ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνονται οι επιθέσεις, αρχίζουν τα προβλήματα
  • Νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων συγκλονίζει το Ιράκ
  • Υπέρ της αναφοράς στο Σύνταγμα της χώρας ότι «το Ισλάμ είναι η μοναδική πηγή της νομοθεσίας» τάσσονται οι 2 από τους μεγαλύτερους θρησκευτικούς ηγέτες των σιιτών

Περίπολος κατοχικών στη Μοσούλη

Associated Press

Περίπολος κατοχικών στη Μοσούλη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων συγκλονίζει το Ιράκ ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων. Οι αντιθέσεις και τα προβλήματα έχουν αρχίσει, ήδη, να διαφαίνονται καθώς η θρησκευτική ηγεσία των σιιτών έθεσε θέμα υιοθέτησης του ισλαμικού δικαίου. Από την άλλη πλευρά, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της Αγκυρας με αφορμή τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ και το ενδεχόμενο απόκτησης ακόμη μεγαλύτερης αυτονομίας από τους Κούρδους.

Τουλάχιστον 25 νεκροί είναι ο απολογισμός της χτεσινής ημέρας, της αιματηρότερης από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Στόχος και των 2 επιθέσεων αυτοκτονίας ήταν η ιρακινή αστυνομία. Στην Μπαακούμπα επίθεση αυτοκτονίας έγινε έξω από το αρχηγείο του αστυνομικού τμήματος όπου συνωστίζονταν Ιρακινοί για να καταταχτούν στην αστυνομία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 και να τραυματιστούν 13.

Νωρίτερα, στη Μοσούλη σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το νοσοκομείο όπου είχαν συγκεντρωθεί Ιρακινοί αστυνομικοί για να πάρουν το μισθό τους. Σκοτώθηκαν 11 Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 6. Τέλος, στη βόρεια Βαγδάτη σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2 από βομβιστική επίθεση.

Ολο και πιο πολύ στους κατοχικούς μοιάζουν οι ιρακινοί συνεργάτες...

Associated Press

Ολο και πιο πολύ στους κατοχικούς μοιάζουν οι ιρακινοί συνεργάτες...
Την ευθύνη και για τις 2 επιθέσεις αυτοκτονίας ανέλαβε η οργάνωση της οποίας φέρεται να ηγείται το στέλεχος της «αλ Κάιντα» Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Η ίδια οργάνωση, όμως, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι σχετίζεται με την απαγωγή της 56χρονης Ιταλίδας δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ιλ Μανιφέστο», Τζουλιάνα Σγκρένα, τονίζοντας ότι «όποιος μας εμπλέκει σε αυτήν την υπόθεση, αμαυρώνει την εικόνα μας».

Χτες, η οργάνωση με την επωνυμία «Οργάνωση Ιερού Πολέμου» που διεκδικεί την ευθύνη της απαγωγής της Σγκρένα (που είναι γνωστή για την αλληλεγγύη της στον ιρακινό λαό) ανακοίνωσε ότι «εντός των επομένων ωρών θα αποφασίσει για την τύχη της με βάση το ισλαμικό δίκαιο», διευκρινίζοντας ότι δε θα έχει άλλη επικοινωνία με την ιταλική κυβέρνηση. Ως πρώτο αίτημα είχε τεθεί η αποχώρηση των ιταλικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Επιθέσεις και πρώτες σιιτικές διεκδικήσεις

Και το Σαββατοκύριακο, οι αντικατοχικές επιθέσεις δεν ήταν λίγες. Βορειοδυτικά της Χίλα, σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί (3 αστυνομικοί και 1 αντάρτης) και τραυματίστηκαν 9. Στη Βασόρα, σκοτώθηκαν από επίθεση ανταρτών 4 Ιρακινοί στρατιώτες. Στο Ραμάντι σε συμπλοκή ανταρτών και Αμερικανών στρατιωτών, σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 5, ενώ στην ίδια περιοχή βρέθηκαν και τα πτώματα 2 ακόμη Ιρακινών στρατιωτών. Νοτίως της Βαγδάτης σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός πεζοναύτης.

Επίσης, στη Βαγδάτη απήχθησαν από αγνώστους 4 Αιγύπτιοι μηχανικοί της εταιρείας «Iraqna», θυγατρικής της εταιρίας τηλεπικοινωνιών «Orascom». Ενδιαφέρον έχει ότι η δοτή κυβέρνηση Αλάουι κατηγορεί την «Iraqna» ότι βοηθά ποικιλοτρόπως τους αντάρτες...

Την ίδια στιγμή, 2 από τους μεγαλύτερους θρησκευτικούς ηγέτες των σιιτών άρχισαν να θέτουν, πλέον, τους δικούς τους όρους, προφανώς με τον αέρα νίκης που τους δίνουν τα, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα της καταμέτρησης. Ο μεγάλος Αγιατολάχ Μουχάμαντ Ισάκ αλ Φαγιάντ καθιστά σαφές ότι στο νέο Σύνταγμα που θα απεργαστεί η νέα Βουλή «δεν μπορεί να μην αναφέρεται σαφώς ότι πηγή κάθε νομοθεσίας είναι το Ισλάμ και απορρίπτεται κάθε νομοθεσία που δεν απορρέει από αυτό».

Πηγές προσκείμενες στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών, Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, διαβεβαίωναν ότι την άποψη αυτή συμμερίζεται και αυτός. Αν και δεν αναφέρεται πουθενά ρητώς ότι η σιιτική θρησκευτική ηγεσία επιθυμεί την υιοθέτηση της Σαρία (του ισλαμικού νόμου) ως μοναδική νομοθεσία της χώρας, είναι ξεκάθαρο ότι κάτι ανάλογο θα επιδιωχτεί, γεγονός που καθιστά δεδομένη την αντίδραση όλων των άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας αλλά και των κατοχικών δυνάμεων.

Καθησυχαστική η Ράις αλλά..

Την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον «να διαφυλαχτεί η ενότητα, από όλες τις απόψεις, του Ιράκ, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα όλων των Ιρακινών και να παταχτούν οι Κούρδοι αντάρτες που απειλούν την Τουρκία από το έδαφος του βορείου Ιράκ», επαναδιατύπωσε η νέα Αμερικανίδα ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή της στην Αγκυρα. Παρ' όλα αυτά, οι τουρκικές ανησυχίες δε φαίνεται να κατευνάζονται καθώς εντείνονται και οι διαμαρτυρίες των αραβικών και τουρκομανικών πολιτικών δυνάμεων του βορείου Ιράκ.

Σε ανακοίνωσή τους, οι αραβικοί και τουρκομανικοί πολιτικοί σχηματισμοί καταγγέλλουν σωρεία παραβιάσεων στην εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στο Κιρκούκ, συμπεριλαμβανομένης της ψήφου χιλιάδων Κούρδων που είχαν εκτοπιστεί από την περιοχή αλλά τους επετράπη να ψηφίσουν εκεί. Στο κείμενο υποστηρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό όλες οι άλλες οι εθνότητες θα έχουν μηδαμινή εκπροσώπηση στο τοπικό Κοινοβούλιο και ότι απώτερος στόχος είναι η ένωση του Κιρκούκ με αυτό που ονομάζεται Κουρδιστάν, προοπτική που ανησυχεί εξαιρετικά την Αγκυρα, λόγω της παρουσίας κουρδικού πληθυσμού και στα δικά της εδάφη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ουδείς επέζησε»

Μερικά από τα συντρίμμια του αεροσκάφους

Associated Press

Μερικά από τα συντρίμμια του αεροσκάφους
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Μόλις χτες, πέντε ημέρες μετά τη συντριβή του, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο της πτώσης του «Boeing 747-200» της εταιρίας «Kam Air» με 104 επιβαίνοντες, κοντά στην Καμπούλ. Οπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, δε βρήκαν κανέναν επιζώντα. Πρόκειται, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, για το «χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα» στην ιστορία της χώρας.

Το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από τη Χεράτ στην Καμπούλ, όπου του απαγορεύτηκε η προσγείωση λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, με αποτέλεσμα οι πιλότοι του να στραφούν προς το Πακιστάν - στο οποίο δεν έφθασε ποτέ - βρέθηκε σε υψόμετρο 3.300 μέτρων στο βουνό Σαπίρι Γκαρ, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καμπούλ. Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις έριξαν ομάδα έρευνας και διάσωσης από ελικόπτερο στο σημείο όπου βρέθηκαν συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη. Μεγάλα τμήματα του σκάφους λείπουν και εκτιμάται ότι έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλη απόσταση.

Οι περισσότεροι επιβάτες ήταν «πλούσιοι Αφγανοί», σύμφωνα με ανταποκρίσεις, πράγμα που σημαίνει πρόκριτοι, επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες, που είναι και οι μόνοι που διαθέτουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το απαιτούμενο κόμιστρο. Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν επίσης εννέα Τούρκοι, έξι Αμερικανοί, τρεις Ιταλοί, μεταξύ των οποίων ένας αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, και ένας Ιρανός.

  • Αμερικανική στρατιωτική βάση στο νότιο Αφγανιστάν δέχτηκε χτες επίθεση με ρουκέτες από αγνώστους. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.
ΣΟΥΔΑΝ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ασταμάτητη η κρίση στο Νταρφούρ...

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Δραματικά επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αν και καταλάγιασαν την τελευταία βδομάδα τα πυρά στα πεδία των μαχών, εκτίμησε χτες ο απεσταλμένος της Αφρικανικής Ενωσης στο Σουδάν, Μπάμπο Γκάνα Κινγκίμπε. Ο Κινγκίμπε απηύθυνε νέα έκκληση σε όλες τις άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενες πλευρές να συνεργαστούν για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης.

Αργότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αφρικανική Ενωση, σημειώνεται πως στο νότιο και βόρειο Νταρφούρ πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα «κρούσματα παρεμπόδισης» της αποστολής των στρατιωτικών παρατηρητών της Αφρικανικής Ενωσης, εργαζομένων του ΟΗΕ και άλλων οργανώσεων αρωγής από ομάδες παραστρατιωτικών.

ΕΛΒΕΤΙΑ
Χρήματα έψαχναν οι καταληψίες του ισπανικού προξενείου;

ΒΕΡΝΗ.--

Σε κοινούς εγκληματίες φαίνεται πως προσανατολίζονται οι ελβετικές αρχές όσον αφορά στους τρεις ένοπλους που κατέλαβαν χτες το πρωί για μερικές ώρες το ισπανικό προξενείο στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, Βέρνη.

Ελβετοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως οι μασκοφόροι (αγνώστου εθνικότητας και λοιπών στοιχειών) ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και ένα πιστόλι και κατέλαβαν το προξενείο ζητώντας από τους τρεις υπαλλήλους που βρίσκονταν στο κτίριο να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο. Ο ένας από τους τρεις ομήρους, που ήταν φρουρός ασφαλείας, κατάφερε να διαφύγει την ώρα της κατάληψης με σχετικώς σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Ωστόσο, επειδή κανείς από τους ομήρους δεν ήξερε το συνδυασμό του χρηματοκιβωτίου, οι δράστες διέφυγαν αρκετές ώρες προτού εισέλθουν στο κτίριο ειδικές δυνάμεις της ελβετικής αστυνομίας...

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε πως τίποτε δεν εκλάπη απ' το χρηματοκιβώτιο που περιείχε «χρήματα, διαβατήρια και βίζες της συνθήκης Σένγκεν».

ΤΟΓΚΟ
«Οικογενειακή υπόθεση»...

ΛΟΜΕ.--

Ο 39χρονος γιος του αποθανόντος (το περασμένο Σάββατο) ισόβιου Προέδρου Εγιαντέμα Γκασίνγκμπε, Φορέ, ορκίστηκε χτες νέος «Πρόεδρος» του δυτικοαφρικανικού κρατιδίου Τόγκο. Και ας αντιδρούσαν στην τοποθέτησή του (επισήμως τουλάχιστον) οι ηγέτες της 52μελούς Αφρικανικής Ενωσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και, ιδιαίτερα, η Γαλλία (που έως το 1960 μετρούσε το Τόγκο στη λίστα με τις αποικίες).

Το «νέο κεφάλαιο» στη 45χρονη ιστορία του ανεξάρτητου Τόγκο γράφτηκε λίγες ώρες μετά το θάνατο του Εγιαντέμα Γκασίνγκμπε, ο οποίος είχε γαντζωθεί στην εξουσία απ' το 1967, που κράτησε έως τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, οπότε άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 χρόνων από καρδιακή προσβολή. Στη συνέχεια, ομάδα ανώτατων στρατιωτικών ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να «εμπιστευτεί την εξουσία» στο γιο του αποθανόντος, Φορέ. Την Κυριακή, το Κοινοβούλιο συνεδρίασε «απολύοντας» τον έως τότε πρόεδρο του Σώματος (που προβλεπόταν να αναλάβει την εξουσία σε ανάλογη περίπτωση) και έχρισε πρόεδρο της Βουλής το γιο του «Προέδρου»... Ετσι, ο Φορέ θα μπορεί να έχει (πλην απροόπτου...) τα ηνία της εξουσίας στο Τόγκο έως τον Ιούνη του 2008.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ