ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /40
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Εκθεση με έργα και σκίτσα του κομμουνιστή εικαστικού Γιάννη Σκαρπερού

Η ΚΝΕ τιμά την ανιδιοτελή προσφορά του Γ. Σκαρπερού τόσο στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όσο και στη δουλειά του Κόμματος στον Πολιτισμό

Εργο του Γ. Σκαρπερού στην έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα το 2010
Εργο του Γ. Σκαρπερού στην έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα το 2010
Ενδιαφέρον αναμένεται να είναι, για ακόμα μια χρονιά, το πρόγραμμα στο Στέκι του Πολιτισμού, στο θεατράκι του Πάρκου. Οι πολιτιστικές Ομάδες της ΚΝΕ, μουσικά, φωνητικά και χορευτικά σύνολα, που αξιοποιούν το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας ως χώρο για πρόβα και μάθηση θα παρουσιάσουν την αξιόλογη δουλειά τους. Αναλυτικά το πρόγραμμα στο Στέκι έχει ως εξής:

Την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη στις 19.15 νέοι μουσικοί θα παρουσιάσουν έργα του «τρομερού» παιδιού της γερμανικής μουσικής Χανς Αϊσλερ, στενού συνεργάτη του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Στις 20.00 θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Τα ντουφέκια της Κυρά Καράρ». Το αντιφασιστικό αυτό έργο, με θέμα τον ισπανικό Εμφύλιο, ανέβηκε στο Παρίσι τον Οκτώβρη του 1937, ενώ μαίνονταν οι τελευταίες μάχες στη Μαδρίτη.

Την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη στις 19.30 οι Cantabile String Quartet θα παρουσιάσουν έργα του Μότσαρτ και στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση του χώρου με θέμα: «Πόσο "ριζοσπαστικό" είναι το μεταμοντέρνο;». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού. Παρέμβαση θα κάνει ο Ντίνος Τζαβάρας, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ.


Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη στις 19.00 «Το Στέκι μας συστήνεται». Το μουσικό σύνολο Seven Cloud μαζί με το τμήμα φωνητικής που λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ θα παρουσιάσουν διασκευές γνωστών κομματιών. Στη συνέχεια, το τμήμα χορού του Στεκιού θα παρουσιάσει παράσταση φλαμένκο.

Εκθεση με έργα προς τιμήν του Γιάννη Σκαρπερού

Και τις τρεις μέρες έξω από το θεατράκι θα υπάρχει έκθεση με έργα και σκίτσα του κομμουνιστή εικαστικού Γιάννη Σκαρπερού, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, πριν από 4 χρόνια. Οπως σημειώνει η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, «με τούτη την έκθεση τιμάμε την ανιδιοτελή προσφορά του Γ. Σκαρπερού τόσο στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όσο και στη δουλειά του Κόμματος στον Πολιτισμό».

Ο Γ. Σκαρπερός γεννήθηκε το 1956 στον Αγιο Παύλο στο Μεταξουργείο. Παιδί λαϊκής οικογένειας. Κατάφερε με σκληρή δουλειά να σπουδάσει διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη ζωγραφική και περιστασιακά με την κατασκευή αντικειμένων για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Το 1981 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Για πολλά χρόνια, δούλεψε στις μελετητικές ομάδες του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, όπου κατάκτησε ένα σοβαρό θεωρητικό υπόβαθρο, που φρόντιζε να πλουτίζει και να βαθαίνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η διαλεκτική σκέψη διαπότιζε όλη τη στάση και την πράξη του. Από το 1988 συνδέθηκε με την τότε Αχτίδα Διανοουμένων - Καλλιτεχνών. Σημαντική ήταν η συμβολή του στη διάρκεια της εσωκομματικής κρίσης την περίοδο 1989 - 1991, για να διατηρηθεί η επαναστατική φυσιογνωμία του Κόμματος. Καθοριστικός ήταν και ρόλος του στην ανασυγκρότηση της Αχτίδας Καλλιτεχνών μετά την κρίση, από τη θέση του μέλους της Αχτιδικής Επιτροπής και του Αχτιδικού Γραφείου. Από το 1996 ήταν μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, βοηθώντας παράλληλα και στον τομέα της προπαγάνδας του Κόμματος.

Σύγχρονο έργο που είναι παράλληλα διαλεκτικό, πρωτότυπο και πρωτοποριακό


Μιλώντας με την Μυρτώ Πετάση, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ και ιστορικό Τέχνης, σχετικά με τον λόγο που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη έκθεση φέτος, μας αναφέρει:

«Με τη φετινή εικαστική έκθεση θέλουμε να τιμήσουμε την καλλιτεχνική και αγωνιστική προσφορά του κομμουνιστή εικαστικού, Γιάννη Σκαρπερού, που πρόσφατα "έφυγε" από κοντά μας παρουσιάζοντας μέρος του έργου του και μέρος της δουλειάς του στο πλαίσιο της κομματικής δράσης. Ο σύντροφος με το παράδειγμά του εμπνέει σήμερα κάθε μέλος της ΚΝΕ και κάθε προοδευτικό καλλιτέχνη, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρξει σύγχρονο έργο που είναι παράλληλα διαλεκτικό, πρωτότυπο και πρωτοποριακό».

Σχετικά με την προετοιμασία της εικαστικής έκθεσης, το πώς δούλεψε η Επιτροπή αλλά και για το τι θα δούμε στην Εκθεση, η Αννα Λουκίδη Ανδρέου, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και μέλος της ομάδας του στησίματος της έκθεσης, αναφέρει:

«Μεγάλο ρόλο στην ανεύρεση του υλικού που θα εκθέσουμε έπαιξαν οι σύντροφοι και οι οικείοι του που μας καθοδήγησαν σε όλη την πορεία της προετοιμασίας της έκθεσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την προσπάθειά μας να βρούμε έργα του Γιάννη, εντοπίσαμε ότι είχε διακριθεί μόλις στα 15 χρόνια του σε έναν μαθητικό καλλιτεχνικό διαγωνισμό, για τα 150 χρόνια από την Επανάσταση του '21. Τα βραβευμένα έργα βρίσκονται στον τόμο "Ανθολογία μαθητικών κειμένων και σχεδίων" και ανάμεσά τους φυσικά είναι η "Νεκρή φύση" (ελαιογραφία) του δεκαπεντάχρονου τότε μαθητή της Γ΄ Γυμνασίου του Δ΄ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών, Σκαρπερού Ιωάννη.

Πέρα από τα έργα του, ένα κομμάτι της έκθεσης θα έχει σχέση με το Φεστιβάλ, αφού ο Γιάννης υπήρξε "η ψυχή" στο σχεδιασμό και το στήσιμο των Φεστιβάλ στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990 και πάντα εκπαίδευε και ενθάρρυνε τα μέλη της ΚΝΕ. Εχουμε βρει πολλές σχετικές φωτογραφίες που θα συμπεριληφθούν στην Εκθεση. Αλλά και σχέδιά του για την κεντρική σκηνή, τις εξέδρες και πολλά ακόμα. Αλλά και πολλά χρόνια αργότερα, πολλοί από εμάς που ασχολούμαστε και σήμερα με το στήσιμο του Φεστιβάλ, είχαμε την τύχη στα πρώτα χρόνια μας να έχουμε τη στήριξη και την καθοδήγηση του Γιάννη. Μας βοηθούσε από το πιο απλό έως το πιο σύνθετο. Δεν έδινε έτοιμες λύσεις, αλλά το γραφείο του ήταν πάντα ανοιχτό στο να συζητήσεις μαζί του και μέσα από τη συζήτηση σε ενθάρρυνε, σου μετέδιδε τις γνώσεις και την πείρα του και σε βοηθούσε, ώστε να δώσεις εσύ ουσιαστικά τη λύση».


Στο Αρχείο του Κόμματος και του «Ριζοσπάστη» εντοπίσαμε επίσης σκίτσα και προσχέδια για αφίσες μπροστά σε επετείους του Κόμματος, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, προσκλήσεις για εκδηλώσεις, σκηνικά για διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Το σχέδιο της κουκουβάγιας που κοσμεί το εξώφυλλο του περιοδικού «Θέματα Παιδείας», είναι δικό του σχέδιο.

Μέσα από την επαφή μας με το Αρχείο εντοπίσαμε επίσης στην ανέγερση ποιων μνημείων της ΚΕ αφιερωμένων στην ηρωική Ιστορία του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, πήρε μέρος ο Γ. Σκαρπερός.


Σχέδιο του Γ. Σκαρπερού για εξέδρα του Φεστιβάλ στα Ιλίσια
Σχέδιο του Γ. Σκαρπερού για εξέδρα του Φεστιβάλ στα Ιλίσια

«Ζωγραφίζοντας», 1991
«Ζωγραφίζοντας», 1991


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ