ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
22 εκατομμύρια οφείλει το ΥΠΠΟ

"Πόλεμος" επιστολών έχει ξεσπάσει μεταξύ διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ, Πέρη Μιχαηλίδη,μετά την καταγγελία συμβάσεως του δεύτερου από τη θέση του διευθυντή με απόφαση του ΔΣ του θεάτρου. Θυμίζουμε ότι αποτέλεσμα της καταγγελίας της σύμβασης ήταν η ματαίωση της καλοκαιρινής παραγωγής με το έργο του Μπρεχτ "Μάνα κουράγιο",που επρόκειτο να σκηνοθετήσει ο Πέρης Μιχαηλίδης.

Σε επικοινωνία πάντως που είχαμε με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας,τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι ασφαλώς πιο σοβαρά από την παύση ενός καλλιτεχνικού διευθυντή, που σύντομα μπορεί να αντικατασταθεί και αυτά είναι τα οικονομικά προβλήματα που προέρχονται για άλλη μια φορά από την παραβίαση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΔΗΠΕΘΕ και του ΥΠΠΟ για τη θεατρική περίοδο 1998-1999, από την πλευρά του ΥΠΠΟ. Το ΥΠΠΟ, λοιπόν, χρωστάει στο ΔΗΠΕΘΕ 22.000.000 δρχ. και είναι η τελευταία δόση που σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση το ΥΠΠΟ όφειλε να την καταβάλει τον Απρίλη.Αν και ποτέ σχεδόν δεν τηρούνται οι ημερομηνίες υποχρέωσης καταβολής, ωστόσο η καθυστέρηση είναι υπερβολικά μεγάλη, καθώς έχουμε φτάσει στα μέσα Αυγούστου. Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας επιχορηγείται από το ΥΠΠΟ με 55 εκατομμύρια δρχ. και με ίσο ποσό από το δήμο. Ο δήμος υπήρξε συνεπής στις υποχρεώσεις του, όχι όμως και το υπουργείο, το οποίο σχεδόν πάντα αποδεικνύει την ασυνέπειά του. Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας τη θεατρική περίοδο '98-'99 ανέβασε τρεις μεγάλες παραγωγές ("Μανωλάκης ο βομβιστής" του Σακελλάριου, "Φθινοπωρινή ιστορία" του Αρμπούζοφ και "Φτωχοί και Αγιοι" του Παπαδιαμάντη) και με αυξημένα τα λειτουργικά έξοδα και δεδομένου ότι είναι μείον 22 εκατομμύρια, λογικό είναι να μην έχει χρήματα για μια ακόμη μεγάλη παραγωγή όπως είναι η "Μάνα κουράγιο".

Σε απάντηση, λοιπόν, επιστολής του Πέρη Μιχαηλίδη,που κατηγορούσε, για ανευθυνότητα και κακή οικονομική διαχείριση, τη διοίκηση του θεάτρου, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Το ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ κατήγγειλε τη σύμβαση έργου του Π. Μιχαηλίδη, όπως είχε υποχρέωση, λόγω της παντελώς αντισυμβατικής συμπεριφοράς του. Εισέπραττε περί τις 500.000 δρχ. μηνιαία για να έχει γνώση των οικονομικών του θεάτρου και των δυσκολιών που αυτό αντιμετώπιζε καθ' όλη την περίοδο της επιστασίας του. Πέραν αυτών αμειβόταν και για τις σκηνοθεσίες του, με ποσά που ως ελάχιστο όριο είχαν το 1.500.000 δρχ. Νούμερα ιδιαίτερα υψηλά για να παριστάνει κανείς τον υπεράνω. Καταγγείλαμε τη σύμβασή του γιατί: Ενήργησε σε βάρος των συμφερόντων του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, παρασύροντάς το από την εμμονή του να σκηνοθετήσει τη "Μάνα κουράγιο", με τα ανάλογα οικονομικά του οφέλη, σε μια περιπέτεια με καλλιτέχνες που αγνοούσε στην πλειοψηφία τους η διοίκηση, παρά το γεγονός ότι από τις 2 Ιουνίου γνώριζε ότι η παράσταση ήταν οικονομικά αδύνατη. Παρέβη ουσιώδεις όρους της συμβάσεώς του. Ασκησε με πλημμέλεια τα καθήκοντά του. Προχώρησε σε συμφωνία για συνεργασία με αθηναϊκό θέατρο, χωρίς άδεια του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ".

Σ. Α.

Οχι στην ελεημοσύνη, ναι στη δημιουργία

Ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων "Ο Ονήσιμος" σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης Σύρου,στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Ερμουπόλεια '99" διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής με έργα κρατουμένων και αποφυλακισμένων. Η έκθεση πραγματοποιείται στην Ερμούπολη Σύρου, πίσω από το Δημαρχείο (Καραολή και Δημητρίου 14) και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Αυγούστου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 9-13 και 18-22. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ανέγερση του νέου κτιρίου του Συλλόγου, όπου θα φιλοξενούνται 50 άτομα και θα σιτίζονται 100 άτομα ημερησίως.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Σύλλογος μεριμνά για την κάλυψη των αναγκών των κρατουμένων και των οικογενειών τους σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ παράλληλα με τη συνεργασία κοινωνικών λειτουργών φροντίζει για την παροχή τροφίμων, πληρωμή ενοικίων και λογαριασμών και κάθε δυνατή βοήθεια προς τις άπορες οικογένειες των κρατουμένων. Σημαντική είναι επίσης η δραστηριότητά του στην εξεύρεση στέγης στους αποφυλακισμένους που στερούνται αυτού του πολύτιμου αγαθού.

Αξια αναφοράς είναι και η λειτουργία ενός πλήρους εργαστηρίου αγγειοπλαστικής με ικανή παραγωγή κεραμικών. Στην οδό Ιπποκράτους 105, μάλιστα, στην Αθήνα λειτουργεί μόνιμο εκθετήριο, στο οποίο πωλούνται διάφορα έργα κρατουμένων και αποφυλακισμένων (κεραμικά, αγιογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, κ. ά.). Ωρες λειτουργίας 9 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ.

Η "Εκάβη" στην Εύβοια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δύο πρώτες παραστάσεις της "Εκάβης" του Ευριπίδη από το θίασο "Καστάλια",στο θέατρο Σέττας "Νίκος Παπακωνσταντίνου" στην Εύβοια, στις 31/7 και 1/8.

Η "Εκάβη" παρουσιάζεται σε μετάφραση Απόστολου Μελαχρινού,σκηνοθεσία Δημήτρη Παπακωνσταντίνου και Ματίνας Παπαγεωργίου,σκηνικά - κοστούμια Παντελή Μελισσινού,μουσική Δημήτρη Παπακωνσταντίνου και χορογραφίες Ξένης Θεοδώρου.Παίζουν: Αννα Πολυτίμου, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Ολυμπία Παγουλάτου, Γιάννης Σιναίδης, Γιώργος Πίκουλης κ.ά.

Οι παραστάσεις στο Θέατρο Σέττας επαναλαμβάνονται σήμερα, αύριο και επίσης στις 28 και 29 Αυγούστου (8μ.μ).

Συναυλίες με τον Λάκη Χαλκιά

Σεργιάνι στην Ελλάδα με οδηγό την Εθνική Μουσική Παράδοση κάνει ο Λάκης Χαλκιάς και το συγκρότημά του. Ο γνωστός καλλιτέχνης ξεκινάει τις περιοδείες του αύριο από το Λεπρέο Ηλείας,που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του Σίμωνος Καρρά. Με τη συναυλία του Λάκη Χαλκιά θα κλείσουν οι εργασίες της 5ης Επιστημονικής Συνάντησης της Αρχαίας Ακρόπολης Λεπρέου.

Στις 13 Αυγούστου θα ταξιδέψει στις Κροκεές Λακωνίας, ενώ στις 14 και 15 Αυγούστου θα συμμετάσχει στις Πολιτιστικές Γιορτές του Δήμου Λουτρακίου. Η πρώτη συναυλία (14/8) θα γίνει στα Ισθμια και η δεύτερη (15/8) στην Πέρα Χώρα.Η επόμενη συναυλία θα γίνει στις 20/8 στη Γιορτή Κρασιού της Νεμέας,ενώ στις 21/8 θα βρίσκεται στη Γιορτή Κρασιού στη Ζίτσα Ιωαννίνων.Η τελευταία συναυλία θα δοθεί στις 23/8 στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.

Τον Λάκη Χαλκιά συνοδεύουν η Νίκη Ολυμπίου, ο Γιώργος Δανέζης και επταμελής ορχήστρα, ενώ η μουσική επιμέλεια είναι του Χρήστου Χαλκιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Να διασωθεί ο ναός"

Σε ένα εγκαταλειμμένο μεταβυζαντινό μνημείο αναφέρονται με Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ,Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου.

Συγκεκριμένα: "Η παλιά εκκλησία Αγία Παρασκευή στην Πλατανούσα του Δήμου Κατσανοχωρίου Ιωαννίνων,σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο του 18ου αιώνα κινδυνεύει να καταρρεύσει επειδή δε γίνονται οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης".

"Ομως για να συντηρηθεί το μνημείο, εκτός από τη χρηματοδότηση, είναι αναγκαία και η εκπόνηση της μελέτης,ώστε να διατηρηθούν τα μνημειακά χαρακτηριστικά του ναού. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εξασφαλιστεί ούτε οι μελέτες ούτε η χρηματοδότηση και ο ναός κινδυνεύει".

Οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό Πολιτισμού "ποια μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση και πότε, ώστε να γίνει άμεσα η μελέτη συντήρησης του ναού Αγίας Παρασκευής Πλατανούσας και να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες εργασίες για τη διάσωση του ναού;".

Δυο έργα στο "Απλό"

Με δύο νέες παραγωγές ξεκινάει τον θεατρικό του χειμώνα (1999-2000) ο καλλιτεχνικός οργανισμός "Φάσμα" του Αντώνη Αντύπα,στο "Απλό Θέατρο".Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου: Το έργο "Νεκρή ζώνη" (προσωρινός τίτλος), άπαιχτο στην Ελλάδα, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή,σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι,σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Αγγελος Αντωνόπουλος, Ηλίας Λογοθέτης, Γιώργος Μωρόγιαννης, Δημοσθένης Παπαδόπουλος.Θέμα του έργου είναι η αναμέτρηση δύο ποιητών, ενός επιτυχημένου, αλλά εγκλωβισμένου στην ίδια του την επιτυχία και ενός "ελεύθερου", αλλά όχι κοινωνικά καταξιωμένου.

Στη Νέα Σκηνή θα ανέβει το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ "Μια ζωή θέατρο" σε σκηνοθεσία Πάνου Παπαδόπουλου,που υπογράφει τη μετάφραση και τα σκηνικά, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Καταλειφό,ο οποίος υποδύεται έναν ώριμο ηθοποιό σε αντιπαράθεση με έναν νεότερο, που τον υποδύεται ο Κώστας Βασαρδάνης.

Το τέλος μιας "ιστορίας"

Μια μεγάλη λαϊκή φωνή σίγησε, κλείνοντας το μεγάλο κύκλο μιας σημαντικής "ιστορίας". Η Ρίτα Σακελλαρίου έχασε, χτες, στις 7 το βράδυ, στο νοσοκομείο "Υγεία", τη μάχη με την επάρατη νόσο, σε ηλικία 75 χρόνων. Η μεγάλη τραγουδίστρια αναμετρήθηκε με τον καρκίνο για πολλά χρόνια, αλλά ποτέ δεν άφησε να διαρρεύσει ακόμη και στους πιο κοντινούς της ανθρώπους. Πριν από 40 μέρες, εισήχθη στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. Η Ρίτα Σακελλαρίου γεννήθηκε το 1924, στη Σητεία της Κρήτης. Ο πατέρας της ήταν από τη Σμύρνη και η μητέρα της από την Κάλυμνο. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια. Από μικρή, δούλευε στα λιπάσματα, στου "Παπαστράτου" και σε άλλες δουλιές. Αγαπούσε από μικρή το τραγούδι και άρχισε να δουλεύει δειλά - δειλά στα 17 της χρόνια, στο μαγαζί "Μύλος" στο Πέραμα, όπου και την ανακάλυψαν ο Χρυσίνης, με τον Περιστέρη, οι οποίοι της έγραψαν και τα πρώτα της τραγούδια "Η αγορά του Πειραιά", "Μανούλα σε βασάνισα" κ.ά. Η μεγάλη της καριέρα άρχισε με τον Τσιτσάνη και τον Παπαϊωάννου, από το θρυλικό "Φαληρικό" στις Τζιτζιφιές.

Τα τραγούδια "Ιστορία μου αμαρτία", "Παράνομή μου αγάπη", "Αν κάνω άστατη ζωή", ήταν από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.

Οσοι την ήξεραν, μιλούν για έναν άνθρωπο ζωντανό, που αγωνίστηκε πολύ για την πορεία της στο τραγούδι και αγαπούσε πολύ την οικογένειά της. Είχε πέντε παιδιά από δύο γάμους. Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, από το Α Νεκροταφείο.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org