ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
33ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Η ζωή της νεολαίας στο επίκεντρο

Ταξιδεύει σε περισσότερες από 60 πόλεις σε όλη τη χώρα. Με προγραμματισμένες ήδη περισσότερες από 200 προφεστιβαλικές εκδηλώσεις. Σε περισσότερους από 33 χώρους δουλιάς και 70 γειτονιές σε μεγάλες πόλεις. Με μαθητικά φεστιβάλ σε 25 πόλεις, φεστιβάλ σε 14 πανεπιστήμια, 18 ΤΕΙ και πολλούς χώρους κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα. Και είναι ακόμα στην αρχή...

Ο λόγος για το 33ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που έχει ανοίξει τα πανιά του και ταξιδεύει ήδη σε όλη τη χώρα, στέλνοντας πλατιά στη νεολαία «ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Με το ΚΚΕ μπορούμε να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει».

Το πρόγραμμα της προφεστιβαλικής δραστηριότητας, μπροστά στο 33ο Φεστιβάλ, που έχει σύνθημα «Μη στριμώχνεσαι στα μέτρα τους. Με το ΚΚΕ για τη ζωή που μας αξίζει», παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της ΚΝΕ. Οπως σημείωσε η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, «το Φεστιβάλ και όλη η προφεστιβαλική του δραστηριότητα συμπίπτει χρονικά με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποία βρισκόμαστε ήδη, ανεξάρτητα από το πότε θα προκηρυχτούν ή θα γίνουν οι εκλογές». Και πρόσθεσε: «Το Φεστιβάλ είναι για εμάς το όχημα για να συζητήσουμε με τους νέους για τα προβλήματα που ζουν. Από την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς, από την Παιδεία που ιδιωτικοποιείται και υποβαθμίζεται, ως τον ελεύθερο χρόνο και χώρο που λείπει, το περιβάλλον, τα ναρκωτικά και τόσα άλλα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν όλα αυτά τα ζητήματα όχι για να συζητήσουμε και να περιγράψουμε μια κατάσταση που όλοι την ξέρουμε και τη ζούμε. Αλλά για να αναδειχτεί πως κριτήριο για την ψήφο στις επικείμενες εκλογές πρέπει να είναι η ζωή μας».

«Για τα προβλήματα που ζούμε υπάρχουν ένοχοι. Φταίνε κάποιοι, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που τόσα χρόνια κυβερνάνε και εναλλάσσονται στην εξουσία», σημείωσε η Β. Πλατανιά και εξήγησε ότι οι νέοι πρέπει να σκεφτούν, «γιατί εμάς τους νέους αφορούν τα μέτρα και οι προτάσεις τους: Για κατάργηση της δωρεάν Παιδείας, για κατάργηση της δωρεάν Υγείας, για ανασφάλιστη εργασία, για εργαζόμενους που θα πεθαίνουν στη δουλιά χωρίς δικαίωμα στη σύνταξη. Εμείς θα ζήσουμε πρώτοι όσα φέρνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και πρέπει όσο το δυνατόν να τους αποδυναμώσουμε. Για να είναι ανίσχυροι να προωθήσουν τα αντιδραστικά μέτρα τους. Για να έχουν το φόβο μας. Μέσα από το Φεστιβάλ θέλουμε να αναδείξουμε ότι έχουμε δύναμη».

Σχετικά με το πολιτιστικό σκέλος του Φεστιβάλ η Β. Πλατανιά επισήμανε: «Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ μπορεί κανείς να συναντήσει καταξιωμένους καλλιτέχνες, που με τις μουσικές, τα λόγια και τα χρώματά τους εκφράζουν τις ανησυχίες του λαού και της νεολαίας. Είναι δεκάδες άλλωστε όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες που στηρίζουν κάθε χρόνο τις δραστηριότητές μας. Παράλληλα, είναι εκατοντάδες οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι δημιουργοί που παρουσιάζουν τη δουλιά τους στο Φεστιβάλ. Πάνω από 300 ερασιτεχνικά συγκροτήματα παίρνουν μέρος, δεκάδες ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες παρουσιάζουν τη δουλιά τους».

16ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο

Μεγάλο σταθμό στην προφεστιβαλική δραστηριότητα αποτελεί το 16ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 6 - 8 του Ιούλη, στο Λαύριο, με κατασκήνωση στην Ανάβυσσο και επίσκεψη στη Μακρόνησο. Το Σάββατο 7 του Ιούλη, στο Λαύριο, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Οπως επισήμανε η Β. Πλατανιά, «επιλέξαμε το Λαύριο για να αναδείξουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, που στη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας είναι άγνωστο. Μια ιστορία που διδάσκει αγώνα ενάντια στη μοιρολατρία, διδάσκει τη συνειδητή τοποθέτηση του ατόμου στο δρόμο της οργανωμένης ζωής και πάλης στο πλευρό της εργατικής τάξης, για να πάει η ιστορία μπροστά».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δολοφονική επίθεση ενάντια σε στέλεχος της ΚΝΕ

Δολοφονική επίθεση δέχτηκαν χτες, κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης, μέλη της ΚΝΕ και φοιτητές του Πανεπιστημίου Βόλου, από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία - μπράβους της ΟΝΝΕΔ, που «μαχαίρωσαν» με κατσαβίδι και τραυμάτισαν σοβαρά το μέλος του Γραφείου του ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ και συνδικαλιστή της ΠΚΣ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Στάθη Γώγο.

Την επίθεση μπράβων της ΟΝΝΕΔ εναντίον στελέχους της ΚΝΕ καταγγέλλει το ΚΚΕ με σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση μπράβων, που έφερε η ΟΝΝΕΔ - ΔΑΠ στη συνέλευση των σπουδαστών Χωροταξίας του Βόλου. Η επίθεση των μπράβων εναντίον στελέχους της ΚΝΕ με κατσαβίδι είχε ως αποτέλεσμα ο σύντροφος της ΚΝΕ να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Η ΝΔ οφείλει εξηγήσεις για το γεγονός, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η νεολαία της επιστρατεύει μπράβους στις φοιτητικές και σπουδαστικές συνελεύσεις».

Την επίθεση καταγγέλλει η ΚΝΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, όπου ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει: «Η επιστράτευση τέτοιων σκοτεινών μεθόδων και μηχανισμών μέσα στα πανεπιστήμια από τη νεολαία της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι τυχαία ούτε πρωτόγνωρη. Φανερώνει ότι η οργανωμένη και με κυβερνητική κατεύθυνση επιχείρηση μπλοκαρίσματος των αγώνων και τρομοκράτησης όσων πρωτοστατούν στην πάλη των φοιτητών και του λαού για να μη μετατραπούν τα πανεπιστήμια σε παραμάγαζα των πολυεθνικών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εντείνεται».

Η ΚΝΕ «καλεί τη νεολαία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαζικούς φορείς να καταδικάσουν τη δολοφονική επίθεση. Το ίδιο το λαϊκό κίνημα είναι σε θέση να αχρηστεύσει για μια ακόμα φορά τέτοιους μηχανισμούς, τους εμπνευστές όσο και τα αντιδραστικά σχέδιά τους».

Τη δολοφονική επίθεση καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους επίσης η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας της ΚΝΕ.

Kεντρικές εκδηλώσεις

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις κεντρικές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν χτες:

-- Φεστιβάλ της οργάνωσης Πειραιά: 30 Ιούνη - 1 Ιούλη. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

-- 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ της Οργάνωσης Αθήνας: 22 - 23 - 24 Ιούνη. Θα μιλήσει ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης.

-- 4ο Φεστιβάλ της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας: 22 - 23 - 24 Ιούνη. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- 3ο Φεστιβάλ της Οργάνωσης ΤΕΙ Λεκανοπεδίου: 15 - 16 - 17 Ιούνη. Θα μιλήσει ο Βασίλης Τασούλας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

-- Οργανώσεων ΤΕΙ Πάτρας: 13 - 14 Ιούνη. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Μαθητικό Φεστιβάλ Οργανώσεων Θεσσαλονίκης: 18 - 19 Ιούνη.

-- Μαθητικό Φεστιβάλ Οργανώσεων Πάτρας: 22 - 23 Ιούνη.

-- Μαθητικό Φεστιβάλ Οργανώσεων Ιωαννίνων: 22 - 23 Ιούνη.

Ακόμα, σήμερα, Πέμπτη, 7 Ιούνη, διοργανώνονται οι εξής προφεστιβαλικές εκδηλώσεις:

-- Στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ Πάτρας, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο:

  • Στο Πολυτεχνείο Πάτρας, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα: «Ο ρόλος του εργαζόμενου μηχανικού στις σύγχρονες συνθήκες». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις Παιδαγωγικές σχολές της Πάτρας, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα: «Δ. Γληνός: Ο διανοητής, ο παιδαγωγός, ο κομμουνιστής. Η σύγχρονη διαπάλη στις παιδαγωγικές επιστήμες»
  • Στη Φυσικομαθηματική Σχολή Πάτρας, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα: «Η αλλοίωση του επιστημονικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης και ο ρόλος των θετικών επιστημών». Θα μιλήσει ο Γιώργος Τριμπέρης, πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου της Αθήνας και μέλος της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ.

-- Στο πλαίσιο του διήμερου φεστιβάλ της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Ιωαννίνων, το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: Στις 2 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Χημικού εκδήλωση - ομιλία με θέμα τον αντικομμουνισμό και προβολή DVD με αποσπάσματα από πολεμικά παιχνίδια σε Η/Υ.

Στην Πάτρα ο Γιάννης Πρωτούλης

Στο Θεατράκι Μαρίνας στην Πάτρα θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, αύριο, Παρασκευή, 8 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Πάτρας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ