ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ
Με επίκεντρο την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών

Μαχητική απάντηση στα εξοντωτικά πρόστιμα σε απεργούς και συνδικάτα στον Καναδά

Με απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο απαντούν οι εργαζόμενοι πολλών κλάδων στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, θέτοντας στο επίκεντρο την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Στον Καναδά, μαζική απεργία πραγματοποιούν από την Παρασκευή 55.000 εργαζόμενοι στην Εκπαίδευση στο Οντάριο, συνεχίζοντας μάλιστα τον αγώνα παρά την επαίσχυντη επιχείρηση καταστολής του από την τοπική κυβέρνηση, η οποία επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα στους απεργούς και στα σωματεία τους.

Συγκεκριμένα, εκμεταλλευόμενη το αντιαπεργιακό νομοθετικό πλαίσιο της χώρας η τοπική κυβέρνηση επιβάλλει σε κάθε εργαζόμενο πρόστιμο 4.000 δολαρίων Καναδά (3.000 δολάρια ΗΠΑ) για κάθε μέρα απεργίας, καθώς και αντίστοιχο πρόστιμο 500.000 δολαρίων Καναδά στο συνδικάτο τους!

Την ώρα που οι εργαζόμενοι στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς και στις βιβλιοθήκες έρχονται αντιμέτωποι με την τεράστια αύξηση του πληθωρισμού, η τοπική κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει «αυξήσεις» μόλις 1,5% - 2,5% και αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με το συνδικάτο των εργαζομένων αν αυτό δεν ανακαλέσει την απεργία...

Την αλληλεγγύη του στους απεργούς και στο Συνδικάτο CUPE Οντάριο εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σε μια κοινωνία που υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, η οργάνωση και αγωνιστική διεκδίκηση των πολλών είναι απειλή και κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν το απεργιακό κύμα που ξεσπά από τα εκατομμύρια των εργαζομένων σε όλο το κόσμο».

Βρετανία: Ετοιμοι για μεγάλη απεργία και οι νοσηλευτές

Την ίδια ώρα δυναμώνει το απεργιακό κύμα στη Βρετανία. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να ξεκινήσει απεργιακή κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων νοσηλευτών, καθώς προηγήθηκε ψηφοφορία στην ένωσή τους, RCN (Royal College of Nursing), επί της πρότασης για έναρξη απεργιακού αγώνα.

Πάνω από 300.000 μέλη του RCN συμμετείχαν στην ψηφοφορία και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωση, ενώ το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων «PA Media» μετέδωσε ότι οι νοσηλευτές έχουν ψηφίσει υπέρ της απεργίας.

Τα αιτήματα αφορούν μεταξύ άλλων την αύξηση μισθών 5% πάνω από τον πληθωρισμό, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση του αποδεκατισμένου συστήματος Υγείας (NHS). Οι κενές θέσεις νοσηλευτών και νοσηλευτριών στη Βρετανία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ: Περίπου 25.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες εγκατέλειψαν το μητρώο του Nursing and Midwifery Council («Συμβούλιο Νοσηλευτών και Μαιών», ο εποπτικός φορέας του τομέα) τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι ο μισθός των πεπειραμένων μελών του νοσηλευτικού προσωπικού στη Βρετανία έχει μειωθεί κατά 20% σε πραγματικές τιμές από το 2010.

Ισπανία: Απεργιακές κινητοποιήσεις στο Μέταλλο

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Μετάλλου στην περιοχή Βιζκάγια στην Ισπανία, στη Χώρα των Βάσκων, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με μισθολογικές αυξήσεις και άλλα δικαιώματα για τους περίπου 52.000 εργαζόμενους του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στις απεργίες στις 27 και 28 Οκτώβρη, ενώ νέα απεργία έγινε και τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη σε οκτώ εγκαταστάσεις στον όμιλο της «Airbus» στην Ισπανία, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς. Σε κοινή ανακοίνωση των συνδικάτων επισημαίνονται τα κέρδη - ρεκόρ της εταιρείας και το αυξανόμενο κόστος ζωής για τους εργαζόμενους. Τα συνδικάτα απέρριψαν ένα μπόνους 1.500 ευρώ που ανακοίνωσε η «Airbus», επισημαίνοντας την ανάγκη συνολικής αναθεώρησης των μισθών πριν το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ, 1,5 εκατ. άνθρωποι στην Ισπανία είναι χρεωμένοι και δεν μπορούν να «βγάλουν τον μήνα» λόγω στεγαστικών δανείων και πληθωρισμού. Ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων θέτουν όλο και περισσότερο σε κίνδυνο την κατάσταση των ισπανικών νοικοκυριών. Οσοι ξοδεύουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για την αποπληρωμή του χρέους τους μπορεί πλέον να ξεπερνούν το 1,5 εκατ.

Η Τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι το ποσοστό των χρεωμένων νοικοκυριών που θα γίνουν υπερχρεωμένα θα αυξηθεί κατά σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 350.000 νοικοκυριά τα οποία θα βρεθούν σε σοβαρό κίνδυνο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

ΙΣΡΑΗΛ
Παζάρια και δηλώσεις «μετριοπάθειας» για τη νέα κυβέρνηση

Την πρώτη μετεκλογική συνάντησή του με στελέχη του ακροδεξιού «Θρησκευτικού Σιωνισμού» όπως ο βουλευτής Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που συμμετέχει στο κόμμα αυτό ως επικεφαλής της φράξιας «Οτζμά Γεχουντίτ», με αντικείμενο τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αναμενόταν να έχει χτες στο Τελ Αβίβ ο νικητής των εκλογών στο Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου.

Την Κυριακή ο Μπεν Γκβιρ, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Israel Hayom» με τίτλο «Ενα γράμμα προς τα αδέλφια μου στα αριστερά», επιχείρησε να εμφανιστεί πιο «διαλλακτικός», υποστηρίζοντας πως μεγαλώνοντας έγινε «πιο μετριοπαθής» επειδή συνειδητοποίησε πως η ζωή «είναι πιο περίπλοκη». Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε μία μέρα αφού ο συμπρόεδρος του «Θρησκευτικού Σιωνισμού», Μπ. Σμότριτς, δήλωσε ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες Shin Bet είχαν ρόλο στη δολοφονία το 1995 του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν.

Σε κάθε περίπτωση, τα παζάρια για το νέο κυβερνητικό σχήμα και οι διαβεβαιώσεις «μετριοπάθειας» των υποψήφιων εταίρων βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με παρεμβάσεις και συνεννοήσεις με τους «συμμάχους» και ισραηλινά λόμπι εντός και εκτός συνόρων.

Χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Μπ. Νετανιάχου για τη νίκη του στις εκλογές, με τον τελευταίο να δηλώνει ετοιμότητα για «περισσότερες ειρηνευτικές συμφωνίες» (αναφερόμενος στις περιβόητες «συμφωνίες του Αβραάμ» με αραβικές χώρες, με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ) και για «να αντιμετωπίσουν την απειλή της ιρανικής επιθετικότητας».

Την Κυριακή ο Νετανιάχου επικοινώνησε και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, ενώ τα συγχαρητήριά του εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ.

Νέα δολοφονία Παλαιστίνιου από τις κατοχικές δυνάμεις

Παράλληλα, συνεχίζεται απτόητη η κατοχική βία εναντίον των Παλαιστινίων. Το βράδυ του Σαββάτου οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση σε ομάδα νεαρών Παλαιστινίων... που τους πετούσαν πέτρες, κοντά στην πόλη Σιντζέλ της Δυτικής Οχθης, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας άλλον έναν.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν το Σάββατο κοντά στον οικισμό Μπέιτ (βόρεια Ραμάλα) μετά από διαδήλωση φοιτητών του πανεπιστημίου Μπιρζάιτ.

Παράλληλα, μέσα στο τελευταίο τριήμερο μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού κατεδάφισαν τουλάχιστον τέσσερα σπίτια Παλαιστινίων, με την επίκληση ότι μέλη των οικογενειών αυτών εξαπέλυσαν επίθεση στις κατοχικές δυνάμεις.

Κατά τα άλλα, οι ΗΠΑ που στηρίζουν πλήρως τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης, εμφανίζονται να επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στην εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό στη βάση των δύο κρατών, όπως είπε την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν εξέφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στη Δυτική Οχθη και την «επιδείνωση της έντασης, της βίας και της απώλειας ζωών Παλαιστινίων και Ισραηλινών», επιμένοντας υποκριτικά «στην ανάγκη να εργαστούν όλες οι πλευρές επειγόντως για αποκλιμάκωση»...

  • Χτες στο μεταξύ, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην Αίγυπτο, αξιωματούχοι Ισραήλ, Ιορδανίας και ΗΑΕ είχαν προγραμματίσει την υπογραφή μνημονίου κατανόησης για την επιτάχυνση της εφαρμογής ενός σχεδίου που είχε υπογραφεί πέρσι με στόχο την ανταλλαγή νερού με ηλεκτρικό ρεύμα. Η συμφωνία που είχε υπογραφεί πέρσι μεταξύ των τριών χωρών προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός τεράστιου πάρκου ηλιακής ενέργειας στην έρημο της Ιορδανίας και ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης σε ακτή του βόρειου Ισραήλ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΛΓΕΡΙ.-- Επίσημη αίτηση για ένταξη στην ομάδα των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) κατέθεσε χτες η Αλγερία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του αλγερινού ΥΠΕΞ, περίπου τέσσερις μήνες αφότου ο Αλγερινός Πρόεδρος Αμπ. Τεμπούν εξέφρασε δημόσια επιθυμία για ένταξη της χώρας του.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο 27χρονος ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά αναδείχθηκε σε νέο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Εθνική Συσπείρωση» στη Γαλλία, αφού είχε διατελέσει για έναν χρόνο και μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος. Η Μαρίν Λεπέν παραιτήθηκε έπειτα από 11 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, για να επικεντρωθεί στη δράση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με το βλέμμα στραμμένο και στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σ. Σαρίφ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί η εμπλοκή του ίδιου ή του υπουργού Εσωτερικών στην επίθεση που δέχτηκε την Πέμπτη ο προκάτοχός του, Ιμράν Καν. Ο Καν τραυματίστηκε μετά από επίθεση ενόπλου στη διάρκεια πορείας του κόμματός του (ΡΤΙ) προς την πρωτεύουσα, με αίτημα την άμεση προκήρυξη εκλογών. Το ΡΤΙ ανήγγειλε νέα πορεία προς το Ισλαμαμπάντ σήμερα.

ΙΡΑΝ
Φουντώνουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Συνεχίζονται εδώ και ενάμιση μήνα, παρά την εντεινόμενη αιματηρή καταστολή, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν, ιδιαίτερα σε πανεπιστήμια, σχολεία και στις κουρδικές περιοχές. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτέμβρη, έπειτα από τη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών», ενώ στην πορεία πήραν ευρύτερα αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά. Ο ακριβής αριθμός νεκρών και τραυματιών διαδηλωτών παραμένει άγνωστος, με εκτιμήσεις ΜΚΟ με έδρα εκτός του Ιράν να κάνουν λόγο για περίπου 190 νεκρούς.

Σύμφωνα δε με τη φιλοκουρδική οργάνωση Hengaw, που εδρεύει στη Νορβηγία, οι δυνάμεις καταστολής άνοιξαν πυρ το Σαββατοκύριακο στην πόλη Μαριβάν του Κουρδιστάν, τραυματίζοντας 35 ανθρώπους.

Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μετά τον θάνατο στην Τεχεράνη μιας φοιτήτριας κουρδικής καταγωγής από τη Μαριβάν. Σύμφωνα με τη Hengaw, η Νασρίν Γαντρί υπέκυψε στα τραύματά της το Σάββατο, αφότου χτυπήθηκε στο κεφάλι από την αστυνομία, ενώ η ταφή της έγινε το ξημέρωμα χωρίς τελετή.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ «Iran Human Rights», με έδρα επίσης στη Νορβηγία, φοιτητές στο πανεπιστήμιο Σαρίφ της Τεχεράνης πραγματοποίησαν την Κυριακή καθιστικές διαμαρτυρίες σε ένδειξη υποστήριξης άλλων φοιτητών που συνελήφθησαν. Στο πανεπιστήμιο της Μπαμπόλ, στο βορειοανατολικό Ιράν, φοιτητές διέλυσαν εμπόδια που, σύμφωνα με τον νόμο, χωρίζουν άνδρες και γυναίκες στην καφετέρια.

Την ίδια ώρα, σε δήλωσή τους 227 Ιρανοί βουλευτές (από τους 290 συνολικά βουλευτές του ιρανικού κοινοβουλίου) προέτρεψαν σε δήλωσή τους το δικαστικό σώμα να «αντιμετωπίσει αποφασιστικά» τους «ταραχοποιούς». «Ζητάμε από το δικαστικό σώμα να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους δράστες αυτών των εγκλημάτων και όλους εκείνους που βοήθησαν στα εγκλήματα και προκάλεσαν ταραχές», αναφέρουν. Τα ιρανικά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι περισσότερα από 46 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί.

Στο μεταξύ, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙRΝΑ μετέδωσε χτες ότι ο δράστης της επίθεσης που σημειώθηκε στις 26/10 σε μαυσωλείο της πόλης Σιράζ με αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ανθρώπων, ήταν Τατζίκος. Ο φερόμενος δράστης, που κατονομάστηκε ως Σομπχάν Κομρουνί, πέθανε και ο ίδιος από τραύματα που υπέστη μετά τη βομβιστική επίθεση που εξαπέλυσε. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, είχε για συνεργό του έναν Αφγανό, ενώ στη βομβιστική επίθεση φέρεται πως εμπλέκεται και ένας Αζέρος.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ