ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2011
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ
Πετσόκοψε κατά 50% τα τεχνικά βοηθήματα για τους ανάπηρους

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων

Την άγρια περικοπή κατά 50% των ποσών που καλύπτει το ΙΚΑ για τα τεχνικά βοηθήματα, αναπηρικά, ορθοπεδικά είδη, τεχνητά μέλη, αναπηρικά αμαξίδια κλπ. για τους ανάπηρους ασφαλισμένους του, τους ανθρώπους με παραπληγίες, ημιπληγίες και τετραπληγίες, αποφάσισε η διοίκηση του Ιδρύματος, στερώντας ουσιαστικά απ' τους ανάπηρους βοηθήματα απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους.

Με εγκύκλιο με ημερομηνία 31 Μάη 2011 το Τμήμα Παροχών του ΙΚΑ ενημερώνει για τις νέες τιμές για αναπηρικά καθίσματα, τεχνητά μέλη, γερανάκια, συστήματα ουροσυλλογής, μαξιλάρια για την προστασία από τις κατακλίσεις, ορθοστάτες και όλα τα άλλα βοηθήματα που είναι μειωμένες κατά 50%. Και αυτό μάλιστα όταν ακόμα και τα ποσά που κάλυπτε μέχρι πρότινος το ΙΚΑ ήταν πολύ κάτω απ' τις τιμές της αγοράς, με αποτέλεσμα οι ανάπηροι να πληρώνουν απ' την τσέπη τους. Σε μια εποχή που οι οικογένειες απ' τα λαϊκά στρώματα και κυρίως εκείνες που έχουν ανάπηρο μέλος πλήττονται βάναυσα απ' την αντιλαϊκή πολιτική σε όλα τα επίπεδα, το ΙΚΑ περικόπτει ακόμα και τα τεχνητά μέλη που έχουν ανάγκη οι ανάπηροι!

Τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον το ΙΚΑ έδινε στους ασφαλισμένους για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου ελαφρού τύπου, που στην αγορά κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ, μόλις 1.900 ευρώ, συν το ΦΠΑ, και τα υπόλοιπα τα έβαζε ο ανάπηρος από την τσέπη του. Πλέον το ΙΚΑ δίνει μόνο 900 ευρώ! Τα ειδικά παπούτσια που απαιτούνται για ανθρώπους με ελαφριές αναπηρίες στα πόδια κοστίζουν περίπου 1.000 ευρώ. Μέχρι πρόσφατα το ΙΚΑ κάλυπτε το κόστος, αφαιρώντας 25% που ήταν η συμμετοχή του ασφαλισμένου και πλέον καλύπτει μόνο 176 ευρώ. Για παράδειγμα, το ΙΚΑ πλέον δίνει για ένα κολάρο 2,5 ευρώ ενώ οι τιμές της αγοράς είναι γύρω στα 30 ευρώ, ενώ υπάρχουν και εξειδικευμένα κολάρα που κάνουν 70 ή και 120 ευρώ!

Διαμαρτυρία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων

Τις άγριες περικοπές στα τεχνικά βοηθήματα για τους ανάπηρους, συνολικά την πολιτική των περικοπών, κατήγγειλαν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων με παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια στη διοίκηση του ΙΚΑ.

Στο υπουργείο Υγείας οι ανάπηροι και γονείς συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Πρόνοιας Γιώργο Κατριβάνο, ο οποίος περιορίστηκε να πει ότι οι περικοπές είναι ζήτημα κεντρικής πολιτικής. Οι ανάπηροι κατήγγειλαν ακόμα την πολιτική των συγχωνεύσεων - καταργήσεων και στην Πρόνοια και ξεκαθάρισαν ότι γίνεται με στόχο τη μείωση της ήδη δραματικά μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης και ότι θα οδηγήσει σε παραπέρα συρρίκνωση των ήδη ανεπαρκών υπηρεσιών. Κατήγγειλαν ότι ήδη οι οικογένειες με παιδιά με βαριές αναπηρίες δεν έχουν πού να πάνε τα παιδιά τους για εκπαίδευση και αποκατάσταση γιατί πρέπει να πληρώσουν υπέρογκα ποσά. Ακόμα ότι κόβονται τα επιδόματα αναπηρίας σε παιδιά με βαριές αναπηρίες που κληρονομούν τη σύνταξη του θανόντος γονιού αν η σύνταξη του γονιού υπερβαίνει τα 330 ευρώ.

Οι διαδηλωτές με πορεία πήγαν στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ, όπου κατήγγειλαν τις περικοπές, αλλά και τις δηλώσεις του διοικητή Ροβέρτου Σπυρόπουλου ότι όσοι αντιδρούν στις περικοπές στηρίζουν τις εταιρείες και την ανομία που υπάρχει! Ξεκαθάρισαν ότι οι περικοπές γίνονται για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, απαίτησαν τη δημιουργία δημόσιου τεχνολογικού φορέα, έρευνας, παραγωγής και δωρεάν διάθεσης των απαραίτητων βοηθημάτων και τεχνητών μελών για τους ανάπηρους.

Μετά από αυτά και με αφορμή κατάληψη που έγινε στα γραφεία της διοίκησης από ομάδα αναπήρων, η διοίκηση του ΙΚΑ κυκλοφόρησε δελτίο Τύπου στο οποίο ξεκαθαρίζει ότι «η απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ, για ριζικό χτύπημα της σπατάλης και των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τις δαπάνες Υγείας, δεν πρόκειται να ανακοπεί».

Κινητοποίηση στο 3ο νοσοκομείο του ΙΚΑ

Τα ασφυκτικά αδιέξοδα των ασφαλισμένων αναδεικνύονται καθημερινά

Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο, «όχι» στα χαράτσια, απαίτησαν μέλη του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής και των Συνεργαζομένων Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών
Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο, «όχι» στα χαράτσια, απαίτησαν μέλη του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής και των Συνεργαζομένων Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών
Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια για εξετάσεις, φάρμακα, περίθαλψη, αλλά και οι εισφορές των εργαζομένων για τον κλάδο Υγείας, όχι στο κλείσιμο - συγχώνευση νοσοκομείων, πολυϊατρείων, κλινικών, όχι στη μείωση δημόσιων κρεβατιών σε βάρος των λαϊκών αναγκών, να μη γίνουν τα νοσοκομεία του ΙΚΑ και τα δημόσια νοσοκομεία επιχειρήσεις, απαίτησαν χτες με κινητοποίηση στο 3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες.

«Ταυτόχρονα, με το χαράτσι για υπηρεσίες που ο συνταξιούχος και ο ασφαλισμένος έχουν ήδη πληρώσει, υποβαθμίζονται και άλλο οι υπηρεσίες αυτές, ενώ προωθείται η κατάργηση δημόσιων κλινών, τμημάτων και ολόκληρων νοσοκομείων. Την ίδια ώρα, αυξάνονται σε 1.100 τα φάρμακα που θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι ασφαλισμένοι απ' την τσέπη τους», τονίζεται στην ανακοίνωση που μοίρασε το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής στους ασφαλισμένους και υγειονομικούς. Καλώντας τους σε μέτωπο αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των συμμάχων της.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα για δημόσια δωρεάν Υγεία ο Γιώργος Νάνος, επικεφαλής του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Γ. Νάνος και αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών και συνταξιούχων έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της διοίκησης, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί το χαράτσι των 5 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι πλέον και στα νοσοκομεία του ΙΚΑ. Η διοίκηση του νοσοκομείου διαμήνυσε ότι εφαρμόζει το Νόμο, ενώ λίγο αργότερα κατέφτασαν αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η είσπραξη του χαρατσιού των 5 ευρώ απ' τους ασθενείς.

Και χτες πολλοί ασφαλισμένοι που έφταναν στο νοσοκομείο για τα προγραμματισμένα ραντεβού τους έφευγαν αφού δεν είχαν να πληρώσουν το 5ευρω χαράτσι. Στο νοσοκομείο πήγε χτες άνεργος εργάτης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και του ζητήθηκε απ' το Ταμείο να πληρώσει το 5ευρω αλλιώς δε θα εξεταστεί. Με την παρότρυνση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής, ο άνεργος διαμαρτυρήθηκε στη διοίκηση και τελικά εξετάστηκε χωρίς να πληρώσει. Ηλικιωμένη συνταξιούχος κατήγγειλε κλαίγοντας στους συνδικαλιστές, ότι αναγκάστηκε να πληρώσει δυο φορές το 5ευρω χαράτσι για να εξεταστεί από δυο γιατρούς και ότι δεν έχει πλέον χρήματα ούτε να γυρίσει στο σπίτι της...

ΚΡΗΤΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Καλούνται σε απολογία κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι

γιατί αγωνίζονται να μην κλείσει το Νοσοκομείο της περιοχής

Την ποινικοποίηση των αγώνων των κατοίκων της Ιεράπετρας, οι οποίοι διεκδικούν να μην κλείσει το Νοσοκομείο της πόλης, απαίτησε από τον Εισαγγελέα Λασιθίου ο δήμαρχος Σήφης Αναστασάκης (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) με τον ισχυρισμό ότι οι κινητοποιήσεις τους έχουν προκαλέσει τη διακοπή της λειτουργίας του δήμου.

Μάλιστα σε αναφορά του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λασιθίου έδωσε λίστα με 15 ονόματα που ο ίδιος κατονομάζει ως πρωτεργάτες της κινητοποίησης και η οποία περιλαμβάνει κατοίκους της περιοχής και τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης μεταξύ αυτών και της εκλεγμένης δημοτικής συμβούλου με το ΚΚΕ, Μαρίας Κοτσιφάκη.

Εν συνεχεία τα δεκαπέντε άτομα που συμπεριλάμβανε η αναφορά του δημάρχου προς τον Εισαγγελέα καλέστηκαν χτες από το Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας σε απολογία παίρνοντας τελικά 48ωρη προθεσμία για να απολογηθούν.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι εδώ και 13 μέρες έχουν προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου, διεκδικώντας όχι μόνο να μην κλείσει το νοσοκομείο της πόλης, αλλά να αναβαθμιστεί η λειτουργία του με προσλήψεις προσωπικού έτσι ώστε να παρέχει ικανοποιητικές υπηρεσίες Υγείας στο λαό.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας που λειτουργεί ως κατασταλτικός μηχανισμός ενάντια στη δίκαιη κινητοποίηση των κατοίκων, τονίζοντας ότι «ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων της περιοχής και συνολικά.

Αντί να καλεί τους εισαγγελείς, τονίζει μεταξύ άλλων, θα έπρεπε να απολογηθεί στο λαό της Ιεράπετρας για την πολιτική παραπέρα υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που εδώ και χρόνια έχουν εφαρμόσει τα κόμματα και κυβερνήσεις που τον στηρίζουν», τονίζει μεταξύ άλλων η ΝΕ.

Συνεχίζονται μέχρι και την Παρασκευή 10 του μήνα οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αττικής και Νήσων. Οι εκλογές διεξάγονται στην έδρα του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, στον 2ο όροφο) από τις 10.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ. Σήμερα, η κάλπη θα είναι μεταξύ άλλων στο Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου για τα μέλη του συλλόγου στις νοτιοανατολικές συνοικίες από τις 10 π.μ. ως τη 1.45 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. ως τις 8.30 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ