ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΤΟΥ ΜΑΗ
Καθολικός αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση

Να αντιπαλέψουν το σύνολο των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ

Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργία στις 15 του Μάη
Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργία στις 15 του Μάη
Σε διάταξη μάχης, με εξορμήσεις και περιοδείες, θέτουν τις δυνάμεις τους τα ταξικά συνδικάτα μπροστά στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στις 15 του Μάη για τα αποθεματικά των Ταμείων και την Κοινωνική Ασφάλιση. Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απαιτούν:

  • Ενίσχυση της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος.
  • Αμεση απόσυρση των αποθεματικών από το Χρηματιστήριο. Ούτε ευρώ στον χρηματιστηριακό - τραπεζικό «τζόγο», επιστροφή του συνόλου των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας, άμεση επιστροφή των κλεμμένων από το 1950.
  • Κατάργηση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Η διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων είναι υπόθεση των εργαζομένων. Τα αποθεματικά να αξιοποιηθούν με σταθερό και σίγουρο επιτόκιο, με σίγουρη απόδοση, χωρίς κανένα ρίσκο, χωρίς κανένα μεσάζοντα.

Η απεργιακή συγκέντρωση στη Αθήνα ορίστηκε για τις 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Απόφαση συμμετοχής έχει πάρει και το Συνδικάτο Φαρμάκου. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στο κάλεσμά της, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι «η πρόσφατη ιστορία των "ομολόγων" με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η κορυφή του παγόβουνου. Εδώ και δεκαετίες τα αποθεματικά διασπαθίζονται σε όφελος του κεφαλαίου, είτε σε άτοκες καταθέσεις από το 1950, είτε με τζογάρισμα στο χρηματιστήριο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είτε με ομόλογα της ΝΔ. Η ΓΣΕΕ για χρόνια σιωπούσε για το έγκλημα και συμφωνεί με το τζογάρισμα των αποθεματικών στο χρηματιστήριο».

Και στον Πειραιά, χτες το απόγευμα έγινε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών, όπου καθορίστηκε το πρόγραμμα δράσης για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης, που θα γίνει στις 10.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Προτάσεις - πρόκληση από τους εφοπλιστές

Ο εκφυλισμός, οι συναλλαγές και η υπονόμευση συνολικά της κατάκτησης του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με τις εφοπλιστικές Ενώσεις για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων για το 2007. Χτες στη διάρκεια διαπραγματευτικής συνάντησης με τη διοίκηση της ΠΝΟ, η Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας απαίτησε υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για τους ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων διετή με ποσοστό αύξησης ...3%!

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, παρατείνει την ετήσια ακινησία των ακτοπλοϊκών πλοίων για τη συντήρησή τους και από δύο μήνες που ήταν με τη σχετική διάταξη το χρονικό διάστημα γίνεται απεριόριστο. Αυτό στην πράξη σημαίνει κατάργηση της δεκάμηνης απασχόλησης των ναυτεργατών στα ακτοπλοϊκά πλοία, αλλά και νησιά παραδομένα στο έλεος.

Νερό στο μύλο των εφοπλιστών ρίχνει και το ΠΑΣΟΚ, συνολικά με την αντιναυτεργατική του πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται και με το νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Απασχόλησης Ναυτεργατικού Δυναμικού - συζητήθηκε χτες στη Βουλή - μέσω του οποίου προτείνεται και η επέκταση των εισφοροαπαλλαγών σε περισσότερες κατηγορίες πλοίων, στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της ανεργίας.

Από την πλευρά της η πλειοψηφία της ΠΝΟ έχει επιδοθεί σε ένα παζάρι με τους εφοπλιστές, βγάζοντας στο σφυρί τα συμφέροντα των ναυτεργατών, ενώ - όπως έχει αποδειχθεί - έκανε και συμφωνίες με τους εφοπλιστές των κρουαζιερόπλοιων για την παραπέρα δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων. Τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» έχουν καταγγείλει αυτές τις διαδικασίες, την τακτική της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και με έγγραφό τους απαιτούν την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας για την οργάνωση αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για την απόλυση των μεταναστών

Αιφνιδιαστική παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην επιχείρηση «Αφοί Σταθουδάκη ΟΕ»

Παράσταση διαμαρτυρίας στην επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας «Αφοί Σταθουδάκη ΟΕ» πραγματοποίησαν χτες εκπρόσωποι από ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη των εννιά μεταναστών εργατών, που πριν μια βδομάδα η εργοδοσία απέλυσε, επειδή διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.

«Τι νομίζετε; Οτι οι εργάτες είναι μπουκάλια και τ' αλλάζετε όποτε θέλετε;...», τόνισαν οι συνδικαλιστές από τα Συνδικάτα Κλωστοϋφαντουργών, Μεταλλεργατών, Χαρτεργατών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Λιθογράφων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων που αιφνιδίασαν τους εργοδότες και ξεκαθάρισαν ότι κανείς δε νομιμοποιείται να ποδοπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αντιδρώντας λες κι οι εργάτες είναι περιουσία της και φανερά ενοχλημένη απ' τη δυναμική κινητοποίηση των συνδικαλιστών, η εργοδοσία προσπάθησε αρχικά να εμποδίσει την είσοδό τους. Οταν δεν το κατάφερε, ισχυρίστηκε ότι δεν απέλυσε κανέναν και ότι οι εργάτες έφυγαν μόνοι τους! Καμία ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε και όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις, γιατί οι απολυμένοι «έπαιρναν ένσημα για τέσσερις ώρες και δούλευαν δώδεκα», «δούλευαν απ' τις επτά το πρωί μέχρι τις επτά το βράδυ, και τα Σαββατοκύριακα». Ενώ ζωντανή απόδειξη για το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί, ήταν η διαρκής επιτήρηση υπό την οποία βρίσκονταν όλη την ώρα οι εργάτες - στην πλειοψηφία τους μετανάστες - μην τυχόν και σηκώσουν κεφάλι απ' τη ραπτομηχανή για να μιλήσουν με κανέναν.

Οι συνδικαλιστές μοίρασαν προκηρύξεις στους εργάτες, καλώντας τους να αντισταθούν: «Συνάδελφοι, τα συνδικάτα είναι εδώ, να παλέψουμε για το ωράριο, για μεροκάματο, για τα δικαιώματά μας...». Και απευθυνόμενοι στους εργοδότες έστειλαν σαφές μήνυμα: «Δεν πρόκειται να ξεμπερδέψετε έτσι εύκολα με τα συνδικάτα...».

Για το θέμα έχει ήδη καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΑΓΕΤ - ΧΑΛΚΙΔΑ: Στην ανάκληση του «λοκ άουτ» από σήμερα υποχρεώθηκε η εργοδοσία της «ΑΓΕΤ» στη Χαλκίδα, μετά και τη χτεσινή τριμερή με τους εργαζόμενους. Το εργοστάσιο ανοίγει ξανά, με τη δέσμευση ότι δε θα υπάρξει απόλυση ή μετακίνηση εργαζόμενου στα λατομεία, ενώ μέχρι την Τετάρτη οι εργαζόμενοι θα επαναδιατυπώσουν τις ξεκάθαρες θέσεις τους για την προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

ΣΟΦΤΕΞ: Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, αύριο Τετάρτη, απευθύνει σε όλους τους εργαζόμενους το Επιχειρησιακό Σωματείο της «Σόφτεξ» για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, στην τρομοκρατία. Στις 9 το πρωί, στο Γ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας (κτίριο 7, αίθουσα 3), δικάζονται ο πρόεδρος, ο ταμίας και ένα πρώην μέλος του ΔΣ του Σωματείου μετά από μήνυση που έκαναν δύο αστυνομικοί για... παρακώλυση συγκοινωνιών στις 23 Σεπτέμβρη 2004, τη μέρα που το Σωματείο έκανε κινητοποίηση μπροστά από το υπουργείο Απασχόλησης, αντιδρώντας στις 100 απολύσεις που προωθούσε η εργοδοσία.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ: Στη Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν χτες περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, καταγγέλλοντας την κυβερνητική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο να διακόψει το εργοστάσιο τη λειτουργία του. Την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν ανάλογη κινητοποίηση στην Αθήνα. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν με την παρουσία τους αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα του ΕΚΘ Σωτήρη Ζαριανόπουλο και τον Θόδωρο Κυριακίδη, πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του Κόμματος, που μαζί με τον Γ. Χουρμουζιάδη έχουν ήδη καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Την επαναπρόσληψη όλων των εποχικών εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Corkyra Beach» στην Κέρκυρα, μετά την επαναλειτουργία του την 1η του Μάη, απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Τάκη Τσιόγκα. Το ξενοδοχείο επαναλειτούργησε κανονικά, χωρίς όμως να προσλάβει το μισό προσωπικό, σε αντίθεση με τα όσα είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση σε προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή (16/4).

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΙ: Επικίνδυνες ελλείψεις αντιμετωπίζουν τα χειρουργεία και αναισθησιολογικά τμήματα της χώρας, όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του Πανελλήνιου Συνεδρίου Αναισθησιολογίας. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η αναλογία νοσηλευτή αναισθησίας ανά χειρουργικό τραπέζι είναι 3-4/1, ενώ στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής σε κάθε χειρουργικό τραπέζι. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε ιατρικό προσωπικό. Ο εξοπλισμός δεν ανανεώνεται, ενώ υπάρχουν ακόμα νοσοκομεία και κλινικές που δε διαθέτουν μονάδα μεταναισθητικής φροντίδας ή οι υπάρχουσες δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΙ: 48ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι ταχυδρόμοι στο γραφείο διανομής στα Μεσόγεια, απαιτώντας προσλήψεις προσωπικού και αντιδρώντας στην εντατικοποίηση της εργασίας.

ΕΚΕΨΥΕ: Τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ.-3 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΚΕΨΥΕ). Για πολλοστή φορά παραμένουν απλήρωτοι και διεκδικούν την πραγματική δημοσιοποίηση του ΕΚΕΨΥΕ, ώστε να μπει φραγμός στα συμφέροντα που πολιορκούν το δημόσιο χαρακτήρα της Ψυχικής Υγείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ