ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΛΗ
«Ολα στην τύχη »

Ο Κώστας Θάνος αποκαλύπτει στο «Ρ» ποια είναι η πραγματική κατάσταση στο άθλημα

Στο προηγούμενο μέρος της συνομιλίας του Κώστα Θάνου με το «Ρ» για την κατάσταση στο χώρο της πάλης, ο Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, μας ανέλυσε τις ευθύνες που έχει η Ομοσπονδία αλλά και η πολιτεία για τη σημερινή άθλια κατάσταση που επικρατεί στο άθλημα. Ομως τι τελικά συμβαίνει και σε ποια κατάσταση βρίσκεται η πάλη; Ενας άνθρωπος με τόση εμπειρία στο χώρο όπως ο Κώστας Θάνος αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα...

«Η ελάχιστη αξιοπρεπής υποδομή είναι ένα αγωνιστικό ταπί. Το κόστος του οποίου είναι γύρω στις 7,8 χιλ. ευρώ. Για το ταπί αυτό χρειάζεται και ένα γυμναστήριο τουλάχιστον 200 τμ χωρίς κολόνες. Οι σύλλογοι που έχουν τέτοιους χώρους μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Στον Προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας υπάρχει κονδύλι για την αγορά υλικού. Οι σύλλογοι όμως έχουν να δουν υλικό πολλά χρόνια».

Και εάν αυτά συμβαίνουν στην υλικοτεχνική υποδομή ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα όσον αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως μας εξηγεί ο Κώστας Θάνος.

«Τα παιδιά που ξεκινάνε την πάλη είναι εντελώς στον αέρα. Δεν υπάρχουν δυνατότητες για ειδικές εξετάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία των παιδιών. Ολα είναι στην τύχη. Μα και τα παιδιά της Εθνικής ομάδας γυμνάζονται και παίρνουν μέρος σε αγώνες χωρίς σοβαρή ιατρική υποστήριξη. Πρωτόγονες καταστάσεις. Πολλές φορές ξεκινάει κάποιο παιδί την πάλη έχοντας σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο δεν έχει εντοπιστεί, με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Είμαστε πολύ πίσω. Δεν υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός και ευαισθησία από πλευράς Πολιτείας για την υγεία των αθλητών. Πλήρης περιφρόνηση για τη ζωή μας».

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΟΛΔΑΒΙΑ 2-1
«Καρδιοχτύπησε», αλλά τα κατάφερε

Επαιξε με τη ...φωτιά, αλλά τελικά γλίτωσε τα «εγκαύματα» η Εθνική, χάρη στον ...συνήθη ύποπτο Νίκο Λυμπερόπουλο. Μια «ανάσα» από το σφύριγμα της λήξης πέτυχε το νικητήριο γκολ, χάρισε τρεις σημαντικότατους βαθμούς και γλίτωσε εαυτόν και αλλήλους από μια (δίκαιη) τιμωρία. Η Εθνική μπήκε δυνατά, απέκτησε τον έλεγχο και - όπως στο προηγούμενο παιχνίδι - αφού απέφυγε το γκολ, στη συνέχεια το πέτυχε. Ενώ, λοιπόν, όλα έδειχναν ότι θα είχε άλλο ένα εύκολο βράδυ, παίχτες και Ρεχάγκελ φρόντισαν για το αντίθετο. Οι πρώτοι γιατί επαναπαύτηκαν στο 1-0 (30΄ Χαριστέας), υποτίμησαν την αντίπαλο και - ειδικά στην επανάληψη - «έσβησαν τις μηχανές». Ο δεύτερος με ολιγωρίες και λανθασμένες επιλογές. Οι φιλοξενούμενοι το εκμεταλλεύτηκαν και ισοφάρισαν (81΄ Φούνζα). Αλλά δεν ολοκλήρωσαν την επιτυχία τους, ελέω Λυμπερόπουλου.

  • Παρά το γρήγορο γκολ και το θετικό ξεκίνημα, στον δεύτερο αγώνα της για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2009, η Εθνική Ελπίδων ηττήθηκε τελικά από την αντίστοιχη της Κροατίας με 3-2 (25΄, 61΄ Ιλίτσεβιτς, 84΄ Μπούσιτς - 2΄ Αραβίδης, 88΄ Πετρόπουλος). Αντίθετα, η Εθνική ομάδα των Νέων προκρίθηκε πανηγυρικά στα τελικά του οικείου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που θα γίνουν στην Αυστρία. Τα παιδιά του Νίκου Νιόπλια, στο τελευταίο παιχνίδι του 2ου προκριματικού ομίλου, «φιλοδώρησαν» τους Σουηδούς με 4 γκολ (54΄, 90΄ Παπαδόπουλος, 80΄ Μήτρογλου, 82΄ Παπάζογλου) και κατέκτησαν την πρώτη θέση.
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
Με στόχο τα έσοδα

Για το κέρδος και τις εντυπώσεις. Αυτά είναι τα δύο κίνητρα - στόχοι, που οδηγούν τη Σούπερ Λίγκα στην εξέταση δημιουργίας «πλέι οφ». Η διοργανώτρια του πρωταθλήματος Α΄ εθνικής προσανατολίζεται στην καθιέρωση αγώνων κατάταξης για τις θέσεις 2 - 5 και 6 - 9. Στο πρώτο γκρουπ θα διεκδικούνται το δεύτερο εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ και η έξοδος στο UEFA. Θεσμό στον οποίο θα συμμετέχει και ο τελικός νικητής στο δεύτερο γκρουπ.

Το υπό εξέταση μοντέλο ευελπιστούν οι επιχειρηματίες ότι, θα μειώσει την αδιαφορία των «μεσαίων» ομάδων (άρα και την περαιτέρω υποβάθμιση του πρωταθλήματος). Κυρίως όμως θα επιφέρει νέα έσοδα.

ΜΠΑΣΚΕΤ-Α1
«Πράσινο»... προβάδισμα

Οταν άρχισε να.... παίρνει μπροστά τότε ο Παναθηναϊκός μετέτρεψε σε παράσταση για ένα ρόλο το χτεσινό πρώτο τελικό της Α1 στο ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 79-72 του Ολυμπιακού κάνοντας έτσι το 1-0 στις νίκες, κυρίως χάρις στις εναλλακτικές λύσεις που είχαν. Αν και το παιχνίδι μέχρι το 15` ήταν ντέρμπι με εναλλαγές στο σκορ και ρευστή διαφορά (18-18) λίγο πριν την ανάπαυλα τα πάντα άλλαξαν. Το ξύπνημα της περιφέρειας του Παναθηναϊκού (Διαμαντίδης, Μπετρίροβιτς, Βούγιανιτς) σε συνδυασμό με τις άκαρπες προσπάθειες των «ερυθρολεύκων» να περάσουν την μπάλα κάτω από το καλάθι και στον Σχορτσιανίτη, ήταν τα στοιχεία που άρχισαν να γέρνουν την πλάστιγγα (44-34 ημίχρονο). Τα πράγματα για τους γηπεδούχους, που συνέχισαν με τον ίδιο ρυθμό, έγιναν ευκολότερα στο Β` μέρος (62-46 στο 30`) όταν υπέστη διάστρεμμα ο Σχορτσιανίτης (ο Γκέρσον δεν είχε στη διάθεσή του και τον Ζίζιτς) με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να αποδυναμωθεί κάτω από τη ρακέτα ενώ αντίθετα ο Τομάσεβιτς σε αυτό το σημείο δεν είχε πλέον αντίπαλο. Οι δυο ομάδες θα τα... ξαναπούν την Κυριακή στο ΣΕΦ.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Ο Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Νίκαιας για 6η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει το Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, όπου συμμετέχουν 23 Δημοτικά Σχολεία της πόλης με 500 μαθητές που μετείχαν στην Αθλητική περίοδο 2006-07 στο πρόγραμμα του ΑΟΔΝ «Αθλητισμός και Σχολείο». Η τελική φάση των αγώνων θα γίνει σήμερα στο γήπεδο Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ στις 17.00. Ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος θα τιμήσει τους διεθνείς μας παίκτες Στέλιο Γιαννακόπουλο και Γιώργο Σαμαρά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ