ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΚΟΣΤΟ 10ΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στο "φουλ οι μηχανές" από σήμερα

Απλώνει τις δραστηριότητές του σε όλη την Ελλάδα το φιλειρηνικό κίνημα

"Φουντώνουν" σε όλη την Ελλάδα οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται, στα πλαίσια του φετινού 20ού ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ της ΕΕΔΥΕ, που από σήμερα και επίσημα "ανοίγει την αυλαία του". Οι δέκα μέρες από τις 7 - 17 Μάη, και όχι μόνο, θα είναι η συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του μαχόμενου κινήματος ειρήνης, όλο το προηγούμενο διάστημα, που θα αναδείξει απλά, πιο εντατικά και συντονισμένα τις αιχμές του αγώνα, ενώ θα κορυφωθεί με τη μεγάλη φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική Μαραθώνια Πορεία προς τιμήν του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Οι πολύμορφες εκδηλώσεις "παντρεύουν" την ενημέρωση και την αντίσταση στην ιμπεριαλιστική "νέα τάξη", με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του αδούλωτου λαού μας και διατρανώνουν τη θέληση των αγωνιστών της ειρήνης, να ζήσουν ειρηνικά, με αξιοπρέπεια με τους γειτονικούς λαούς της περιοχής.

Ετσι, ο κατάλογος αρχίζει:

- Σήμερα Πέμπτη 7 Μάη η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας ξεκινάει εξόρμηση ενημέρωσης μέχρι τις 17 Μάη, για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και τους κινδύνους που εγκυμονούνται. Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει η Επιτροπή στους εκπροσώπους των ΜΜΕ Καβάλας, στις 12.30, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Καβάλας.

- Αύριο Παρασκευή 8 Μάη

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς διοργανώνει θεατρική παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα του ΠΚΔΝ του έργου της Ζωρζ Σαρρή "Το Γαϊτανάκι", στο Δημοτικό Θέατρο Νίκαιας "ΕΣΠΕΡΟΣ".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας διοργανώνει στις 7.30 μμ φιλειρηνική, αντιπολεμική, αντιΝΑΤΟική, αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση - πικετοφορία στους δρόμους της πόλης.

- Την Κυριακή 10/5

  • Η Επιτροπή Βύρωνα στις 9.00 πμ σε συνεργασία με το Δήμο Βύρωνα διοργανώνει την 3η Νικηφορίδεια Πορεία από την Πλατεία Εθν. Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείο) στο Σκοπευτήριο Καισαριανής για να τιμήσουν τη θυσία των 200 πατριωτών κομμουνιστών. Στην πορεία συμμετέχουν το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Βύρωνα, το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Γυναικών, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου, το Σωματείο Συνταξιούχων, καθώς και οι Επιτροπές Ειρήνης Δάφνης, Υμηττού, Ηλιούπολης. Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου θα συμμετάσχει με πορεία που θα ξεκινήσει στις 9.30 πμ από την πλατεία Γαρδένιας προς το Σκοπευτήριο Καισαριανής.
  • Από τις 10 - 13/5 ο Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος "Προφήτης Ηλίας" Νεάπολης, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς και τα 20ό και 25ο Δημοτικά Σχολεία πραγματοποιεί Εκθεση Ζωγραφικής των παιδιών με θέμα την ειρήνη.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Ηλεκτρικού, στις 7.30 μμ με θέμα: "Νέα δομή του ΝΑΤΟ και εξελίξεις στα Βαλκάνια", σε συνεργασία με το δήμο, την Εθνική Αντίσταση, το Σύλλογο Γυναικών, το Συνδικάτο Οικοδόμων. Η εκδήλωση περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το συγκρότημα του Στ. Ψαραδάκου και το χορευτικό "Ειρήνη".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης διοργανώνει γιορτή για τα παιδιά (με τους συνοδούς τους) με πολύ παιχνίδι, μουσική, χορό, απαγγελίες στις 6.00 μμ στην ισόγεια αίθουσα επαγγελματοβιοτεχνών, κοντά στον Κινηματογράφο ΦΙΛΙΠ, στην οδό Ικονίου 26 και Καλλιπόλεως στη Ν. Σμύρνη.
  • Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Κερατσινίου, σε συνεργασία με το 3ο Λύκειο της πόλης, διοργανώνουν αντιρατσιστική εκδήλωση με κεντρικό θέμα: "Γέφυρα Ειρήνης ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία", στις 7.30 μμ στην Πλατεία Λαού. Κεντρικός εισηγητής ο γγ της ΕΕΔΥΕ Θανάσης Παφίλης,ενώ συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΝΔΕ και μαθητές του 3ου Λυκείου, η Σωή Σώκου,μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι Κοινοτήτων Αλλοδαπών. Επίσης θα γίνει βράβευση έργων ζωγραφικής με αντιρατσιστικό θέμα, των μαθητών της έκτης τάξης από 25 Δημοτικά Σχολεία του Κερατσινίου, ενώ θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια από την Αλβανία, τις Φιλιππίνες, την Αφρική, παραδοσιακούς χορούς από τον Πόντο, ελληνική μουσική και τραγούδια και το χορευτικό συγκρότημα του 3ου Λυκείου.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου, στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων "ΕΙΡΗΝΗ '98", διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ρόλος της στην υπεράσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας".
ΠΟΡΕΙΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Αρχή από την Κερασίτσα την Κυριακή

Την ερχόμενη Κυριακή από την Κερασίτσα του νομού Αρκαδίας, γενέτειρα του μεγάλου αγωνιστή και μάρτυρα της υπόθεσης της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη,που δολοφονήθηκε από το κράτος και παρακράτος, κατ' εντολήν της ντόπιας ολιγαρχίας και των ξένων προστατών της ΣΙΑ και ΝΑΤΟ, στις 22 του Μάη του 1963, αρχίζει να ξετυλίγεται το φιλειρηνικό "νήμα" με τις φετινές πορείες σε όλη τη χώρα. Οι αγωνιστές της ειρήνης θα βροντοφωνάξουν "Οχι στην υποτέλεια και την υποταγή", "Ορκος στον Λαμπράκη, χρέος στη ζωή να φύγουν οι βάσεις κι Αμερικανοί", "Οχι άλλο αίμα στα Βαλκάνια".

Ειδικότερα, η πορεία αυτή από την Κερασίτσα στην Τρίπολη έχει καθιερωθεί από το 1982, και αποτελεί την ξεχωριστή απόδοση τιμής στον Λαμπράκη, από την ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ αποτελεί ξεχωριστό γεγονός για όλη την περιοχή της Πελοποννήσου.

Κερασίτσα - Τρίπολη

Ετσι λοιπόν η Επιτροπή Ειρήνης Τρίπολης διοργανώνει την Κυριακή 10/5 την καθιερωμένη πορεία από την Κερασίτσα προς την Τρίπολη. Στη συγκέντρωση που θα ακολουθήσει στην Τρίπολη στην Πλατεία Αρεως, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ευάγγελος Μαχαίρας,πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

  • Η ΕΕΔΥΕ δρομολογεί πούλμαν για την πορεία της Κερασίτσας. Θα ξεκινήσουν από την Πλατεία Κάνιγγος στις 10/5 στις 9.00 πμ. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 3844.853, 3844.878.
  • Επίσης, η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου δρομολογεί πούλμαν για την πορεία της Κερασίτσας, στις 10.00 πμ από την Ελευθερίου Βενιζέλου 55, στο Λουτράκι. Για δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 28.589 και 23.628.

- Στην Αθήνα η μεγάλη Μαραθώνια Πορεία θα γίνει την Κυριακή 17 Μάη, στις 7.30 πμ,από τον Τύμβο του Μαραθώνα στο Πεδίον του Αρεως στην Αθήνα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαϊας διοργανώνει την καθιερωμένη διαδήλωση και πορεία προς την αμερικάνικη βάση του Αραξου την Κυριακή 17 Μάη στις 4.30 μμ.

- Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται την Κυριακή 24 Μάη η μεγάλη φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική πορεία από το Στρατόπεδο "Νταλίπη" στον μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, στο κέντρο της πόλης, στο σημείο που δολοφονήθηκε το Μάη του 1963.

- Στο Ακτιο πραγματοποιείται την Κυριακή 24/5 μεγάλη διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη βάση.

Ο αληθινός αντιρατσισμός και το φιλειρηνικό κίνημα

Διαβάζοντας ξανά και ξανά τη φρίκη των ξυλοδαρμών - και όχι μόνο - από νεαρούς σε αλλοδαπούς, αναρωτιόμαστε πότε πρόλαβαν τα παιδιά αυτά να γεράσουν, χωρίς να περάσουν από τη νεότητα; Πότε πρόλαβαν να αρνηθούν τη γνώση και να καταφύγουν στα δελτία ειδήσεων;

Ωστόσο, η βία είναι εδώ. Αν καταφέρουμε να δούμε αυτό που βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας, τότε μπορούμε να δούμε και από πίσω, να μετρήσουμε πόσο φταίνε η οικονομική και η κοινωνική κρίση. Το πρόβλημα της έξαρσης της εγκληματικότητας υπάρχει, πράγματι. Αλλά δεν αφορά μόνο τους αλλοδαπούς. Η εγκληματικότητα δεν έχει εθνική η φυλετική καταγωγή. Κοινωνικά αίτια τη γεννούν.

Η ανατριχιαστική δήλωση της Ολμπράιτ, κατά την οποία "οι Αμερικάνοι είναι το πλέον απαραίτητο έθνος στο κόσμο", αποδείχνει πως οι ιμπεριαλιστές υποθάλπουν τις ρατσιστικές τάσεις στη σημερινή κοινωνία.

Η αντιρατσιστική κινητοποίηση του φιλειρηνικού κινήματος δεν έχει σχέση με τη ρητορική της καταγγελίας, η οποία συγκαλύπτει τα αληθινά προβλήματα της κοινωνίας. Αλλά, έχει σκοπό να αναδείξει την πραγματική διάσταση του θέματος. Να εξηγήσει πως ο ρατσισμός είναι φαινόμενο ταξικό και γέννημα του εκμεταλλευτικού κοινωνικού συστήματος, που, για να δικαιολογήσει την κυριαρχία και τα αποτελέσματα αυτής της εκμετάλλευσης, χρειάζεται μια βάση - ιδεολόγημα, τη θεωρία της βιολογικής ανισότητας των ανθρωπίνων φυλών, την ανωτερότητα ενός πολιτισμού, μιας θρησκείας. Να καταδείξει πως ο νεορατσισμός σήμερα μετατοπίζεται από τη φυλή προς την κουλτούρα και απ' την ανισότητα προς τη διαφορά.

Το φιλειρηνικό κίνημα θεωρεί το ρατσισμό ως αποτέλεσμα και όχι σαν αιτία.Η καρδιά του ρατσισμού είναι η ίδια η εκμετάλλευση που δημιουργεί την ανεργία και τη φτώχεια.Εδώ βρίσκεται το σημείο που η εγκληματικότητα και η οικονομία συναντώνται. Εδώ βρίσκεται η σχέση αιτίου και αιτιατού. Η εγκληματικότητα αυξάνεται ευθέως ανάλογα με τη φτώχεια.

Η αποστολή του φιλειρηνικού κινήματος περιλαμβάνει την πάλη ενάντια στις προκαταλήψεις. Ενάντια σε κάθε ιεραρχική ταξινόμηση των ανθρωπίνων ομάδων. Αλίμονο αν οι πολίτες, κόντρα στο αστυνομικό κράτος που διαμορφώνει η κυβέρνηση και που οι ίδιοι πληρώνουν, δε δημιουργήσουν δραστικά αντισώματα στην πανούκλα του ρατσισμού που διαβρώνει ραγδαία την κοινωνία μας. Καλεί τον ελληνικό λαό να θυμηθεί τους δικούς του μετανάστες, τους "γκασταρμπάιτερ" στη Γερμανία, τα "σκουλήκια" στην Αυστραλία, τους "λαντζέρηδες" στην Αμερική και να αναλογιστεί τους όρους που οδήγησαν τους συμπατριώτες τους στην ξενιτιά.

Περιλαμβάνει, επίσης, την προσπάθεια συνειδητοποίησης της ευθύνης των δημοσιογράφων των ΜΜΕ, της ευθύνης όλων των διανοουμένων, από τους οποίους απαιτεί:

- Να καταδικάσουν το θέαμα της ρωμαϊκής αρένας, τον κίνδυνο να γίνει εμπόρευμα ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, όπως άλλοτε είχε γίνει η κομμουνιστοφοβία από επαγγελματίες εθνικόφρονες.

- Να προειδοποιήσουν την κοινωνία πως η αλβανοφοβία και γενικά η ξενοφοβία εκκολάπτει το αυγό του φιδιού.

- Να συνεγείρουν τους νουνεχείς πολίτες να αποτρέψουν τα κρούσματα απερίγραπτης ρατσιστικής βίας και να αδιαφορήσουν στα εμπρηστικά κηρύγματα για "αυτοάμυνα" και "αυτοδικία".

Ο αντιρατσισμός των φιλειρηνιστών δίνει έμφαση στην πρόληψη μάλλον, παρά στην καταστολή.

  • Προσανατολίζεται προς μια αντιρατσιστική παιδεία στα σχολεία και όχι προς τα δικαστήρια.
  • Καταγγέλλει τις σύγχρονες ένοπλες συρράξεις (ογδόντα δύο μετρήθηκαν μόνο για το διάστημα '89 - '98), που ευθύνονται για την απερίγραπτα σκληρή μοίρα χιλιάδων προσφύγων από τη Ρουάντα ως το Αφγανιστάν και από τη Σομαλία ως την πρώην Γιουγκοσλαβία.
  • Συμβάλλει με πολύμορφες δραστηριότητες, ώστε να αναδείχνει τα αντιρατσιστικά αισθήματα των πολιτών, να τα βοηθάει να εκφράζονται συγκεκριμένα.
  • Επικεντρώνει το κύριο μέτωπο της πάλης ενάντια στο ρατσισμό στον περιορισμό των παραγόντων που δημιουργούν τη γέννησή του.

Η πρότασή μας, η πρόταση των φιλειρηνιστών, είναι ο συντονισμένος αγώνας του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος με άλλους κοινωνικούς χώρους για ισότιμη ένταξη όλων των μεταναστών στην κοινωνία, με την κατοχύρωση και σεβασμό των δικαιωμάτων όλων στη ζωή, στην εργασία, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, την κατάργηση των διακρίσεων με βάση το φύλο, το χρώμα, τη θρησκεία. Σ' ένα ενιαίο μέτωπο που θα παλεύει ενάντια στην πολιτική της βαρβαρότητας, που αναδύεται σήμερα στη χώρα μας και στην Ευρώπη, με την πρωτοφανή ανεργία - 20 εκατομμύρια οι άνεργοι - τη νέα φτώχεια, το ρατσισμό και τα φαινόμενα νεοναζισμού.

Καλούμε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο:

- Να αντισταθεί στις επιλογές της κυβέρνησης και των άλλων οπαδών της "νέας τάξης πραγμάτων". Η υποταγή στο "νέο" ΝΑΤΟ και στα σχέδια των Αμερικάνων σε Αιγαίο, Κύπρο και Βαλκάνια δεν είναι μονόδρομος. Τίποτα το καλό δε θα βγει απ' αυτήν την τρομοκρατία. Το Κοσσυφοπέδιο είναι σχεδόν δίπλα μας και στη Βοσνία οι τάφοι είναι νωποί ακόμα.

- Να δώσει τη δική του απάντηση, συμμετέχοντας στη φετινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στις 17 Μάη.

Καλούμε όλους τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους Τσιγγάνους να βαδίσουν μαζί μας από το Μαραθώνα στην Αθήνα, στη Μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ελάτε να ενώσουμε τη φωνή μας, με όλους όσοι αντιστέκονται μέσα από το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, για να μείνουμε άνθρωποι. Χρειάζεται να κοπιάζεις γι' αυτό, να αντιστέκεσαι στα ανθρωποκυνηγητά, αντί να τα εξαπολύεις. Ανθρωπος θα πει να μην καθυστερείς. Να μην καθυστερούμε την αλληλεγγύη. Εμείς οι Ελληνες που ανεβάσαμε τον Ξένιο Δία στο ψηλότερο βάθρο, να μην ξεχνάμε το "ουδέν αναίτιο" του Ηράκλειτου, για να ανατρέψουμε τις αιτίες που χωρίζουν τους Ελληνες από τους Τσιγγάνους, τους Αλβανούς, τους Πακιστανούς, τους Φιλιππινέζους, τους Αφρικανούς.

Εμείς οι φιλειρηνιστές καλωσορίζουμε όλες τις εθνότητες που ζουν στη χώρα μας. Μαζί με τα έθιμά τους, τα τραγούδια τους, τη γλώσσα τους, τον πολιτισμό τους. Κατανοούμε το φόβο τους, ωστόσο, μέσα απ' την εκδήλωση στο Κερατσίνι, μέσα από αντίστοιχες άλλες σ' όλη την Ελλάδα, τους μεταφέρουμε την αισιοδοξία μας.

Η πραγματικότητα μπορεί και πρέπει ν' αλλάξει. Οι εντεινόμενοι κοινωνικοί αγώνες μπορούν να διαμορφώσουν μέτωπο μιας άλλης δυνητικής διεξαγωγής του πολιτικού παιχνιδιού. Αυτό το μέτωπο ασφαλώς θα εμπεριέχει και στοιχεία μιας νέας κοινωνίας, τα οποία σχηματίζονται μέσα στην παλιά. Γι' αυτήν τη νέα κοινωνία, χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είμαστε μαχητές στην πρώτη τη γραμμή.

Ευδοκία ΛΕΙΒΑΔΑ

Η συμβολή του μαρξισμού στην ανάπτυξη των επιστημών στην Ελλάδα

Ενδιαφέρουσα ημερίδα του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών και είχε ως θέμα τη "Συμβολή του μαρξισμού στην ανάπτυξη των επιστημών στην Ελλάδα". Εισηγητές της ημερίδας, που έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, ήταν οι καθηγητές Πανεπιστημίου Γ. Χουρμουζιάδης,Α. Δάγκας,Ν. Καστάνης και Χ. Φουντούλης,καθώς και ο Δρ. Μεταλλειολόγος Κ. Κατσιάβαλος.

Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης συνέπεσε με τη συμπλήρωση 180 χρόνων από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, γεγονός που ο πρόεδρος του Παραρτήματος του ΚΜΕ θύμισε προς όλα τα μέλη, τους συνεργάτες και τους φίλους του ΚΜΕ, που κατέκλυσαν την αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΚΜΕ Γ. Τσιλιγκιρίδης,ανοίγοντας την εκδήλωση, σημείωσε πως ο μαρξισμός όλα αυτά τα χρόνια που χρησιμοποιείται έδωσε μεγάλη ώθηση στις επιστήμες, τις κοινωνικές πρώτα απ' όλα, τις οικονομικές, τις τεχνοκρατικές, και τις έφερε πολύ κοντά με το κύριο υποκείμενο της κοινωνικής δραστηριότητας, τον άνθρωπο. Κατέληξε ξεκαθαρίζοντας πως ο μαρξισμός, κύρια, είναι εργαλείο για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας.

Πρώτος εισηγητής, ο Ιστορικός Αλέκος Δάγκας αναφέρθηκε αναλυτικά στη διάδοση της μαρξιστικής σκέψης στα Βαλκάνια μέχρι το 1917, που ξεκίνησε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και έγινε κύρια μέσω δύο καναλιών: Μέσω της επαφής με τη δυτικοευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και μέσω της επαφής με τη ρώσικη σοσιαλδημοκρατία. Μιλώντας ιδιαίτερα για την Ελλάδα σημείωσε τη συμβολή του Σταύρου Καλλέργη και άλλων προπαγανδιστών της μαρξιστικής σκέψης στη χώρα μας, όπως του Π. Αργυριάδη. Ενώ σημαντικό μερίδιο απέδωσε και στη "Φεντερασιόν" που μετά το 1912 συνδέθηκε με το ελληνικό σοσιαλιστικό κίνημα και ήταν η κυριότερη οργάνωση, η οποία συμμετείχε το 1918 στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας.

"Ο Μαρξ για την τέχνη και τον πολιτισμό" ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης, ο οποίος μιλώντας αρχικά για την Τέχνη σημείωσε πως ο Μαρξ ως αντικείμενο της τέχνης θεωρεί το καθολικό περιεχόμενο της φύσης. Ενώ προσπαθώντας να οριοθετήσει την έννοια της τέχνης είπε πως "ο Μαρξ δε θα είχε αντίρρηση να θεωρήσουμε την τέχνη ως δραστηριότητα παράλληλη με την επιστήμη, άρα ως αναλυτική παρέμβαση του ανθρώπου στον αντικειμενικό κόσμο". Και κατέληξε λέγοντας πως μόνο στο βαθμό που η τέχνη μεταφέρει, μετατρέπει το αντικειμενικό στοιχείο σε γνώση κοινωνικοποιήσιμη, είναι δυνατό να πούμε ότι επιτελεί το σκοπό της.

Σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό και όπως τον όρισε ο Μαρξ, ο Γ. Χουρμουζιάδης παρέπεμψε τους ακροατές στην περιγραφή που έκανε ο Μαρξ για τη σχέση ανθρώπου και φύσης, τη σχέση του ανθρώπου προς τον άλλο άνθρωπο. Συμπερασματικά τόνισε πως "πολιτισμός είναι ό,τι προκύπτει από την ολοκλήρωση της καθημερινής πάλης. Είναι αυτό που ο εργαζόμενος άνθρωπος παράγει με βάση τους κανόνες της ελευθερίας και της ομορφιάς. Ο πολιτισμός είναι αυτός που νομιμοποιεί, αναδείχνει την καθολικότητα από την ελευθερία του ανθρώπου".

Κλείνοντας την εισήγησή του, σημείωσε την επικαιρότητα της μαρξιστικής σκέψης, ενώ χαρακτήρισε γελοία την άποψη ορισμένων πνευματικών ανθρώπων που προσπαθούν να πείσουν ότι έληξε η εποχή του μαρξισμού.

Η αλλαγή των αντιλήψεων για την ιστορία των μαθηματικών και η μαρξιστική διάσταση ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Νίκος Καστάνης, βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ. Οπως ανέφερε, η μαρξιστική ιστοριογραφία στις αρχές της δεκαετίας του '30 έθεσε με έμφαση το ζήτημα της εξάρτησης της επιστημονικής γνώσης από το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιό της και με αυτό τον τρόπο άνοιξε το δρόμο της πλαισιογραφικής αντίληψης της ιστορίας των μαθηματικών. Επίσης είπε πως "η μαρξιστική ιστοριογραφία των μαθηματικών έθεσε από την αρχή στον προγραμματικό της άξονα την ανάδειξη των μεταλλαγών, δηλαδή των ποιοτικών αλλαγών, της μαθηματικής θεωρίας και πράξης κατά την ιστορική τους ανάπτυξη".

Μιλώντας με τη σειρά του ο Χρήστος Φουντούλης, Δρ. Οικονομικών Επιστημών και καθηγητής Πανεπιστημίου, σημείωσε πως η ίδρυση του ΚΚΕ ουσιαστικά μπόλιασε το εργατικό κίνημα με τη μαρξιστική κοσμοθεωρία. Ενώ αναφερόμενος στη συμβολή του μαρξισμού στη θεώρηση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ άλλων είπε πως το ΚΚΕ από μαρξιστική οπτική γωνιά διερεύνησε τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, απορρίπτοντας τη θεωρία της "Ψωροκώσταινας" που πρόβαλαν οι εκπρόσωποι του μεταπρατικού κεφαλαίου. Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα με την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση σημείωσε πως στα πλαίσια της ΕΕ διαπιστώνεται η διαμόρφωση διακρατικού μονοπωλιακού καπιταλισμού στα γρανάζια του οποίου έχει εμπλακεί και η χώρα μας. Ιδιαίτερα μίλησε για τον κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό, ο οποίος όπως είπε "διαπερνά πέρα ως πέρα τον κοινωνικό ιστό, οξύνει όλες τις αντιθέσεις του συστήματος και αντικειμενικά καθιστά επιβεβλημένη την επαναστατική του ανατροπή. Και η επαναστατική ανατροπή εναποτίθεται στις δυνάμεις του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού μετώπου, για τη συγκρότηση του οποίου αγωνίζεται ενεργά το ΚΚΕ".

Τη μαρξιστική αντίληψη για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και την ανάπτυξη της Ελλάδας διαπραγματεύτηκε στην ομιλία του ο Κώστας Κατσιάβαλος, Μεταλλειολόγος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η μαρξιστική αντίληψη συνίσταται στη διαλεκτική σύνδεση της επιστημονικά τεκμηριωμένης αλληλεξάρτησης των μέσων παραγωγής με τις παραγωγικές δυνάμεις, με σκοπό την αλλαγή των παραγωγικών σχέσεων προς όφελος των εργαζομένων. Ενώ συμπερασματικά κατέληξε σημειώνοντας ότι "πολύπλοκα ζητήματα όπως η βαριά βιομηχανία, τα οποία απαιτούν αρμονικό συνδυασμό της ορθολογικής αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών με την αγροτική οικονομία, την ελαφρά βιομηχανία και τους άλλους τομείς της εθνικής οικονομίας στη βάση του μακροχρόνιου σχεδιασμού ανάπτυξης, είναι αδύνατο να λυθούν στα πλαίσια μιας πολιτικά και οικονομικά εξαρτημένης, από ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, καπιταλιστικής χώρας όπως είναι η Ελλάδα. Απαιτείται άλλο κοινωνικό σύστημα, το σοσιαλιστικό".

Αντιρατσιστική εκδήλωση στο Πάντειο

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας της Παντείου,στα πλαίσια του 20ού Δεκαήμερου Ειρήνης, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη 7 Μάη στις 14.00, στην αίθουσα 209 (Νέο Κτίριο),εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Ειρήνη και φιλία των λαών και η αντιιμπεριαλιστική πάλη ενάντια στα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας".

Συμμετέχουν, εκ μέρους της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης,η Χαρά Μαρούλη και εκπρόσωπος του Φόρουμ Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ