ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
Αθλια προπαγάνδα πριν το χαράτσωμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχει ξεπεράσει πλέον τα όρια της αθλιότητας η κυβερνητική προπαγάνδα για τους δήθεν υψηλόμισθους υπαλλήλους των πρώην ΔΕΚΟ, οι οποίοι παρουσιάζονται, από τους «παπαγάλους» των ΜΜΕ, ηλεκτρονικών και έντυπων, ως οι βασικοί, αν όχι μοναδικοί, υπεύθυνοι για τα ελλείμματα των διαφόρων επιχειρήσεων. Το ίδιο παραμύθι που έλεγαν για τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ, τώρα το προσαρμόζουν και για την περίπτωση των εργαζομένων στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και του Πειραιά, παρουσιάζοντας μάλιστα και «ρεπορτάζ», τα οποία καταγράφουν μισθούς που φτάνουν τα 70 και 80 χιλιάρικα ευρώ, «καθαρά», το χρόνο. Πρόκειται για «ειδήσεις» βγαλμένες κατευθείαν από τα Γραφεία Τύπου των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών και που σκοπό έχουν να στρέψουν ενάντια στους εργαζόμενους του ΟΑΣΑ - όπως και πολύ πρόσφατα του ΟΣΕ - τον άνεργο ή τον υποαπασχολούμενο του ιδιωτικού τομέα, που ελάχιστη γνώση έχει για το πραγματικό ύψος των μισθών και που, επιπλέον, ο ίδιος βιώνει τις κακές υπηρεσίες των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Καταρχήν, για να το ξεκαθαρίσουμε, οι παραπάνω μισθοί αφορούν σε ελάχιστες και εξαιρετικές περιπτώσεις εργαζομένων με 35 χρόνια υπηρεσία, ενώ δεν περιλαμβάνουν τις περικοπές των μισθών που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για χονδροειδές ψέμα, που αναμασούν ευχαρίστως οι διάφοροι «ρεπόρτερ», οι οποίοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κοιτάξουν τα μισθολόγια των εργαζομένων, για να διαπιστώσουν ότι ο μέσος μισθός δεν ξεπερνά τα 1.200 ευρώ «καθαρά» το μήνα.

Πίσω από τις παραπάνω αθλιότητες κρύβεται η επιδίωξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να «τσεκουρώσει» άγρια το λαϊκό εισόδημα και μέσω του εισιτηρίου των αστικών μέσων μεταφοράς, που σε πρώτη φάση θα αυξηθεί από 30 έως 50 λεπτά, ενώ στο «βάθος» επέρχεται η είσοδος ιδιωτών για την οριστική «εξυγίανσή» τους.

Σαθρά αναχώματα

Ο ρόλος της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ αλλά και της ΑΔΕΔΥ είναι ρόλος αναχώματος της οργής των εργαζομένων, να τους κρατήσουν υπό έλεγχο δηλαδή ώστε να μην ξεφύγουν από τα πλαίσια του συστήματος. Το παραδέχθηκε ευθέως η παλιά καραβάνα του εργατοπατερισμού ο Γ. Μανώλης, επεξηγώντας ταυτόχρονα τη στάση της συνδικαλιστικής παράταξης του κόμματός του (ΔΑΚΕ) στα συνδικαλιστικά όργανα. «Αν το μαχαίρι μπει πιο βαθιά στο κόκαλο το επόμενο διάστημα, μπορεί να δούμε πράγματα που δεν θα τα θέλαμε και δεν θα τα ευχόμαστε. Δηλαδή να πάμε σε αντιδράσεις που θα είναι πολύ πιο βίαιες και θα είναι έξω από τα θεσμικά όργανα» δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο επικεφαλής της γραμματείας συνδικαλιστικών φορέων της ΝΔ, σπεύδοντας να προσδιορίσει το καθήκον των συμβιβασμένων πλειοψηφιών.«Και αυτό πρέπει να το προλάβουμε, είναι ευθύνη όλων μας και αυτό πρέπει να το κάνει κυρίως η ΓΣΕΕ, όπως το κάνει σε ένα βαθμό η ΑΔΕΔΥ», τόνισε, ρίχνοντας για πολλοστή φορά τις μάσκες των εργατοπατέρων στα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα. Τα λένε ανοιχτά γιατί πιστεύουν ότι είναι κυρίαρχοι, αλλά πολύ σύντομα θα δοκιμάσουν δυσάρεστες εκπλήξεις ως αναχώματα της λαϊκής οργής...

Για «μισθούς» - φιλοδωρήματα

«Σαφώς και πρέπει να εξασφαλιστεί ο κατώτατος βιώσιμος μισθός. Ταυτόχρονα όμως οι επιχειρήσεις που διανέμουν κέρδη στους εργαζόμενους πρέπει να τύχουν μιας γενναίας φορολογικής έκπτωσης». Τα παραπάνω αναφέρει ο ΛΑ.Ο.Σ. σε ανακοίνωσή του για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους όταν αναφέρονται στον «κατώτατο βιώσιμο μισθό», αλλά η πολιτική που στηρίζουν είναι τέτοια που μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. θέλει μισθούς - φιλοδωρήματα. Και την ίδια στιγμή ζητά για όσους μεγαλοεργοδότες δίνουν κάτι παραπάνω από φιλοδώρημα στους εργαζόμενους, να το εισπράττουν πίσω στο πολλαπλάσιο μέσω «γενναίων φορολογικών εκπτώσεων»... Οχι ότι είχαμε και καμία αμφιβολία για ποιους «δουλεύει» ο ΛΑ.Ο.Σ....


Στην υπηρεσία του κεφαλαίου...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ «ευχαριστώ» στις τράπεζες, γιατί εξαιτίας τους δεν έχουμε περιέλθει σε οικονομική καταστροφή...

Κάπως έτσι μας τα είπε χτες στη Βουλή, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ι. Προβόπουλος, υπονοώντας - ούτε λίγο ούτε πολύ - ότι μάλλον πρέπει να τις πριμοδοτήσουμε ακόμη περισσότερο.

Οι τράπεζες - λέει - ήταν μια χαρά. Εδιναν δάνεια και εμείς καταναλώναμε. Μέχρι που συσσωρεύθηκαν τα χρέη του κράτους με τις ανόητες κοινωνικές πολιτικές και οι εργαζόμενοι με τους μισθούς και την ασφάλισή τους και ...τις πήρε η κατηφόρα.

Αν ακολουθήσουμε την άποψη αυτή, μάλλον πρέπει να αρχίσουμε να περνάμε από τα υποκαταστήματα της γειτονιάς μας και να ζητάμε συγγνώμη γιατί ...υπάρχουμε.

Επίσης, αν δίνουμε και από κάτι τις για τη διατήρηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και την ενίσχυση της ρευστότητας ...ακόμη καλύτερα. Θα έχουμε κάνει το πατριωτικό μας χρέος.

ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΔΗΛΩΣΕ «αλληλέγγυος» στον ελληνικό λαό; Μα ποιος άλλος από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο. Μας καταλαβαίνει ο άνθρωπος και συμπάσχει μαζί μας.

Γι' αυτό θα φροντίσει να υπάρξουν ακόμη σκληρότερες πολιτικές και επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Πάνω από όλα έχει στο νου του το μέλλον μας βλέπετε, σε αντίθεση με εμάς τους κοντόφθαλμους.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙ «ανάδειξης των ελληνικών προϊόντων στις αγορές» που ετοιμάζεται να «πλασάρει» η κυβέρνηση ως «φιλοαγροτική» ή έστω σκέτα ως «αγροτική» πολιτική περιμένουν μήπως να τα πάρουν στα σοβαρά οι αγρότες;

Η μόνη αληθινή λέξη που περιέχεται σε όλα αυτά είναι η λέξη «αγορές», γιατί αυτό έχει μόνο στο μυαλό της η κυβέρνηση. Στο όνομα των αγορών, άλλωστε, έχει εξαφανίσει - και συνεχίζει - τους μικρομεσαίους αγρότες.

Κι αυτή ακριβώς την πολιτική, μαζί με την ενίσχυση των εταιρειών και των μεγαλοαγροτών, πρόκειται να παρουσιάσει περήφανη στις Βρυξέλλες.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την πληρώνει και η αγροτιά

Η πολιτική συρρίκνωσης και πλήρους ιδιωτικοποίησης του ομίλου της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), που δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα έχει πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Πρόκειται για μια επιλογή - εξέλιξη που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου τραπεζικού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τους φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και δημιουργεί ακόμα πιο δυσμενείς όρους για το μέλλον τους. Δυσμενέστεροι θα γίνουν οι όροι και για τους υπάρχοντες Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Ενώσεις. Με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ αλλάζουν τα δεδομένα για τη φτωχομεσαία αγροτιά σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση. Η αρχή, βέβαια, έγινε με την είσοδο της ΑΤΕ στο Χρηματιστήριο. Μια ΑΤΕ πλήρως παραδομένη στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα αποτελέσει άλλο ένα «εργαλείο» ξεκληρίσματος της φτωχής και μικρής αγροτιάς.

Παράλληλα, πολύ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι οι περιουσίες των περισσότερων αγροτικών οικογενειών και συνεταιρισμών είναι υποθηκευμένες στην ΑΤΕ, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργήσει η ΚΑΠ και το μνημόνιο, η φτωχομεσαία αγροτιά είναι πολύ δύσκολο να σηκώσει κεφάλι και να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της. Το ίδιο ισχύει και για τους συνεταιρισμούς. Η γη και τα ακίνητα που είναι υποθηκευμένα στην ΑΤΕ αποτελούν ένα καλό φιλέτο για τους επίδοξους επιχειρηματικούς ομίλους και διάφορους κερδοσκόπους. Και η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ σημαίνει ότι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα λάβουν μορφή καταιγίδας, προς μεγάλη χαρά των νέων αφεντικών της ΑΤΕ. Επιπρόσθετη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ σημαίνει ότι θα ιδιωτικοποιηθούν - ξεπουληθούν οι εναπομείνασες κρατικοσυνεταιριστικές οργανώσεις (ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ΕΛΒΙΖ κ.ά.), που αποτελούν τα τελευταία υποτυπώδη στηρίγματα των αγροτών. Για παράδειγμα, το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και συνολικά όλης της χώρας.

Αύριο οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα απεργούν. Ομως, τα σχέδια σε βάρος της ΑΤΕ αφορούν και άλλους. Αποτελούν ακόμα ένα λόγο να αντιδράσει και η μικρομεσαία αγροτιά. Και οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες. Ολοι όσοι μπορούν με τον αγώνα τους να βάλουν φρένο στην ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία.

Ετσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, αποκτούν ιδιαίτερη επικαιρότητα τα αιτήματα της ΠΑΣΥ για: Απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινή αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ και πάγωμα αγροτικών χρεών για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και τους ψαράδες, για όσο διαρκεί η κρίση, με παράλληλη παραγραφή των πανωτοκίων. Το κυρίαρχο είναι ότι μπροστά σε αυτές τις συνθήκες οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει, συντονισμένα, μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, να αγωνιστούν ενάντια σ' αυτή την πολιτική, να αγωνιστούν σε κοινό μέτωπο μαζί με την εργατιά και τους αυτοαπασχολούμενους, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org