ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ετοιμάζεται η έδρα της ΚΕ για το μεγάλο γεγονός

Το σύνθημα του Συνεδρίου και το λογότυπο για τα 100 χρόνια του Κόμματος δεσπόζουν στην πρόσοψη της έδρας της ΚΕ στη λεωφ. Ηρακλείου
Το σύνθημα του Συνεδρίου και το λογότυπο για τα 100 χρόνια του Κόμματος δεσπόζουν στην πρόσοψη της έδρας της ΚΕ στη λεωφ. Ηρακλείου
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα διεξαχθεί το διάστημα 30 Μάρτη με 2 Απρίλη, και οι προετοιμασίες για τη μεγαλύτερη εσωοργανωτική διαδικασία του Κόμματος κορυφώνονται. Πλησιάζουμε στο Συνέδριο μετά από μια πολύμηνη διαδικασία, που ξεκίνησε με την πλατιά διάδοση των Θέσεων της ΚΕ και συνεχίζεται με τις εκλογοαπολογιστικές συνεδριάσεις των Κομματικών Οργανώσεων, αλλά και πλήθος συσκέψεων με φίλους του Κόμματος που είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Η προετοιμασία για το μεγάλο γεγονός περιλαμβάνει και τα απαραίτητα «έργα» στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ με μεράκι, εθελοντική δουλειά εργάζονται για να διαμορφωθεί ο χώρος, τόσο μέσα κι έξω, όσο και πέριξ του κτιρίου, ώστε να υποδεχθεί τους συνέδρους και τους προσκαλεσμένους. Οι εργασίες περιλαμβάνουν καθαριότητα, βάψιμο, κάθε είδους μερεμέτι, αλλά και το απαραίτητο στόλισμα που δίνει το στίγμα του θέματος του Συνεδρίου. Ηδη, γιγαντοπανό με το κεντρικό σύνθημα και το κάλεσμα για ισχυροποίηση του ΚΚΕ κοσμούν τους τοίχους του κτιρίου. Μάλιστα, η λεωφ. Ηρακλείου, στο ύψος της έδρας της ΚΕ, στολίζεται με λάβαρα και αφίσες του Κόμματος. «Εμπρός λαέ με το ΚΚΕ, με τη δύναμή μας για το δίκιο μας» είναι ένα από τα συνθήματα των πανό, ενώ δεν λείπει και το λογότυπο του Κόμματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

«ΚΚΕ ριζωμένο στους τόπους δουλειάς, με γερές Οργανώσεις παντού!» γράφει ένα από τα πανό που κοσμούν το κτίριο
«ΚΚΕ ριζωμένο στους τόπους δουλειάς, με γερές Οργανώσεις παντού!» γράφει ένα από τα πανό που κοσμούν το κτίριο
Πολιτική εξόρμηση για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ

Δεκάδες είναι οι εκδηλώσεις, οι συσκέψεις και οι περιοδείες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει ΚΟ του ΚΚΕ με θέμα τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος, ενώ οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται σήμερα και τις επόμενες μέρες. Πιο συγκεκριμένα:

Στην Αττική
  • Σήμερα, Τρίτη:

-- Στις 12.30 μ.μ. στη Φιλοσοφική Σχολή, στην αίθουσα 313, θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 7 μ.μ., στην Πετρούπολη, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου (Μπουμπουλίνας & Αθ. Διάκου), θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.

  • Αύριο, Τετάρτη:

-- Στη 1 μ.μ. στη Φυσικομαθηματική Σχολή, στο αμφιθέατρο 21 του Μαθηματικού, θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη 1.30 μ.μ., στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (αμφιθέατρο 2 - Γενικές έδρες ΣΕΜΦΕ), θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 2 μ.μ., στη Νομική (αμφιθέατρο 14), θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 2 μ.μ., στις Σχολές Υγείας (αμφιθέατρο ΠΑΘ.ΑΝ), θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 12 μ. στο Χημείο (αμφιθέατρο Υ), θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων.

  • Την Πέμπτη 9 Μάρτη:

-- Στη 1 μ.μ., στο ΤΕΙ Αθήνας (αμφ. ΣΑΕΤ), θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11.30 π.μ., στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (αίθουσα Α, κάτω από το «Σίδερη»), θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων.

-- Στις 7 μ.μ. στη Δραπετσώνα, στο 1ο ΚΑΠΗ (Πόντου 60), θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

  • Την Παρασκευή 10 Μάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., στην Ελευσίνα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Σε άλλες πόλεις
  • Σήμερα, Τρίτη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ιστιαίας (καφετέρια «Αίγλη»), θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας.

-- Στις 6.30 μ.μ., οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας θα προχωρήσουν σε πανεξόρμηση στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

  • Αύριο, Τετάρτη:

-- Στις 6 μ.μ., η ΚΟΒ Αλεξάνδρειας καλεί σε σύσκεψη στην αίθουσα του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στην Κοζάνη, θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

-- Στις 10 π.μ., σε περιοδεία στο ΤΕΙ Κοζάνης, θα μιλήσει ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην Ορεστιάδα, στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα», θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

  • Την Πέμπτη 9 Μάρτη:

-- Στις 5 μ.μ., στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, η ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας διοργανώνει σύσκεψη με διδακτικό προσωπικό του ΑΠΘ, με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Χαριλάου Κ. Μακεδονίας καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία της, με ομιλητή των Κώστα Κουκούλα, μέλος της ΤΕ Κεντροανατολικών.

  • Την Παρασκευή 10 Μάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Υγείας Κ. Μακεδονίας διοργανώνει σύσκεψη με εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», με ομιλήτρια την Ιωάννα Πατελάκη, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

ΕΔΥΕΘ
Τίμησε τον Νίκο Νικηφορίδη

Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Με πορεία η οποία κατέληξε στο μνημείο των εκτελεσθέντων αγωνιστών πίσω από το Επταπύργιο ολοκληρώθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης στον πρωτομάρτυρα της Ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μάρτη από την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Ο 23χρονος νεολαίος Νίκος Νικηφορίδης, στις 5 του Μάρτη του 1951, εκτελέστηκε από το μετεμφυλιακό αστικό κράτος στον συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών, πίσω από το Επταπύργιο, μαζί με άλλους 6 αγωνιστές, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές. Εκεί εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ μίλησε η Νικολέτα Θεογνώστου, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η θυσία του Νίκου Νικηφορίδη δεν ήταν μάταιη, δεν πήγε χαμένη. Με το αίμα του πότισε κι αυτός το δέντρο της ανυπακοής, της απειθαρχίας στη νομιμότητα των εκμεταλλευτών, το δέντρο της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Το όνομά του και η δράση του είναι ως τα σήμερα λαμπρό παράδειγμα, παρακαταθήκη και πηγή έμπνευσης για τους νέους και τις νέες του λαού μας».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Κώστας Καρμπάς ερμήνευσε τραγούδια του αγώνα, ενώ έγινε και κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι με πορεία στους δρόμους των Συκεών κατέληξαν στο μνημείο εκτελεσθέντων. Εκεί διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης και δόθηκε υπόσχεση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.

Βιβλιοπαρουσιάσεις για το Γυναικείο Ζήτημα

Αύριο Τετάρτη, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας (8η Μάρτη), Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ παρουσιάζουν την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», «Το Γυναικείο Ζήτημα από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή» της Α. Μ. Κολοντάι:

-- Η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Θα μιλήσει η Σούλα Βλισίδου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

-- Οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο Β' της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προβολές του ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», θα προβληθεί στις παρακάτω εκδηλώσεις Οργανώσεων του Κόμματος:

-- Η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί την Πέμπτη 9 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΚΟ Πειραιά (πλατεία Κοραή).

-- Την Κυριακή 12 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., οι ΚΟ Μπραχαμίου Αττικής του ΚΚΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν στο Αμφιθέατρο «Στρογγυλού». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει απονομή τιμητικών διπλωμάτων σε επιζώντες μαχητές του ΔΣΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ