Χαρακτηριστικά νέα στοιχεία από Ισπανία, Ιταλία και ΗΠΑ
Copyright 2020 The Associated |
Από εργατική κινητοποίηση στην Ισπανία ενάντια στις μαζικές απολύσεις σε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία |
Στην Ισπανία, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε λίγο τον Μάρτη, για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες, όμως παρέμειναν στα 3,95 εκατομμύρια. Τον ίδιο μήνα, στις ροές απασχόλησης (προσλήψεις - απολύσεις) καταγράφεται απώλεια 45.438 θέσεων εργασίας. Περίπου οι μισές είναι στον αγροτικό τομέα, ενώ είναι ο δεύτερος συνεχής μήνας καθαρής απώλειας θέσεων εργασίας.
Η ανεργία αυξάνεται σταθερά από τον Σεπτέμβρη και τον Φλεβάρη ξεπέρασε τα 4 εκατ. ανθρώπους, για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια. Συνολικά από το ξέσπασμα της πανδημίας, τον Μάρτη του 2020, στους ήδη ανέργους προστέθηκαν πάνω από 400.000 άτομα. Αυτά ενώ σχεδόν 750.000 άνθρωποι επιβιώνουν με το επίδομα του κυβερνητικού προγράμματος αναστολής εργασίας (ERTE).
Στην Ιταλία ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται μειώθηκε τον Φλεβάρη κατά 945.000 σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και ανήλθε συνολικά σε περίπου 22,2 εκατ. άτομα, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, ISTAT. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 2,2%, σε 56,5%.
Η ISTAT ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της επίσημης ανεργίας ήταν 10,2% τον Φλεβάρη, και των ατόμων 15 - 64 ετών που δεν δραστηριοποιούνται στην αγορά εργασίας παρέμενε σταθερά στο 37%.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία της ISTAT, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε απόλυτη φτώχεια στην Ιταλία έφτασε το 2020 στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 15 χρόνια, καθώς πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι προστέθηκαν τον τελευταίο χρόνο στους ήδη εξαθλιωμένους. Τουλάχιστον 5,6 εκατ. άνθρωποι (το 9,4% του πληθυσμού) ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας...
Στις ΗΠΑ οι μακροχρόνιες ανισότητες στην αγορά εργασίας επιδεινώθηκαν εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα της «Gallup» σε περισσότερους από 7.700 Αμερικανούς το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Σύμφωνα με την έρευνα, η ανεργία και οι απολύσεις έπληξαν κυρίως τους ισπανόφωνους και τους Αφροαμερικανούς, καθώς και όσους είχαν χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης, ήταν ανειδίκευτοι και ζούσαν με μικρότερα εισοδήματα.
Περισσότερο από το 40% των Αμερικανών των οποίων τα εισοδήματα βρίσκονταν στο χαμηλότερο 20% το 2019, όπως και των ανθρώπων χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο, δήλωσε ότι απολύθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, έναντι του 31% όλων των ερωτηθέντων.
Αντίθετα, μόνο το 11% των ερωτηθέντων των οποίων τα εισοδήματα βρίσκονταν μεταξύ του ανώτατου 10% το 2019 δήλωσε ότι έχασε την εργασία του.
Σύμφωνα με την έρευνα, η μεγάλη επέκταση της τηλεργασίας έπληξε ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους που λόγω της φύσης της δουλειάς τους μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι τους. Συνολικά το 30% των ερωτηθέντων ανέφεραν επιδείνωση των εργασιακών τους συνθηκών, και από αυτούς το 43% ήταν εργαζόμενοι που δεν μπορούσαν να εργαστούν εξ αποστάσεως.
Από μαγνητικές νάρκες Ισραηλινών κομάντος φέρεται πως επλήγη την Τρίτη το ιρανικό φορτηγό πλοίο «Saviz», εμπορικό σκάφος που χρησιμοποιείται από τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης» και πλέει μονίμως από το 2018 στην Ερυθρά Θάλασσα, συνεπικουρώντας ιρανικές επίλεκτες αντι-πειρατικές δυνάμεις που συνοδεύουν εμπορικά πλοία.
Τις πληροφορίες αυτές φέρεται πως έδωσε στους «New York Times» ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος, μετά από ενημέρωση που είχε από Ισραηλινούς. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει ότι επελέγη ο συγκεκριμένος χρόνος για να υπάρχει απόσταση ασφαλείας από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Aϊζενχάουερ», που έπλεε προ ημερών στην περιοχή.
Την πληροφορία για χτύπημα του σκάφους από μαγνητικές νάρκες μετέδωσε και το ημι-κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim».
Η δε εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζέσικα Λ. Μακνάλτι, σχολίασε το συμβάν λέγοντας πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν ό,τι έχει γίνει γνωστό μέσα από ΜΜΕ, ενώ διαβεβαίωσε πως στην περιοχή δεν επιχειρούσαν ούτε αναμείχθηκαν αμερικανικές δυνάμεις.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές βδομάδες άλλη αμερικανική εφημερίδα, η «Wall Street Journal», είχε αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί είχαν κάνει παρόμοιες επιθέσεις σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις κατά ιρανικών σκαφών που μετέφεραν πετρέλαιο προς τη Συρία, από το τέλος του 2019 και μετά.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια ακριβώς μέρα με την επίθεση στο «Saviz» ξεκίνησαν στη Βιέννη οι πρώτες έμμεσες συνομιλίες Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων σχετικά με τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν «εποικοδομητικές» και «ενθαρρυντικές» από Ευρωπαίους, Ιρανούς και Αμερικανούς διπλωμάτες, αν και όλοι ανέφεραν ότι απαιτούνται υπομονή και χρόνος προτού υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του με τη Συμφωνία του 2015 και τάσσεται υπέρ μίας νέας, ριζικής επαναδιαπραγμάτευσης, που θα συμπεριλαμβάνει ασφαλιστικές δικλίδες προκειμένου το Ιράν να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα. Οι Ισραηλινοί επιθυμούν επίσης συμφωνία που να περιλαμβάνει περιοριστικές ρυθμίσεις για το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα και τον ρόλο του Ιράν στην ευρύτερη περιφέρεια.
Σε ένα τέτοιο φόντο, στις αρχές της επόμενης βδομάδας μεταβαίνει στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν. Στην πρώτη επίσκεψη υπουργού της κυβέρνησης Μπάιντεν στη χώρα, ο Οστιν θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και με τον υπουργό Αμυνας Μπ. Γκαντς, στο επίκεντρο των οποίων αναμένεται να βρεθούν το Ιράν και οι έμμεσες συνομιλίες Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων για τη Συμφωνία του 2015, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα σε Συρία και Λίβανο, αλλά και οι κινήσεις για πιθανή έναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαβουλεύσεων.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση Μπάιντεν, επιχειρώντας να ενισχύσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως «μεσολαβητή» για το Παλαιστινιακό, ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 40 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας. Με αυτήν την αφορμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εξεύρεση «βιώσιμης λύσης» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, γιατί το θέμα βρίσκεται «στον πυρήνα των επιδιώξεων της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας». Οπως έχει επιβεβαιωθεί βέβαια και σε όλες τις προηγούμενες «διαμεσολαβήσεις» των ΗΠΑ, οι «επιδιώξεις» τους δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τα αναφαίρετα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού, ούτε με την ασφάλεια όλων των λαών της περιοχής.
Για ψευδοέρευνα και σκευωρία μέσω «ύποπτων ενδείξεων» από υποτιθέμενη έρευνα επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (OPCW), με στόχο τη νέα δαιμονοποίηση της συριακής κυβέρνησης, κατήγγειλαν χτες τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες ο διπλωματικός επιτετραμμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολγιάνσκι, και ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάμ Σαμπάγκ. Οι αντιδράσεις των δύο διπλωματών καταγράφηκαν σε προχτεσινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε ενόψει σύγκλησης του OPCW, η οποία έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 20 Απρίλη στη Χάγη, με βάση ένα γαλλικό σχέδιο απόφασης που ζητά την παύση των «δικαιωμάτων και προνομίων» της Συρίας από τον Διεθνή Οργανισμό, στον οποίο εντάχθηκε το Σεπτέμβρη του 2013.
Η στοχοποίηση της Συρίας επιχειρείται αυτήν τη φορά με κάποιες «αιφνιδιαστικές ενδείξεις» ύποπτες για χημικά όπλα, που φέρεται πως «βρήκε» ομάδα επιθεωρητών του Οργανισμού στη χώρα, δίχως αφενός αυτή η επίσκεψη να έχει γίνει έως τώρα γνωστή, αφετέρου να ανακοινωθεί σε ποιες ακριβώς περιοχές και υπό ποιες συνθήκες οι «επιθεωρητές» πήγαν χωρίς να ζητήσουν την άδεια των συριακών αρχών.
Ο Ρώσος διπλωμάτης κατήγγειλε την προσπάθεια να ενταθούν οι πιέσεις σε βάρος της Συρίας με πρόσχημα ενδείξεις για χημικά όπλα, μολονότι το οπλοστάσιο αυτό καταστράφηκε επίσημα και υπό διεθνή εποπτεία το 2014. Αναρωτήθηκε, επίσης, όπως αργότερα και ο Σύρος αξιωματούχος, γιατί δεν γίνεται καμία ουσιαστική έρευνα για τις καταγγελίες που έχουν γίνει από τις συριακές αρχές για τη δράση μελών της ύποπτης ΜΚΟ «Λευκά Κράνη», η οποία έχει κατηγορηθεί εκατοντάδες φορές πως συνεργάζεται στενά με τζιχαντιστές στο στήσιμο προβοκάτσιας με χημικά όπλα και επιθέσεις σε βάρος αμάχων με σκοπό να επιρριφθεί η ευθύνη στον συριακό στρατό.
Επιχειρώντας να «απαντήσει», η Βρετανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γουντγουόρντ, είπε πως η συριακή κυβέρνηση έχει «19 εκκρεμότητες» και δεν έχει δώσει εξηγήσεις σε σχέση με «στοιχεία» που συνέλεξε το Σεπτέμβρη μια «ομάδα επιθεωρητών» του OPCW, που δείχνουν «ίχνη» χημικών όπλων σε αποθήκες και τμήματα παραγωγής που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν, πριν από την ένταξη της Συρίας στον OPCW. Η Αμερικανίδα ομόλογός της, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, υποστήριξε το γαλλικό σχέδιο απόφασης, με τον ισχυρισμό ότι σε αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται τάχα «η αξιοπιστία της Διεθνούς Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα».
Παράνομες και εκδικητικές έκρινε η ομοσπονδιακή αρχή των ΗΠΑ για τις εργασιακές σχέσεις τις περσινές απολύσεις δύο γυναικών που εργάζονταν ως υπάλληλοι στην «Amazon», οι οποίες απολύθηκαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν για τις πρακτικές της εταιρείας σε βάρος των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.
Μαζί με άλλους μηχανικούς και τεχνικούς, οι δύο γυναίκες είχαν καλέσει σε απεργία στις 24/4/2020 ζητώντας από την εταιρεία να λάβει μέτρα για να προστατεύσει το περιβάλλον και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις αποθήκες. Οι δύο γυναίκες απολύθηκαν το Πάσχα του 2020.
Σε ανακοίνωσή της η «Amazon», ένας από τους δύο μεγαλύτερους εργοδότες στις ΗΠΑ, με προσωπικό που ξεπερνά τους 800.000 υπαλλήλους, ισχυρίστηκε ότι «στηρίζει» το δικαίωμα των εργαζομένων να επικρίνουν τις συνθήκες εργασίας, αλλά υποστήριξε ότι απέλυσε τις δύο υπαλλήλους επειδή τάχα... παραβίαζαν τον εσωτερικό κανονισμό της επιχείρησης.
Σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς «χτίζονται» τα καπιταλιστικά κέρδη, στις αποθήκες της «Amazon» επικρατούν υπερεντατικοί, σκληροί ρυθμοί δουλειάς, αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές πρακτικές, ανεπαρκή μέτρα υγειονομικής προστασίας, την ίδια ώρα που η εταιρεία πέρσι, εν μέσω πανδημίας, είχε καθαρά κέρδη περίπου 21 δισ. δολάρια...