ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα για ψήφο αντίστασης στις πρυτανικές εκλογές του ΑΠΘ

Να κρατήσουν στάση αντιπαράθεσης με την κυρίαρχη πολιτική στην Ανώτατη Εκπαίδευση και με την ψήφο τους στις επερχόμενες πρυτανικές εκλογές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καλεί τους διδάσκοντες, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει: «Στις 11 Ιούνη πραγματοποιούνται οι πρυτανικές εκλογές στο ΑΠΘ. Οι εκλογές αυτές έρχονται σε συνέχεια των αλλαγών που επέφεραν οι αποκαλούμενες "πανεπιστημιοποιήσεις" των ΤΕΙ, ορίζοντας στην πραγματικότητα τους διοικητικούς φορείς που από την επόμενη μέρα θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία λειτουργεί με όρους μείωσης των απαιτήσεων, εξεύρεσης διαχειριστικών λύσεων οι οποίες διαχρονικά ευθυγραμμίζονται με τη συνολική πολιτική που εφαρμόζεται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα».

Αφού αναφέρεται αναλυτικά στις αναδιαρθρώσεις των τελευταίων ετών στα ΑΕΙ με συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - λοιπών αστικών κομμάτων, η ΤΟ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι διοικήσεις του ΑΠΘ έχουν δώσει ενδεικτικά σημεία του ρόλου τους, αλλά και των αρμοδιοτήτων τους, έχοντας καταθέσει έμπρακτα τη συμφωνία τους με την εφαρμοζόμενη στρατηγική στην Ανώτατη Εκπαίδευση όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι διατεθειμένοι να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στην προώθηση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, να "διαχειριστούν" τις αγωνιστικές αντιδράσεις των φοιτητών, αξιοποιώντας πλευρές της κατάργησης του ασύλου, μηχανισμούς "καρότου και μαστιγίου". Διοικήσεις που θα δώσουν περισσότερο χώρο στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων, δίνοντας "ασυλία" στην επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο αναφορικά με μια σειρά διοικητικών υπηρεσιών, ελαστικοποιώντας τις μορφές εργασίας των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, όσο και αναφορικά με το χαρακτήρα της Ερευνας και των σπουδών, τη φοιτητική μέριμνα.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μέσα στα πανεπιστήμια, ήδη από το νόμο Διαμαντοπούλου, παλεύουν να μη γίνει η συμμετοχή στις εκλογές οργάνων μια διαδικασία διαπλοκής των υποψηφίων, όπως επεδίωκαν τα κυβερνητικά κόμματα και οι παρατάξεις τους σε ΔΕΠ και φοιτητές.

Να διαμορφώνεται η συμμετοχή τους μακριά από τη λογική των "ενιαίων ψηφοδελτίων", αλλά μέσα από τις κατοχυρωμένες διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, αποτυπώνοντας τους πραγματικούς συσχετισμούς στους φοιτητές.

Να μην επιτρέψουν παρεμβάσεις στο φοιτητικό κίνημα που, είτε στο όνομα της "δημοκρατίας" (ΣΥΡΙΖΑ) είτε στο όνομα της "πάταξης της ανομίας" (ΝΔ), επιχειρούν να το καταστήσουν χειροκροτητή των αντιδραστικών πολιτικών στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Καλούμε όλες και όλους, διδάσκοντες, εργαζόμενους, ερευνητές/-τριες, διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές/-τριες, με τη στάση μας να διατυπώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα απόρριψης αυτής της πολιτικής και των αλλαγών που δρομολογεί, ως ενιαίας επιλογής για τη διαμόρφωση του οδικού χάρτη στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν τα τελευταία χρόνια μέχρι και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Να δείξουμε με το άκυρο και το λευκό ότι δεν συναινούμε στην ανάδειξη οργάνων που θα υπηρετούν και θα διοικούν το πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Να δώσουμε ηχηρό μήνυμα αντίστασης στις αντιδραστικές εξελίξεις, είτε αυτές που έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα είτε εκείνες που είναι στα σκαριά, και να τις φρενάρουμε. Αλλος είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε.

Η ψήφος αυτή πρέπει να σηματοδοτήσει το αίτημα για μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με διεκδίκηση - και όχι παζάρεμα ή επαιτεία - αποκλειστικά κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών, χωρίς διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων, με ένα πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο, με πλήρη πρόσβαση στο αντίστοιχο επάγγελμα, κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους των πανεπιστημίων. Καλούμε διδάσκοντες, εργαζόμενους, φοιτητές/-τριες να ορθώσουν πραγματικό τείχος απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που υλοποιείται, και πριν την εκλογική διαδικασία και την επόμενη μέρα».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Στη Νεοελληνική Γλώσσα εξετάζονται οι υποψήφιοι

INTIME NEWS

Με την εξέταση στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας ξεκινούν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων. Με Νέα Ελληνικά ξεκίνησαν χτες οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων και συνεχίζονται αύριο Σάββατο με την εξέταση στα Μαθηματικά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα Γενικά Λύκεια έχει ως εξής:

Δευτέρα 10 Ιούνη: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Τετάρτη 12 Ιούνη: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Παρασκευή 14 Ιούνη: Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Τρίτη 18 Ιούνη: Βιολογία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Βιολογία Γενικής Παιδείας.

Εκδήλωση για την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα; Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του Πολυτεχνείου στις 7.30 μ.μ.

ΛΗΜΝΟΣ
Υποστελεχώνεται το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας

Την επαναφορά της οργανικής θέσης του εργοθεραπευτή στο Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας Λήμνου και τη στελέχωσή του δημοτικού και του νηπιαγωγείου με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού, «Αργύριος Μοσχίδης».

«Η ειδικότητα του εργοθεραπευτή (την οργανική θέση της οποίας αγωνιστήκαμε να αποκτήσουμε και η οποία θέση δεν καλύφτηκε ποτέ!), αλλά και οι υπόλοιπες ειδικότητες σε ένα Ειδικό Σχολείο, κρίνονται παραπάνω από απαραίτητες στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία και μάλιστα σε ένα ακριτικό νησί, όπως είναι η Λήμνος», τονίζει ο Σύλλογος, που σημειώνει ότι το σχολείο την ερχόμενη σχολική χρονιά θα φιλοξενεί 6 (έξι) μαθητές με πολλαπλές αναπηρίες στο Ειδικό Δημοτικό και ένα νήπιο στο Ειδικό Νηπιαγωγείο. Επισημαίνει παράλληλα πως το Ειδικό Σχολείο της Λήμνου, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό συνεχίζει να υποστελεχώνεται και να υποβαθμίζεται χρόνο με το χρόνο, σημειώνοντας: «Καταγγέλλουμε στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών ΑμεΑ την πολιτική υποβάθμισης της Ειδικής Αγωγής από την κυβέρνηση, αφού οι διορισμοί που ανακοίνωσε είναι "σταγόνα στον ωκεανό" ως προς τις ανάγκες των σχολείων σε μόνιμο εκπαιδευτικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό».

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δραστηριότητες ενάντια στα ναρκωτικά

Παιχνίδια escape room ενάντια στα ναρκωτικά διοργανώνουν οι Μαθητικές Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ τις επόμενες μέρες:

  • Στις Σέρρες πραγματοποιείται για δεύτερη μέρα σήμερα, μετά τις 6 μ.μ., στην οδό Φιλίππου 10.
  • Στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζονται:

Στις Συκιές, σήμερα Παρασκευή, μετά τις 6 μ.μ., στην οδό Αγίου Δημητρίου 37.

Στον Χορτιάτη, σήμερα Παρασκευή, μετά τις 6 μ.μ., στην οδό Μαρτύρων 2ας Σεπτέμβρη.

Στον Εύοσμο, αύριο Σάββατο, μετά τις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στη Χαλκηδόνα, αύριο Σάββατο, μετά τις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στην Περαία, αύριο Σάββατο, μετά τις 7 μ.μ., στην οδό Πινδάρου 13.

Στην Παραλία Θεσσαλονίκης, αύριο Σάββατο, μετά τις 7 μ.μ., στο ύψος του δημαρχείου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org