ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2020 - Κυριακή 8 Μάρτη 2020
Σελ. /40
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Η λαϊκή αντίδραση να στοχεύσει τους πραγματικούς ενόχους

Από τη συνάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης
Από τη συνάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης
-- Του απεσταλμένου μας Δημήτρη ΜΑΒΙΔΗ

Στον Εβρο περιόδευσε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Δελή.

Ο Γ. Δελής αρχικά συναντήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί με τους δημάρχους των πόλεων, Γ. Ζαμπούκη και Π. Καλακίκο, αντίστοιχα. Στη συνέχεια το κλιμάκιο μετέβη στις Καστανιές Εβρου, όπου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, Β. Μαυρίδη, στο τελωνείο των ελληνοτουρκικών συνόρων, το οποίο παραμένει κλειστό για 8η συνεχόμενη μέρα. Συνάντηση έγινε εκεί και με τον αντιπεριφερειάρχη, Κ. Βενετίδη, όπως και άλλους παράγοντες της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης.

Στις συναντήσεις με τους δημάρχους και τους τοπικούς παράγοντες το κλιμάκιο του Κόμματος ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Δελής έθεσε στους δημάρχους τη θέση του Κόμματος πως η αναγκαία προστασία των συνόρων στον Εβρο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να νομιμοποιούνται ακροδεξιές φωνές, πρακτικές και δράσεις, ανοιχτές και συγκαλυμμένες, για να προμοτάρονται από υπουργούς ρατσιστικές κραυγές, για να μένουν τελικά στο απυρόβλητο οι θύτες αυτής της πολιτικής.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη άμεσου απεγκλωβισμού των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, την ανάγκη με ευθύνη του ΟΗΕ αλλά και της ΕΕ να οργανωθούν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα με την Ελλάδα και με τη Συρία και απευθείας μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους.

Στο Σουφλί
Στο Σουφλί
Σημείωσε πως το πρόβλημα δεν ξεκινά με τους κατατρεγμένους που βρίσκονται στα σύνορα, αλλά εντοπίζεται σε αλλεπάλληλες πολιτικές αποφάσεις, στις οποίες έβαλαν την υπογραφή τους οι ελληνικές κυβερνήσεις, αποφάσεις που αποδεικνύονται αδιέξοδες, όπως η επαίσχυντη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου. «Η πολιτική της ΕΕ που μετατρέπει την Ελλάδα, τον Εβρο και τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών, κυνηγημένων, πρέπει να καταγγελθεί», σημείωσε και τόνισε πως μοναδική διέξοδος είναι η ρήξη με αυτήν την πολιτική.

Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να ξεφεύγει η «μεγάλη εικόνα», πως δηλαδή οι πραγματικοί εχθροί του λαού και ένοχοι για όλη αυτήν την κατάσταση δεν είναι οι εξαθλιωμένοι και διωγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες. Αντίθετα, είναι η πολιτική της ΕΕ, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις που εξαπολύουν και στηρίζουν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στάση των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στην τελευταία σύνοδο, όπου και στηρίχθηκε η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, με την οποία τινάζεται στον αέρα η Συνθήκη της Λοζάνης.

Τέλος, είπε πως «όσοι συνειδητά ενοχοποιούν και στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δηλαδή τα θύματα αυτής της πολιτικής, επιδιώκουν να αθωώσουν τους πραγματικούς ενόχους».

Νέα επεισόδια την Παρασκευή

Στις Καστανιές
Στις Καστανιές
Νωρίτερα, στην περιοχή είχε σημειωθεί ένταση, την παγιωμένη πλέον ώρα, δηλαδή γύρω στις 8 το πρωί. Οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μαζική ρίψη χημικών, ωστόσο αν και η οριογραμμή καλύφθηκε από προπέτασμα καπνού, στο σημείο δεν εμφανίστηκαν πρόσφυγες ή μετανάστες. Η «αύρα» της αστυνομίας έριξε νερό, ενώ δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού στρατού και της αστυνομίας, ενώ έχει ανακοινωθεί και η επέκταση του φράχτη κατά μήκος των συνόρων κατά 40 χιλιόμετρα, συνεχείς δε είναι οι περιπολίες στα χερσαία σύνορα αλλά και στα περάσματα του ποταμού Εβρου, αποτρέποντας τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν τα σύνορα.

Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση, που συνεχίζει να χρησιμοποιεί αδίστακτα τα θύματα της φτώχειας, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της, ενισχύει, σύμφωνα με τις πληροφορίες και όσα έχουν παρατηρηθεί, και τον αριθμό των δυνάμεων ασφαλείας στη δική της πλευρά των συνόρων, μετά και την ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης πως θα αποστείλει 1.000 άνδρες ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην περιοχή, την ίδια ώρα που παρατηρείται συνεχόμενη αύξηση των σκηνών και κοντέινερ που εγκαθίστανται.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Πλήρης επιβεβαίωση της πολιτικής εγκλωβισμού και των παζαριών με την Τουρκία

Στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης EE - Τουρκίας, που εγκλωβίζει στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες και τους μετατρέπει σε «χαρτί» στα γεωπολιτικά παιχνίδια, αλλά και στη στήριξη επί της ουσίας της τουρκικής εισβολής στη Συρία κάλεσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε την Παρασκευή στο Ζάγκρεμπ, με συμμετοχή και του Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια.

Το Συμβούλιο σε δήλωσή του αναγνωρίζει ότι η Τουρκία σηκώνει μεγάλο φορτίο από σχεδόν 4 εκατ. πρόσφυγες, εκφράζει «ανησυχία» για την κατάσταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο και υποκριτικά απορρίπτει τη χρήση των προσφύγων για άσκηση πολιτικής πίεσης από την Αγκυρα, εξ ου και λέει ότι θα λάβει μέτρα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, χαιρετίζοντας επίσης την «πρακτική στήριξη» που ανακοινώθηκε από την Κομισιόν στις 4 Μάρτη.

Επιμένοντας για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, τονίζει ότι έχει οφέλη για ΕΕ και Τουρκία, την οποία «βγάζει λάδι» και στην περίπτωση του Ιντλίμπ, κάνοντας γαργάρα την εισβολή της σε ξένη χώρα. Αντίθετα, το Συμβούλιο κατηγορεί για τις εξελίξεις στην περιοχή Ρωσία και Ασαντ, και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, το Συμβούλιο «αναγνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση που η Τουρκία αντιμετωπίζει λόγω της επίθεσης στο Ιντλίμπ και των συνεπειών της». Συνεχίζει ότι μαζί με ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, η ΕΕ εστιάζει σε κατάπαυση πυρός και αποκλιμάκωση της έντασης...

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με Πάλμερ

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις και τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ, και τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ είχε την Παρασκευή στο υπουργείο Αμυνας ο υπουργός, Ν. Παναγιωτόπουλος.

Κατόπιν ο πρέσβης χαρακτήριζε τη συνάντηση «εξαιρετική», διαπιστώνοντας «ισχυρή ευθυγράμμιση απόψεων στην εμβάθυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας», μετά και τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις και σημειώνοντας «τη στήριξή μας στις προσπάθειες να ασφαλιστούν τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ και η συνεργασία στο ΝΑΤΟ».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξάλλου αναμένονταν να βρεθούν στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου εν μέσω των εξελίξεων στον Εβρο να «στείλουν μήνυμα» για το ότι το λιμάνι της πόλης αποτελεί - κατά δήλωσή τους - «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» για το ξεδίπλωμα των σχεδίων τους στην περιοχή.


Ξενοφοβικές κραυγές για το «ξέπλυμα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Ευκαιρία να βγουν από τις τρύπες τους βρήκαν διάφορα φασιστοειδή με αφορμή τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και τον Εβρο. Αξιοποιώντας την κατάσταση αυτή, διάφορες τέτοιες συμμορίες, υπόδικοι ναζί και άλλα εγκληματικά στοιχεία ρίχνουν «νερό στο μύλο» της συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων για την κατάσταση στα σύνορα, στοχοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, ώστε να αθωώνονται η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η εμπλοκή της χώρας σε αυτούς.

Στο πλαίσιο αυτό, σε «περιπολίες» στον Εβρο ψάχνοντας «λαθρομετανάστες» ανακοίνωσε ότι συμμετείχε ο υπόδικος φασίστας ευρωβουλευτής Γ. Λαγός, που είχε εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή και τώρα έχει συγκροτήσει άλλο ακροδεξιό μόρφωμα.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Μυτιλήνη έχουν καταφθάσει Γερμανοί ακροδεξιοί, για να συνεργαστούν με τάγματα εφόδου που δραστηριοποιούνται στο νησί, τα οποία τις τελευταίες μέρες στοχοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, εργαζόμενους σε ΜΚΟ και κατοίκους της περιοχής, ενώ ντοκουμέντα υπάρχουν και για την εμφάνιση νεοναζί από τη Γερμανία στον Εβρο, τάχα για να σταθούν «αλληλέγγυοι» στην Ελλάδα για την «εισβολή που δέχεται».

«Κυνηγοί λαθρομεταναστών» στον Βόλο

Ενα ακόμα περιστατικό ήταν η προσαγωγή στην Ασφάλεια Βόλου διαχειριστή σελίδας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η οποία είχε το όνομα «Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών». Η συγκεκριμένη φασιστική ομάδα έκανε την εμφάνισή της την περασμένη βδομάδα, δημοσίευε φωτογραφίες με όπλα, ενώ, πέρα από δηλώσεις μίσους για τους μετανάστες, για «να ξεβρωμίσει ο Βόλος», ανακοίνωνε ότι οργανώνει ταξίδι στον Εβρο με όπλα (!) για να φυλάξουν τάχα τα σύνορα από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ο εν λόγω διαχειριστής, που δηλώνει στο προφίλ του «δόκιμος ανθυπολοχαγός», κατά την προσαγωγή του στο Αστυνομικό Τμήμα φέρεται να δήλωσε ότι τα φασιστικά καλέσματα «Ηταν μια ανοησία», που δεν τα εννοούσαν, ενώ μετά την προσαγωγή άλλαξαν και το όνομα της σελίδας σε «Σύλλογο Πατριωτών Βόλου».

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ σημειώνει πως η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από μέλη γνωστά για τις σχέσεις τους με τη Χρυσή Αυγή και για τις φασιστικές τους απόψεις και καλεί το λαό, το εργατικό και λαϊκό κίνημα της πόλης να απομονώσει τους ακροδεξιούς, να οργανώσει τον αγώνα του, στρέφοντας τα πυρά του στους υπεύθυνους και τις αιτίες που γεννούν το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό.

Ανάμεσα στα άλλα σημειώνει πως «Οι γνωστοί θρασύδειλοι βρήκαν ευκαιρία να χύσουν το δηλητήριό τους, παίρνοντας φόρα από την απαράδεκτη στάση και προπαγάνδα της κυβέρνησης, που χρησιμοποιεί την αναγκαία φύλαξη των συνόρων στον Εβρο για να ανάγει σε εχθρούς τους πρόσφυγες και μετανάστες και όχι την πολιτική που και η ίδια όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν. Την πολιτική των ιμπεριαλιστικών πολέμων που αυξάνουν τα κύματα των προσφύγων και από την άλλη τις απαράδεκτες συμφωνίες που μετατρέπουν τη χώρα σε φυλακή για να προστατεύεται το "φρούριο" της ΕΕ. Τα διάφορα φασιστοειδή θα βρουν απέναντί τους τους εργαζόμενους και τη νεολαία, που πέρα από την ιστορική έχουν και την πρόσφατη πείρα για το ρόλο αυτών των ομάδων. Οτι αποτελούν τα πιο πιστά μαντρόσκυλα του συστήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ