ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και εξωραϊσμός της γύμνιας

Η κυβέρνηση προωθεί την παράδοση και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας στους ιδιώτες, ταυτόχρονα με την ελαστικοποίηση και αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων των λειτουργών της Ψυχικής Υγείας

Η καταστροφική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας (ΠΦΨΥ) και συνολικά της Ψυχιατρικής Περίθαλψης στη χώρα μας, η επιχείρηση παράδοσης του ευαίσθητου τομέα στους ιδιώτες, που στην Ευρώπη και στην Αμερική οδήγησε στο να πεταχτούν οι ψυχασθενείς απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα στους δρόμους, η σύγχρονη «εκσυγχρονιστική τραγωδία», με θύματα τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειές τους αλλά και τους λειτουργούς της Ψυχικής Υγείας, αναδείχτηκαν στο επιστημονικό συμπόσιο «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Ψυχικής Υγείας και Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Η γύμνια του συστήματος Ψυχιατρικής Περίθαλψης στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε χτες και προχτές στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ).

Οι λειτουργοί της Ψυχικής Υγείας απ' όλη την Ελλάδα υπογράμμισαν ότι απουσιάζουν δομές και στελέχη, υπάρχουν ελάχιστα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και ολιγάριθμες κινητές μονάδες. Το δίκτυο κοινοτικών υπηρεσιών είναι στην ουσία ανύπαρκτο, ενώ η περίφημη τομεοποίηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας βρίσκεται ακόμα υπό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα, στην ουσία, η ΠΦΨΥ να ασκείται από τους ψυχιατρικούς τομείς των γενικών νοσοκομείων και τα εξωτερικά ιατρεία των ψυχιατρείων και να μη λειτουργεί ούτε η πρόληψη, ούτε η έγκαιρη παρέμβαση στα πρώτα στάδια της διαταραχής.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας έπρεπε να υπάρχουν 90 Κέντρα Ψυχικής Υγείας, αλλά υπάρχουν 41, εκ των οποίων 10 είναι κλειστά, που σημαίνει έλλειψη υπηρεσιών της τάξης του 60%! Αντίστοιχα, υπάρχουν 19 Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, τη στιγμή που απαιτούνται 42, ενώ τα νησιά είναι εντελώς ακάλυπτα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά στην παραπέρα εκχώρηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα. Το «φιλέτο» της αποασυλοποίησης δόθηκε όχι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά στις ιδιωτικές εταιρίες, ενώ προωθείται και η παράδοση της ΠΦΨΥ στους ιδιώτες, με την περαιτέρω παραχώρηση της δυνατότητας (βάσει του νόμου 2716/99) σε ιδιωτικές «μη κερδοσκοπικές» εταιρίες να δημιουργούν νέες Κινητές Μονάδες σε νησιωτικά συμπλέγματα (Κυκλάδες) και αλλού. Μάλιστα, υπάρχει ευμενέστερη οικονομική μεταχείριση προς τους ιδιώτες σε σχέση με τις δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν κινητές μονάδες.

Στο συμπόσιο υπογραμμίστηκε, ότι η μείωση των κλινών των ψυχιατρείων και το προγραμματισμένο κλείσιμο κάποιων από αυτά στην επόμενη πενταετία, στο βαθμό που δε συνοδεύεται από την παράλληλη ανάπτυξη εναλλακτικών, εξωνοσοκομειακών δομών, καταλήγει να λειτουργεί προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, στρέφοντας τους ψυχικά πάσχοντες στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές που κερδοσκοπούν σε βάρος τους. Η επικράτηση των ιδεολογημάτων περί «ελεύθερης αγοράς» στην Ψυχική Υγεία οδηγεί σε συνεχή περικοπή των δημοσίων δαπανών, στην υποβάθμιση και διάλυση του δημόσιου συστήματος Ψυχικής Υγείας, στη διαρκή πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα και στην εγκατάλειψη των ψυχικά πασχόντων, που σε Ευρώπη και Αμερική καταλήγουν άστεγοι και εγκαταλειμμένοι στους δρόμους και πολλοί απ' αυτούς στις φυλακές!

Εργασιακός μεσαίωνας

Σε αυτό το φόντο εξελίσσεται και άγριο «κυνηγητό» στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις των λειτουργών της Ψυχικής Υγείας. Οι ελλείψεις προσωπικού στα ψυχιατρεία και στις μονάδες Ψυχικής Υγείας είναι τεράστιες σε όλους τους κλάδους, απουσιάζει η εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση, ενώ με την κυριαρχία των ιδιωτών στο χώρο «προγραμμάτων» Ψυχικής Υγείας - αντί για το απαραίτητο δίκτυο δημοσίων υπηρεσιών - επιχειρείται η άρση της μονιμότητας και η ομηρία των εργαζομένων, που προσλαμβάνονται ακόμη και με 6μηνες συμβάσεις. Οι συνθήκες δουλιάς είναι ακόμα χειρότερες για τους εργαζόμενους στις λεγόμενες μη κερδοσκοπικές εταιρίες και στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, αφού μισθολογικά, ασφαλιστικά, επιστημονικά, τελούν υπό μεσαιωνικές συνθήκες.

Αντιδρώντας στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της εκσυγχρονισμένης βαρβαρότητας οι νοσοκομειακοί ψυχίατροι και ψυχολόγοι δίνουν τη μάχη για τη δημιουργία κοινωνικού κινήματος για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, που θα παλέψει για τη δημιουργία δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, για τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων και των λειτουργών της Υγείας.

Νεκρά ψάρια στη Λίμνη Ιωαννίνων

Νεκρά ψάρια ξεβράζονται τις τελευταίες μέρες στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδα στα Γιάννενα. Επιστημονική απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα στο φαινόμενο, αλλά ούτε και ο «αρμόδιος» φορέας διαχείρισης έχει πει κουβέντα... Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η λίμνη δεν προστατεύεται και έχει γίνει αντικείμενο ασύδοτης πολιτικής εκμετάλλευσης αλλά και ...ελάσσονος σημασίας θέμα για το ενδιαφέρον των τοπικών ...αρχόντων.

Αιτία της όλης κατάστασης δεν είναι άλλη από την εφαρμοζόμενη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που εκφράζεται και σε επίπεδο τοπικό και που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, καταδικάζει το περιβάλλον στο όνομα του κέρδους και των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ο Ν. Σιαράβας, μέλος της ΝΑΣ Ιωαννίνων, σχολιάζοντας το πρόβλημα, σημείωσε πως είναι γεγονός ότι για τα Γιάννενα η Λίμνη Παμβώτιδα δεν είναι μόνο θέμα ομορφιάς, αλλά και θέμα υγείας και ζωής. Σύμφωνα, όμως, με τελευταίες επιστημονικές μετρήσεις, η λίμνη είναι γεμάτη από τοξίνες, επικίνδυνες για τον οργανισμό των ανθρώπων και των ζώων, ενώ κάθε παρατεταμένη ανομβρία την απειλεί με εξαφάνιση.

Ο Ν. Σιαράβας τόνισε, επίσης, ότι η προστασία της λίμνης και του υδροφόρου ορίζοντα του λεκανοπεδίου πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ενιαίο οικοσύστημα, η δε διαχείρισή τους να γίνεται για την προστασία της με συγκεκριμένα μέτρα, μέσα από έναν ενιαίο δημόσιο φορέα για όλο το οικοσύστημα που να διασφαλίζει την προστασία και την υγεία του λαού της περιοχής στα πλαίσια μιας άλλης φιλολαϊκής και φιλοαγροτικής πολιτικής.

Αυτοκτονία ασθενούς στο «Θεαγένειο»

Εθεσε τέρμα στη ζωή του, πέφτοντας από τον 4ο όροφο του Νοσοκομείου «Θεαγένειο», όπου νοσηλευόταν για πάνω από μια βδομάδα, ο Γιώργος Φάκας, ετών 58, κάτοικος Βέροιας, ελεύθερος επαγγελματίας.

Τέχνη και ψυχιατρικές θεραπείες

«Η συμβολή της Τέχνης στις ψυχιατρικές θεραπείες», είναι το θέμα του Πανελλήνιου Ψυχιατρικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά της Κρήτης από τις 15-18 Μάη 2003.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ελλάδα παρόμοιο συνέδριο, το οποίο οργανώνεται από το Ινστιτούτο Ερευνας και Εφαρμογής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας «Επέκεινα». Η μουσική, το θέατρο, ο χορός, η ζωγραφική, η ποίηση και άλλες μορφές τέχνης μπαίνουν αρμονικά στην υπηρεσία της θεραπείας, επισήμαναν χτες οι οργανωτές σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας: «Στοχεύουμε στην εγκαθίδρυση της ελπίδας και να ανταλλάξουμε απόψεις για πράγματα αυτονόητα, καθώς η ψυχή των ανθρώπων έχει λεηλατηθεί τελευταία από γεγονότα, όπως ο πόλεμος».

Ανακλήθηκε η εγκύκλιος

Στην ανάκληση της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή του Ν. 2963/01, με την οποία υποχρεούνταν οι συνταξιούχοι με αναπηρία να καταθέσουν το δίπλωμα οδήγησής τους στους ασφαλιστικούς οργανισμούς τους, προκειμένου να επανεξεταστούν σε διάστημα που ξεπέρναγε και τους έξι μήνες και μάλιστα με την κύρωση, για όσους αρνούνταν, της διακοπής της σύνταξής τους, προχώρησε ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η απαράδεκτη εγκύκλιος.

Παραμένει, ωστόσο, ανοιχτό το ζήτημα της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει και με αυτό το νόμο για επανάκριση των αναπηρικών συντάξεων και των αναπηρικών επιδομάτων στο όνομα και των περικοπών δαπανών, αλλά και για προεκλογική εκμετάλλευση των δεκάδων χιλιάδων οικογενειών των αναπήρων.

Ακατάλληλες «ανακαλύψεις» για το αδυνάτισμα

Προσοχή στις καινούριες παράδοξες «ανακαλύψεις» για το αδυνάτισμα, στην παραφιλολογία για σκευάσματα που αυξάνουν το μεταβολισμό, που μειώνουν την όρεξη ή για διατροφικά σχήματα που με «ιδιαίτερο» τρόπο συνεισφέρουν στο αδυνάτισμα, συνιστά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, υπογραμμίστηκε ότι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για αδυνάτισμα είναι ο συνδυασμός της υποθερμιδικής δίαιτας με την αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς. Ο υπέρβαρος - παχύσαρκος θα πρέπει να μάθει γιατί πρέπει να προτιμά ή να αποφεύγει κάποια τρόφιμα, τι αυτά του προκαλούν, να το συνειδητοποιήσει και να μάθει να ελέγχει παροξυσμικές ή ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές και μέσα από αυτήν τη διαδικασία να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ