ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Προετοιμάζουν τη νέα απεργία και τη συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Από τη χτεσινή παρέμβαση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Από τη χτεσινή παρέμβαση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία έκαναν χτες τα επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, στο πλαίσιο των αγωνιστικών τους πρωτοβουλιών ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου για εκποίηση της επιχείρησης, τα οποία βάζουν στο στόχαστρο τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας καθώς και τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 11/2, με συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, καλώντας τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής να δώσουν το «παρών». Βρίσκονται, παράλληλα, καθημερινά σε επιφυλακή, ώστε αν η κυβέρνηση δρομολογήσει την ψήφιση τροπολογίας για την εκκαθάριση εν λειτουργία της ΛΑΡΚΟ να κατέβουν την ίδια στιγμή σε απεργία.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης των σωματείων συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή, με παρέμβαση στα γραφεία της επιχείρησης στην Αθήνα.

Επίσης, καθημερινά οργανώνονται εξορμήσεις στις περιοχές γύρω από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα και συσκέψεις του Συνδικάτου Μετάλλου με εργαζόμενους και κατοίκους.

Με τη χτεσινή τους κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους ζήτησαν τη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στον αγώνα που δίνουν.

Αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, στον οποίο επισήμαναν πως τα κυβερνητικά σχέδια οδηγούν σε εκκαθάριση, εκποίηση ακόμα και κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, με επιπτώσεις που δεν περιορίζονται μόνο στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά αφορούν όλη τη Στερεά Ελλάδα. Ξεκαθάρισαν ότι η ΛΑΡΚΟ αποτελεί εταιρεία στρατηγικής σημασίας, η οποία κάτω από δημόσιο έλεγχο, κρατική χρηματοδότηση και επέκταση των δραστηριοτήτων της μπορεί, όχι μόνο να «σταθεί στα πόδια της», αλλά να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ παράλληλα αποδέχτηκε τα αιτήματα των εργαζομένων που αφορούν στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν αντιπροσωπείες Εργατικών Κέντρων στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, μεταξύ των οποίων το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και σωματεία της δύναμής του, καθώς και εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής.

Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τη δράση τους με στόχο την Τρίτη να «νεκρώσει» όλη η Στερεά Ελλάδα και να οργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση στο εργοστάσιο, με τη συμμετοχή εργαζομένων, επαγγελματιών, νεολαίας. Ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι γελασμένη αν νομίζει ότι μπορεί να προχωρήσει τα σχέδιά της και να περάσει «ατουφέκιστη» από τη Ρούμελη, καθώς θα βρει απέναντί της όχι μόνο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ αλλά όλο το λαό της περιοχής.

Περικοπές μισθών προαναγγέλλει η κυβέρνηση, στο χέρι του επενδυτή οι θέσεις εργασίας

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προετοιμάζει τροπολογία, η οποία θα προβλέπει την υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσουν διαγωνισμοί για την πώληση των ορυχείων και του εργοστασίου, ενώ απειλεί με πτώχευση στην περίπτωση που τα σχέδια αυτά δεν ευοδωθούν.

Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, έκανε λόγο για χορήγηση μιας «τελευταίας ενίσχυσης - γέφυρας» από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία όμως θα συνοδευτεί από περικοπή μισθών. «Πρέπει να συμβάλουν και οι εργαζόμενοι», είπε χαρακτηριστικά, θέτοντας επί τάπητος τα επόμενα βήματα της επίθεσης στους εργαζόμενους.

Οσο για τις θέσεις εργασίας και το ενδεχόμενο απολύσεων, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «ο καινούριος επενδυτής θα διαλέξει το προσωπικό», δηλαδή πόσους και ποιους εργαζόμενους θα πάρει. «Τεκμαίρεται ότι θα προσλάβει τους περισσότερους, λόγω της εμπειρίας που έχουν στην παραγωγή νικελίου», ισχυρίστηκε ο υπουργός, αποκαλύπτοντας για μια ακόμα φορά πως η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΝΑΟΥΣΑ
Νέα απεργία των εργαζομένων στη «Βαρβαρέσος»

Με νέα 24ωρη απεργία απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι της «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα στην άρνηση της επιχείρησης να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα 2,5 μηνών που τους οφείλει, να ομαλοποιήσει τις πληρωμές και να υπογράψει ΣΣΕ.

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία σε όλες τις βάρδιες και στην περιφρούρησή της στην πύλη του εργοστασίου, κόντρα και στην προσπάθεια της εργοδοσίας να τους τρομοκρατήσει, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τις προϋποθέσεις - περιορισμούς που θέτει ο τελευταίος απεργοκτόνος νόμος.

Το μεσημέρι πραγματοποίησαν νέα Γενική Συνέλευση, με βάση τα όσα προβλέπει το καταστατικό του σωματείου τους, και η πλειοψηφία των εργαζομένων εξουσιοδότησε το ΔΣ του σωματείου να αποφασίσει κλιμάκωση του αγώνα με νέες κινητοποιήσεις και απεργία για το Ασφαλιστικό στις 18/2.

Θυμίζουμε ότι οι 220 εργαζόμενοι της νηματουργίας «Βαρβαρέσος» είναι απλήρωτοι 2,5 μήνες, τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν οι μισθοί τους κατά 16%, πριν από 2 χρόνια περίπου για 9 μήνες ήταν σε εκ περιτροπής εργασία και είναι αντιμέτωποι με τον άθλιο διαχωρισμό σε «παλιούς» και «νέους» εργαζόμενους. Την ίδια ώρα βέβαια η επιχείρηση ξεκοκάλισε μπόλικο «ζεστό» χρήμα από κρατικά και ευρωενωσιακά προγράμματα για να κάνει επενδύσεις, παραμένει κερδοφόρα και με τις πλάτες και της τωρινής κυβέρνησης συνεχίζει να αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι, εδώ και μήνες, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης έχουν ζητήσει από την εργοδοσία να πληρώνει σταθερά κάθε 22 και 7 του μήνα, όπως προβλέπεται και από τον εσωτερικό κανονισμό της επιχείρησης, να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει τις απώλειες των προηγούμενων χρόνων και να καταργεί τον διαχωρισμό σε «παλιούς» και «νέους».

Τέλη Γενάρη συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ, όπου αποκαλύφθηκε ότι το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε να παίξει... ρόλο «τροχονόμου» στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων της επιχείρησης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Συμβολική κατάληψη στο κτίριο της διοίκησης του ΕΦΚΑ

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για οριστική διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν πρέπει να περάσει!». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, με συμβολική κατάληψη στο νέο κτίριο της διοίκησης του ΕΦΚΑ, στην Ακαδημίας.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου.

Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία τους (ΠΟΠΟΚΠ), με την κινητοποίηση αναδείχθηκαν «τα πολλά και σοβαρά ζητήματα του Φορέα (βαθιά και εντεινόμενη υποστελέχωση, απουσία Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης, Συντάξεων, Παροχών, με συνεπακόλουθα νομοθετικά και εφαρμοστικά κενά, συνεχώς διογκούμενες συνταξιοδοτικές και λοιπές εκκρεμότητες), καθώς και τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης (κτιριακές ανεπάρκειες υγιεινής, καθαριότητας, ψύξης/θέρμανσης, εμβαλωματική φύλαξη δομών, έλλειψη στοιχειώδους μηχανογραφικού εξοπλισμού, απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής και διαλειτουργικότητας εφαρμογών)».

Παράλληλα απάντησαν και στην κυβερνητική φιέστα που επιχείρησε να στήσει ο υπουργός Εργασίας με πρόσχημα την κοπή της πίτας του ΕΦΚΑ. Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «λίγο πριν από την κατάθεση στη Βουλή ενός ακόμη ασφαλιστικού νομοσχεδίου - καρμανιόλα, που βάζει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με εξουθενωμένους από την υπερεντατικοποίηση της εργασίας υπηρετούντες, καθημερινούς αποδέκτες της δίκαιης αγανάκτησης των συναλλασσόμενων συμπολιτών μας και σε κατάσταση ομηρίας και απαξίωσης (...) καθώς επίσης πριν από την απόλυση περίπου 1.000 συναδέλφων (του Ειδικού Προγράμματος του ΟΑΕΔ για 5.500 πτυχιούχους 22-29 ετών), που έδωσαν ανάσα ζωής στο Φορέα, επιχειρούν να ολοκληρώσουν την ψευδή εικόνα που παρουσιάζουν τα καλογραμμένα δελτία Τύπου τους, στήνοντας επικοινωνιακές φιέστες και πανηγύρια...».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ενισχυμένη η «Εργατική Ενότητα» στις αρχαιρεσίες

Ενισχυμένη σε ψήφους και έδρες αναδείχθηκε η «Εργατική Ενότητα» (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, στις αρχαιρεσίες που έγιναν την Κυριακή 2/2 στο πλαίσιο του 33ου Συνεδρίου της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Στις εκλογές ψήφισαν 41 αντιπρόσωποι.

Η «Εργατική Ενότητα» έλαβε 35 ψήφους (από 32 στο περασμένο συνέδριο) και κατέλαβε 13 έδρες (από 12) στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Επίσης, εξέλεξε 3 έδρες στην Εξελεγκτική Επιτροπή και έναν αντιπρόσωπο στη ΓΣΕΕ.

Η «Ενωτική Κίνηση Ακαρνανίας» έλαβε 6 ψήφους και κατέλαβε 2 έδρες στο ΔΣ, ενώ δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο για την Εξελεγκτική Επιτροπή και για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ.

  • Αύριο Σάββατο, στις 5 μ.μ., θα γίνει το 33ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Σάμου. Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους αντιπροσώπους και τα ΔΣ των Σωματείων να συμμετάσχουν στη συζήτηση για την οργάνωση των εργατών και τη συμμετοχή της νεολαίας, την ισχυροποίηση των σωματείων, των διεκδικήσεων και των αγώνων, κόντρα στις κυβερνήσεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Το 31ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Λάρισας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18/2, στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6).
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ
Κινητοποίηση στα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΕΔ

Κινητοποίηση στα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΕΔ στον Αλιμο, με συμβολική κατάληψη του κτιρίου, έκανε χτες το Συντονιστικό Αγώνα των εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22 - 29 ετών. Οι εργαζόμενοι μέσω του Ειδικού Προγράμματος δουλεύουν σε υπουργεία και άλλους δημόσιους φορείς, καλύπτοντας ένα μέρος από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, και αντιμετωπίζουν το διάστημα που διανύουμε τις απολύσεις οι οποίες, με τη λήξη του προγράμματος, τους γυρίζουν και πάλι στην ανεργία.

«Οι καθυστερήσεις στις συντάξεις, στην έκδοση εφάπαξ, αδειών από υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ, η κακή λειτουργία συνολικά του τομέα της δημόσιας Υγείας, των υπόλοιπων υπουργείων και δημόσιων φορέων, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη προσωπικού, που έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες άλλα προβλήματα», σημειώνει το Συντονιστικό σε ανακοίνωσή του. Διεκδικεί την ανανέωση όλων των συμβάσεων και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν «ενάντια στις απολύσεις, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στην πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Αύριο Σάββατο οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε συνέλευση, στις 12.30 μ.μ., στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α, 3ος όροφος), για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ