ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση μέσα σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας για τα Εργασιακά, αποτελεί αιτία πολέμου με την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις. Το νομοσχέδιο αποτελεί βασικό συστατικό του «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης», ενώ τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον γύρο επίθεσης μειώνουν ακόμα περισσότερο την αξία της εργατικής δύναμης και παράλληλα ελαστικοποιούν παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις.

Οσο κι αν η καλοπληρωμένη προπαγάνδα της κυβέρνησης αναφέρεται σε «τομές», «εξευρωπαϊσμό» και «τάξη» στις εργασιακές σχέσεις, η συνδυασμένη επίθεση που χτυπάει τις κεντρικές αρτηρίες των εργατικών δικαιωμάτων και παράλληλα δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο καταστολής διεκδικήσεων και αγώνων, θα πρέπει να πέσει στο κενό, να συναντήσει ηχηρή απάντηση από τις εργατικές οργανώσεις, από τους εργαζόμενους.

Το νομοθετικό έκτρωμα που παρουσιάστηκε ως «αποκαλυπτικό θέμα» σε δημοσιεύματα εφημερίδων της Κυριακής, είναι κόλαση για τους εργαζόμενους, είναι η αποκάλυψη της εξαθλίωσης. Ο πολυδιαφημισμένος «εκσυγχρονισμός» από την κυβέρνηση φέρνει 10ωρη ημερήσια εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά τις Κυριακές. Οδηγεί σε νέες μειώσεις τους μισθούς τραβώντας προς το «απόλυτο χαμηλό» τα όριά τους, που ξεκινούν από 200 ευρώ μέσα από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος μετατρέπεται σε «λαγό» κακοπληρωμένης και ευέλικτης εργασίας.

* * *

Δεν υπάρχει ούτε καν «φύλλο συκής» για να κρύψει τα ισχυρά πλήγματα που προσπαθούν να περάσουν στη ζωή της εργατικής οικογένειας και κυρίως στους νέους εργαζόμενους, που ήδη εργάζονται χωρίς τα βάθρα της σταθερής εργασίας και βρίσκονται πνιγμένοι στις διάφορες ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στα κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης, στην ανεργία. Δεν μπορεί να κρυφτεί το σαρωτικό χτύπημα που θέλουν να φέρουν στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ο οποίος αποτελεί σταθερό εμπόδιο στην ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός σχεδιασμός φέρνει ισχυρές ανατροπές, αφού νομοθετείται για πρώτη φορά στη χώρα μας η 10ωρη εργασία, 135 χρόνια μετά την απεργία των εργατών του Σικάγο και ακριβώς 101 χρόνια ύστερα από τη νομοθέτηση του 8ωρου στη χώρα μας.

Οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι θα αναγκάζονται να δουλεύουν 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες για σχεδόν 6 μήνες, με μόνη εργοδοτική δέσμευση την απόδοση λίγων ημερών άδειας στο ίδιο διάστημα. Η εκτίναξη της υπερωριακής εργασίας, μαζί με φωνές που χτίζουν και το επόμενο βήμα της επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις και το εισόδημα, δηλαδή για «υπερωριακή αμοιβή σε λογική βάση», είναι βάσεις της εξαθλίωσης, της εντατικοποίησης, της ουσιαστικά απλήρωτης εργασίας.

* * *

Είναι συνθήκες που το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να κάνει προσπάθεια να σηκώσει μπόι απέναντι στη θύελλα που έρχεται. Σε ένα περιβάλλον που η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εξακολουθεί να έρχεται με νομοθετική κυβερνητική παρέμβαση και με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, που οι ονομαστικές τάχα αυξήσεις των 7-8 ευρώ στον κατώτερο μισθό γεννιούνται από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή από τον ίδιο τον εργατικό μισθό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χτυπήσει τους όρους των ατομικών συμβάσεων εργασίας και παράλληλα τη συλλογική δράση των εργαζομένων. Επιδιώκει να αποδιοργανώσει και να διαλύσει εκ θεμελίων το όποιο προστατευτικό πλαίσιο είχε απομείνει για τους εργαζόμενους και να δυσκολέψει την ουσιαστική λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η στόχευση της κυβέρνησης να μετατρέψει όλη τη χώρα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη, που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν από μισθούς των 200 ευρώ, να τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες τη βδομάδα, πρέπει να αποκρουστεί στους χώρους δουλειάς, σε κάθε κλάδο, στους δρόμους.

Να ακυρωθεί η προσπάθεια να περάσει σιωπητήριο στους εργατικούς αγώνες και χτύπημα κάθε φωνής που αντιστέκεται μέσα στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς, να λερώσει τη συνδικαλιστική δράση και τους πρωτοπόρους εργάτες, εκμεταλλευόμενη τα φαινόμενα υποχώρησης του κινήματος και τον χαμηλό βαθμό οργάνωσης των εργαζομένων στα συνδικάτα τους.

* * *

Δεν χαρίζουμε! Εδώ και τώρα να δοθεί ταξική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου για τις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο. Να μην περάσει η ένταση της καταστολής, τα σχέδια για τον νέο συνδικαλιστικό νόμο που πατάει πάνω στον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Να απομονωθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία δεν είναι μόνο ανάχωμα στην κυβερνητική και εργοδοτική επίθεση, αλλά συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση αυτού του σχεδιασμού!

Δεν θα μας αιφνιδιάσουν! Οργανωμένα, ταξικά, αγωνιστικά θα πρέπει να απαντήσουμε στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, όποτε αυτό έρθει. Να βάλουμε στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, τη ζωή και τη δουλειά με δικαιώματα, αλλά πάνω απ' όλα τη ριζική ανατροπή, για να γίνουν τα παραπάνω πράξη.

(Το κείμενο αναδημοσιεύεται από το site «ieidiseis.gr»)


Θανάσης ΓΚΟΓΚΟΣ
Μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική και Συνδικαλιστική Δουλειά


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Σε θέσεις μάχης μπροστά στην Πρωτομαγιά για Υγεία - αντεργατικό τερατούργημα

Την απάντησή τους στο νομοσχέδιο - κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει από το συρτάρι, σχεδιάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις με συσκέψεις που οργανώνουν τις επόμενες μέρες.

Μπροστά και στην Εργατική Πρωτομαγιά, Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα παίρνουν πρωτοβουλίες οργάνωσης της μάχης ενάντια στα νέα μέτρα εργασιακού μεσαίωνα που φέρνουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία, τη 10ωρη δουλειά, το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, την επέκταση της «ευελιξίας».

Στο πλαίσιο αυτό, πλατύ κάλεσμα σε σωματεία της Αθήνας απευθύνουν 13 κλαδικά σωματεία που παίρνουν την πρωτοβουλία για οργάνωση σύσκεψης την Παρασκευή 9 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας.

Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη έχουν από κοινού αναλάβει το Σωματείο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Αττικής (ΣΕΤΗΠ), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Τουρισμό - Επισιτισμό - Ξενοδοχεία Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο - Καλλυντικό Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Τύπο - Χαρτί, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

«135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγου για το 8ωρο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νόμο για την επιβολή της 10ωρης εργασίας και την κατάργηση αμοιβής των υπερωριών. Η κατάργηση του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αποτελεί κορυφαίο χτύπημα στα δικαιώματά μας και στον ίδιο το σκοπό της ύπαρξης αλλά και στη δράση των συνδικάτων», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση. Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη, καλούν τα σωματεία της Αθήνας «να οργανώσουμε την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας, για τον απεργιακό και αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς».

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία της Αθήνας και σε κάθε συνδικαλιστή να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που οργανώνουν τα σωματεία έχει απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Σε Πειραιά, Λαύριο, Γιάννενα

Σε ανάλογη σύσκεψη καλούν την Παρασκευή 9 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Αμφιθέατρο των Λιπασμάτων στον Ορμο Σφαγείων, στο Κερατσίνι, σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Πειραιά. Συγκεκριμένα, κάλεσμα στη σύσκεψη απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Πειραιά), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό (Παράρτημα Πειραιά).

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί σωματεία, συνδικαλιστές, πρωτοπόρους εργαζόμενους σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης, το Σάββατο 10 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεών του στο Λαύριο.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί σε ανοιχτή συνέλευση την Κυριακή 11 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο θεατράκι (Σκάλα).

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου οργανώνει σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων την Κυριακή 11 Απρίλη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ.

Το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα Νομού Μεσσηνίας απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα σωματεία της περιοχής να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που οργανώνει, την Τετάρτη 14 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία).

Αγωνιστικές παρεμβάσεις στο Εμπόριο

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχωρούν σήμερα τα κλαδικά σωματεία στο Εμπόριο που δραστηριοποιούνται στην Αττική, μαζί με εργαζόμενους από μεγάλους χώρους δουλειάς. Η συνέντευξη θα δοθεί στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη διεύθυνση sea1891.gr/youtube.

«Δεν μείναμε και δεν θα μείνουμε θεατές να παρακολουθούμε το τσάκισμα της ζωής μας στις ειδήσεις, να μετράμε τους νεκρούς μας και το χτύπημα των δικαιωμάτων μας», τονίζουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής. Με την κοινή τους πρωτοβουλία τα σωματεία προαναγγέλλουν νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο Εμπόριο το επόμενο διάστημα και μεγάλη κινητοποίηση στις 22 Απρίλη.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org