ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κραυγές για το όνομα, τσιμουδιά για την ευρωατλαντική «ταμπακιέρα»

«Αισιοδοξία» για ολοκλήρωση της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών

Eurokinissi

Θέμα χρόνου, ενδεχομένως και έως το τέλος της βδομάδας, αφήνουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ να διαφανεί πως είναι η επικοινωνία Ζ. Ζάεφ - Αλ. Τσίπρα, που θα ξεμπλοκάρει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με τα επικρατέστερα να αναφέρουν ότι η ονομασία θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το «Βόρεια Μακεδονία», θα είναι έναντι όλων, με τα Σκόπια να διατηρούν τον προσδιορισμό «μακεδονική» για γλώσσα και εθνότητα αλλά και να έχουν ένα αρκετά μεγάλο χρονικό περιθώριο για να «τρέξουν» τις συνταγματικές αλλαγές.

Το μόνο σίγουρο, βέβαια, όπως φρόντισε να κάνει ξεκάθαρο και με τις νέες δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, A. Γ. Μίτσελ (βλέπε και σελ. 9), είναι ότι η επιτάχυνση των διεργασιών για διευθέτηση γίνεται για να «τρέξουν» τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Μίτσελ, «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο, αλλά μαζί με την ΕΕ και τη Γερμανία, για να ενθαρρύνουμε μια επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε την ΠΓΔΜ να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ».

Αυτό το πραγματικό περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας, στο οποίο άλλωστε ταυτίζονται για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, επιχειρούν να κρύψουν κυβέρνηση και ΝΔ, που συνέχισαν και χτες την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση σε τόνο ονοματολογίας, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να ντύσει με «προοδευτικό μανδύα» τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία κάνοντας λόγο για ΝΔ που «παίζει το χαρτί της πατριδοκαπηλίας και προσπαθεί να διχάσει τους Ελληνες, μήπως και κρύψει την αδυναμία της να αρθρώσει σαφή και υπεύθυνη θέση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, εξαιτίας των εσωτερικών της διαφορών» και τη ΝΔ σε ανακοίνωσή της να σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά, για να κρατηθεί μερικούς ακόμη μήνες στην εξουσία, εμφανίζεται πια πρόθυμη να κάνει βαριές εθνικές υποχωρήσεις. Γι' αυτό βαφτίζει ακροδεξιά την εθνική ευαισθησία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων και αναζητεί απεγνωσμένα άλλοθι και συνενόχους, αδυνατίζοντας την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας».

Συλλαλητήρια για το όνομα

Στο μεταξύ, στήριξη στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής των Βαλκανίων και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, εκφράστηκε από το βήμα των συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν χτες σε 20 πόλεις της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι πίσω από την ονοματολογία επιχειρείται να κρυφτεί το «δάσος» των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, που αποτελούν «κοινό τόπο» για εθνικιστές και κοσμοπολίτες θιασώτες των ευρωατλαντικών σχεδίων.

Τα συλλαλητήρια διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία της λεγόμενης «Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» και με τη στήριξη διαφόρων εθνικιστικών και αντιδραστικών ομάδων, μητροπολιτών και τοπικών ιεραρχών, στελεχών της Τοπικής Διοίκησης, κ.ά.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, από την Πέλλα, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίων Παντελεήμων και πολλοί ακόμη ομιλητές των συλλαλητηρίων δήλωσαν ότι θέλουν την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αλλά με κοινά αποδεκτή ονομασία που δεν θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Κατά τ' άλλα κυριάρχησαν το αλυτρωτικό σύνθημα «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», τοποθετήσεις ότι «Μακεδονία υπάρχει μόνο στην Ελλάδα», «η απεμπόληση του ονόματος αποτελεί απεμπόληση της πατρίδας», αλλά και συνθήματα όπως «Ελλάδα σημαίνει Ορθοδοξία», «Πατρίδα - θρησκεία - Μακεδονία».

Στα συλλαλητήρια, οργανωμένα έκαναν την εμφάνισή τους τα τάγματα εφόδου της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τους βουλευτές τους, υπόδικους και μη, και με το γνωστό σύνθημα «αλήτες προδότες πολιτικοί».

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της μια αυτοπροσδιοριζόμενη «Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Βλαχόφωνων Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια και για την Προάσπιση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας», εμφανίζεται να ετοιμάζει νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα τον Ιούλη, λίγο πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.


Μπαγαποντιές και ηλιθιότητες...

Αναπαράγοντας την επιχειρηματολογία του ΥΠΕΞ και προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στα Βαλκάνια, η «Εφημερίδα των Συντακτών» ανακάλυψε «Νέα θέση του ΚΚΕ για το ονοματολογικό». Αφορμή το απόσπασμα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Καρδίτσα, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει καμιά συμφωνία η οποία θα ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (...)».

Μάλιστα, η εφημερίδα καταφεύγει σε διάφορες σοφιστείες για να πείσει ότι το ΚΚΕ, με τη θέση του αυτή, «δεν αντιμετωπίζει τους εθνικιστικού - αλυτρωτικού περιεχομένου και δράσης διαχωρισμούς ανάμεσα στον ελληνικό λαό και στο λαό της γείτονος». Ωραία τακτική, και όχι βεβαίως καινούργια, το να δικαιολογείς και να γίνεσαι απολογητής των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στο όνομα του ...διεθνισμού! Πολλοί στο παρελθόν, άλλωστε, το έχουν ξανακάνει, με πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτά της περιόδου των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Γιουγκοσλαβία. Τότε διάφοροι πρόθυμοι ανέλαβαν τον ρόλο του «αριστερού ψάλτη» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η επιλογή της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων είναι να επικεντρώνουν την αντιπαράθεση στο ονοματολογικό, όπου σκιαμαχούν πάνω σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, επειδή συμφωνούν πλήρως με τον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διεκδικεί η Ελλάδα, για λογαριασμό της αστικής τάξης. Το ίδιο κάνει και η «Εφημερίδα των Συντακτών», προσπαθώντας με μπαγαποντιές να κρύψει ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι το πρωτεύον δεν είναι το όνομα, αλλά ο επικίνδυνος ευρωΝΑΤΟικός σχεδιασμός στα Βαλκάνια.

Για να «φρεσκάρουμε» λίγο τη μνήμη των αρθρογράφων της «ΕφΣυν», θυμίζουμε:

Πρώτον ότι το ΚΚΕ, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, είναι το μόνο που εδώ και χρόνια έχει ξεκάθαρη θέση: Σε μια διαπραγμάτευση για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης, στην οποία περιλαμβάνεται με οποιονδήποτε τρόπο το όνομα «Μακεδονία» και όποια παράγωγά του, αυτό θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών. Σήμερα όμως έχουμε μια διαπραγμάτευση με κύριο στόχο την επιτάχυνση της ΝΑΤΟικής διεύρυνσης. Μια διαπραγμάτευση με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ που ανοίγει ζητήματα αλλαγής συνόρων, υποδαύλισης αλυτρωτισμών, μη αναγνώρισης κυριαρχικών δικαιωμάτων, κάτι που γνωρίζουμε καλά και από την πείρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και από τη δράση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και στη Μ. Ανατολή. Η «ΕφΣυν» απο την άλλη προσπαθεί να μας πείσει οτι εντός ΝΑΤΟ μπορούν σύνορα κυριαρχικά δικαιώματα να εξασφαλιστούν και ο αλυτρωτισμός να αντιμετωπισθεί (!) Απολογητές του ΝΑΤΟ δηλαδή χωρίς όρια....Μπροστά σε αυτόν τον σχεδιασμό, που δεν αμφισβητείται από κανένα αστικό κόμμα, πάνε περίπατο λοιπόν και οι όποιες διακηρύξεις για απαλοιφή του αλυτρωτισμού και αλλαγές στο Σύνταγμα, που η κυβέρνηση προσπερνάει ως ...δευτερεύοντα, για να προλάβει τις προθεσμίες που έχουν βάλει ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, γιατί ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία στα Βαλκάνια δυναμώνει. Συμφωνία δηλαδή μπορεί να υπάρξει, όχι λύση όμως προς όφελος των λαών...

Δεύτερον, το ΚΚΕ, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, στις θέσεις του για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια ήταν σαφές και υποδείκνυε ως ένοχο «την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΟΚ, κυρίως της Γερμανίας, τον μεταξύ τους ανταγωνισμό για δημιουργία σφαιρών επιρροής και κατάκτηση νέων αγορών» και υπογραμμιζόταν ότι είναι μονόδρομος για τα συμφέροντα των βαλκανικών λαών μια πολιτική απόκρουσης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή (Φλεβάρης 1992).

Τις ίδιες θέσεις διατύπωσε και σε όλες τις διαδικασίες που ακολούθησαν και στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε μια από αυτές, τον Απρίλη του 1992, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωνε: «Διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι η πολιτική που ακολουθείται - η πολιτική την οποία υποστήριξαν, απ' ό,τι κατάλαβα και τα άλλα κόμματα στην ουσία της - δε διασφαλίζει την ασφάλεια της Ελλάδας και της ίδιας της ελληνικής Μακεδονίας. Δε διασφαλίζει ακόμα την ειρήνευση στα Βαλκάνια από την οποία εξαρτάται η θέση της Ελλάδας και οι σχέσεις της όχι μόνο με τα Σκόπια αλλά και με όλες τις γειτονικές χώρες (...) Είτε απαλειφθεί το όνομα, είτε δεν απαλειφθεί, είτε υπάρξει παραλλαγή του, τα προβλήματα για την Ελλάδα, αλλά και για τους λαούς των Βαλκανίων θα υπάρχουν, θα γίνονται όλο και πιο έντονα, εφόσον συνεχίζεται επέμβαση ξένων δυνάμεων στα Βαλκάνια, ηγετικών χωρών της ΕΟΚ και των ΗΠΑ. Εφόσον συνεχιστεί η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε"».

Τρίτον, η αντίθεση του ΚΚΕ στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή είναι πασίγνωστη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια έχει εκφραστεί με δεκάδες αφορμές και πρώτα απ' όλα με την αντίθεσή του στη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία το 1999. Και βεβαίως, το ΚΚΕ θεωρεί ότι προϋπόθεση για αμοιβαίες σχέσεις και συμφωνίες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα σε λαούς είναι η αντιπαράθεση με τους σχεδιασμούς των λυκοσυμμαχιών ΝΑΤΟ και ΕΕ, η αποδυνάμωση, η αποδέσμευση απο αυτούς και όχι η ενίσχυσή τους. Τι πιο μεγάλο ψέμα, δηλαδή, από το να ανακαλύπτει σήμερα κάποιος πως το ΚΚΕ σηκώνει την αντίθεσή του στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Γελάνε και οι πέτρες...

Αλλά, μήπως το ΚΚΕ σήμερα λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που ομολογούν τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης; Αυτοί δεν λένε φόρα παρτίδα ότι καίγονται να υπάρξει συμφωνία, ότι αυτή δεν αφορά τα δυο κράτη, αλλά την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, την προώθηση δηλαδή του ευρωατλαντικού σχεδίου, όπου η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο σημαιοφόρου, για λογαριασμό της αστικής τάξης και όχι του λαού; Αυτοί δεν εγκαλούν τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα σε αυτήν τη βάση; Ο Πάιατ δεν δραστηριοποιείται για να αμβλυνθούν ενστάσεις για την επικείμενη συμφωνία;

Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι μπαγαποντιές και ηλιθιότητες, του τύπου «έχει θέση το ΚΚΕ η Ελλάδα να είναι μόνιμα στο ΝΑΤΟ για να εμποδίζει τη διεύρυνση με άλλες χώρες;», γίνονται για να συσκοτίσουν τον ρόλο που έχει αναλάβει η συγκεκριμένη αρθρογραφία στη δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης για να προχωρήσει ο σχεδιασμός ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και μέσα από εκεί να εκπληρωθούν οι στόχοι της ελληνικής αστικής τάξης.


Κ. Μ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org