ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σκοτώθηκε ναυτεργάτης

Ενας ακόμα ναυτεργάτης «θάφτηκε» το Σάββατο το βράδυ στις εκατόμβες που έχει ανοίξει το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Πρόκειται για 34χρονο Ουκρανό ναύτη, πλήρωμα του πλοίου «MAJA» με σημαία Γιβραλτάρ, ο οποίος στην προσπάθειά του να δέσει τις ντάνες των κοντέινερς που είχαν φορτωθεί στο πλοίο, έπεσε με το κεφάλι από τη δεύτερη ντάνα στην οποία βρισκόταν και από ύψος περίπου 4 μέτρων, στο κατάστρωμα του πλοίου. Το αποτέλεσμα ήταν να «μείνει στον τόπο». Ο ναυτεργάτης μεταφέρθηκε μεν στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όμως απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τα κοντέινερς είχαν φορτωθεί στο πλοίο από το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Ικονίου. Η δουλιά του δεσίματος των κοντέινερς, αν και απαιτεί ειδικευμένο προσωπικό, έχει πλέον αποσπαστεί τελείως από τους λιμενεργάτες. Ετσι εφοπλιστές και πράκτορες, προκειμένου να γλιτώσουν καμιά δεκάρα, προσπαθούν να φορτώσουν και αυτήν την εργασία στους ναυτεργάτες, να την εντάξουν στα καθήκοντά τους. Προς το παρόν, ναυτεργάτης ανεβαίνει την ντάνα μόνο αν είναι αλλοδαπός χαμηλόμισθος χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Από την άλλη, αν το πλήρωμα αρνηθεί, τη δουλιά την αναλαμβάνουν ιδιωτικές εργολαβικές εταιρίες, που, με την ανοχή του ΟΛΠ και στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησής του, έχουν ήδη εγκατασταθεί στο λιμάνι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΚΟΝ ΕΛΛΑΣ (με μετόχους και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ), η οποία απασχολεί ανασφάλιστους αλλοδαπούς, αλλά και λιμενεργάτες επίσης ανασφάλιστους, που προσπαθούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

ΕΣΚ - ΟΤΕ
Απεργία για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων

Οι ταξικές δυνάμεις στον ΟΤΕ καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική αγωνιστική απάντηση στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας

Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους του ΟΤΕ να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία, τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη και μέσα από τον απεργιακό τους αγώνα, να αναδείξουν αιτήματα και διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες τους, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση εργαζομένων ΟΤΕ (ΕΣΚ - ΟΤΕ).

Οι ταξικές δυνάμεις των εργαζομένων στον ΟΤΕ καταγγέλλουν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ για τη συναινετική τακτική του διαλόγου που ακολούθησε απέναντι στην εργοδοσία, με αποτέλεσμα σήμερα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στη δίνη μιας κατά μέτωπον επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, σημειώνει η ΕΣΚ- ΟΤΕ, εντάσσεται και η πρόταση της εργοδοσίας για τις εθελούσιες εξόδους, οι οποίες λειτουργούν σαν «αντισταθμιστική προσφορά, υπό το κράτος του εκβιαστικού φόβου για τις επερχόμενες αντιασφαλιστικές - αντεργατικές ρυθμίσεις».

«Η Διοίκηση του ΟΤΕ», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΚ - ΟΤΕ «και κατ' εντολήν της κυβέρνησης, επιχειρεί να εφαρμόσει σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ, τις νέες εργασιακές σχέσεις που επιβάλλουν το κεφάλαιο και η ΕΕ. Θέλει εργαζόμενους χωρίς θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, με χαμηλές αμοιβές, τους οποίους θα χρησιμοποιεί με το απόλυτο και αυταρχικό Διευθυντικό Δικαίωμα, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της κερδοφορίας. Ξεκινώντας από τον ΟΤΕ, απαιτεί τη μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας και του προσωπικού, την κατάργηση της μονιμότητας και των όρων αμοιβής που προβλέπει ο ΓΚΠ, των ΣΣΕ για τους νέους εργαζόμενους».

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ ξεκαθαρίζει ότι «αν και διαφωνεί με το πλαίσιο αιτημάτων και την τακτική της ηγεσίας της ΟΜΕ, επειδή πιστεύει πως ο αγώνας των εργαζομένων στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ πρέπει να είναι ενιαίος, αποφασιστικός, δυναμικός, με συγκεκριμένους στόχους, που όχι μόνο θα υπερασπίζονται τα σημερινά δικαιώματα και κατακτήσεις, αλλά να διεκδικούν και νέα αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες τους» καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία «μια αποφασιστική αγωνιστική απάντηση σε εργοδοσία και κυβέρνηση» και να απαιτήσουν:

  • Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων.
  • Κατάργηση όλων των θυγατρικών και ένταξη του έργου και του προσωπικού τους σε αντίστοιχες υπηρεσίες του ΟΤΕ.
  • Ισχύ του ΓΚΠ, των θεσμικών και οικονομικών κατακτήσεων που εφαρμόζονται στον ΟΤΕ, για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ.
  • Σταμάτημα των εργολαβιών και υλοποίηση όλου του έργου από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΟΤΕ.
  • Κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ.
  • 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο.
  • Σύνταξη στα 30 χρόνια ασφάλισης, 80% του τελευταίου μισθού.
  • Βελτίωση των παροχών υγείας - περίθαλψης από το ΤΑΠ - ΟΤΕ. Κάλυψη των ελλειμμάτων από τους εργοδότες και την κυβέρνηση.
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΣΕ
Η Διοίκηση σέρνει τους εργαζόμενους στα δικαστήρια

Να καταργήσει το δικαίωμα της απεργίας, μέσω δικαστικών αποφάσεων, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί σήμερα και η κυβέρνηση της ΝΔ. Ακολουθώντας την πάγια τακτική τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση του ΟΣΕ προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη απεργία, που αποφάσισε για μεθαύριο Πέμπτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Με την προσφυγή, που συζητείται σήμερα, η διοίκηση του ΟΣΕ, δε ζητά μόνο τη δικαστική απαγόρευση της απεργίας, αλλά και τη φυλάκιση για ένα χρόνο των υπευθύνων για την υποκίνηση της απεργίας, καθώς και την επιβολή χρηματικών προστίμων στην Ομοσπονδία και τα 18 σωματεία - μέλη της!

Οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ αντιδρούν στο προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα, που ουσιαστικά διαλύει τον ΟΣΕ και ανοίγει το δρόμο για να περάσει το έργο του σε χέρια ιδιωτών.

Στο μεταξύ, όπως έγινε φανερό για άλλη μια φορά χθες, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ έχουν αναλάβει εργολαβία την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να υλοποιεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΠΟΣ Ε. Κούκος και τοπικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ βάλθηκαν να πείσουν πως οι θυγατρικές που έγιναν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και η μείωση του προσωπικού του ΟΣΕ ήταν καλές και αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού. Αντίθετα, για τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ είναι αντεργατικές και σε όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που εμπνεύστηκε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ.

Το πόσο υποκριτές είναι αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του τύπου «δεν υπάρχει βιασύνη, αφού η εναρμόνιση μπορεί να γίνει μέχρι το 2008», ή πως «είναι πολιτικό το θέμα και όχι της ΕΕ».

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Καταγγέλλει την ανυπαρξία γραφείου του ΟΑΕΔ

Ακόμα περιμένουν την ίδρυση και λειτουργία γραφείου του ΟΑΕΔ με μόνιμο προσωπικό οι κάτοικοι στη Μύρινα της Λέσβου. Με επιστολή του προς τον διοικητή του ΟΑΕΔ Γ. Βερναδάκη, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο τονίζει ότι το πρόβλημα παραμένει παρά τις υποσχέσεις που έχει λάβει από τις επίσημες αρχές. Ετσι, εξακολουθούν να μένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι είτε των βοηθημάτων ανεργίας, είτε των οικογενειακών, καθώς επίσης όσων έχουν έρθει επιταγές με λάθη και δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους.

Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει την αδιαφορία των υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά κυρίως την κυβέρνηση, που όχι μόνο δε στελεχώνει τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά απεναντίας ιδιωτικοποιεί τομείς τους, όπως είναι ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ.

«Πώς μπορούν να εργαστούν καλύτερα αυτές οι υπηρεσίες όταν δέχονται τη φιλοσοφία των "stage" και άλλων προγραμμάτων με ανασφάλιστους εργαζόμενους; Καλούμε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την αντεργατική πολιτική που εφάρμοζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, που είναι στις επιλογές της ΕΕ και των πολιτικών εκπροσώπων του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου, που θέλουν εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα με ανασφάλιστους», καταλήγει.

Συνάντηση ΑΔΕΔΥ - Παυλόπουλου

Με το ΔΣ της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε χτες το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Απόστολος Ανδρεουλάκος και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Βασίλειος Ανδρονόπουλος. Η συνάντηση αφορούσε συζήτηση και ενημέρωση γύρω από φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο, μεταξύ των οποίων και η πορεία σύνταξης του νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Η συζήτηση επί των θεμάτων που τέθηκαν θα συνεχιστεί την επόμενη Δευτέρα, οπότε και θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο μερών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ