ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ
Αμεση απάντηση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της Πειραιώς
  • Κινητοποιήσεις χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο
  • Σύσκεψη σήμερα στη Θεσσαλονίκη και αύριο στην Αθήνα για την οργάνωση της δράσης

Σε συμβολικό αποκλεισμό κτιρίων και υπηρεσιών της Τράπεζας Πειραιώς και σε άλλες παρεμβάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο προχώρησαν χτες το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού και τα κλαδικά σωματεία Αττικής και Ζακύνθου, αντιδρώντας άμεσα και δίνοντας μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία που θέλει να μειώσει τους μισθούς κατά 12% ή και να εφαρμόσει την εκ περιτροπής εργασία.

Στην Αθήνα το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού και το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής προχώρησαν στο συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της Τράπεζας Πειραιώς στη Συγγρού, όπου απασχολούνται περί τους 250 εργαζόμενοι. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μετέτρεψαν τη συγκέντρωση έξω από την τράπεζα σε γενική συνέλευση. Η συντριπτική τους πλειοψηφία αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμιά μείωση των αποδοχών και μείωση των ημερών εργασίας. Απορρίπτει κάθε παζάρι γύρω από αυτό το ζήτημα και εξέφρασε τη διάθεσή της για οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, με αίτημα, μεταξύ άλλων, τη διεκδίκηση ικανοποιητικής κλαδικής ΣΣΕ.

Η παρουσία του ΠΑΜΕ και του κλαδικού Σωματείου ανέδειξε την τεράστια σημασία της ύπαρξης δυνάμεων που δρουν στη γραμμή της ταξικής σύγκρουσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι αποδοκίμασαν το επιχειρησιακό σωματείο και την ΟΤΟΕ, που καλλιεργούν την αδράνεια, τη μοιρολατρία, την υποταγή. Να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωσή της η εργοδοσία αναφέρει πως για τα μέτρα που προωθεί διαβουλεύεται εδώ και καιρό με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία σε επιχειρησιακό και κλαδικό επίπεδο. Και όμως όλο αυτόν τον καιρό οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν είπαν κουβέντα. Μετά την ανακοίνωση της εργοδοσίας, η ΟΤΟΕ έσπευσε να διαψεύσει ότι γίνονταν διαβουλεύσεις, αν και στην πράξη δεν κάνει τίποτα ενάντια στα σχέδιά της περιοριζόμενη σε «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τις ταξικές δυνάμεις να συνεχίσουν να παίρνουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της οργάνωσης του αγώνα και στην κατεύθυνση αυτή θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη που θα γίνει στα γραφεία του κλαδικού σωματείου Αττικής, αύριο Παρασκευή 9 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ. (Μητροπόλεως 10, πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών). Στη Ζάκυνθο το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο έκανε περιοδεία στο κατάστημα της τράπεζας, συζητώντας με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να σπάσει ο φόβος και η μοιρολατρία και να οργανώσουν άμεσα την αντίστασή τους.

Και στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού και εργαζόμενοι άλλων κλάδων πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Τράπεζα Πειραιώς όπου απέκλεισαν τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν αγωνιστικά τους μισθούς και τα δικαιώματά τους. Σε συντονισμό με τους εργαζόμενους σ' όλες τις Τράπεζες να δώσουν ενωτικά, μαχητικά, ταξικά τη μοναδική απάντηση που αναλογεί στις ανάγκες τις δικές τους και των οικογενειών τους. Προειδοποίησαν τους εργαζόμενους πως όποιος άνοιξε την πόρτα των υποχωρήσεων τελικά τα έχασε όλα.

Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στον 7ο όροφο του ΕΚΘ, το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού διοργανώνει σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Απαντάμε με συσπείρωση και οργάνωση

Την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων του κλάδου σε ταξική κατεύθυνση, για να απαντήσουν στην εργοδοτική επιθετικότητα που εκφράζεται με απολύσεις, μειώσεις μισθών και χτύπημα των εργατικών κατακτήσεων, τονίζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τη σφοδρή εργοδοτική επίθεση όπως στον όμιλο «Αφοι Σαράντη» που η εργοδοσία συγκροτεί «Ενώσεις Προσώπων» και υπογράφει νέα επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών 10-40%, η «PEPSICo» ζητά απ' τους εργαζόμενους να δεχθούν μειώσεις μισθών και απειλεί με απολύσεις, ενώ σε μια σειρά από επιχειρήσεις εντείνεται η απληρωσιά και οι απολύσεις.

«Είναι σημαντικό ότι η επίθεση αυτή δε μένει χωρίς απάντηση. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας χαιρετίζει τους αγώνες των συναδέλφων μας στη ΜΕΒΓΑΛ, στην ΕΒΓΑ, στην ΑΓΝΟ, στον ΚΑΤΣΕΛΗ. Η συμμετοχή στις απεργίες 19-20 Οκτώβρη και την 1η Δεκέμβρη έδειξαν τη δυνατότητά μας να αντιμετωπίσουμε την επίθεση και να ανατρέψουμε συνολικά αυτή την αντεργατική πολιτική», σημειώνει η Ομοσπονδία. Και τονίζει: «Απαντούμε με γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες, συσκέψεις σε κάθε χώρο δουλειάς. Ζωντανεύουμε και μαζικοποιούμε τα συνδικάτα μας. Συγκροτούμε παντού εργοστασιακές επιτροπές, ενημερώνουμε τους εργαζόμενους για την κατάσταση στον κλάδο, συμπαραστεκόμαστε σε απολυμένους συναδέλφους». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για την ανεργία στις 20 Δεκέμβρη.

Σήμερα γίνεται η γενική συνέλευση των εργαζομένων στην PEPSI στο Κορωπί, όπου η εργοδοσία απαιτεί ή μειώσεις μισθών ή αλλιώς θα προχωρήσει σε απολύσεις και εκ περιτροπής. Ταυτόχρονα, στην TASTY (ανήκει επίσης στον όμιλο της PEPSICo) πραγματοποιείται την Κυριακή 11 Δεκέμβρη έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων (ΕΚΑ, Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όρ.), στις 10 π.μ. Τέλος, στην ΕΒΓΑ, του ομίλου Φιλίππου, η εργοδοσία απαιτεί μηδενικές αυξήσεις και κόψιμο επίσης μιας σειράς παροχών προς τους εργαζόμενους.

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ
Κινητοποιούνται ενάντια στην επιθετικότητα του κεφαλαίου

Απο την χτεσινή στάση εργασίας στον «Κοσκινίδη»
Απο την χτεσινή στάση εργασίας στον «Κοσκινίδη»
Σε κινητοποιήσεις ενάντια στην εντεινόμενη εργοδοτική επιθετικότητα προχωρά η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή. Χτες, μετά από απόφαση της Ενωσης, πραγματοποιήθηκε 3ωρη στάση εργασίας στην επιχείρηση γραφικών τεχνών ΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ απαιτώντας να σταματήσουν οι τρομοκρατικές απολύσεις και να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι. Σημειώνεται πως η εργοδοσία προχώρησε σε 10 απολύσεις το τελευταίο διάστημα επιχειρώντας να επιβάλλει μείωση μισθού και να προχωρήσει στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Με πανό «Τέρμα πια στην κοροϊδία, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία» και «Οχι στις απολύσεις, δουλειά για όλους με δικαιώματα», το Συνδικάτο βρέθηκε από τα χαράματα έξω από τις πύλες της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στη στάση εργασίας και η εργοδοσία επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους εργάτες της εταιρείας αλλά και την περιφρούρηση καλώντας την αστυνομία. Ωστόσο η μαχητική στάση της απεργιακής φρουράς απέτρεψε τους εργοδοτικούς σχεδιασμούς. Το Συνδικάτο ξεκαθάρισε πως θα κλιμακώσει τον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα της επιχείρησης.

Ανάλογες εξελίξεις καταγράφονται και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Στην επιχείρηση ΓΚΡΕΚΗΣ η εργοδοσία προχώρησε επίσης σε τρομοκρατικές και εκδικητικές απολύσεις πρωτοπόρων εργατών, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να επιβάλλει μείωση μισθών και εκ περιτροπής εργασία. Στην 3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ, η εργοδοσία απέλυσε 7 εργαζόμενους για συνδικαλιστικούς λόγους, επειδή διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα. Η Πανελλαδική Ενωση, απαντά με κήρυξη προειδοποιητικής στάσης εργασίας στην 3Ε αύριο Παρασκευή 9 Δεκέμβρη από τις 3 π.μ. έως τις 9 π.μ. κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει γενική συνέλευση στο χώρο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Στο «αέρα» ξανά εργαζόμενοι και υπηρεσίες

Απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα έκαναν χθες εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς για άλλη μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μόνιμη και σταθερή εργασία, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων έξι και πλέον μηνών τα οποία οφείλονται σε πολλούς συναδέλφους τους.

Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, το «παρών» έδωσε και ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, ο Γ. Κορκολής, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Συνδικάτου. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας χωρίς όμως να λάβουν καμιά δέσμευση. Το απόγευμα, οι πρόεδροι περίπου δώδεκα σωματείων των εργαζομένων αποφάσισαν να παραμείνουν εντός του υπουργείου δηλώνοντας ότι δε θα αποχωρήσουν μέχρι να πάρουν απαντήσεις.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέχει υπηρεσίες φροντίδας κυρίως σε ηλικιωμένους και απασχολεί περίπου 4.000 εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εδώ και χρόνια. Κάθε λίγο προκύπτει πρόβλημα στη χρηματοδότησή του (χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους ή εθνικούς είτε και με τους δύο τρόπους) και πάντως με σαφή πολιτική επιλογή όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του.

Το ΠΑΜΕ επανειλημμένως έχει πάρει θέση καλώντας σε πάλη για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες. Για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη δικαιώματα και οι υπηρεσίες που προσφέρονται να είναι δημόσιες και δωρεάν. Υποστηρίζει μια κοινωνική πολιτική με υπηρεσίες κοινωνικής και ιατρικής φροντίδας στο σπίτι, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των ηλικιωμένων, των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων, με ευθύνη του κράτους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ