ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Στόλος» ιδιωτικών ασθενοφόρων

Η μη ανάπτυξη του ΕΚΑΒ οδήγησε σε μια ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση της προνοσοκομειακής και μετανοσοκομειακής φροντίδας όπου οι άρρωστοι πληρώνουν 50-100 ευρώ για μεταφορές από νοσοκομεία εντός του Λεκανοπεδίου και πάνω από 500 ευρώ για μεταφορές στην επαρχία

Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γεμίσει κάρτες σαν κι αυτή
Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γεμίσει κάρτες σαν κι αυτή
Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας ζήτησε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ απ' τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη για να σταματήσει η δραστηριότητα ιδιωτικών ασθενοφόρων που, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις, επιβάλλουν στους ασθενείς άγρια χαράτσια. Ο Σύλλογος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ στη συνάντησή του με τον Ν. Κακλαμάνη (5.2.2005) παρέδωσε υπόμνημα με το οποίο ζητά την «κατάργηση των παράνομων ασθενοφόρων και την αμφιβόλου προελεύσεως άδειά τους».

Η μη ανάπτυξη του ΕΚΑΒ σε πανελλαδική κλίμακα - αλλά και η υπολειτουργία του εκεί όπου έχει μονάδες - επέτρεψε σε ορισμένους επιχειρηματίες να αναπτύξουν ένα στόλο ιδιωτικών ασθενοφόρων που προσφέρει υπηρεσίες σε 24ωρη βάση. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν ασθενοφόρα για τη μεταφορά των δικών τους ασθενών.

Την άδεια στις κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα τις δίνει το ΕΚΑΒ και έτσι οι επιχειρηματίες τυπικά εμφανίζονται εντάξει. Μετά την απόκτηση της άδειας, συνήθως δε γίνονται οι περαιτέρω έλεγχοι για τις προϋποθέσεις και την καταλληλότητα των οχημάτων.

Από εκεί και πέρα οι επιχειρηματίες εκμεταλλευόμενοι τις ανεπάρκειες του ΕΚΑΒ άρχισαν να αναλαμβάνουν και διακομιδές από και προς τα δημόσια νοσοκομεία εντός και εκτός του Λεκανοπεδίου Αττικής. Μάλιστα γέμισαν και τα νοσοκομεία με διαφημιστικά για μεταφορές εντός και εκτός Λεκανοπεδίου Αττικής. Στα διαφημιστικά αναγράφονται εμπορικές ονομασίες που έχουν τηλέφωνα «άμεσης 24ωρης επικοινωνίας».

Η φθηνότερη μεταφορά από ένα νοσοκομείο της Αθήνας και εντός του Λεκανοπεδίου είναι 50 ευρώ, αλλά συνήθως φτάνει μέχρι και 100 ευρώ. Για την επαρχία τα κόμιστρα κυμαίνονται ανάλογα με την απόσταση. Ετσι για παράδειγμα μια μεταφορά στο Αγρίνιο κοστολογείται κοντά στα 500 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για μια ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση της προνοσοκομειακής και μετανοσοκομειακής φροντίδας, που έπρεπε να είναι αποκλειστική υποχρέωση του ΕΚΑΒ.

Το σωματείο των εργαζομένων ζητά την πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ με άμεση πρόσληψη ικανού αριθμού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού όλης της χώρας. Επίσης ζητά την ανάπτυξη ενιαίου κρατικού πτητικού φορέα, στα πλαίσια του οποίου θα λειτουργήσει διεύθυνση αεροκομιδών του ΕΚΑΒ.

Ακόμα οι εργαζόμενοι ζητούν την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και μείωση των συντάξιμων χρόνων.

Αναμένεται απάντηση ή συνάντηση του σωματείου με τον υπουργό Υγείας τις επόμενες μέρες.

Αυξήσεις - ψίχουλα σε εξευτελιστικές παροχές

Ανακοινώσεις του ΙΚΑ για τα γυαλιά και τα τροφεία - νοσήλια σε ειδικά σχολεία

Με τα τρικ των ποσοστών προσπαθεί να φανεί γαλαντόμα η κυβέρνηση, με την ανακοίνωση των αυξήσεων σε ορισμένες παροχές του ΙΚΑ. Ωστόσο, όμως, και αυτή την παροχή - που δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στις ανάγκες του κόσμου - η κυβέρνηση δεν την αναλαμβάνει και τη φορτώνει στις πλάτες του ΙΚΑ.

Χτες, το ΙΚΑ ανακοίνωσε τις αυξήσεις σε μια σειρά παροχών, υπογραμμίζοντας ότι κυμαίνονται 20% έως 36%. Οι αυξήσεις όμως έχουν προσδιοριστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε το συνολικό τίμημα καλύπτει μόλις τις μισές απ' τις πραγματικές δαπάνες στην αγορά και τα υπόλοιπα τα πληρώνει ο άρρωστος.

Ετσι, στα οπτικά είδη το ποσό που καλύπτει είναι 72 ευρώ για απλά γυαλιά μέχρι 7 βαθμούς. Ομως γυαλιά με αυτό το ποσό μπορεί να πάρει κάποιος που έχει μέχρι τέσσερις βαθμούς. Κάποιος που έχει πάνω από 4 βαθμούς για να πάρει γυαλιά που «να μπορεί να τα φορέσει» χρειάζεται τουλάχιστον 100 ευρώ, ενώ για να πάρει γυαλιά μιας «αξιοπρεπούς ποιότητας» τότε πρέπει να πληρώσει 200 - 250 ευρώ.

Σύμφωνα με οπτικούς, οι περιπτώσεις που χρειάζονται γυαλιά έχουν 2-6 βαθμούς. Ετσι με την απόφασή του το ΙΚΑ «βολεύει τις μικρές περιπτώσεις» μέχρι 4 βαθμούς, ενώ με τις περιπτώσεις με τέσσερις και πάνω βαθμούς τις υποχρεώνει να πληρώνουν ακριβά απ' την τσέπη τους.

Οι παροχές έχουν ως εξής:

  • Απλά γυαλιά μέχρι 7 βαθμούς 72, έναντι 51, ευρώ.
  • Απλά γυαλιά άνω των 7 βαθμών 97, έναντι 61, ευρώ.

Ειδικές περιπτώσεις ανισομετρωπίας, αφακίας 86, έναντι 57, ευρώ.

  • Διπλεστιακά γυαλιά για άτομα άνω των 40 ετών 132, έναντι 84, ευρώ.
  • Κρύσταλλα ασφαλείας για παιδιά μέχρι 12 ετών και για άτομα με ειδικές ανάγκες 96, έναντι 69, ευρώ.

Επίσης, αυξάνονται από 44 ευρώ σε 53 ευρώ τα ημερήσια έξοδα διαμονής και διατροφής ασθενή ή συνοδού του σε περίπτωση νοσηλείας στο εξωτερικό. Το ποσό χορηγείται επιπλέον των εξόδων νοσηλείας.

Αυξάνονται κατά 20% τα νοσήλια - τροφεία που καταβάλλονται σε ειδικά σχολεία, όπου περιθάλπονται τέκνα ασφαλισμένων.

Επίσης, κατά 10% αυξάνονται τα έξοδα μετακίνησης νεφροπαθών.

ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
«Αμόκ» για τα κοινοτικά κονδύλια

«Αμόκ» φαίνεται να έχει πιάσει την κυβέρνηση της ΝΔ για την άμεση υλοποίηση του προγράμματος «Ψυχαργώς» που προώθησε το ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας νέους διαδρόμους στην επιχειρηματική δραστηριότητα των ιδιωτών στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας. Με άτακτες κινήσεις προσπαθούν να καλύψουν, εκ των ενόντων - καθώς δεν έχει γίνει τίποτε - κονδύλι ύψους 850.000 ευρώ που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για τη δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Ομως στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη στα Χανιά, αρμόδιοι για το θέμα έλεγαν - και μάλιστα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (21.1.2005) του υπουργού - ότι τα χρήματα αυτά μπορεί και να μην υπάρχουν! Και όλα αυτά συμβαίνουν 22 μήνες πριν το τέλος του 2006 που σταματά η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, γεγονός που δείχνει ότι η βίαιη - και όχι με επιστημονικές προδιαγραφές αποασυλοποίηση - έχει ως κατάληξη το κυνηγητό κοινοτικών κονδυλίων, που έχουν και ημερομηνία λήξης.

Οι παραπάνω πλευρές παρουσιάστηκαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Τμήματος Υγείας της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ. Ετσι λοιπόν, με γρήγορες κινήσεις θέλουν να μεταφέρουν την ψυχιατρική κλινική του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Ψυχικών Παθήσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και μάλιστα στο χώρο των λοιμωδών και AIDS, το οποίο θέλουν να καταργήσουν με το «έτσι θέλω». Στο χώρο αυτό προσωρινά έχουν διαμορφωθεί κάποιες αίθουσες όπου διαμένουν οι εφημερεύοντες γιατροί. Για το λόγο αυτό έχουν επιστρατεύσει και secuarity, οι οποίοι λειτουργούν ανεξέλεγκτα, ανοίγοντας ακόμα και γραφεία γιατρών με σκοπό - σύμφωνα με τις εντολές που έχουν πάρει - να βρουν κατάλληλους χώρους για κοιτώνες γιατρών.

Οι κλινικές που υπάρχουν σήμερα, όμως δεν επαρκούν ούτε για τα τωρινά περιστατικά, ενώ δεν προβλέπεται να αυξηθούν τα δημόσια νοσοκομειακά κρεβάτια για τους ψυχικά ασθενείς. Πολύ δεν περισσότερο για τις ανάγκες που θα προκύψουν μετά το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων και από την αναμενόμενη λόγω κοινωνικών αιτιών, αύξηση των περιστατικών. Διαλύουν μοναδικά επιστημονικά κέντρα για βαριές ψυχικές παθήσεις ενώ οι περισσότερες δομές που φτιάχνονται στα πλαίσια του προγράμματος «Ψυχαργώς», θα είναι ιδιωτικού δικαίου και μετά το 2006-2008 που σταματά η κρατική επιδότηση και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, οι περισσότεροι ξενώνες θα περάσουν σε ιδιώτες αλλά και σε δήμους, χωρίς πόρους ή με επιβάρυνση των δημοτών με πρόσθετα τέλη, τονίστηκε στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου.

Δεύτερη η ΔΑΣ στις εκλογές

Σημαντική ήταν η επιτυχία της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ΔΑΣ αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη, αύξησε τις ψήφους της από 478 στις 498, διατήρησε τις 4 έδρες της στο ΔΣ και μόλις για ελάχιστες ψήφους δεν κατάφερε να βγάλει και 5η έδρα. Η ΔΑΣ διατήρησε τον αριθμό αντιπροσώπων, που είχε εκλέγοντας 12 για το Ν/Τ της ΑΔΕΔΥ και 10 για την Ομοσπονδία του κλάδου.

Σε αντίθεση με τη ΔΑΣ, όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις είχαν μείωση ψήφων. Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚΕ διατήρησε τις 2 έδρες, όμως από τις 303 ψήφους που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές, έπεσε στις 214. Η ΔΑΚΕ πήρε 5 έδρες από τις 6 που είχε και έπεσε από τις 771 στις 582 ψήφους. Ο ΣΥΝ που στις προηγούμενες εκλογές είχε μία έδρα και 184 ψήφους, στις τελευταίες εκλογές κατέβηκε συνεργαζόμενος με κομμάτι της ΔΑΚΕ και πήρε 2 έδρες και 170 ψήφους. Η μείωση αυτή εκφράστηκε και στους αντιπροσώπους για το Ν/Τ της ΑΔΕΔΥ, αλλά και για την Ομοσπονδία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ