ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία - γιορτή θεάτρου και μουσικής

Το βραβείο -στεφάνι της Ενωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών
Το βραβείο -στεφάνι της Ενωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών
Γιορτή των ανθρώπων του θεάτρου και της μουσικής ήταν η χτεσινή τελετή απονομής, στην κατάμεστη από καλλιτέχνες του θεάτρου και της μουσικής αίθουσα «Δ. Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής, των Βραβείων θεάτρου και Μουσικής, τα οποία καθιέρωσε πριν τέσσερα χρόνια η Ενωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (ΕΘΜΚ), του διεθνούς βραβείου «Θέσπις» (το καθιέρωσε ο Δήμος Αθηναίων, με τη συνεργασία της ΕΘΜΚ) και των Βραβείων «Κάρολος Κουν» (τα οποία αναβίωσε ο δήμος, επίσης με τη συνεργασία της ΕΘΜΚ).

Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και επευφημίες «απαντούσαν» οι παραβρισκόμενοι στην εκφώνηση των ονομάτων των βραβευομένων, στους οποίους τα βραβεία παρέδωσαν οι: Ελλη Ευαγγελίδου (πρόεδρος του ΠΚ του Δήμου της Αθήνας), Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Λαζάνης (ο οποίος ευχαρίστησε για την αναβίωση των βραβείων «Κάρολος Κουν»), Αρης Γαρουφαλής, κ. ά. Συγκεκριμένα δόθηκαν:

  • Το βραβείο «Θέσπις 1998» για προσωπικότητα διεθνούς κύρους, η οποία με τη συγγραφή ή μελέτη ή σκηνική πράξη συμβάλλει στην προβολή του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, απονεμήθηκε στη διάσημη Γαλλίδα ελληνίστρια, μέλος της Ακαδημίας της Γαλλίας και επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Ζακλίν Ντε Ρομιγί, για την εκπαιδευτική και συγγραφική εργασία για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το αρχαίο ελληνικό δράμα.
  • Το Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Εργου «Κάρολος Κουν 1998» απονεμήθηκε στον Λευτέρη Βογιατζή για την εξαιρετική σκηνοθεσία της «Νύχτας της κουκουβάγιας» του Γιώργου Διαλεγμένου.
  • Το Βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Εργου «Κάρολος Κουν 1998» δόθηκε στον Περικλή Καρακωνσταντόγλου για τις επιτυχείς μεταμορφώσεις του σε μια σειρά ρόλων στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Μια συνάντηση κάπου αλλού».
  • Το Βραβείο Ελληνικού Εργου «Κάρολος Κουν 1998» δόθηκε στον Γιάννη Χρυσούλη για το έργο του «Η επιστροφή των Τσε».
  • Ως μοναδική υποψηφιότητα το 1998 για το νέο Βραβείο που καθιέρωσε η ΕΘΜΚ για Θεατρολογικό Σύγγραμμα, επικράτησε ο πρώτος καθηγητής θεατρολογίας σε ελληνικό πανεπιστήμιο, πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάλτερ Πούχνερ. Το βραβείο του απονεμήθηκε για το βιβλίο του «Κείμενα και Αντικείμενα», σαν ένδειξη τιμής για την παραγωγικότατη και πρωτότυπη συγγραφική εργασία του για το ελληνικό θέατρο.
  • Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου 1999, της ΕΘΜΚ, απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη και συγγραφέα θεατρολογικών βιβλίων Αλέξη Σολομό, για τη μεγάλη προσφορά του, με την ευκαιρία της επανέκδοσης του σπουδαίου μελετήματός του «Κρητικό Θέατρο».
  • Η Τιμητική Διάκριση της ΕΘΜΚ σε Νέο Ηθοποιό για το 1999 δόθηκε στον Γεράσιμο Γεννατά για την ερμηνεία του στον επώνυμο ρόλο του γκολντονικού « Υπηρέτη δυο αφεντάδων».
  • Τιμητική Διάκριση σε θεατρικό οργανισμό της περιφέρειας δεν απένειμε η κριτική επιτροπή της ΕΘΜΚ, θέλοντας έτσι να επισημάνει την απροσχημάτιστη πλέον παρέμβαση, αλλά και οικονομική εγκατάλειψη από την ΤΑ και το ΥΠΠΟ των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων.

Τα σύμβολα των Βραβείων «Κάρολος Κουν»
Τα σύμβολα των Βραβείων «Κάρολος Κουν»
Η επιτροπή ΕΘΜΚ για τα βραβεία Μουσικής 1999 απένειμε τα εξής βραβεία:

  • Το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής απονεμήθηκε από κοινού για την πολύχρονη και τεράστια προσφορά στους διευθυντές ορχήστρας Οδυσσέα Δημητριάδη και Ανδρέα Παρίδη.
  • Η Τιμητική Διάκριση σε Νέο Μουσικό δόθηκε στον μαέστρο Βασίλη Χριστόπουλο για τη συναυλία του με την ΚΟΑ.
  • Η Τιμητική Διάκριση σε Μουσικολογικό Σύγγραμμα δόθηκε στην Αλέκα Συμεωνίδου για το βιβλίο της «Λεξικό Ελλήνων Συνθετών» (το πρώτο σχετικό στην ελληνική μουσικολογική βιβλιογραφία).
  • Η Τιμητική Διάκριση σε Δίσκο δόθηκε στο δίσκο «Νικόλαος Σκαλκώτας - Concerto για βιολί," Largo Simfonico" και "Επτά Ελληνικοί Χοροί"» της σουηδικής εταιρίας ΒΙS, συντελεστές του οποίου είναι ο βιολιστής Γιώργος Δεμερτζής και ο διευθυντής ορχήστρας Νίκος Χριστοδούλου.
  • Η Τιμητική Μουσική Διάκριση σε πολιτιστικό οργανισμό της περιφέρειας απονεμήθηκε στις «Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης» για τον εξαίρετο δίσκο «Λύχνος υπό τον Μόδιον», με τον οποίο προβάλλονται πιανιστικά έργα Επτανησίων συνθετών και την εν γένει συμβολή τους στη διάσωση και προβολή (βιβλιογραφική - δισκογραφική) της έντεχνης και λαϊκής παραδοσιακής ελληνικής μουσικής.
Περί ιστορικού βιβλίου

Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (Ακαδημίας 7) πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο και εκδηλώσεις «Το Ιστορικό Βιβλίο από τη Μεταπολίτευση ως Σήμερα».

Σήμερα (7μμ) οι ιστορικοί Εφη Αβδελά, Χριστίνα Βέϊκου, Γιάννης Μπαφούνης, Γιώργος Σμπιλίρης και Δήμητρα Λαμπροπούλου θα αναπτύξουν το θέμα «Πώς υποδέχεται η σχολική εκπαίδευση την ιστορική έρευνα;». Αύριο (7μμ) ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια Χέιδεν Γουάιτ θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η ιστορία ως προσδοκίες και εκπληρώσεις».

Ως αύριο εξάλλου θα είναι ανοιχτή στη Στοά του Βιβλίου η έκθεση για το Ιστορικό Βιβλίο, όπου παρουσιάζεται με άξονες χρονολογικούς σε μεγάλες ιστορικές περιόδους και με άξονες θεματικούς.

Βαλκανική Ιστορία και Λογοτεχνία

Στο συγγραφεά Νίκο Μπακόλα δόθηκε το βραβείο «Balkanica» 40 ημέρες μετά το θάνατό του

Το Σάββατο έληξαν οι εργασίες του Εργαστηρίου Βαλκάνιων Πεζογράφων που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Οι 15 πεζογράφοι από τις 7 χώρες των Βαλκανίων που έλαβαν μέρος αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τη σχέση λογοτεχνίας και ιστορίας και τη σχέση λογοτεχνίας και επικαιρότητας ειδικότερα στο χώρο των Βαλκανίων.

Η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Μυρσίνη Ζορμπά, τόνισε ότι με αυτές τις συναντήσεις μπορεί να ενισχυθεί η παραγωγή βιβλίων μεταφρασμένων σε γλώσσες των Βαλκανίων.

Το θέμα της τελευταίας ημέρας ήταν «Βαλκάνια: Ιστορία και Λογοτεχνία» όπου όλοι συμφώνησαν ότι «οι διαφορές των βαλκανικών λαών είναι προς το συμφέρον μας αν τις δούμε ως ευκαιρία σύνθεσης για να δημιουργηθούν πολιτισμικές μεταλλάξεις που βοηθούν στην άνθηση της προόδου». Επίσης σε άλλο στρογγυλό τραπέζι ανιχνεύτηκαν οι σχέσεις «Λογοτεχνίας και Επικαιρότητας στα Βαλκάνια» αλλά και ο ρόλος που έπαιξαν οι διανοούμενοι στη συγκρότηση των εθνικών ταυτοτήτων των βαλκανικών λαών.

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Βαλκάνιων Πεζογράφων λειτούργησε έκθεση Βαλκανικής Λογοτεχνίας και κυκλοφόρησε σχετική έκδοση.

Εξάλλου την Κυριακή στο ΕΚΕΒΙ έγινε η απονομή του βραβείου «Balkanica», που δόθηκε στο συγγραφέα Νίκο Μπακόλα , 40 ημέρες μετά το θάνατό του.

Η Λογοτεχνία στο σχολείο

Τα αποτελέσματα της έρευνας «Η λογοτεχνική ανάγνωση και το πρόβλημα της διδακτικής προσέγγισης του λογοτεχνικού κειμένου», που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιαστούν την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν.

Στη διάρκεια της ημερίδας οι ομιλητές θα μιλήσουν για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και θα αναφερθούν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που εφαρμόστηκαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα ακολουθήσουν θεατρικά δρώμενα από μαθητές του Γ' Λυκείου Βύρωνα και συζήτηση.

Στο χώρο της ημερίδας θα λειτουργεί έκθεση με έργα μαθητών που έκαναν κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Εγχρωμη Θεσσαλονίκη 1913 - '18

Το λεύκωμα «Θεσσαλονίκη 1913 και 1918. Οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του αιώνα» παρουσιάστηκε χθες από τις εκδόσεις «Ολκός» και το Μουσείο Αμπερτ Καν της Γαλλίας. Πρόκειται για πολυτελή δίγλωσση έκδοση στην οποία περιέχονται οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης με σκηνές από την καθημερινή ζωή των αρχών του αιώνα που εναλλάσσονται με τις εικόνες των βυζαντινών μνημείων, του λιμανιού, των συνοικιών και των προσφύγων.

Ολο αυτό το υλικό είχε συγκεντρωθεί στο Γαλλικό Μουσείο ύστερα από προσπάθεις του τραπεζίτη Αλμπερτ Καν, το 1913 και το 1918, αν συλλέξει εικόνες από λαούς των Βαλκανίων, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της εποχής,όπως τον κινηματογράφο και τη φωτογραφία. Το λεύκωμα θα κυκλοφορήσει σε 4.000 αντίτυπα και γράφουν σε αυτό η διευθύντρια του Μουσείου Αλμπερτ Καν, Ζαν Μποσολέ, η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γερολύμπου, ο διευθυντής του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Γεώργιος Βελένης και ο αρχιτέκτονας Βασίλης Κολώνας.

  • Αναβλήθηκε η συναυλία του Αντώνη Βαρδή , που είχε προγραμματιστεί για χτες στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ, καθώς όπως ο ίδιος αναφέρει «ο χρόνος που υπήρχε για να οργανωθεί και να διαφημιστεί ήταν ελάχιστος (μόλις μια εβδομάδα) κι έτσι ήταν αδύνατο να γίνει ευρέως γνωστή». Οσοι είχαν προμηθευτεί εισιτήρια από τα «Βίρτζιν» μπορούν να τα εξαργυρώνουν σε οποιοδήποτε κατάστημα, ενώ όσοι τα είχαν αγοράσει από τα «Μετρόπολις» μπορούν να τα εξαργυρώσουν μόνο στο κεντρικό κατάστημα (Πανεπιστημίου 54).
  • Εργα δημιουργικής δραστηριότητας μικρών μαθητών περιλαμβάνει το βιβλίο με τίτλο «Αρμενίζοντας με την τέχνη», που θα παρουσιαστεί στις 10 Δεκέμβρη (8.30μμ) στο Θέατρο Παπαδημητρίου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Χαλκιδέων, τη ΔΕΠΑΧ και το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ