ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Διεκδικούν καθηγητές και σχολεία

Δυναμικές κινητοποιήσεις χτες σε Πέραμα και Αμαλιάδα

Μπλόκο στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος του σχολείου τους «έστησαν» χτες το πρωί οι μαθητές από το 1ο και 2ο ΤΕΕ Περάματος. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για την έλλειψη εκπαιδευτικών, που έχει ως αποτέλεσμα τέσσερις μήνες τώρα τα σχολειά τους να υπολειτουργούν. Μάλιστα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας οι μαθητές παρέδωσαν την περασμένη Τετάρτη σε κινητοποίηση που έκαναν στο υπουργείο Παιδείας, τα κλειδιά του τμήματος Υγείας και Πρόνοιας του σχολείου τους στον υφυπουργό Παιδείας Ν. Γκεσούλη, μιας και αυτό δε λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Ετσι, χτες το πρωί πραγματοποίησαν συμβολικό κλείσιμο του δρόμου μπροστά από το σχολείο τους, μοιράζοντας προκήρυξή τους στους οδηγούς, για να τους ενημερώσουν για τα προβλήματά τους. «Ηταν μια κινητοποίηση για να μάθει και ο κόσμος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», μας είπε ο Αντώνης Αντωνίου, αντιπρόεδρος του 15μελούς του 1ου ΤΕΕ Περάματος για να συνεχίσει: «Εχουμε πάει στο υπουργείο Παιδείας τουλάχιστον τέσσερις φορές και διαμαρτυρηθήκαμε για τις ελλείψεις που έχουμε σε καθηγητές, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτε. Κάθε φορά μας διαβεβαιώνουν ότι οι καθηγητές έρχονται. Φαίνεται έχουν χαθεί στο δρόμο», σχολίασε.

Οι μαθητές ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για την Δευτέρα 10 του Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί. Θα πορευτούν από το σχολείο τους ως τα Καραβάκια, όπου και θα κλείσουν το δρόμο.

Στην Αμαλιάδα

Σε δίωρη κατάληψη του δημαρχείου της Αμαλιάδας, προχώρησαν χτες το πρωί, μαθητές του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Αμαλιάδας, μαζί με γονείς και αντιπροσωπεία των καθηγητών, διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου.

«Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας είναι του Λαμπράκη και της ολιγαρχίας» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στην πορεία προς το δημαρχείο, η οποία ξεκίνησε από το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αμαλιάδας. Οι σοβαρότατες ατέλειες που υπάρχουν στο σχολικό κτίριο και δεν έχουν επιδιορθωθεί μέχρι στιγμής, έχουν προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης, οι οποίοι στη δίωρη κατάληψη στο δημαρχείο, απαίτησαν από το δήμαρχο της πόλης να συμβάλει κι αυτός με ουσιαστικό τρόπο ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση τόνισαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα, τα οποία άλλωστε παραδέχτηκε και ο δήμαρχος.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ «ΣΤΡΟΦΗ»
Υπερπληρότητα στις υπηρεσίες

Πρόκειται για θετικό μήνυμα σχετικά με την τελική απεξάρτηση στη χώρα μας

Τον απολογισμό έργου για το 2000 έκανε το Δίκτυο Υπηρεσιών «Στροφή» του ΚΕΘΕΑ, το οποίο απευθύνεται σε εφήβους χρήστες, ηλικίας 13-20 ετών, και στους γονείς τους. Μερικά από τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν είναι η πληρότητα των θέσεων στις υπηρεσίες της «Στροφής», ο αυξημένος αριθμός προσέλευσης εφήβων και γονέων και ο μειωμένος δείκτης διακοπής της θεραπείας. Στοιχεία που ενθαρρύνουν την αποτελεσματικότητα των στεγνών προγραμμάτων - παρά τον πενιχρό οικονομικό προϋπολογισμό που διατίθεται για το πρόγραμμα - μια και στη φετινή τελετή αποφοίτησης του ΚΕΘΕΑ, που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη, 15 μέλη της «Στροφής» ολοκλήρωσαν τη θεραπευτική τους πορεία.

Η «Στροφή» προσφέρει τις υπηρεσίες της καθημερινά σε 210 εφήβους χρήστες και εβδομαδιαία σε 450 συγγενείς χρηστών. Ολες οι μονάδες του Δικτύου λειτούργησαν με ποσοστά κάλυψης πληρότητας που κυμαίνονταν από 120% έως 175%. Η πληρότητα των θέσεων στο Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων προσέγγισε το 2000 το 174,3%, προσφέροντας υπηρεσίες σε 280 εφήβους. Το πρόγραμμα κατάρτισης εφήβων με παραβατική συμπεριφορά ολοκλήρωσαν 15 έφηβοι και απ' αυτούς οι 10 συνέχισαν την προσπάθειά τους στη «Στροφή», με στόχο την αντιμετώπιση και του προβλήματος της χρήσης ουσιών.

Η ζήτηση υπηρεσιών από εφήβους χρήστες και τις οικογένειές τους για το 2000 ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Στις υπηρεσίες και στις δραστηριότητες της «Στροφής» και της «Πλεύσης» απευθύνθηκαν 382 έφηβοι. Συνολικά, ο αριθμός των χρηστών, που απευθύνθηκαν σε υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ και είναι ως 21 ετών, προσεγγίζει τα 717 άτομα και 1.608 γονείς και αδέλφια.

Στο Συμβουλευτικό Σταθμό εντάχθηκαν 81 έφηβοι χρήστες και 113 γονείς και αδέλφια εφήβων. Η Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα παρουσίασε υπερκάλυψη της δυναμικότητάς της κατά 118,8%, πρόσφερε τις υπηρεσίες της σε 78 εφήβους, έγιναν 41 εισαγωγές (αύξηση 58,3% σε σχέση με το 1999). Ο δείκτης παραμονής σε θεραπεία διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ενώ ο αριθμός των διακοπών έμεινε χαμηλός.

Το 2000 ο Ξενώνας πρόσφερε στέγη σε 6 μέλη της «Στροφής» και το Κέντρο Κοινωνικής Δραστηριοποίησης παρείχε υπηρεσίες σε 69 εφήβους. Η πληρότητα του Κέντρου έφτασε έως 172,5% (137,5% για το 1999), παρουσιάζοντας η προσέλευση αύξηση κατά 25,4% σε σχέση με το 1999. Στη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν 27 εισαγωγές από την Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα, ενώ δε σημειώθηκε καμία διακοπή.

Το Μεταβατικό Σχολείο Εφήβων παρείχε υπηρεσίες σε 124 εφήβους, από τους οποίους οι 64 μαθητές είχαν συστηματική εκπαίδευση σε καθημερινή βάση και οι 60 έφηβοι είχαν συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα εκπαίδευσης, την οποία συνεχίζουν εκτός «Στροφής». Στις προαγωγικές εξετάσεις του Ιούνη 2000 πήραν μέρος 30 μαθητές, οι 25 με επιτυχία. Απ' αυτούς 4 μαθητές εισήχθησαν σε ΤΕΙ της προτίμησής τους καθώς πέτυχαν στις γενικές εξετάσεις, 3 πήραν απολυτήριο Γυμνασίου, 5 απολυτήριο Λυκείου και οι υπόλοιποι προήχθησαν σε επόμενη τάξη.

Τις διαδικασίες Επαγγελματικού Προσανατολισμού παρακολούθησαν 60 έφηβοι των μονάδων της «Στροφής», ενώ το Κέντρο Συμβουλευτικής και Θεραπείας Οικογένειας προσέφερε το 2000 τις υπηρεσίες του σε 1.445 άτομα συνολικά.

Από την Κομοτηνή στο Κρυονέρι

Ηρθαν από την Κομοτηνή. Από το 3ο Γυμνάσιο της πόλης. Και μας γέμισαν χαρά για πολλούς λόγους. Και για τους στενούς δεσμούς που μας συνδέουν με το τόπο τους (ουκ ολίγες οι αποστολές του «Ρ» εκεί και απέραντη η φιλοξενία που έχουμε γευτεί). Και για τη δίψα τους να μάθουν (ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν διάφορα απίθανα). Και για τη δυνατότητα που μας έδωσαν, εδώ στην έδρα του «Ρ» στο Κρυονέρι, να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο για την ιστορία της εφημερίδας, το πώς παράγεται και τι φιλοδοξούμε. Ηταν ένα όμορφο διάλειμμα για μας. Ελπίζουμε χρήσιμο για τα παιδιά.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΡΑΣ
Υποσχέσεις αντί για λύσεις

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά και την αόριστη υποσχεσιολογία με την οποία ο περιφερειάρχης απάντησε χτες στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο της Φοιτητικής Εστίας Πατρών.

Οι φοιτητές από νωρίς το πρωί, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγία Σοφία, απ' όπου πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με προορισμό την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Εκεί συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Ν. Μπελιβάνη και του εξέθεσαν τα σοβαρά προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Εστίας και στο εστιατόριο. Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης με μπόλικα «θα» και την υπόσχεση πως θα διατεθούν σύντομα 100.000 δραχμές για τις κτιριακές εγκαταστάσεις στην Εστία - ποσό ελαχιστότατο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες - ουσιαστικά δε δεσμεύτηκε να λύσει κανένα από τα προβλήματα. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει στους φοιτητές, μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες αποφυγής της ερώτησης γιατί δεν προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό για την εστία, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι λιγότερο παραγωγικοί από ένα ιδιωτικό συνεργείο.

Οι απαντήσεις του περιφερειάρχη δεν ικανοποίησαν τους φοιτητές που αναμένεται με αποφάσεις των συλλόγων τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας.

Ψηφίζουν αύριο οι αδιόριστοι

Κάλεσμα για τη δημιουργία της προοπτικής για ένα νέο και ισχυρό ξεκίνημα στο κίνημα των αδιόριστων εκπαιδευτικών, απευθύνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, ενόψει των εκλογών στην Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ), που θα γίνουν στα γραφεία της ΔΟΕ την Κυριακή 9 του Δεκέμβρη. Για να ψηφίσουν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ για την εγγραφή τους φωτοτυπία πτυχίου ή της βεβαίωσης εγγραφής στην επετηρίδα.

Παράλληλα, σήμερα, Σάββατο και αύριο Κυριακή στις κάλπες προσέρχονται και οι καθηγητές που εργάζονται στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους στο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ. Οι ψηφοφορία θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας από τις 9 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. και τις δύο μέρες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ