ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει τον εμπαιγμό των νησιωτών για τις φυλακές των ξεριζωμένων

Το στρατόπεδο των προσφύγων στο Καρά Τεπέ Λέσβου με τις φετινές βροχές έγινε λασπότοπος

Copyright 2020 The Associated

Το στρατόπεδο των προσφύγων στο Καρά Τεπέ Λέσβου με τις φετινές βροχές έγινε λασπότοπος
Τη διατήρηση του τωρινού ΚΥΤ στο Μαυροβούνι στη Λέσβο επισείει απειλητικά, σε προχτεσινή συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «stonisi», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης. Αυτό σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό από την τοπική κοινωνία το χτίσιμο κλειστής - ελεγχόμενης δομής για τους ξεριζωμένους στη Βάστρια.

Ο Ν. Μηταράκης τόνισε ότι έχει γίνει γνωστή η απόφαση του δήμου Μυτιλήνης η νέα δομή να είναι εκτός αστικού ιστού και στο πλαίσιο αυτό απάντησε σε μια σειρά από ερωτήσεις για τη νέα δομή, η οποία καταρχήν προβλέπεται να είναι 3.000 ατόμων, συν ακόμα 2.000 για όσους θα βρίσκονται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης και με αποφάσεις επιστροφής. Επίσης οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να εξέρχονται από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, και θα υπάρχουν κίνητρα με τις υποδομές και εγκαταστάσεις που θα τους παρέχονται για να μη βγαίνουν εκτός δομής (η δομή, υπενθυμίζεται, θα είναι συρματοπλεγμένη και με τα ανάλογα συστήματα ασφαλείας). Μάλιστα, μέσα στον Απρίλη προχωρά η διαδικασία αδειοδότησης και στη συνέχεια αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της. Στην ουσία ομολογείται ότι θα πρόκειται για υπερδομή, η προοπτική κατασκευής της οποίας είχε προκαλέσει τις μεγάλες κινητοποιήσεις του περσινού Φλεβάρη.

Ο υπουργός απείλησε ότι στην περίπτωση που υπάρξουν αντιδράσεις ανάλογες της Καράβας για τη νέα δομή στη θέση Βάστρια, ο προσωρινός καταυλισμός στο Καρά Τεπέ, δυναμικότητας 10.000 ατόμων, μπορεί να εξυπηρετήσει τις υφιστάμενες ανάγκες και να παραμείνει. Αναφορικά με τα λεγόμενα αντισταθμιστικά, που αποτελούν το «τυράκι» της αποδοχής της υπερδομής εγκλωβισμού των κατατρεγμένων και θα δοθούν στις περιοχές όπου θα γίνει η δομή, τόνισε ότι υπάρχουν ταμεία, ότι δίνονται ήδη αποζημιώσεις στους δήμους, ότι ο δήμος Μυτιλήνης διά του δημάρχου Σ. Κύτελη έχει ήδη απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα, και ότι τα νέα αντισταθμιστικά θα είναι «ανάλογα με τις προτάσεις και την ωριμότητα» των έργων που προτείνονται.

Κληθείς να σχολιάσει γερμανικά δημοσιεύματα γύρω από τα «δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα» για το Προσφυγικό, ο Ν. Μηταράκης ανέφερε ότι τα χρήματα δεν έχουν δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (για προγράμματα διαμονής, επιδόματα κ.ά.). Για τον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ έχουν δαπανηθεί 5 εκατομμύρια ευρώ. Για τις ελλείψεις σε ύδρευση και ηλεκτροδότηση, σχολίασε ότι είναι ένας καταυλισμός που στήθηκε σε 10 μέρες, ότι γίνονται συνεχώς έργα εντός του ενώ μένει μέσα κόσμος (σήμερα 6.100 αιτούντες άσυλο) και ότι οι εργασίες προχωρούν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν όλα άμεσα σε έναν χώρο 350 στρεμμάτων - παραδεχόμενος στην ουσία τις απαράδεκτες συνθήκες παραμονής για τους αιτούντες άσυλο.

Σε ό,τι αφορά το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για γκρίζες ζώνες και ότι «η χώρα μας σε σύνολο 5 μεσογειακών χωρών προσπαθεί να επισημάνει αλλαγές ώστε να μην επιβαρύνονται οι χώρες πρώτης υποδοχής», την ώρα που το εν λόγω σχέδιο εμμένει στον εγκλωβισμό των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας και στη μετατροπή των νησιών σε φυλακές τους.

Χτες αναμενόταν να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης. Οι κάτοικοι του νησιού, οι πρωτοπόρες δυνάμεις που συμπορεύονται με το ταξικό κίνημα μέσα από τις Συντονιστικές τους Επιτροπές, με τη δράση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, των σωματείων και αγροτικών συλλόγων, καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών σε άθλιες συνθήκες, εκφράζουν την αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους και απομονώνουν τις όποιες εθνικιστικές - ρατσιστικές φωνές υπάρχουν. Διεκδικούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μπορούν να πάνε στους προορισμούς που επιθυμούν με γρήγορες διαδικασίες ασύλου, και για όσους θα μείνουν στην χώρα μας να εντάσσονται στην κοινωνική ζωή με δικαιώματα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παρέδωσε υλική βοήθεια στα σεισμόπληκτα χωριά Αμυγδαλέα και Κουτσόχερο

Υλική βοήθεια με είδη πρώτης ανάγκης παρέδωσε, την Τρίτη 6 Απρίλη, αντιπροσωπεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Λάρισας (ΕΚΝΛ) στους σεισμοπαθείς κατοίκους των χωριών Αμυγδαλέας και Κουτσόχερου.

Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων χωριών, όπως και άλλων, συνεχίζουν να βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις, αφού έναν και πλέον μήνα μετά τον σεισμό η κυβέρνηση και όλοι οι υπόλοιποι φορείς που είναι υπεύθυνοι δεν έχουν λύσει επί της ουσίας βασικά ακόμα προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κάτοικοι των συγκεκριμένων χωριών δεν έχουν πάρει ακόμα την οικονομική βοήθεια που εξαγγέλθηκε αμέσως μετά τον σεισμό. Επιπλέον, πολλά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές με τη μετασεισμική δραστηριότητα που ακολουθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν σε αυτά και ενώ τα κοντέινερ που και αυτά έχουν υποσχεθεί ότι θα φτάσουν άμεσα ακόμα ...πηγαίνουν.

Από την αντιπροσωπεία τονίστηκε πως «το ΕΚΝΛ από την πρώτη στιγμή, εκτός της πρωτοβουλίας για την οργάνωση της αλληλεγγύης στους σεισμοπαθείς, υιοθέτησε τα αιτήματα για την άμεση ολοκλήρωση του ελέγχου των σπιτιών και των υποδομών της περιοχής, την αποκατάσταση των ζημιών, την αποζημίωσή τους στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αποκλεισμούς λόγω γραφειοκρατικών και νομικών εμποδίων. Θα είμαστε δίπλα τους στον αγώνα για τη διεκδίκηση όλων των αναγκαίων όρων για την αποκατάσταση των παραπάνω ζητημάτων».

Τέλος, η διοίκηση του ΕΚΝΛ «νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους απλούς ανθρώπους, φορείς, επαγγελματίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Η προσπάθεια συνεχίζεται, η αλληλεγγύη είναι ανάγκη να δυναμώσει».

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Καταγγελίες αθλητών για περιστατικά βίας και κακοποίησης

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησαν 22 αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως αποκαλύφθηκε σε χτεσινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Στην επιστολή οι αθλητές αναφέρονται σε συγκεκριμένα γεγονότα που ξεκινούν από το 1985, κάνοντας λόγο για προπονητικές μεθόδους που «έφταναν ή ξεπερνούσαν τα όρια του βασανισμού» αλλά και για «σεξουαλικές παρενοχλήσεις».

Συγκεκριμένα, καταγγέλλονται σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος αθλητών και αθλητριών, στην πλειονότητά τους μικρών παιδιών, αφού οι περισσότεροι αναφέρουν πως ξεκίνησαν την ενασχόληση με το άθλημα από την ηλικία των 5 ετών και στα 9 τους είχαν ήδη συμμετοχές σε αγώνες, είτε σε συλλογικό είτε σε διεθνές επίπεδο.

Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Θανάσης Σταθόπουλος δήλωσε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό των αθλητών που προχώρησαν στην καταγγελία» και τους κάλεσε σε συνάντηση προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι καταγγελίες.

Παράλληλα η Ομοσπονδία συγκάλεσε έκτακτο ΔΣ για χτες το απόγευμα και γνωστοποίησε πως θα ζητήσει συνάντηση με τους αθλητές.

  • Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας διέταξε χτες τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις καταγγελίες, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου.
ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΓΝΑΔΗ
Απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης της ανακρίτριας

Αρνητική ήταν η απάντηση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών στο αίτημα που κατέθεσε ο Αλ. Κούγιας, συνήγορος του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δ. Λιγνάδη, που είναι προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης, να εξαιρεθεί η 19η ανακρίτρια η οποία χειρίζεται την υπόθεση των καταγγελιών για τους βιασμούς ανηλίκων. Το Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα Γ. Πιέρρου, κρίνοντας πως όλες οι ενέργειες της δικαστικής λειτουργού ήταν σύννομες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο τρόπος που διευθύνεται η διαδικασία με την υποβολή ερωτήσεων σε μάρτυρες και κατηγορούμενους δεν μπορεί από μόνος του να θεμελιώσει λόγο εξαίρεσης, παρά μόνο αν συνδυάζεται με σαφείς ενδείξεις μεροληψίας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση, όπως κρίθηκε, δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο της δικογραφίας. Να σημειωθεί ότι ο Αλ. Κούγιας κατηγορεί την ανακρίτρια για παράβαση καθήκοντος, υποστηρίζοντας ότι «χειραγωγεί τους μάρτυρες, δεν εγκρίνει τα αιτήματα της υπεράσπισης και αποδέχεται τις μαρτυρίες αναξιόπιστων ανθρώπων».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νέα καταγγελία έρχεται από την Κύπρο. Στον Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας, προχτές, ένας 23χρονος κατήγγειλε ότι σε ηλικία 15 χρόνων κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον σκηνοθέτη - ηθοποιό Δ. Λιγνάδη. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος», η καταγγελία του νεαρού αναμένεται να διαβιβαστεί στο ειδικό κλιμάκιο που έχει συσταθεί στο Αρχηγείο της Αστυνομίας για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης.

Ενας 39χρονος, ιδιοκτήτης καταστήματος ειδών τεχνολογίας, δολοφονήθηκε χτες στην Κυπαρισσία από έναν 72χρονο ο οποίος μετά την πράξη του παραδόθηκε στην αστυνομία. Το κατάστημα του άτυχου άνδρα ανήκε σε δίκτυο εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 72χρονος πήγε στο κατάστημα για να διαμαρτυρηθεί για τους μεγάλους λογαριασμούς που έπρεπε να πληρώσει. Μετά τη διένεξη που είχε με τον 39χρονο, πατέρα ενός παιδιού, πήγε στο σπίτι του, πήρε ένα περίστροφο και επέστρεψε στο κατάστημα όπου και πυροβόλησε το θύμα στην κοιλιά. Ο 39χρονος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, σε κρίσιμη κατάσταση, και λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org