. Μπιφέ, αφήνοντας, μάλλον, για το απώτερο μέλλον τις περαιτέρω αναλύσεις και την αυτοκριτική.

Ο Σαρκοζί δέχτηκε συγχαρητήρια από σειρά ευρωπαϊκών και άλλων κυβερνήσεων. Από όλα, πιθανώς, ξεχωρίζει η εκτίμηση Συρίας και «Χεζμπολάχ» ότι ο Σαρκοζί θα δώσει «νέα πνοή» στις σχέσεις τους με τη Συρία, αλλά και της Ουάσιγκτον και του βρετανικού Τύπου ότι ο νέος Γάλλος Πρόεδρος «θα ανοίξει την πόρτα στον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό». Προβληματισμός εκφράστηκε από την τουρκική ηγεσία, εξαιτίας της γνωστής θέσης Σαρκοζί κατά της «ευρωπαϊκής ένταξης της χώρας».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες αιματηρές επιθέσεις σε διάφορες πόλεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες άφησαν πίσω τους, για άλλη μια φορά, οι επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Ιράκ τα τελευταία 24ωρα. Χτες, στο Ραμάντι, βορείως της Βαγδάτης, δύο επιθέσεις καμικάζι με παγιδευμένα αυτοκίνητα στόχευσαν ανοιχτή αγορά και αστυνομικό σημείο ελέγχου. Σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι (οι 5 αστυνομικοί) και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 40.

Αστυνομικοί ήταν ο στόχος ξεχωριστών επιθέσεων ενόπλων χτες και στην Μπαακούμπα, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη μέρα επίθεση σημειώθηκε στη μεικτή συνοικία Μπάγια της Βαγδάτης. Χτες, 5 πολίτες σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν από όλμους, ενώ την Κυριακή σημειώθηκε αιματοκύλισμα, καθώς 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Την Κυριακή, στη Σαμάρα, 12 αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση καμικάζι, ενώ στην επαρχία Ντιγιάλα και στη Βαγδάτη, σε βομβιστικές επιθέσεις, σκοτώθηκαν συνολικά 8 Αμερικανοί στρατιώτες και 1 Ρώσος δημοσιογράφος. Την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ», λίγες μέρες μετά την επιβεβαίωση του θανάτου υψηλόβαθμου στελέχους της από τις κατοχικές δυνάμεις.

Την πορεία των μέτρων «ασφαλείας» στη χώρα συζήτησαν σε βιντεο-διάσκεψη ο Ιρακινός πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Πρόεδρος, χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Την ίδια ώρα, πάντως, ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωνε ενίσχυση της δραστηριότητάς του στο Ιράκ, επισημαίνοντας την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας των διαρκών συγκρούσεων».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Προς συζήτηση οι αμερικανικές «προτάσεις»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Το Ισραήλ χάνει την υπομονή του με την εκτόξευση ρουκετών» δήλωνε, χτες το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, για να «ενισχύσει» τον ισχυρισμό του, λίγο αργότερα, με μια αεροπορική επιδρομή κατά αυτοκινήτου κοντά στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σε αυτό επέβαιναν μαχητές της «Τζιχάντ», που ανέλαβαν την ευθύνη για τις 14 ρουκέτες που έπληξαν από την Παρασκευή το νότιο Ισραήλ, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Ενας επιβαίνοντας τραυματίστηκε.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αμπάς είχε συνάντηση με στελέχη του κόμματός του, της «Φατάχ», προκειμένου να εξετάσουν λεπτομερώς τις «προτάσεις» της Ουάσιγκτον για τη λήψη «συγκεκριμένων βημάτων» μέσα σε σαφές χρονοδιάγραμμα για τη «διευκόλυνση των παλαιστινιακών μετακινήσεων με άρση αποκλεισμών και σημείων ελέγχων και τη λειτουργία του μεθοριακού σταθμού της Ράφα» με ταυτόχρονη «παύση της ρίψης ρουκετών». Ο Αμπάς εκφράστηκε θετικά για τις προτάσεις και ζήτησε από το Ισραήλ «να συνεργαστεί». Η «Χαμάς» απέρριψε τις προτάσεις, υποστηρίζοντας ότι «προϋποθέτουν την αναγνώριση της κατοχής».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αρκέστηκε να δεσμευτεί ότι θα «μελετήσει τις αμερικανικές προτάσεις». Ο Ολμέρτ συναντήθηκε, χτες, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών και επέμεινε ότι θα παραμείνει στη θέση του παρά την κατακραυγή και τις πιέσεις που δέχεται να παραιτηθεί μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τα λάθη κατά την εισβολή στο Λίβανο.

Τέλος, η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά την έκθεση 2 ισραηλινών ανθρωπιστικών οργανώσεων (B'tselem, HaMoked Centre for the Defence of the Individual), που καταγγέλλουν καθημερινά μεθοδικά σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια στους Παλαιστινίους κρατουμένους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ