ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινές «προϋποθέσεις» για τον «οδικό χάρτη»

Τα παιδιά της Παλαιστίνης ακόμα και όταν παίζουν παρακολουθούνται από τα τανκς. Διακρίνονται στο βάθος

Associated Press

Τα παιδιά της Παλαιστίνης ακόμα και όταν παίζουν παρακολουθούνται από τα τανκς. Διακρίνονται στο βάθος
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το αίτημά τους για επιστροφή των προσφύγων, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε καταστροφή του Ισραήλ. Αυτό είναι προϋπόθεση για την έναρξη οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης». Αυτό δήλωνε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θέτοντας, για πρώτη φορά, επισήμως το ζήτημα και καθιστώντας σαφές ότι η ισραηλινή ηγεσία είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί με τους δικούς της όρους στον «οδικό χάρτη» του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου.

Ο Αριέλ Σαρόν παραχώρησε, χτες, εκτενή συνέντευξη στο Ισραηλινό Ραδιόφωνο με την ευκαιρία της 55ης επετείου της Ιδρυσης του Ισραήλ. Με αφορμή τους εορτασμούς για την ημέρα της ανεξαρτησίας, που για τους Παλαιστινίους ονομάζεται «αλ Νάκμπα» (δηλαδή ημέρα της Καταστροφής), ο ισραηλινός στρατός έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη και ανακοίνωσε ότι «κλείνει επ' αόριστον το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο».

Η πρώτη αντίδραση του Παλαιστινίου πρωθυπουργού, Μαχμούντ Αμπάς, φέρεται να σχολίασε ως «όνειρα θερινής νυκτός» τις απαιτήσεις Σαρόν. Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε «έτοιμος να συναντηθεί με τον Αμπάς», πιθανώς την επόμενη εβδομάδα, μετά την άφιξη στην περιοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, το Σάββατο.

Παντού τα ερείπια από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Παντού τα ερείπια από τον ισραηλινό στρατό
Χτες το πρωί, στο πλαίσιο των διαρκών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στα παλαιστινιακά εδάφη, ο ισραηλινός στρατός, με τεθωρακισμένα, εισέβαλε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ και αντιμετώπισε με αληθινά πυρά νεαρούς Παλαιστινίους που λιθοβόλησαν τα τανκς. Τραυματίστηκαν σοβαρά, τουλάχιστον, δύο Παλαιστινίοι. Την ίδια στιγμή, άλλες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εντόπιζαν τον Νουρ Τζαμπέρ, που θεωρείται ηγετικό στέλεχος της «Τζιχάντ» και σχεδιαστής αρκετών αντι-ισραηλινών επιθέσεων, στο σπίτι του στη Χεβρώνα. Ο Τζαμπέρ συνελήφθη και το σπίτι κατεδαφίστηκε.

Παράλληλα, χτες, με ανακοίνωση, η οργάνωση «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσα» αναλάμβανε την ευθύνη για την επίθεση, αργά το βράδυ της Δευτέρας, εναντίον αυτοκινήτου εποίκου, έξω από τη Ραμάλα. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας έποικος, τραυματίστηκε η 9χρονη κόρη του και ένας Ισραηλινός στρατιώτης που επέβαινε στο αυτοκίνητο.

Επεισόδιο με Βρετανούς διπλωμάτες

Χτες, μόλις με καθυστέρηση σχεδόν 2 24ωρών, η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» φέρνει στο φως της δημοσιότητας σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη βρετανική διπλωματική αποστολή, την Κυριακή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο αυτοκίνητα με διπλωματικές βρετανικές πινακίδες κατευθύνονταν από τη βόρεια Γάζα προς τη Ράφα. Σε αυτά επέβαιναν δύο Βρετανοί διπλωμάτες και ο στρατιωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, Ταγματάρχης Τομ Φιτζάλεν, συνοδεύοντας την οικογένεια του 21χρονου Βρετανού ακτιβιστή Τομ Χάρνταϊλ, που πυροβολήθηκε, πριν από μερικές ημέρες από Ισραηλινούς στρατιώτες, και νοσηλεύεται κλινικά νεκρός στη Ράφα.

Οπως κατήγγειλε ο πατέρας του Χάρνταϊλ, στο ισραηλινό φυλάκιο Αμπού Αλι, τα αυτοκίνητα δέχτηκαν ισραηλινά πυρά. Αναγκάστηκαν να σταματήσουν και επί αρκετή ώρα, διά τηλεφώνου, τόσο οι διπλωμάτες όσο και ο στρατιωτικός επιτετραμμένος προσπαθούσαν να συνεννοηθούν με την ηγεσία του ισραηλινού στρατού. Εκ των υστέρων, η δικαιολογία ήταν ότι «έπρεπε απλώς να γίνει έλεγχος ορισμένων εγγράφων» και ότι «τα αυτοκίνητα πήγαιναν με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι επιτρέπεται». Ο κ. Χάρνταϊλ, πάντως, δήλωνε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ότι «προφανώς οι Ισραηλινοί πλέον πυροβολούν ό,τι κινείται άνευ λόγου».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναδιατάξεις στην κατοχική διοίκηση
  • Συνεχίζεται η διανομή συμβολαίων σε «ημετέρους»
  • Μετ' (αμερικανικών) εμποδίων φθάνει η ανθρωπιστική βοήθεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΣΟΡΑ.-

Νέο επικεφαλής έχει, από χθες το απόγευμα, η αμερικανική κατοχική πολιτική διοίκηση στο Ιράκ. Ο διορισμός, από τον Πρόεδρο Μπους, του Πολ Μπρέμε σε ιεραρχικά ανώτερη θέση από τον απόστρατο στρατηγό Τζέι Γκάρνερ, επιβεβαίωσε τις φήμες που έφεραν την αμερικανική ηγεσία εξαιρετικά προβληματισμένη από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο Ιράκ. Χθες, επίσης, κατοχυρώθηκε σε αμερικανική εταιρία, με στενές διασυνδέσεις με το Πεντάγωνο, η διαχείριση των 3 διεθνών αεροδρομίων του Ιράκ. Παρ' όλα αυτά, η ανθρωπιστική βοήθεια στο «παντελώς ισοπεδωμένο», όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού, Ιράκ φθάνει μετά πολλών εμποδίων.

Ο Πολ Μπρέμε, πρώην επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού τμήματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μετέπειτα συνεργάτης του μέντορά του Χένρι Κίσιγκερ στην εταιρία του τελευταίου, είναι, από χθες, ο ανώτερος πολιτικός διοικητής της κατοχικής διοίκησης στο Ιράκ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τον χαρακτήρισε «άνθρωπο εμπιστοσύνης, με τεράστια πείρα, που φέρνει σε πέρας ό,τι αναλάβει» και απέφυγε να δώσει την οποιαδήποτε εξήγηση για την αλλαγή των σχεδίων. Ο Μπρέμε θα αναλάβει τη γενική εποπτεία της ιρακινής ανοικοδόμησης με έμφαση «στη μετάβαση προς τη δημοκρατία», και σ' αυτόν θα αναφέρεται ο Τζέι Γκάρνερ, που θα περιοριστεί στην επίβλεψη της ανοικοδόμησης των υποδομών.

Ο Τζορτζ Μπους, σε σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωνε πεπεισμένος ότι «θα βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ». Τους ισχυρισμούς αυτούς έσπευσαν να επιβεβαιώσουν διαρροές από το Πεντάγωνο, σύμφωνα με τις οποίες ερευνάται «κινητό εργαστήριο που ανακαλύφθηκε στο Ιράκ και πιθανότατα είναι εργαστήριο χημικών όπλων».

Χθες, επίσης, ανακοινώθηκε, στην Ουάσιγκτον, ότι η εταιρία «Skyline», που έχει συνεργαστεί σε διάφορα σημεία του κόσμου με τον αμερικανικό στρατό, ανέλαβε την εκμετάλλευση των 3 διεθνών αεροδρομίων του Ιράκ, στη Βασόρα, στη Βαγδάτη και στη Μοσούλη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το συμβόλαιο που υπογράφτηκε είναι ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και μπορεί να αγγίξει και τα 10,2 εκατομμύρια δολάρια μέσα στους επόμενους μήνες.

«Κρανίου τόπος» το Ιράκ

«Οι δυνάμεις κατοχής οφείλουν να εξασφαλίσουν την τάξη, την ευμάρεια και την εύρυθμη λειτουργία των υποδομών του Ιράκ άμεσα», δήλωνε, από τη Βαγδάτη, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, Τζέικομπ Κελενμπέρτζερ, διευκρινίζοντας με νόημα ότι «από την άποψη της ανθρωπιστικής νομοθεσίας τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα είναι δύναμη κατοχής». Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του αυστριακού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, Βόλφγκανγκ Κοπέτσκι, που βρίσκεται στο Αμμάν για να συντονίσει την κατασκευή ενός ειδικού κέντρου για τραυματίες, χαρακτήριζε «κρανίου τόπο από την άποψη της νοσοκομειακής υποδομής» το Ιράκ μετά τη λήξη των εχθροπραξιών.

Ο Κοπέτσκι κατήγγειλε ότι υπάρχει έλλειψη ακόμη και στοιχειωδών νοσοκομειακών υλικών, όπως είναι οι σύριγγες μιας χρήσης. Σήμερα το βράδυ, αναμένεται να φθάσει στη Βαγδάτη, μετά από καθυστέρηση μιας βδομάδας εξαιτίας των «προβλημάτων ασφαλείας» που επικαλούνταν ο αμερικανικός στρατός, η αποστολή της ΕΕ με 19 τόνους νοσηλευτικό υλικό.

Τις καταγγελίες του Ερυθρού Σταυρού επιβεβαιώνουν και πολλές άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, τονίζοντας ότι οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρατηρούνται στο νότιο και στο κεντρικό Ιράκ. Ο αμερικανικός στρατός, χθες, πάντως, αρκέστηκε να απελευθερώσει άλλους 250 αιχμαλώτους πολέμου από το Ουμ Κασρ, ενώ ανακοίνωσε ότι από τις αρχές της περασμένης βδομάδας έχουν απελευθερωθεί στη συγκεκριμένη πόλη 5.000 αιχμάλωτοι πολέμου. Εντός της πόλης, πάντως, τα πνεύματα είναι οξυμένα, καθώς το χάος παραμένει και οι ισπανικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναλάβει την επιτήρησή της επιδεικνύουν απροθυμία να αναλάβουν το οποιοδήποτε μέτρο.

Ενταση επικράτησε, χθες, και στη Βασόρα, μετά την είδηση του θανάτου ενός 14χρονου που πυροβολήθηκε από μικρή απόσταση στην κοιλιά από Βρετανό στρατιώτη. Οι βρετανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι γίνεται σχετική έρευνα, ενώ δε σχολιάστηκε η επιδρομή που πραγματοποιήθηκε, χθες, στα γραφεία του δικτύου «αλ Τζαζίρα» στην πόλη.

Καταγγελίες

Οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στη διαδικασία αναδημιουργίας των παραστρατιωτικών οργανώσεων που συντηρούσε το πρώην Μπάαθ, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν το αντι-αμερικανικό αίσθημα στο Ιράκ. Αυτό υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, τονίζοντας ότι έχουν αρχίσει, ήδη, να συγκροτούνται παραστρατιωτικές ομάδες, που θα έχουν ως στόχο τον εντοπισμό όσων αντιτίθενται στην αμερικανική διοίκηση, τη διάβρωση αντι-κατοχικών οργανώσεων και την υπόσκαψη των αντι-κατοχικών διαδηλώσεων.

Χιλιάδες Πολωνοί στρατιώτες στο Ιράκ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Η πολωνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναλάβει τη διοίκηση μίας εκ των τεσσάρων περιφερειών του Ιράκ και να στείλει για το σκοπό αυτό περίπου 2.000 Πολωνούς στρατιώτες, έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συναντήσεων Πολωνών αξιωματούχων με Αμερικανούς στην Ουάσιγκτον.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Πολωνίας είχαν επίσης συνομιλίες με τους Αμερικανούς και για το ποιος θα πληρώσει γι' αυτή την αποστολή, αφού η πολωνική κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά. Παράλληλα ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Γιέρζι Σζματζίνσκι, που επέστρεψε από την Ουάσιγκτον χτες, δήλωσε ότι πρότεινε στους Αμερικανούς τη συμμετοχή γερμανικών και δανικών δυνάμεων υπό την πολωνική διοίκηση δύναμη. Η Πολωνία, όπως υποστηρίζουν Πολωνοί αξιωματούχοι, επιθυμεί να παίξει το ρόλο του «γεφυροποιού» μεταξύ των ΗΠΑ και των Γαλλο-Γερμανών, εξ ου και αυτή η πρωτοβουλία...

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η κυβέρνηση θέλει αμερικανικές βάσεις

ΣΟΦΙΑ.- «Η Βουλγαρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της», δήλωσε χτες ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Σολομόν Πάσι σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο bTV.

Ο Πάσι θα αναχωρούσε χτες για την Ουάσιγκτον όπου ο ίδιος και υπουργοί από επτά ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που περιμένουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, θα συναντηθούν, την Πέμπτη, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας υποστήριξε απόλυτα τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ, θέτοντας στη διάθεση του αμερικανικού στρατού αεροπορική βάση στο έδαφός της και επιτρέποντας τη χρήση του εναέριου χώρου της από τις αμερικανικές δυνάμεις. Τώρα σχεδιάζει να στείλει και 450 άντρες στο Ιράκ για την «τήρηση της τάξης»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ