ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Πόρισμα για το ναυάγιο - έγκλημα των εφοπλιστών

Το δύσκολο έργο της ανάσυρσης σορών συνεχίζεται
Το δύσκολο έργο της ανάσυρσης σορών συνεχίζεται
ΣΕΟΥΛ.--

Εκθεση εμπειρογνωμόνων των Κορεατικών αρχών, που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες, σχετικά με τις αιτίες βύθισης το πρωί της 16ης Απριλίου του επιβατηγού οχηματαγωγού «Sewol», επιβεβαιώνουν το πόσο επικίνδυνη είναι για την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα η παράδοση της ακτοπλοΐας στο κεφάλαιο, που προκειμένου να θησαυρίσει παραβιάζει κάθε κανόνα ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, αποδεικνύεται ότι το πλοίο, που έχει γίνει ως τώρα ο υγρός τάφος για 263 άτομα (τα περισσότερα μικροί μαθητές και αγνοούνται άλλα 39), μετέφερε βάρος τρεις φορές μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο του. Είχε φορτίο 3.608 τόνων, συμπεριλαμβανομένων 108 οχημάτων, όταν ανατράπηκε και βυθίστηκε, ενώ έπλεε από το λιμάνι της πόλης Ιντσόν στο νησί Τζετζού, ένα τουριστικό θέρετρο της Νότιας Κορέας. Μάλιστα η υπερφόρτωση ήταν, όπως αποδεικνύεται, μόνιμο φαινόμενο (στα 139 από τα 241 δρομολόγια από τον περσινό Μάρτη) και η αστυνομία εκτιμάει ότι από το επιπλέον φορτίο οι πλοιοκτήτες αποκόμισαν κάπου 2 εκατομμύρια ευρώ.

Εχει επίσης καταγγελθεί ότι στο πλοίο είχαν προστεθεί και παραπάνω καμπίνες, πράγμα που σίγουρα επηρέασε το κέντρο βάρους του και άρα και τη σωστή πλεύση του. Ετσι θεωρείται πολύ πιθανό ότι σε μια απότομη στροφή του πλοίου το φορτίο μετατοπίστηκε και αυτό πήρε γρήγορα κλίση. Ανεξάρτητα από την, όπως φαίνεται, απαράδεκτη στάση του καπετάνιου και κάποιων μελών του πληρώματος που εγκατέλειψαν πρώτοι το πλοίο (άλλοι ναυτεργάτες βοήθησαν τους επιβάτες), η υπερφόρτωση ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στην τραγωδία.

Τελευταίο θύμα επίσης αυτής της τραγωδίας είναι και ένας 53χρονος δύτης, που πέθανε χτες όταν κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης έχασε τις αισθήσεις του.

ΣΥΡΙΑ
Ενδείξεις για προηγμένους πυραύλους στα χέρια ισλαμιστών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πληροφορίες για την κατοχή νέων αμερικανικών προηγμένων πυραύλων (γνωστοί ως TOW) από ισλαμιστές εξτρεμιστές μισθοφόρους του «Μετώπου Νούσρα» που δρουν στη Συρία, που φέρεται πως άρπαξαν από ένοπλους υποστηριχτές του πρώην επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», Σαλίμ Ιντρίς, μετέδωσε χτες η αραβόφωνη εφημερίδα «Al Watan».

Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι οι μισθοφόροι του «Μετώπου Νούσρα» χρησιμοποίησαν ήδη τους πρώτους πυραύλους TOW στις συγκρούσεις με το συριακό στρατό στη βιομηχανική πόλη Σέικχ Αλ Νατζάρ και στις Κεντρικές Φυλακές της επαρχίας Χαλέπι. Εάν η εξέλιξη επαληθευτεί και από άλλες πηγές, τότε καταρρέουν οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ πως είναι τάχα «μόνον μετριοπαθείς δυνάμεις» οι αποδέκτες της στρατιωτικής βοήθειας που δίνουν στις αντιδραστικές συριακές και ξένες δυνάμεις που μάχονται την κυβέρνηση Ασαντ...

Αυτά ενώ μέσα στο περασμένο 24ωρο αναφέρθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 30 Σύρων στρατιωτών από «αντικαθεστωτικούς» ενόπλους, όταν οι τελευταίοι πυροδότησαν τόνους εκρηκτικών μέσα σε σήραγγα που περνούσε από σημείο ελέγχου έξω από την πόλη Μααράτ αλ Νούμαν, που βρίσκεται στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Τέλος, χτες ισλαμιστές μισθοφόροι με στρατιωτική αμφίεση, που δήλωσαν μέλη της «Ταξιαρχίας Ταμπάρακ αλ Ραχμάν», απήγαγαν τον Μοχάμαντ Κανάαν, ανώτερο αξιωματικό του στρατού, που είχε εκφράσει την πρόθεσή του να συμμετάσχει στις συριακές προεδρικές εκλογές της 3ης Ιούνη αλλά το αίτημά του είχε απορριφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Νέες απαγωγές κοριτσιών

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Αλλα οκτώ κοριτσάκια, 12 έως 15 ετών, από χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας, απήγαγαν αργά το βράδυ της Δευτέρας εξτρεμιστές ισλαμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» παρά το σάλο που προκαλεί διεθνώς η απαγωγή 270 και πλέον μαθητριών Λυκείου στα μέσα του περασμένου Απρίλη.

Η τελευταία απαγωγή κοριτσιών από τους εξτρεμιστές έγινε σε χωριό που βρίσκεται κοντά σε ένα από τα προπύργιά τους στη βορειοανατολική Νιγηρία, όταν κατέκλυσαν την περιοχή κατά δεκάδες υποδυόμενοι και πάλι τους στρατιώτες, όπως είχαν κάνει και στις 15 Απρίλη όταν απήγαγαν τις εκατοντάδες μαθήτριες. Η «Μπόκο Χαράμ», που σημαίνει η «Δυτική Παιδεία είναι απαγορευμένη», επιδιώκει τη μετατροπή της Νιγηρίας σε χαλιφάτο. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε χτες πως δεν υπάρχει παραγραφή εγκλήματος σε περίπτωση που οι εξτρεμιστές εκτελέσουν την απειλή του ηγέτη τους, Αμπουμπακάρ Σεκάου, και πουλήσουν ως σκλάβες περισσότερες από 270 Νιγηριανές μαθήτριες που κρατούν ομήρους.

Η δράση της «Μπόκο Χαράμ» έδωσε λαβές και αφορμές σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως ΗΠΑ και Βρετανία, να προσφέρουν «αρωγή» στην πετρελαιοπαραγωγό Νιγηρία.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Γενικές εκλογές με ανοιχτές προκλήσεις

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Στις κάλπες καλούνται σήμερα περίπου 25.000.000 Νοτιοαφρικανοί ψηφοφόροι προκειμένου να συμμετάσχουν στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μετά το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, τον περασμένο Δεκέμβρη, 20 χρόνια μετά τον τερματισμό του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ και τη χώρα να αποτελεί αναδυόμενη καπιταλιστική δύναμη, με τους εργαζόμενους να βιώνουν νέες ανισότητες.

Αν και όλοι προεξοφλούν, για μία ακόμη φορά, την εκλογική πρωτιά του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), εντούτοις το «στοίχημα» παίζεται στο εκλογικό ποσοστό που θα εξασφαλίσει καθώς Νοτιοαφρικανοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εάν πέσει κάτω από το 60% (στις εκλογές του 2009 είχε πάρει 66%) τότε θα ασκηθούν έντονες πιέσεις στον νυν Πρόεδρο, Τζέικομπ Ζούμα, να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος και την Προεδρία της χώρας.

Δεύτερη αναμένεται να αναδειχθεί και πάλι η «Δημοκρατική Συμμαχία» (DA) της πρώην δημοσιογράφου και ακτιβίστριας κατά του απαρτχάιντ, Χέλεν Ζίλε, που εκπροσωπεί κυρίως την εργατική και μεσοαστική τάξη των λευκών Νοτιοαφρικανών (Αφρικάνερς) και προβλέπεται πως θα εξασφαλίσει ποσοστό γύρω στο 30%.

Μεταξύ των νέων κομμάτων που διεκδικούν καλύτερη διαχείριση του αστικού συστήματος είναι και οι «Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας», του Τζούλιους Μαλέμα, πρώην επικεφαλής της νεολαίας του ANC, που ισχυρίζεται πως επιδιώκει την καλύτερη αναδιανομή του πλούτου στους φτωχότερους Νοτιοαφρικανούς.

Το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (SACP) απηύθυνε με ανακοίνωσή του κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές για ψήφο στο ίδιο επισημαίνοντας ότι παρά τα σοβαρά ανεπίλυτα προβλήματα, η συμμαχία του με το ANC επέφερε σημαντικές αλλαγές στη ζωή του λαού, και κάνει ειδική μνεία στην οικοδόμηση 3.300.000 κατοικιών, στην ηλεκτροδότηση, στην ύδρευση που στερούνταν 12 εκατομμύρια νοικοκυριά.

ΙΡΑΝ
Δεκάδες τραυματίες από ισχυρή έκρηξη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ισχυρή έκρηξη από άγνωστη αιτία σημειώθηκε χτες στο βιομηχανικό κέντρο της πόλης Καζβίν στο Βόρειο Ιράν, προκαλώντας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης, τον τραυματισμό τουλάχιστον 50 ατόμων, εκ των οποίων πολλοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε πως η έκρηξη σημειώθηκε σε αποθήκη πετρελαίου και ξυλείας, ότι στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να τη θέσουν υπό έλεγχο και πως ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα εισπνέοντας αναθυμιάσεις.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες απειλές Σίσι κατά των ισλαμιστών

KAΪΡΟ.--

«Δεν είμαι εγώ που αποτελείωσε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Εσείς, οι Αιγύπτιοι είστε που τους αποτελειώσατε», υποστήριξε στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη που έδωσε αργά προχτές βράδυ σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς του Καΐρου ως υποψήφιος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της 26ης και 27ης Μάη ο στρατάρχης και πρώην υπουργός Αμυνας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Ο Σίσι κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή του με τους ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντα Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, αποκάλυψε ότι έκαναν σε βάρος του δύο απόπειρες δολοφονίας, ενώ απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» «θα έπαυαν να υπάρχουν» σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία.

Στο μεταξύ, δικαστήριο του Καΐρου αποφάσισε χτες την απαγόρευση συμμετοχής όλων των πρώην στελεχών του διαλυμένου (από το 2011) «Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος» του πρώην Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές και τις μελλοντικές βουλευτικές και δημοτικές εκλογές μέχρις ότου αποφασίσει τελεσίδικα ανώτερο εκλογικό δικαστήριο.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Εντείνονται οι πιέσεις

OYAΣΙΓΚΤΟΝ-ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Οι επικεφαλής των εμφύλιων συγκρούσεων στο Νότιο Σουδάν διαβεβαίωσαν χτες το γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα, πως θα συναντηθούν ως το τέλος τρέχουσας βδομάδας στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα, στο πλαίσιο νέων διαπραγματεύσεων για τερματισμό των συγκρούσεων και ουσιαστική εκεχειρία.

Οι διαβεβαιώσεις του Νοτιοσουδανού Προέδρου, Σάλβα Κιίρ, και του επικεφαλής των αντικυβερνητικών ενόπλων, του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Μάτσαρ, φαίνεται πως δόθηκαν έπειτα από την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην επιβολή ταξιδιωτικών και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος αξιωματούχων αμφότερων εμπόλεμων πλευρών.

Ωστόσο, πρακτικά μέχρι χτες συνεχίζονταν οι σφοδρές συγκρούσεις στα πεδία των μαχών, με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να καταγράφει νέο κύμα 11.000 προσφύγων (στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα) που αναζήτησαν καταφύγιο στην Αιθιοπία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας, Αντριάν Εντουαρντς, η φυγή άρχισε μετά την ανακοίνωση της ανάληψης του ελέγχου της πόλης Νασίρ, αρχηγείου των αντικυβερνητικών, από τα νοτιοσουδανικά στρατεύματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ