ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Ανάσες» σε κλινικάρχες και εργοδοσία, «ατομική ευθύνη» του λαού η προστασία του

«Η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα έχει δομηθεί πάνω στην οικειοθελή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με αποζημίωση φυσικά πάντα», τόνισε... για να μην παρεξηγηθεί

Eurokinissi

«Οχι» ήταν ξανά, επί λέξει, η απάντηση του πρωθυπουργού στο αίτημα των υγειονομικών και του εργατικού - λαϊκού κινήματος προς την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών δίχως αποζημίωση στους κλινικάρχες, την ώρα που το ΕΣΥ γονατίζει και ασθενείς «σβήνουν» διασωληνωμένοι στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Μιλώντας χτες το βράδυ στο «Star», ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα έχει δομηθεί και πάνω στην οικειοθελή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με αποζημίωση φυσικά πάντα, και η επίταξη με αποζημίωση είναι, θέλω να το διευκρινίσω αυτό». Ισχυρίστηκε μάλιστα πως «ό,τι χρειάζεται ως προς τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει γίνει».

Αρνητική ήταν η απάντησή του και σε ό,τι αφορά όλα τα υπόλοιπα επιβεβλημένα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αυτά που η κυβέρνηση συνειδητά αρνείται να πάρει εδώ και έναν χρόνο, με «μέτρο» ακριβώς τα συμφέροντα του κεφαλαίου, συνεχίζοντας να μεταθέτει την ευθύνη στο λαό.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να καλλιεργήσει ξανά μια μαγική εικόνα ενός συστήματος Υγείας που «ανταποκρίνεται πλήρως», ότι «τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» και ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι αυτή που παρουσιάζεται από το υπουργείο Υγείας - ένα ΕΣΥ που ναι μεν πιέζεται, αλλά έχει προσθέσει μεγάλο αριθμό μόνιμων ΜΕΘ, καθώς και προσωρινών, σε... χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης που έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ, όπως ο ίδιος παρατήρησε. Λίγο μετά, πάντα στο πλαίσιο εξωραϊσμού της κατάστασης, είπε ότι τάχα δεν έχουμε πάει σε ένα μονοθεματικό ΕΣΥ και ότι έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίζονται, την ώρα που δεκάδες χειρουργεία αναβάλλονται.

Μπροστά στην πραγματικότητα των δεκάδων διασωληνωμένων που δεν βρίσκουν ένα κρεβάτι ΜΕΘ, δεν μπόρεσε να μην παραδεχτεί ότι «υπάρχει πράγματι μια αναμονή, μικρή, από διασωληνωμένους συμπολίτες μας», έσπευσε ωστόσο να συγκρίνει την κατάσταση με ό,τι γινόταν πριν μερικά χρόνια, όπου αναμονές υπήρχαν και για την απλή γρίπη, συνέπεια πάντα των πολιτικών εμπορευματοποίησης της Υγείας τις οποίες υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

«Υπάρχουν και κάποια όρια στο πού μπορούμε να φτάσουμε», πρόσθεσε, βασικά καλώντας το λαό να συμβιβαστεί με το σημερινό χάλι, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την «ελπίδα» ότι δεν θα επαληθευτούν οι προβλέψεις Τσιόδρα πως οδεύουμε προς χίλιους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ.

Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη της πανδημίας, ούτε για το τι θα γίνει το Πάσχα, «γιατί ο ιός μάς έχει εκπλήξει πολλές φορές και έχουμε αναγκαστεί να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας» όπως είπε, αποσιωπώντας ότι η αιτία των συνεχόμενων «άνοιξε - κλείσε» είναι η έλλειψη μέτρων προστασίας και θωράκισης του συστήματος Υγείας.

Παραδέχτηκε επίσης ότι και από τα μέτρα που οι ίδιοι αποφάσισαν, περίμεναν καλύτερα αποτελέσματα, και απέδωσε την «αστοχία» του... στο λαό και στη «φυσική κούραση του κόσμου, όπου είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κανείς με παραπάνω καταστολή», βάζοντάς την ως βασικό ...γιατρικό στη φαρέτρα του και συνδυάζοντάς το με «ανάσες ελευθερίας», όπως βάφτισε τα επί μέρους «άνοιξε - κλείσε», «εκτόνωσης» για να μην πάρει η κυβέρνηση μέτρα.

Χαρακτήρισε θετικό ότι ανοίγει τα λύκεια... όπως τα έκλεισε, χωρίς μέτρα, με μόνο όπλο στα χέρια εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών τα self test και την ατομική ευθύνη. Την επικαλέστηκε, άλλωστε, μιλώντας για «υποχρέωση των πολιτών να δηλώνουν το θετικό τεστ» και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν την αποφυγή συγχρωτισμού, τη χρήση μάσκας κ.λπ., μέτρα που θα συνεχιστούν για «πολύ καιρό», όπως είπε, ώσπου να στηθεί το περιλάλητο τείχος ανοσίας, «που μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να μας εξασφαλίσει».

Και εκεί ωστόσο έβαλε τον πήχη χαμηλά, προβλέποντας ότι τον Ιούνη θα έχουν εμβολιάσει μόνο με μια δόση «ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού», καθώς λόγω των ανταγωνισμών του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, όλα τα χρονοδιαγράμματα στις παραδόσεις των αναγκαίων δόσεων έχουν τιναχτεί στον «αέρα».

Προανήγγειλε, ακόμα, ότι η δεύτερη κατηγορία στην οποία θα επιβληθεί η χρήση self test θα είναι οι εργαζόμενοι, «ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε περιστατικά μετάδοσης του ιού σε χώρους εργασίας», παραδεχόμενος εμμέσως ότι αφού πρώτα η κυβέρνηση άφησε την εργοδοσία να ξεσαλώνει, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης, τώρα σπεύδει να μεταθέσει τις υποχρεώσεις της για μέτρα προστασίας, και της ίδιας για ελέγχους, στην ατομική ευθύνη των εργαζομένων.

Ερωτηθείς, σε άλλο σημείο, για το πολυδιαφημισμένο Ταμείο Ανάκαμψης, προσπάθησε να πείσει ότι έρχονται κονδύλια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι αφορά «όλη την κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας, την κατάρτιση, τους ανέργους» κ.λπ., για να κρύψει το πραγματικό περιεχόμενό του, που αποτελεί κόλαφο για το λαό.

Κάνοντας έναν απολογισμό του προχτεσινού ταξιδιού του στη Λιβύη, είπε ότι αποκαταστάθηκε ένας δίαυλος επικοινωνίας, ότι κατέστησε σαφές πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο καθορισμού ΑΟΖ είναι παράνομο και πως δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ πρόσθεσε ότι «η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει με την Ελλάδα απευθείας συνομιλίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών», εξ ου και χαρακτήρισε τελικά το ταξίδι «επιτυχημένο».

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ισχυρίστηκε ότι ο Ερντογάν δεν θα εξάγει «την κρίση του» στο Αιγαίο, επειδή τάχα η ελληνική κυβέρνηση «πέτυχε να καταστήσει την ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο της θεματολογίας που η Ευρώπη βάζει στο τραπέζι όταν συνομιλεί με την Τουρκία». Ταυτόχρονα, έστειλε σήμα ότι «υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε με την Τουρκία ως Ευρώπη αλλά και ως Ελλάδα, όπως το Προσφυγικό».

Τέλος, ξόρκισε τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι πάμε σε εξάντληση της 4ετίας, με στόχο του να κριθεί «για τη δυνατότητά μας να ξαναβάλουμε την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης», με το λαό στο καναβάτσο.

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ 1821
Σήμερα προβάλλεται το 3ο επεισόδιο για την οργάνωση της Επανάστασης

Σήμερα, Πέμπτη, στις 20.00 προβάλλεται το τρίτο από τα έξι επεισόδια της οπτικοακουστικής παραγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 200 χρόνια από την αστική εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821, στο επίσημο κανάλι του Κόμματος στο YouTube (youtube.com/kkemedia).

Στο 3ο επεισόδιο, ο θεατής μεταφέρεται στην περίοδο του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και των αστικών επαναστάσεων, όπου πολλοί Ελληνες που είχαν έρθει σε επαφή με τους επαναστάτες καπιταλιστές της εποχής ή με τα καπιταλιστικά κράτη, αναζήτησαν στη ριζοσπαστική σκέψη τα απαραίτητα εφόδια για τη θεραπεία των δεινών που επέφερε η φεουδαρχική εξουσία.

Η οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής αστικής τάξης και η επαφή της με τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό δεν άργησαν να αφήσουν τα αποτυπώματά τους... Οι φλογερές επαναστατικές διακηρύξεις αναζητούσαν την οργανωτική τους έκφραση και τη βρήκαν με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό της τσαρικής Ρωσίας.

Τη Δευτέρα η εκδήλωση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ και της ΚΟ Αττικής

Το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ και η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν τη Δευτέρα 12 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα: «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821».

Ομιλίες θα κάνουν:

-- Ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, με θέμα: «Ο χαρακτήρας της Επανάστασης του 1821 και η σύγχρονη διαπάλη».

-- Η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Η κατάκτηση της διαλεκτικής - υλιστικής αντίληψης για την Επανάσταση του 1821 αναγκαία στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τις μελλούμενες σοσιαλιστικές επαναστάσεις».

  • Οι ομιλίες θα μεταδοθούν ζωντανά από το portal «902.gr».
ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ
«Επόμενη μέρα» με νέα χαράτσια στους λαούς

Υψηλή αβεβαιότητα και σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές των κρατών - μελών του διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, η σχετική έκθεση του ΔΝΤ με φόντο τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου και βέβαια τη διεύρυνση των ελλειμμάτων και των κρατικών χρεών που φορτώνονται τις πλάτες των λαών.

Μάλιστα, το ΔΝΤ, όπως και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, και αστικά επιτελεία, θεωρεί αναγκαία την κρατική στήριξη αποκλειστικά και μόνο για βιώσιμες επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνουν, τυχόν στήριξη σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις θα επιβαρύνει τα τραπεζικά συστήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στους όρους χρηματοδότησης των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

Παραπέρα, το ΔΝΤ, αν και με προσεκτικές διατυπώσεις, προετοιμάζει τα χαράτσια νέας κοπής προκειμένου να φορτωθεί στους λαούς ο λογαριασμός των χρεών και των ελλειμμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ προχώρησε σε οριζόντιες συστάσεις προς όλες τις κυβερνήσεις κάνοντας λόγο για μια νέα ...«έκτακτη εισφορά Covid που θα επιβάλλεται σε υψηλά εισοδήματα ή στον πλούτο». Παρά τις διακηρύξεις είναι φανερό το γεγονός ότι το προτεινόμενο νέο χαράτσι θα αφορά αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα και βέβαια θα συγκεντρώνεται από τη δεξαμενή των μισθών, των συντάξεων και της μικρής περιουσίας.

Η προετοιμασία της νέας φοροληστείας απέναντι στους λαούς έχει και συνέχεια καθώς, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «για τη συγκέντρωση των πόρων που απαιτούνται για τη βελτίωση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες, για την ενίσχυση του διχτυού ασφάλειας και για την ενίσχυση των προσπαθειών επίτευξης των στόχων αειφόρου ανάπτυξης απαιτούνται εσωτερικές και διεθνείς φορολογικές μεταρρυθμίσεις, όταν η ανάκαμψη θα επιταχύνεται»...

Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, το πρωτογενές έλλειμμα (σε όρους ενισχυμένης εποπτείας) εκτιμάται στο 7% το 2020 και στο 6% του ΑΕΠ το 2021. Από το 2022 αναμένεται η επανεμφάνιση πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ με σταδιακή αύξηση σε 1,5% το 2026.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός χρειάζεται πραγματική ελευθερία από αυτήν τη βάρβαρη πολιτική

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο κύριος Μητσοτάκης συνέχισε ακάθεκτος στη γνωστή, πεπατημένη, αλλά και χρεοκοπημένη - ως προς τις λαϊκές ανάγκες - κυβερνητική γραμμή:

Μετάθεση της ευθύνης στο λαό και την "κούρασή" του για την εξέλιξη της πανδημίας. Συγκάλυψη της πολιτικής που φορτώνει στις λαϊκές πλάτες τις συνέπειες της πανδημίας και της κρίσης, έχοντας σταθερά στραμμένο το "πηδάλιο" στα προτάγματα της καπιταλιστικής οικονομίας.

Αυτή η πολιτική είναι που αρνείται την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, αντίθετα τις αφήνει να θησαυρίζουν.

Αυτή η πολιτική είναι που εναποθέτει ακόμη κι αυτό το περιορισμένο άνοιγμα των σχολείων ή την προστασία των εργαζομένων στην ατομική ευθύνη των self tests.

Αυτή η πολιτική είναι που σχεδιάζει την ανάκαμψη της οικονομίας πάνω σε νέα αντεργατικά νομοσχέδια, που απογειώνουν την εργασιακή ευελιξία και εκμετάλλευση.

Κατά συνέπεια, αυτό που χρειάζεται ο λαός δεν είναι απλά "ανάσες ελευθερίας", αλλά πραγματική ελευθερία από αυτήν τη βάρβαρη πολιτική».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org