ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
Ηταν στα σεμινάρια;

Στην κρατική ΕΡΤ, ένας Ελληνας κάτοικος της Γάζας, που επέστρεψε από τον εφιάλτη του πολέμου, έκανε μια συγκλονιστική περιγραφή για το πώς οι κάτοικοι της μεγαλύτερης ανοιχτής φυλακής του κόσμου βιώνουν τον αποκλεισμό και σήμερα τη σφαγή από τον ισραηλινό στρατό. Μίλησε για τα 4.000 νεκρά παιδιά, για το ότι δεν υπάρχουν χώροι στη Γάζα που να μην βομβαρδίζονται, ακόμα και εκεί που οι άνθρωποι περιμένουν για ένα κομμάτι ψωμί. Είπε ότι δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό, ότι έψαχνε να πάρει 1 κιλό μακαρόνια και ρύζι για 30 άτομα, ότι βομβαρδίζουν το βράδυ και το πρωί η Γάζα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο. Κάπου εκεί, μετά από μια τέτοια ανατριχιαστική περιγραφή, ποια λέτε πως ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου; «Εχετε δει τα τούνελ της Χαμάς...;». Προς στιγμήν, ο άνθρωπος που έζησε την κόλαση του ...«δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» σάστισε, αλλά συνέχισε δίνοντας την απάντηση: «Δεν έχω δει τα τούνελ, αλλά πριν πούμε για τα τούνελ, να πούμε ότι γίνεται γενοκτονία στη Γάζα, ότι έχουν σκοτωθεί 4.000 παιδιά...». Ο δημοσιογράφος που έκανε αυτήν την ερώτηση είναι ο ίδιος που είπε το αμίμητο «δεν θα λύσουμε τώρα το Παλαιστινιακό» σε βουλευτή του ΚΚΕ, όταν αυτός εξηγούσε ότι η ισραηλινή κατοχή γεννά την αντίσταση του λαού και ότι οι νεκροί Παλαιστίνιοι είναι πολλές χιλιάδες εδώ και χρόνια... Να υποθέσουμε ότι πέρασε κι αυτός μαζί με άλλους ένα εποικοδομητικό απόγευμα στα σεμινάρια της ισραηλινής πρεσβείας; `Η απλά πήρε το χαρτάκι από τους διευθυντές ειδήσεων της ΕΡΤ, που εξακριβωμένα συμμετείχαν σ' αυτά;

Τρομοκράτες

Απειλές για πυρηνικό πλήγμα. Βόμβες ενός τόνου - απαγορευμένες για χρήση σε κατοικημένες περιοχές - σε προσφυγικό καταυλισμό. Χιλιάδες νεκροί, μεταξύ τους πάνω από 4.000 παιδιά σε λιγότερο από έναν μήνα. Χτυπήματα σε νοσοκομεία και ασθενοφόρα. Ισοπέδωση πανεπιστημίων και σχολείων, ακόμα και του ΟΗΕ, που έχει δώσει στους Παλαιστίνιους τον τίτλο των «πιο μορφωμένων προσφύγων». Απαγόρευση της ανθρωπιστικής βοήθειας, με τον λιμό και τον λοιμό να καραδοκούν ανάμεσα στα χαλάσματα. «Διεθνές δίκαιο» - ό,τι έχει απομείνει από προηγούμενες εποχές - γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων. Επτά δεκαετίες εποικισμών, κατοχής, δολοφονιών, που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Αλλά και στο ίδιο το Ισραήλ: Απαγόρευση διαδηλώσεων και βουλευτών να συμμετέχουν στη Βουλή, επειδή ζητάνε να σταματήσει το έγκλημα, και ενώ τα τελευταία χρόνια η αστική δημοκρατία πετάει όλο και περισσότερο τη μάσκα της «δημοκρατικότητας». Αυτοί λοιπόν, η αστική τάξη του Ισραήλ, οι σύμμαχοί της, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, είναι οι ...«δημοκράτες». Και ο παλαιστινιακός λαός, που αγωνίζεται για ελεύθερη πατρίδα, ο ...τρομοκράτης.

De facto

Την Κυριακή ο Αντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε στη Σούδα, μετά τις επαφές που είχε στη Μέση Ανατολή και λίγο πριν μεταβεί στην Τουρκία. Και μόνο η - εν κρυπτώ και άνευ περισσότερων πληροφοριών - επίσκεψη μιλάει από μόνη της. Πόσο μάλλον που έγινε στο «διαμάντι του στέμματος» της ΝΑΤΟικής εμπλοκής, στη βάση της Σούδας, που συνεχώς αναβαθμίζεται ως πολεμικό ορμητήριο. Την ίδια ώρα, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας ξεκινάει «τουρ» στην περιοχή, σε Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο, που έχουν τον δικό τους ρόλο στη σύγκρουση, δηλώνοντας δεξιά κι αριστερά «μαντατοφόρος» των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην Ανατ. Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο... Η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων, που στηρίζουν την ευρωατλαντική πολιτική, βρίσκεται βαθιά στο κάδρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και αναλαμβάνει επικίνδυνους ρόλους. Οσο για τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αμυνας ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να καταστεί μέρος πολεμικής σύρραξης», μόνο θυμηδία προκαλούν. Πολύ απλά επειδή είναι ήδη και de facto μέρος της.

Μνήμες θετικές

Το 50% των Ρώσων ακόμα και σήμερα πιστεύει ότι η Οκτωβριανή Επανάσταση είχε θετικές συνέπειες. Αυτό αποτυπώνει μια νέα έρευνα που διεξήχθη στη Ρωσία με αφορμή τη χτεσινή επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Από όσους ρωτήθηκαν στην πανρωσική αυτή δημοσκόπηση, μόλις το 21% απάντησε ότι ο αντίκτυπος δεν ήταν θετικός. Μάλιστα, ως προς το τι ξεχωρίζουν για τον «θετικό αντίκτυπο», οι Ρώσοι στέκονται στην «ανάπτυξη της χώρας» και στη βελτίωση της ζωής του πληθυσμού. Η νέα έρευνα έρχεται σε συνέχεια παρόμοιων που κάθε τόσο βγαίνουν στη δημοσιότητα, με τον ρωσικό λαό - παρά τους τόνους λάσπης και αντικομμουνισμού - να εξακολουθεί να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού, πάνω από 30 χρόνια από τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Μια στάση που αναδεικνύει την υπεροχή της εργατικής εξουσίας, παραμένοντας «καρφί στο μάτι» των κάθε λογής αντικομμουνιστών. Για μια ακόμα φορά δίνεται απάντηση σε όσους κρατάνε το φτυάρι «παρά πόδα» και προσπαθούν μάταια να θάψουν τα επιτεύγματα της πρώτης απόπειρας οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1656 Γεννιέται ο Βρετανός αστρονόμος και μαθηματικός Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.

1674 Πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής Τζον Μίλτον.

1895 Γεννιέται ο λογοτέχνης και ζωγράφος Φώτης Κόντογλου.

1901 Βίαιες συγκρούσεις με 8 νεκρούς σημειώνονται στην Αθήνα ανάμεσα στους υποστηρικτές της καθαρεύουσας και τους δημοτικιστές, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη.

1917 Το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ κηρύσσει το πέρασμα όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ, ψηφίζει το διάταγμα για την ειρήνη και τη γη και εκλέγει την πρώτη σοβιετική κυβέρνηση, το Συμβούλιο των Επιτρόπων του λαού, με πρόεδρο τον Β. Ι. Λένιν. Την ίδια στιγμή η επανάσταση εξαπλώνεται. Η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύεται στο Ριαζάν, στο Καζάν, στο Αικατερίνεμπουργκ, στην Ούφα και στο Ταλίν.

1918 Η επαναστατική ομάδα «Σπάρτακος» απευθύνει έκκληση προς τους εργάτες και τους στρατιώτες να αγωνιστούν για να γκρεμίσουν τη μοναρχία και να εγκαθιδρύσουν τη σοσιαλιστική δημοκρατία.

1923 Οι ναζί πραγματοποιούν απόπειρα πραξικοπήματος στο Μόναχο («πραξικόπημα της μπυραρίας»), το οποίο όμως αποτυγχάνει εν τη γενέσει του. Η αστική Δημοκρατία της Βαϊμάρης θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επιεικής προς τους πραξικοπηματίες: Ο στρατάρχης Ε. Λούντεντορφ αθωώθηκε πλήρως, ενώ ο Α. Χίτλερ καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή, από τα οποία εξέτισε μόλις 8 μήνες και αυτούς σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες κράτησης.

1941 Συγκροτείται το ΚΚ Αλβανίας. Σύντομα αναπτύσσει παρτιζάνικη δράση.

1942 Βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη γαλλική Βόρεια Αφρική. Η επιχείρηση «Πυρσός», όπως ονομάστηκε, στέφθηκε γρήγορα με νίκη.

1944 Καταφτάνει εσπευσμένα από την Ιταλία στην Αθήνα η Ορεινή Ταξιαρχία, προκειμένου να αξιοποιηθεί κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

1968 Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Τεύκρος Ανθίας, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου από το 1930 και μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ το 1941. Ηταν από τους λιγοστούς που κατάφεραν - παρά τη σχετική απαγόρευση της κυβέρνησης Καραμανλή - να πραγματοποιήσουν μαζί με τον Γρ. Λαμπράκη την Α' Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης (1963).

1970 Η Ασφάλεια συλλαμβάνει τον Στρατή Τσαμπή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜ, μαζί με άλλους κομμουνιστές.

1982 Αντιδράσεις προκαλεί στην Ελλάδα η εξαίρεση της Λήμνου από τον σχεδιασμό της ΝΑΤΟικής άσκησης «Apex - Express 82», λόγω της πάγιας οδηγίας του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γιόζεφ Λουνς να μην περιλαμβάνονται σε ασκήσεις «πολιτικά ευαίσθητες» περιοχές.

1986 Πεθαίνει ο Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων, Σοβιετικός διπλωμάτης και κρατικός αξιωματούχος. Ηταν μέλος του Κόμματος από το 1906, ενώ παραμονές της επανάστασης εξελέγη στο Ρωσικό Γραφείο της ΚΕ. Την περίοδο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης ήταν μέλος της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής. Το 1926 - 1952 ήταν μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της σοβιετικής κυβέρνησης το 1930 - 1941, πρώτος αντιπρόεδρος το 1941 - 1957 και υπουργός Εξωτερικών το 1939 - 1949 και το 1953 - 1957.

2005 Πεθαίνει ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης.

2006 Πεθαίνει ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης Βασίλης Πολυδούρης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ