ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Ντισκαλιφιέ οπαδών

Απαράδεκτα έκτροπα στο ΟΑΚΑ από «κιτρινόμαυρους» μ' αφορμή την ήττα της ομάδας τους

Ο κατήφορος συνεχίζεται...
Ο κατήφορος συνεχίζεται...
Μπορεί την Κυριακή πολλοί δήμοι της Αθήνας να είχαν την τιμητική τους διοργανώνοντας καρναβάλι, όμως οι «μασκαράδες» δεν έλειψαν και στο ΟΑΚΑ. Η 22η αγωνιστική επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη. Ενα σκηνικό από το παρελθόν... Το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό είχε διαφημιστεί σαν το παιχνίδι που θα κρίνει την πρώτη θέση. Εκρινε όμως κυρίως κάτι άλλο. Τη σαθρότητα του οικοδομήματος στο μπάσκετ. Ολα έγιναν γυαλιά καρφιά... Η νίκη του Ολυμπιακού με 72-71 έγινε «κόκκινο πανί» για τους οπαδούς της γηπεδούχου. Το «φιτίλι» άναψε ένα σφύριγμα των διαιτητών για βήματα του Μπούι στο τελευταίο δευτερόλεπτο, που ουσιαστικά τελείωσε τα όνειρα του «Δικεφάλου» για νίκη. Τα ήδη τεντωμένα νεύρα, από τη σχετικά προβληματική διαιτησία των Ζαβλανού - Καρούση που έκαναν λάθη και για τους δυο αντιπάλους, έσπασαν... Μάταιες οι εκκλήσεις των ανθρώπων της ΑΕΚ και του Μιχάλη Κακιούζη που εκλιπαρούσε τον κόσμο να μην καταστρέψει ό,τι χτίστηκε με κόπο σε 10 μήνες... Η τιμωρία για την ΑΕΚ είναι δεδομένη και αυτό που απομένει είναι να δούμε πόσο κακό έκαναν στην ομάδα οι αντιδράσεις των «θερμόαιμων» οπαδών της.

Στον αγωνιστικό τομέα ο Ολυμπιακός κατάφερε να δείξει χαρακτήρα εκεί που χρειαζόταν και να φύγει για δεύτερη φορά νικητής σε κόντρα του με την ΑΕΚ. Η «Ενωση», αν και είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού στη μεγαλύτερη διάρκειά του, αν και προηγήθηκε μέχρι και 13 πόντους ((35-22 στο 16`), εντούτοις στα τελευταία λεπτά φάνηκε να παθαίνει «μπλακ άουτ». Από την αρχή της επανάληψης ο Ολυμπιακός διόρθωσε την άμυνά του και άρχισε να αποσυντονίζει τις επιθετικές ενέργειες των γηπεδούχων. Ωστόσο, η ΑΕΚ έβρισκε τις λύσεις να συντηρεί το προβάδισμα. Κάτι που άρχισε να εξανεμίζεται όταν ο Γιάννης Ιωαννίδης παρέταξε ένα κοντό σχήμα και με κορυφαίο τον Εντουαρντς (25π) ο Ολυμπιακός άρχισε να «ροκανίζει» τη διαφορά. Ο Αμερικανός ήταν αυτό που 31``πριν το τέλος με εύστοχο τρίποντο έφερε τους «ερυθρόλευκους» για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ και έμελλε να είναι η τελευταία. Από την ΑΕΚ καλύτερος ήταν ο Ντικούδης (19π).

Στα υπόλοιπα παιχνίδια της αγωνιστικής απουσίασαν οι εκπλήξεις και τα φαβορί επικράτησαν στο τέλος εύκολα ή δύσκολα. Σημαντική νίκη πήρε ο Αρης στο Μαρούσι με 73-74 χάρις σε ένα εύστοχο τρίποντο του Φλώρου 11`` πριν τη λήξη. Εύκολο έργο είχε ο Παναθηναϊκός στην Καλλιθέα όπου επικράτησε του Εσπέρου με 95-53. Το ίδιο ισχύει και για τον ΠΑΟΚ που στο Αλεξάνδρειο νίκησε το Ηράκλειο με 83-66. Πετυχημένο ήταν το ντεμπούτο Σούμποτιτς στο τιμόνι του Πανιωνίου καθώς οι «κυανέρυθροι» επικράτησαν του Περιστερίου με 76-67. Τέλος, με νίκες προχώρησαν ο Ηρακλής επί του Σπόρτιγκ (87-56) και η Δάφνη επί της Νήαρ Ηστ (95-89).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 40, Παναθηναϊκός 40, ΑΕΚ 39, ΠΑΟΚ 36, Πανιώνιος 34, Ηρακλής 34, Περιστέρι 33, Αρης 32, Ηράκλειο 32, Νήαρ Ηστ 32, Μαρούσι 31, Δάφνη 30, Σπόρτιγκ 25, Εσπερος 25.

«Πόλεμος συμφερόντων»

Στο κλειστό του ΟΑΚΑ, το λεγόμενο και «παλάτι του αθλητισμού», επικρατούσε... πολεμική ατμόσφαιρα. Καρέκλες, κέρματα, κιγκλιδώματα, καφέδες, σιφώνια και ό,τι άλλο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, εκσφενδονίζονταν στον αγωνιστικό χώρο όταν ακούστηκε από τα μεγάφωνα μια ανακοίνωση. Κάποιος πατέρας έψαχνε το 10χρονο γιο του που είχε χαθεί μέσα στο γενικό πανικό. Και το ερώτημα που ήρθε στο μυαλό ήταν: Ο πατέρας αυτός ήταν ιδιαίτερα φανατικός και θέλησε να βάλει τον πιτσιρικά από μικρό στα βάσανα ή «γελάστηκε» από τα... παχιά λόγια των υπευθύνων; Τις μεγαλοστομίες που ποτέ στη χώρα μας δεν έκαναν καλό σε οποιονδήποτε τομέα. Τις φαμφάρες που μιλούσαν για το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ της Ευρώπης, για επιστροφή της οικογένειας στα γήπεδα και όλα τα συναφή, για το... θαυμαστό κόσμο του αθλητισμού.

«

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Ολα τα παραπάνω είναι καλά αλλά δεν έρχονται από μόνα τους... Κανείς χορηγός, καμιά μαζορέτα ή μασκότ, ούτε οι υποχρεωτικές (σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΣΑΚΕ) γραβάτες των προπονητών δεν μπορούν να δημιουργήσουν την αθλητική παιδεία. Γιατί αυτό λείπει από τη χώρα μας. Το άλλοθι της κακής διαιτησίας παρουσιάζεται εδώ και χρόνια σαν την πρώτη αιτία «πολέμου». Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται απλώς γι' αφορμή που δε φρόντισαν οι υπεύθυνοι ν' αλλάξουν. Γι' αυτό χρειάστηκαν μόλις λίγα δευτερόλεπτα ώστε το όνειρο να μετατραπεί σε... εφιάλτη. Το οικοδόμημα έγινε σωρός από μπάζα. Γιατί τα θεμέλιά του συνεχίζουν να είναι σάπια. Χτες ήταν οι «κίτρινοι», αύριο θα 'ναι οι «κόκκινοί», οι «πράσινοι» κλπ.

Στο «καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης» θα υπάρχουν αγώνες που θα διακόπτονται ή δε θα τελειώνουν ποτέ... Γινότανε και θα γίνεται όσο οι υπεύθυνοι δε φροντίζουν να βάλουν... το μαχαίρι στο κόκαλο. Το πρόβλημα δε λύνεται με εφήμερες δηλώσεις (περί ηθικών και φυσικών αυτουργών). Θα πρέπει να τους βρούνε κιόλας. Ψάχνοντας όχι στα εξιλαστήρια θύματα αλλά ακόμη πιο μέσα... Οχι την επιφάνεια αλλά την ουσία. Στους παράγοντες και τις διοικήσεις των ομάδων. Εκεί διαμορφώνεται το κλίμα, εκεί βρίσκεται η ρίζα του κακού. Εκεί κατοικοεδρεύουν τα μεγάλα συμφέροντα που αρχίζουν και τελειώνουν μ' ένα αποκλειστικό σκοπό. Την αύξηση του κέρδους χωρίς να νοιάζεται κανείς για το πώς θα έρθει αυτή. Αρκεί να έρθει... Τα τεκταινόμενα την Κυριακή το βράδυ δεν ήταν αυτόνομα ή μεμονωμένα. Απλώς ήταν συνέχεια... Ποτέ οι ηγήτορες δε φρόντισαν να δώσουν ένα ουσιαστικό τέλος, γιατί απλώς αυτή η κατάσταση τους εξυπηρετεί....


Μπ. Τσορμπατζόπουλος

ΒΟΛΕΪ
«Λύγισε» η Ορεστιάδα

Ηττήθηκε με 3 - 0 από τη Μόστοσταλ και κατέκτησε την 4η θέση στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας

Την ήττα γνώρισε η Ορεστιάδα στο μικρό τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας από την πολωνική Μόστοσταλ με 3-0 και έτσι κατέκτησε την 4η θέση. Η κακή εμφάνιση της ελληνικής ομάδας ήταν αυτή που έδωσε τη νίκη στους Πολωνούς και στέρησε το μετάλλιο στα παιδιά της ακριτικής ομάδας. Η Μόστοσταλ παρουσιάστηκε αποφασισμένη για τη νίκη και περισσότερο διαβασμένη από τους «πράσινους», που προσπάθησαν αλλά δεν μπόρεσαν να πιάσουν την καλή εμφάνιση που ήθελαν. Ο τεχνικός της ομάδας, Στόγιαν Στόεφ, τόνισε: «Είμαι ευχαριστημένος για την παρουσία μας εδώ. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η απώλεια του Μπάεφ που συνέβη την τελευταία στιγμή και μείωσε αισθητά τη δύναμη της ομάδας». Τα σετ: 20-25 σε 20`, 23-25 σε 21` και 22-25 σε 22`.

Για την 20ή αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών ο Πανελλήνιος, στον «τάφο του Ινδού», επικράτησε του Παναθηναϊκού με 3-2. Οι «πράσινοι» πάλεψαν στα ίσια το παιχνίδι εκμεταλλευόμενοι την κακή εμφάνιση του Κατζ. Εκεί όμως που έπρεπε, ο Πανελλήνιος ξύπνησε και ανέτρεψε το παιχνίδι. Από την άλλη, εύκολο απόγευμα πέρασε ο Ολυμπιακός στη Νίκαια, όπου νίκησε τον τοπικό Ιωνικό με 3-1 (25-13, 20-25, 25-18, 25-23). Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν άφησαν και πολλά περιθώρια στους γηπεδούχους και έτσι με τη νίκη τους παρέμειναν μόνοι πρώτοι στην κορυφή της βαθμολογίας. Εύκολα, όπως δείχνει και το σκορ, η ΑΕΚ κέρδισε τη Φιλία με 3-0 (25- 18, 25-14, 25-14), σ' ένα παιχνίδι που ουσιαστικά αποτελούσε γενική πρόβα για το φάιναλ φορ. Στην Παιανία, ο Κτησιφώντας ηττήθηκε από την ΕΑ Πατρών με 1-3 (25-23, 21-25, 18-25) και μπαίνει πλέον σε περιπέτειες. Στη Θεσσαλονίκη, τέλος, από τη σύγκρουση των δύο ομάδων της συμπρωτεύουσας νικητής βγήκε ο Ηρακλής, που επικράτησε του Αρη με 3-0 (25-19, 25-17, 25-17).

Εφυγε νωρίς

Ενα νέο παιδί και μεγάλο ταλέντο χάθηκε... Ο 18χρονος πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής Χρήστος Φανδρίδης έχασε τη ζωή του καθώς το περασμένο Σάββατο έπεσε θύμα αυτοκινητικού δυστυχήματος στη διασταύρωση των λεωφόρων Ποσειδώνος και Θησέως. Ο αθλητής της γυμναστικής ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας μας, αφού είχε κατακτήσει στους τελευταίους Παγκόσμιους Αγώνες νεότητας το χρυσό μετάλλιο. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια τού πρωταθλητή έχασε τον άλλον γιο της πέρσι, πέθανε από μηνιγγίτιδα στα 17 του χρόνια.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Στην κορυφή το Κιλκίς

Μόνο πρώτο παρέμεινε το Κιλκίς μετά τη νίκη του επί του Δούκα (27-21) στο ντέρμπι της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 ανδρών. Ο Πανελλήνιος, που νίκησε εκτός έδρας τις Σχ. Ξυνή με 27-10, συνεχίζει το κυνήγι της κορυφής, όπως και ο Αρχέλαος που πέρασε αλώβητος από το Βύρωνα, επικρατώντας του Αθηναϊκού με 32-27. Ο Ιωνικός Νέας Φιλαδελφείας πέρασε ένα εύκολο απόγευμα απέναντι στην ουραγό ΓΕ Βεροίας, την οποία συνέτριψε με 30-12, ενώ ο Φίλιππος Βεροίας νίκησε τον Φοίβο με 30-23. Τέλος, Βριλήσσια και ΒΑΟ μοιράστηκαν τους βαθμούς της ισοπαλίας στο τελικό 22-22. Η βαθμολογία: Κιλκίς 29, Πανελλήνιος 28, Δούκας 26, Αρχέλαος 25, Σχ. Ξυνή και Ιωνικός 21, Φίλιππος 18, ΒΑΟ 13, Αθηναϊκός 12, Φοίβος 6, Βριλήσσια 5, ΓΕ Βεροίας 0.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΑΠΟΡΤΑ
Το 11 προκρίνει;

Ηρακλής - ΑΕΚ (21.00, ΕΤ3) για μια θέση στους «8»

Τα... κομμάτια της θα προσπαθήσει να μαζέψει σήμερα στη Θεσσαλονίκη η ΑΕΚ, όπου (με νωπές τις μνήμες από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό) αντιμετωπίζει τον Ηρακλή (Ιβανώφειο 21.00 ΕΤ3) στον επαναληπτικό αγώνα για το Κύπελλο Σαπόρτα. Ο «δικέφαλος», με αβαντάζ την πρώτη του νίκη και τη διαφορά των 11 πόντων, θα προσπαθήσει να υπερασπίσει τα κεκτημένα και να προκριθεί στους προημιτελικούς της διοργάνωσης. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό ζήτησε από τους παίκτες του να ξεχάσουν τον αγώνα και να κοιτάξουν... το μέλλον. «Ο αγώνας με τον Ηρακλή είναι καθοριστικός και θα πρέπει να προσέξουμε πολύ. Τώρα χρειάζεται πολλή δουλιά, ιδιαίτερα στον ψυχολογικό τομέα», τόνισε ο Σέρβος τεχνικός. Στην αντίπερα όχθη, στον «γηραιό», το κλίμα είναι σαφώς καλύτερο μετά και την εύκολη νίκη επί του Σπόρτιγκ. Χωρίς να παραγνωρίζουν τις δυσκολίες οι «κυανόλευκοι» πιστεύουν ότι η διαφορά των 11 πόντων μπορεί να καλυφθεί. Καμιά από τις δύο ομάδες δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα.

Βεβαιότητα επιτυχίας

Τη βεβαιότητα ότι το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων, που θα διεξαχθεί στο κλειστό γυμναστήριο των Ανω Λιοσίων στις 9-10 Μάρτη, θα 'ναι πετυχημένο, εξέφρασαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Θανάσης Μπελιγράτης, υποστήριξε ότι το γήπεδο των Ανω Λιοσίων καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες της διοργάνωσης και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι αγώνες αυτοί θα αποτελέσουν γιορτή του αθλήματος. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Γιάννης Γρανίτσας, χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για το «δικέφαλο» το γεγονός ότι στην πρώτη παρουσία της σε Κύπελλο Ευρώπης κατάφερε να φθάσει στα τελικά. Στη διοργάνωση, που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα λάβουν μέρος η ιταλική Κούνεο, που θα είναι ο πρώτος αντίπαλος της ΑΕΚ, η τουρκική Γαλατασαράι και η γαλλική Παρί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ