ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Δράση για συνδικάτα στην υπηρεσία της εργατικής τάξης!

Συζήτηση και ανταλλαγή πείρας για την απεργιακή κινητοποίηση

Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη των ναυτεργατικών σωματείων
Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη των ναυτεργατικών σωματείων
Η εμπειρία από τον 7ήμερο αγώνα των ναυτεργατών, τη ναυτεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη, που ακύρωσε στην πράξη για πολλοστή φορά το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, οι δυσκολίες που εμφανίστηκαν και το πώς συνεχίζουν από εδώ και πέρα συζητήθηκαν στη σύσκεψη που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ. Ενώ το δικό τους «παρών» έδωσαν από τις Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων του Πειραιά, αλλά και φοιτητές από τις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Τη σύσκεψη διοργάνωσαν οι ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών.

Ο Θανάσης Ευαγγελάκης, Α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, ανέφερε εισηγητικά ότι η απεργία των ναυτεργατών, το πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τις ταξικές δυνάμεις, που έδειξε ότι ο αγώνας ήταν υπόθεση των νησιωτών, των εργαζομένων στα λιμάνια, όλων των εργαζομένων γιατί διεκδικούσε την κατάργηση του νομοσχεδίου του ΥΝΑ, την υπογραφή ΣΣΕ, αντιδρούσε στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, «πρόσθεσε νέα πείρα στον κλάδο. Διαπαιδαγώγησε και άλλο τους ναυτεργάτες στην αγωνιστική διεκδίκηση. Ομως, δεν μπόρεσε να επιφέρει πιο αποφασιστικό πλήγμα στην κυβέρνηση και στους εφοπλιστές». «Θα υπήρχαν άλλες δυνατότητες, πρόσθεσε, αν - με εξαίρεση τα σωματεία της Ζώνης που συμπαραστάθηκαν αποφασιστικά - και άλλα Εργατικά Κέντρα στα νησιά και στις πόλεις συστρατεύονταν σε αυτόν τον αγώνα». Σημαντικό μερίδιο ευθύνης, σύμφωνα με τον ομιλητή, έχει η πλειοψηφία της ΠΝΟ, που δεν επιδίωξε τέτοια συστράτευση και όπου μπόρεσε την υπονόμευσε. Τεράστιες είναι οι ευθύνες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στο λιμάνι, που αρνήθηκαν κάθε συλλογική διαδικασία για να ληφθούν αγωνιστικές αποφάσεις. Η πείρα αυτού του αγώνα, επισήμανε, έδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο των ταξικών δυνάμεων που σήκωσαν και το βάρος της προετοιμασίας του αγώνα. «Επιβεβαίωσε την πείρα των τελευταίων ετών, ότι απαιτείται συνολικότερη αναμέτρηση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και των κομμάτων τους. Απαιτείται κλιμάκωση και συντονισμός ευρύτερων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων. Που σημαίνει να κερδίζει έδαφος συνεχώς η ταξική γραμμή έναντι του συμβιβασμού».

Κλιμακώνεται η επιθετικότητα

Στη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι η επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών από τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση δεν έχει τέλος. Ο υπουργός Ναυτιλίας έχει ετοιμάσει ένα ακόμα άρθρο για να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ», σύμφωνα με το οποίο ακίνητα του ΝΑΤ μεταβιβάζονται στον Οίκο Ναύτου, δηλαδή στον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για τα ακίνητα όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες και τα παραρτήματα του Οίκου Ναύτου και τα ακίνητα των παιδικών κατασκηνώσεων στον Αγ. Ανδρέα Αττικής, τα οποία με πλάγιο τρόπο προσπαθεί η κυβέρνηση να τα αρπάξει με στόχο τη λεηλασία και την ιδιωτικοποίηση. Η διάταξη απορρίφθηκε από τη διοίκηση του ΝΑΤ που επαναβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή της για μη υπαγωγή των ακινήτων του ΝΑΤ στο ΤΑΙΠΕΔ, να αποσυρθεί συνολικά το νομοσχέδιο.

Επιπρόσθετα, στη σύσκεψη από τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου, κατατέθηκε έγγραφο της εταιρείας «TRANOCEAN», με το οποίο ζητάει να δρομολογήσει φορτηγό πλοίο της στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «με Ιταλικό Διεθνές (Δεύτερο) Νηολόγιο Ευρωπαϊκής Ενωσης με σύνθεση πληρώματος το ήμισυ Κοινοτικοί και το υπόλοιπο μη Κοινοτικοί Ναυτικοί». Δηλαδή, πλήρωμα σε καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, και ζητάει από το υπουργείο Ναυτιλίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «μας επιβεβαιώσετε το εν ισχύι νομικό καθεστώς», αν ισχύει ο Κοινοτικός κανονισμός 3577/92 για την άρση του καμποτάζ.

«Δε θα δεχτούμε να γίνουμε φτηνότεροι»

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ παίρνοντας το λόγο επισήμανε ότι στην ΠΝΟ και στη ΓΣΕΕ, που πάει για συνέδριο, κυριαρχούν οι δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού και του «ευρωμονόδρομου». Επισήμανε ότι αυτές οι δυνάμεις που καλλιεργούν το συμβιβασμό και τη συντεχνία μιλάνε για ενότητα. «Ενότητα - τόνισε - σε ποια βάση και σε ποια κατεύθυνση; Με τι μισθό, τι ΣΣΕ, ασφαλιστικές εισφορές, για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης;». «Μας λένε οι εφοπλιστές ότι ο ΠΑΣΕΝΤ (Σύνδεσμος εργαζομένων στη Ναυτιλία και Τουρισμό) και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων υπέγραψαν μείωση στους μισθούς 15%. Εμείς δεν δεχόμαστε ούτε ένα ευρώ κάτω». «Ρωτάμε τους "ευρωπαϊστές": Θα δεχτούμε το αίτημα της TRANOCEAN; Θα δεχτούμε να γίνουμε οι φτηνότεροι ανά τον κόσμο για να έχουμε εργασία; Εμείς δεν δεχόμαστε αυτόν τον κατήφορο, την κοινωνική οπισθοδρόμηση». Και σημείωσε: «Απαιτείται οργάνωση μέχρι και τον τελευταίο ναυτεργάτη, σπουδαστή, συνολικά τους εργαζόμενους, για συνδικάτα στην υπηρεσία της τάξης μας, για τους σκοπούς και τα συμφέροντα της τάξης μας. Οργάνωση, ανασυγκρότηση, συσπείρωση δυνάμεων, ανάπτυξη αγώνων, με εμπιστοσύνη στην τάξη μας για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής».

Μετά τη σύσκεψη ακολούθησε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον Οίκο Ναύτου και στον πρόεδρο του ιδρύματος, Χρ. Παρά, για τη διάλυση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτεργατών.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ

«Σύγκρουση Τσίπρα - Σαμαρά για την πορεία της χώρας με αφορμή τον ιστορικό ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή» είναι ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αυγής». Ενώ στο συγκεκριμένο θέμα στην πρώτη σελίδα έγραφε: «Οι διαφορετικές προσεγγίσεις από τον Αλ. Τσίπρα και τον Αντ. Σαμαρά του ιστορικού ρόλου του Κωνσταντίνου Καραμανλή με αφορμή τα 15 χρόνια από το θάνατό του, σηματοδοτούν τους δύο διαφορετικούς δρόμους, μεταξύ των οποίων καλούνται να επιλέξουν οι πολίτες για το μέλλον τους». Γράφει επίσης: «Το "μήνυμα" της υπέρβασης των ορίων, που επέβαλαν στη χώρα ο εμφύλιος και οι ξένοι προστάτες, ανέδειξε ο Αλ. Τσίπρας από τη διαδρομή του ιδρυτή της ΝΔ». Με βάση τα παραπάνω θα μπορούσε εύλογα καθένας να ρωτήσει: Είναι δυνατόν ένας ηγέτης της αστικής τάξης, που υπηρέτησε τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην Ελλάδα σε διάφορες ιστορικές περιόδους, να αποτελεί πρότυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα τέτοιο που να το προβάλλει ως παράδειγμα που ανοίγει το δρόμο για φιλολαϊκές λύσεις με βάση τη δική του πολιτική; Και να καλεί το λαό να ακολουθήσει αυτό το δρόμο; Μα αυτό, ανεξάρτητα από το πώς θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει και να προσδιορίζει τον ιστορικό ρόλο ενός αστού ηγέτη, είναι η καλύτερη ομολογία ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ τους αστούς θέλει να υπηρετήσει, το κεφάλαιο θέλει να υπηρετήσει. Και καλεί την εργατική τάξη, το λαό, να τον στηρίξουν, αναδεικνύοντάς τον στην κυβερνητική εξουσία για να υπηρετήσει την τάξη που εκμεταλλεύεται στυγνά το λαό. Καλεί, δηλαδή, το λαό να επιλέξει ανάμεσα στη ΝΔ, που όπως εκτιμά απεμπόλησε την πορεία που χάραξε ο ιδρυτής της, και στον ΣΥΡΙΖΑ και να ενισχύσει τον δεύτερο, που θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε ο ιδρυτής της ΝΔ! Η «Αυγή» έγραψε πρόσφατα, και μάλιστα σε τίτλο θέματος, ότι η ΝΔ υπό τον Αντ. Σαμαρά έχει απεμπολήσει την ιδεολογία της. Προς τι αυτή η αναφορά για ένα κόμμα το οποίο μάλιστα θεωρεί ως αντίπαλό του τον ΣΥΡΙΖΑ;

***

Είναι καιρός τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να οριοθετήσει και να περάσει στις λαϊκές συνειδήσεις πλαστές διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό επίπεδο, χαρακτηρίζοντας τη ΝΔ «ακροδεξιά», που άλλαξε τη φυσιογνωμία της και προσεγγίζει προς τη Χρυσή Αυγή, άρα υπονομεύει τη «δημοκρατία», ενώ στη ΝΔ υπάρχουν δυνάμεις που αντιστρατεύονται αυτή τη γραμμή. Αρα, εγγυητής της δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και επομένως οι δυνάμεις της ΝΔ που δε συμφωνούν με την, κατά ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιά στροφή της, πρέπει να τραβηχτούν στον άλλο πόλο, δηλαδή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και το απευθύνει στις λαϊκές δυνάμεις που στηρίζουν τη ΝΔ, προσδοκώντας να της αφαιρέσει εκλογική δύναμη για τη δική του εκλογική ενίσχυση. Γι' αυτό και αυτή η προσέγγιση και για τον ιδρυτή της ΝΔ.

Πράγματι, και η ΝΔ ενδιαφέρεται να αφαιρέσει εκλογική δύναμη από τη Χρυσή Αυγή γι' αυτό και εφαρμόζει αντιμεταναστευτική πολιτική και με μεθόδους όπως η κρατική καταστολή των μεταναστών με τον «Ξένιο Δία», η κρατική καταστολή του εργατικού - λαϊκού κινήματος, το δόγμα «νόμος και τάξη», κ.λπ., μόνο που αυτή η πολιτική και των δύο κομμάτων υπηρετεί το κεφάλαιο, το ενισχύει, αυξάνει την εκμετάλλευση. Αλλωστε, δεν μπορεί κανείς να πει ότι όλη η εκλογική δύναμη της Χρυσής Αυγής ταυτίζεται με τη ναζιστική ιδεολογία της. Οπως κανείς δεν μπορεί να πει ότι όλη η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με την ιδεολογία και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δε χρειάζεται και μεγάλη ανάλυση για να γίνει κατανοητό, άλλωστε οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από το ένα κόμμα στο άλλο αυτό αποδεικνύουν. Το έχουμε ζήσει σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο, σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.

***

Είπαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό επίπεδο βάζει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, πασχίζοντας να ταυτίζει εργατικές, λαϊκές δυνάμεις με την πολιτική των διαφορετικών αστικών κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως. Γιατί όλα αυτά τα κόμματα, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές, έχουν πολιτική διαχείρισης του συστήματος. Αρα, αυτές οι διαχωριστικές γραμμές δεν αντανακλούν, συγκαλύπτουν τις πραγματικές ταξικές διαχωριστικές γραμμές μέσα στην κοινωνία, δηλαδή την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά μικροαστικά στρώματα που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, τα συμφέροντά τους, από τη μια μεριά, που αντικειμενικά είναι ενάντια στο κεφάλαιο, στα μονοπώλια που τους εκμεταλλεύονται, και από την άλλη την αστική τάξη και τα ανώτερα μεσαία στρώματα που τα συμφέροντά τους υπηρετούνται από τον καπιταλισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πλαστές διαχωριστικές γραμμές διασπά τους εργαζόμενους, ανάλογα με την εκλογική τους προτίμηση, υπονομεύοντας την αναγκαιότητα της ταξικής ενότητας των εργατών, της κοινωνικής συμμαχίας με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα ενάντια στο κεφάλαιο, στα μονοπώλια. Και το κάνει γιατί θέλει να υπηρετήσει το σύστημα της εκμετάλλευσης, επομένως και να τους χειραγωγεί σ' αυτό. Αυτό υπηρετεί και η αναφορά στον ιστορικό ρόλο του ιδρυτή της ΝΔ για υπέρβαση του εμφυλίου. Ο εμφύλιος ήταν ταξικός πόλεμος ανάμεσα στους αστούς μαζί με τους ξένους συμμάχους τους και στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ο Κων/νος Καραμανλής υπηρέτησε και το μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς, αλλά δεν έκανε καμιά υπέρβαση μετά τη δικτατορία και άλλωστε δεν μπορούσε να κάνει γιατί ήταν ηγέτης των αστών. Αστικούς εκσυγχρονισμούς έκανε για να χειραγωγεί το λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ το επικαλείται για να σβήσει από την ιστορική μνήμη τον ταξικό πόλεμο εκείνης της περιόδου, το μεγαλείο του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού, ως ένα από τα δικά του εφόδια συμβολής στη διαιώνιση του καπιταλισμού. Τέλος, για τους ξένους προστάτες, και ο ΣΥΡΙΖΑ τους αναζητά σήμερα ως συμμάχους και μάλιστα τους ίδιους, όπως οι ΗΠΑ του Ομπάμα.


Ι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ