ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΜΥΛΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»

Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έστησαν την περασμένη Παρασκευή φραγμό στην αλβανική φάλαγγα που κατευθυνόταν μέσω Ελλάδας στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump», αναγκάζοντάς την να υποχωρήσει

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Μπλόκο στη ΝΑΤΟική δύναμη από την Αλβανία που διερχόταν από τη χώρα μας για να ενταχθεί στις δυνάμεις που θα πάρουν μέρος στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump» στη Ρουμανία, έστησαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την Παρασκευή 2 Ιούνη, στην Εγνατία Οδό, στο ύψος των διοδίων στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Λίγο πριν τις 2.30 μ.μ., με μια αιφνιδιαστική κίνηση, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, την Ημαθία και τη Θεσσαλονίκη, παραταγμένοι σε ανθρώπινη αλυσίδα, έστησαν φραγμό στη ΝΑΤΟική δύναμη από την Αλβανία, που αποτελούνταν από 149 στελέχη και μεταφέρονταν με δύο λεωφορεία και 20 στρατιωτικά τροχοφόρα οχήματα.

Η αλβανική δύναμη μπήκε στη χώρα μας από το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στην Καστοριά, και κατευθυνόταν προς τον Προμαχώνα στις Σέρρες, από όπου θα περνούσε στη Βουλγαρία για να συνεχίσει το δρομολόγιό της μέχρι τη Ρουμανία, όπου διεξάγεται από χτες η ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump 2017», με στόχο τη δοκιμασία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, στο πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούν να συγκεντρώσουν πρόσθετες δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «NATO killers go home», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες παρέμειναν επί πέντε ώρες στο σημείο απαιτώντας η ΝΑΤΟική δύναμη να γυρίσει πίσω από όπου ξεκίνησε, δηλαδή στην Αλβανία.

Η μπλοκαρισμένη ΝΑΤΟική φάλαγγα
Η μπλοκαρισμένη ΝΑΤΟική φάλαγγα
Παράλληλα, σ' όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κρατούσαν ανοιχτές τις μπάρες των διοδίων στις υπόλοιπες λωρίδες κυκλοφορίας, προκειμένου να διέρχεται ο απλός λαός χωρίς να πληρώνει το χαράτσι των διοδίων.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο βουλευτής του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Σ. Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι η ΝΑΤΟική άσκηση εντάσσεται στα όσα αποφασίστηκαν στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες που προσυπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, εμπλέκοντας τη χώρα μας και το λαό μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς.

Κάλεσε το λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Να παλέψει για να φύγει η χώρα από το ΝΑΤΟ, να απεμπλακεί από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα από αποστολές εκτός συνόρων. Να απαιτήσει «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Προκειμένου να μη διαταραχθεί η μεγάλης κλίμακας άσκηση της λυκοσυμμαχίας, εξαιτίας της πολύωρης καθυστέρησης του μπλοκαρισμένου τμήματος, κινητοποιήθηκαν ισχυρή αστυνομική δύναμη και η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κοζάνης, που προσπαθούσαν να βάλουν πρόωρο τέλος στην κινητοποίηση με πιέσεις και απειλές για πιθανή επέμβαση των ΜΑΤ και ενδεχόμενες ποινικές διώξεις.

Παρά τις απειλές, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες παρέμεναν ανυποχώρητοι, απαιτώντας να επιστρέψει πίσω η φάλαγγα. Τελικά, λίγο μετά τις 7 μ.μ., η ΝΑΤΟική φάλαγγα οπισθοχώρησε.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πανελλαδική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη στις 24 Ιούνη

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τη μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσσαλονίκης

Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση το Σάββατο 24 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής και εντείνουν τη δραστηριότητά τους για την επιτυχία της κινητοποίησης.

Η πανελλαδική κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης των Συνδικάτων, στις 24 και 25 Ιούνη, στη Θεσσαλονίκη. Τη δεύτερη μέρα, την Κυριακή 25/6, θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στο κάλεσμά της προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, υπογραμμίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο να συζητήσουν, να αποφασίσουν και να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση. Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται στα συνδικάτα του κάθε κλάδου και στα γραφεία του ΠΑΜΕ, στα τηλέφωνα: 210.33.01.842, 210.33.01.847, 210.38.33.786.

Αναδεικνύοντας την επικίνδυνη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό του κεφαλαίου και τις διευκολύνσεις που δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν έξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο και να απαιτήσουν:

-- Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα.

-- Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

-- Καμιά συμμετοχή σε στρατιωτικοπολιτική συμμαχία των καπιταλιστών.

-- Πάλη ενάντια στην αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

-- Πάλη ενάντια στην περιστολή συνδικαλιστικών και άλλων ελευθεριών.

-- Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες των ΝΑΤΟικών πολεμικών σχεδιασμών. Διεκδικούμε δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

-- Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό, το σωβινισμό.

-- Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς.

Καλέσματα συμμετοχής από ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μετανάστες του κλάδου σε μαζική συμμετοχή στη μεγάλη κινητοποίηση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο, κλιμακώνοντας τη δράση των συνδικάτων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Αντίστοιχα, κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση προς τους εργαζόμενους του κλάδου απευθύνει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ).

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου συμμετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη και καλεί την εργατική τάξη της περιοχής να διαδηλώσει ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις. Για δηλώσεις συμμετοχής υπάρχουν τα τηλέφωνα: 697.577.33.14, 698.49.28.944

Τη στήριξή του στο Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης των Συνδικάτων και στη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Παράλληλα, δηλώνει συμμετοχή στη νέα πρωτοβουλία του δήμου Πατρέων για τους ανέργους και στην κινητοποίηση στις 25/6 στη Γέφυρα Ρίου - Αντίρριου.

Αντιιμπεριαλιστικά διήμερα και στα νησιά του Αιγαίου

Στο μεταξύ, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο έχει καλέσει τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής να διοργανώσουν Αντιπολεμικό - Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, στις 1 και 2 Ιούλη, με εκδηλώσεις και μορφές που τα ίδια θα αποφασίσουν.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, αποφάσισε την πραγματοποίηση Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου στις 1 - 2 Ιούλη. Για την πραγματοποίηση και επιτυχία αυτής της κινητοποίησης, καλεί σωματεία και φορείς σε σύσκεψη την Παρασκευή 9/6, στις 7 μ.μ.

  • Με ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ χαιρετίζει τις εργατικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις και καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης «να συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους στην επιτυχία των κινητοποιήσεων του ταξικού εργατικού κινήματος».
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στρατευμένων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump».

Με επιστολή τους, στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους στο στρατόπεδο Κανδηλάπτη στην Αλεξανδρούπολη, όπου και διέμειναν τα στρατεύματα περνώντας για τη Ρουμανία, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους απέναντι στη ΝΑΤΟική άσκηση, ξεκαθαρίζοντας ότι κανένας τους δεν επιθυμεί να δοθεί βοήθεια προς τους φονιάδες των λαών.

Στην επιστολή τους αναφέρουν:

«Εμείς, οι στρατιώτες που υπηρετούμε τη θητεία μας στο στρατόπεδο Κανδηλάπτη στην Αλεξανδρούπολη, εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας απέναντι στη ΝΑΤΟική άσκηση που η προετοιμασία της λαμβάνει χώρα στην περιοχή μας εδώ και μια βδομάδα.

Είναι πρόκληση η συγκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα της άσκησης και η φιλοξενία των ΝΑΤΟικών. Κανένας από εμάς δεν επιθυμεί να δοθεί βοήθεια προς τους φονιάδες των λαών.

Δεν επιθυμούμε την αλλαγή των υπηρεσιών μας ώστε να μετατραπούμε σε υπηρετικό προσωπικό.

Καμία ανοχή στις από κοινού ΝΑΤΟικές επεμβάσεις και ασκήσεις των ιμπεριαλιστών.

Είμαστε φαντάροι που ήρθαμε να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας και όχι να υπηρετήσουμε αυτούς που έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε θάλασσα νεκρών παιδιών, αυτούς που έχουν αιματοκυλήσει λαούς και λαούς.

Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά».

Εξάλλου, με επιστολή τους, φαντάροι και από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας διαμαρτύρονται για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην άσκηση.

«Εμείς, οι στρατιώτες του ΚΕΠΒ Θήβας που υπηρετούμε τη θητεία μας, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας με αφορμή τη ΝΑΤΟική άσκηση "Noble Jump" που θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία.

Στο πλαίσιο της άσκησης παραχωρούνται εδάφη της πατρίδας μας για τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων (από την Αλβανία, την Ιταλία, τη Μ. Βρετανία και άλλες χώρες), αλλά και στρατώνες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την άσκηση του ΝΑΤΟ. Αυτά στην πράξη σημαίνουν ότι υπονομεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και του ελληνικού λαού και υποτάσσουν τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών.

Μοναδική αποστολή μας, εμάς των στρατιωτών που υπηρετούμε τη θητεία μας, είναι η υπεράσπιση των συνόρων της πατρίδας μας. Το ΝΑΤΟ από την άλλη δεν αναγνωρίζει σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, θεωρεί το Αιγαίο γκρίζα ζώνη, η παρουσία του εκεί έχει πάει χέρι χέρι με την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας. Γι' αυτούς τους λόγους διαμαρτυρόμαστε για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στη ΝΑΤΟική άσκηση "Noble Jump" και απαιτούμε να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται σε αποστολές εκτός συνόρων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ