ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπόθεση των συνδικάτων η απλή αναλογική

Στο κέντρο της προσοχής των συνδικάτων, τα τελευταία 50 τουλάχιστον χρόνια, η ανάπτυξη της πάλης για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Το στιγμιότυπο είναι από κινητοποίηση των συνδικάτων στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του '80

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΟΣ

Στο κέντρο της προσοχής των συνδικάτων, τα τελευταία 50 τουλάχιστον χρόνια, η ανάπτυξη της πάλης για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Το στιγμιότυπο είναι από κινητοποίηση των συνδικάτων στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του '80
Εδώ και τώρα, απλή, ανόθευτη αναλογική. Με αυτό το αδιαπραγμάτευτο αίτημα τα ταξικά συνδικάτα μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος και καλούν άπαντες, συνδικαλιστές και σωματεία, να στρατευτούν σε αυτή την υπόθεση.

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να «τσιμπάνε» στις θεωρίες για ισχυρές κυβερνήσεις. Ο λαός, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, έχει συμφέρον από ένα πανίσχυρο ταξικό κοινωνικό μέτωπο που θα αχρηστεύει την αντεργατική, αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική, όποιος κι αν την εφαρμόζει. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καταγγέλλουν την προκλητική άρνηση της κυβέρνησης να συναντηθεί με τις ομοσπονδίες που ζητάνε την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ενώ το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καυτηριάζει το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για δήθεν εξυγίανση της πολιτικής ζωής.

Στην ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο υπογραμμίζει:

«Χρόνια τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις όταν οι εκλογικές τους ανάγκες το απαιτούν, φέρνουν στο προσκήνιο τον εκλογικό νόμο. Κατά κανόνα... υπόσχονται "αναλογικότερο σύστημα" ή "σύστημα αναλογικής" ή "αντικειμενικότερο σύστημα". Στο τέλος κάθε φορά τίποτα απ' όλα αυτά δε γίνεται και οι όποιες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα μοναδικό στόχο έχουν την ενίσχυση του βαθιά αντιδραστικού "δικομματικού και διπολικού σκηνικού".

Μάλιστα, ντύνουν την καλπονοθευτική ενίσχυση των δύο αδελφών κομμάτων με την ανάγκη τάχα για ισχυρές κυβερνήσεις. Η εργατική τάξη χρόνια τώρα βλέπει τέτοιες ισχυρές κυβερνήσεις να ισχυροποιούν την αντεργατική πολιτική, να ισχυροποιούν την υποταγή της χώρας στους ιμπεριαλιστές, να ισχυροποιούν την ασυδοσία των αφεντικών. Ολη λοιπόν η ισχύς τους αξιοποιείται σε βάρος των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.

Σε εποχές λίγο παλιότερες η αστική τάξη, με τρόπους πιο χοντροκομμένους, έδινε την κυβερνητική εξουσία όπου αυτή ήθελε με εκλογές βίας και νοθείας που έχουν μείνει στην Ιστορία. Τώρα αξιοποιεί εκλεπτυσμένους, καμουφλαρισμένους, μα ακόμα πιο επικίνδυνους τρόπους, που καταλήγουν στην καλπονόθευση των αποτελεσμάτων. Στην ενίσχυση της ανισοτιμίας.

Πού ακούστηκε στην ίδια εκλογική περιφέρεια το ένα κόμμα να εκλέγει βουλευτές με 6.000 ψήφους και το άλλο κόμμα με 18.000; Πού είναι η ισονομία και η ισοπολιτεία τους;

Αυτό τον καιρό που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξαναφέρνει για τις ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος το θέμα στην επικαιρότητα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δυναμώνει την προβολή και την απαίτηση να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημά του που διεκδικεί τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια με πείσμα. Εδώ και τώρα απλή, ανόθευτη, αναλογική. Καλούμε όλα τα συνδικάτα, όλους τους συνδικαλιστές να στρατευτούν στη διεκδίκηση για την απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα, καταδικάζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σκαρώσει ένα ακόμα καλπονοθευτικό έκτρωμα.

Με την ευκαιρία σημειώνουμε για τους ίδιους τους εργαζόμενους πως δεν πρέπει να "τσιμπάνε" στις θεωρίες για ισχυρές κυβερνήσεις είτε του ενός είτε του άλλου. Το συμφέρον του λαού απαιτεί να είναι ανίσχυρα αυτά τα κόμματα και οι πολιτικές τους. Εμείς έχουμε συμφέρον από πανίσχυρο ταξικό κοινωνικό μέτωπο που θα αχρηστεύσει την αντεργατική, αντιλαϊκή, νεοφιλελεύθερη πολιτική όποιος κι αν την εφαρμόζει.

Τέλος, το ΠΑΜΕ προειδοποιεί τους κυβερνητικούς εμπνευστές των ψευτοδιαλόγων, οι οποίοι αρνούνται να συναντηθούν και να συζητήσουν το θέμα της απλής αναλογικής με τις ταξικές συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, ότι η αντιδημοκρατική συμπεριφορά τους και η αντεργατική αλαζονεία τους δε θα μείνουν δίχως απάντηση».

«Να επιβάλει την απλή αναλογική και κυρίως να ανατρέψει την αντεργατική πολιτική και τους φορείς της» θεωρούν ως καθήκον του συνδικαλιστικού κινήματος οι διοικήσεις των σωματείων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Κατώτερων Πληρωμάτων «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Στην κοινή τους δήλωση καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κ. Σκανδαλίδη, για την προκλητική τους άρνηση να συζητήσουν με τα συνδικάτα το αίτημα της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος της χώρας.

Η άρνηση αυτή - σχολιάζουν - «επιβεβαιώνει τον αντιδραστικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής τους, αφού θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν λόγο για το εκλογικό σύστημα και για την ισοτιμία των ψήφων τους, ότι πρέπει να αποδέχονται τα καλπονοθευτικά τους συστήματα για "ισχυρές" κυβερνήσεις, που θα εφαρμόζουν αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές».

«Χωρίς να υποστηρίζουμε ότι το εκλογικό σύστημα θα δώσει τις λύσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της εργατικής τάξης, απαιτούμε την εφαρμογή ως πάγιου εκλογικού συστήματος της απλής ανόθευτης αναλογικής», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και καλεί τα πλατιά λαϊκά στρώματα να μην αποπροσανατολιστούν από τις μανούβρες των κομμάτων και των πολιτευτών τους, υποστηρικτών του κεφαλαίου, αλλά να οργανώσουν κίνημα αντίστασης και καταδίκης στις επερχόμενες εκλογές.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων ξεδιπλώνονται σε όλη τη χώρα, στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ. Για τις αμέσως επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω:

-- Σήμερα Πέμπτη, στις 3μ.μ., η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟΑ, στο «Χόντος Σέντερ» της Ομόνοιας.

-- Σήμερα Πέμπτη ο Γιάννης Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στα χωριά Λαδικού - Υπάτη στη Φθιώτιδα, ενώ το Σάββατο θα περιοδεύσει στο Ρεγγίνι.

-- Σήμερα Πέμπτη, στις 9μ.μ., στην πλατεία Μανταμάδου Λέσβου, θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας.

Στη Μαγνησία

-- Σήμερα Πέμπτη, κλιμάκιο της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, στις 11 το πρωί θα επισκεφτεί τα ΚΑΠΗ του Δήμου Ν. Ιωνίας.

-- Τη Δευτέρα 11/8, στις 13.00 θα περιοδεύσει στα γραφεία του Δήμου Ν. Ιωνίας.

-- Την Τρίτη 12/8, στις 9 π.μ. θα περιοδεύσει στο ΔΟΚΠΥ Δήμου Ν. Ιωνίας.

Στην Αχαΐα

Ενα πυκνό πρόγραμμα με συγκεντρώσεις σε χωριά του νομού υλοποιεί η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, φιλοδοξώντας να φτάσει πλατιά η πολιτική πρόταση του Κόμματος στους κατοίκους της υπαίθρου. Τις αμέσως επόμενες μέρες διοργανώνονται:

-- Αύριο Παρασκευή 8/8, στις 7.30 μ.μ., ο Κ. Μπάτσικας, γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις Δάφνες.

-- Επίσης, αύριο Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., το χωριό Παρασκευή θα επισκεφτεί ο Στάθης Μπούνιας, μέλος της ΝΕ Αχαΐας.

-- Το Σάββατο 9/8, στις 7μ.μ., στην Κουλούρα θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης.

-- Επίσης, το Σάββατο, στις 8.30μ.μ., στο Μαυρίκι θα μιλήσει ο ο Π. Κοσιώνης.

Σε Φθιώτιδα - Εύβοια

-- Αύριο Παρασκευή στη Νέα Λάμψακο Ευβοίας θα μιλήσει η Σοφία Ντούρου, και στην Αταλλη ο Γ. Αργύρης.

- Το Σάββατο 9/8, σε συγκέντρωση στα Καμμένα Βούρλα, στις 9μ.μ., θα μιλήσει ο Ν. Χαλιώτης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο, επίσης, στις 9μ.μ., στη Μαλεσίνα θα μιλήσει ο Χρ. Οικονόμου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αν. Στερεάς - Εύβοιας.

-- Την Κυριακή 10/8, στις 9μ.μ., στη Λ. Υπάτης θα μιλήσει ο Χρ. Οικονόμου.

Νέα πυρά Πάγκαλου μέσω... επιστολής

«Νερό στο μύλο» της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα, ρίχνει η ανοιχτή επιστολή Πάγκαλου που δημοσιεύεται στο μηνιαίο περιοδικό «Κράμμα».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών «βάλλει» εναντίον του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, αλλά και των επιλογών του Κώστα Σημίτη, που αφορούν τις αλλαγές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και τον χρηματιστηριακό έλεγχο των κυβερνητικών βουλευτών.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος χαρακτηρίζει «θεαματική πρωτοβουλία αυτομαστίγωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας» τόσο τα μέτρα ελέγχου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, όσο και τη δημοσιοποίηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών των Στέφανου Μανίκα και Μιχάλη Νεονάκη. Παράλληλα, μιλά για «αναποτελεσματικούς» στενούς συμβούλους του πρωθυπουργού για πολιτικά θέματα. Χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα ο Θεόδωρος Πάγκαλος κάνει λόγο για «μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ», σχολιάζοντας τις εσωκομματικές εξελίξεις και την ανάδειξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη θέση του γραμματέα.

Πάντως από την πλευρά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ τηρήθηκε χτες η «αρχή» της μη απάντησης στις δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, αφού ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, αρκέστηκε να δηλώσει: «Ολοι και όλα κρίνονται στην πολιτική και ό,τι λέμε και ό,τι γράφουμε. Μάλιστα περισσότερο αυστηρά από ό,τι νομίζουν κάποιοι».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ