ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξανά εκ του σύνεγγυς συνομιλίες

Σε διαπραγματεύσεις εκ του σύνεγγυς μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, αναμένεται να προχωρήσει ο ΟΗΕ, με κύριο στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Οι τελευταίες εξελίξεις, πυροδοτούν νέες διεργασίες μέσα στα Ηνωμένα Εθνη, αφού σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη Λευκωσία, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Αλβαρο ντε Σότο και η ομάδα του, «μελετούν ήδη τις δύο απαντήσεις».

Πάντως, χτες ο Αλβαρο ντε Σότο, βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και επέδωσε στον Γλ. Κληρίδη την απάντηση Ντενκτάς στη δεύτερη επιστολή Ανάν. Παράλληλα, ο ίδιος λίγο αργότερα, συναντήθηκε και με εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής πλευράς, προκειμένου να του επιδώσει την απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Αμέσως μετά την επίδοση της απάντησης Ντενκτάς, στον Γλ. Κληρίδη, ο Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε: «Οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού εισέρχονται πλέον σε μια νέα φάση για να φθάσουμε πολύ σύντομα σε αποφασιστικά αποτελέσματα». Ο ίδιος πάντως, έκανε λόγο για νέες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και υποστήριξε: «Γυρίζουμε σελίδα και μπαίνουμε σε γρήγορη διαπραγμάτευση». Ηδη έχει οριστεί συνάντηση του Αλβαρο ντε Σότο με τον πρόεδρο Γλ. Κληρίδη, σήμερα στις οκτώ το πρωί.

Με τη σειρά του, ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μακρίδης, βασικός διαπραγματευτής της κυπριακής πλευράς στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι «αν ο χρόνος δεν επαρκέσει, η ευθύνη δε θα ανήκει στην ελληνική πλευρά, γιατί απομένουν τέσσερις μόνο μέρες έως την Κοπεγχάγη», τόνισε μάλιστα ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτε από τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο γενικός γραμματέας».

Ο ίδιος, συγχρόνως δήλωσε ότι μετά την ανταλλαγή των απαντήσεων «αρχίζουν νέες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες», οι οποίες όπως είπε «θα διεξάγονται μέσω του Κόφι Ανάν και του Αλβαρο ντε Σότο, αλλά δε θα γίνεται απευθείας διαπραγμάτευση με τα Ηνωμένα Εθνη». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Αλ. Μακρίδης ανέφερε ότι «θεωρεί πολύ απίθανο η Τουρκική πλευρά να υπογράψει το σχέδιο Ανάν στην Κοπεγχάγη» καθώς, όπως δήλωσε, «στο σχέδιο υπάρχουν κενά τα οποία χρήζουν διαπραγμάτευσης και κανένας δεν υπογράφει λευκές σελίδες». Ο γενικός εισαγγελέας πάντως δήλωσε ότι εάν οι διαπραγματεύσεις «δεν ολοκληρωθούν μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, τότε, να συνεχιστούν μετά, από το σημείο που θα έχουν διακοπεί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας την καθυστέρηση στην επίδοση των απαντήσεων, ανέφερε ότι «ολόκληρη η ιστορία του Κυπριακού είναι μια ιστορία προβλημάτων και προσκομμάτων από πλευράς του Ραούφ Ντενκτάς». Πάντως, ο ίδιος, προχώρησε και σε μια προκλητική δήλωση, υποστηρίζοντας ότι «το να γίνονται εκδηλώσεις εναντίον του σχεδίου, τη στιγμή που η επίσημη ελληνοκυπριακή πλευρά δηλώνει ότι επιθυμεί να το διαπραγματευτεί, είναι αδιανόητο»...

Δε δεσμευόμαστε... έχουμε αντιρρήσεις

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χτες από τη Νέα Υόρκη ότι «είναι έτοιμος να κάνει διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πάνω στην προγραμματική ιδέα της επανένωσης της Κύπρου». Πάντως, ο Ρ. Ντενκτάς, σχεδίαζε να επιστρέψει ακόμα και χτες αργά το βράδυ από τη Νέα Υόρκη στην Κύπρο. Ο ίδιος, πάντως, απέφυγε να δηλώσει ευθέως στους δημοσιογράφους, «αν υπάρχει ακόμα καιρός να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 12 Δεκέμβρη, ημερομηνία έναρξης στην Κοπεγχάγη της Συνόδου Κορυφής, αντίθετα αρκέστηκε να πει ότι «και οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν να συνομιλούν», και με νόημα πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να δεσμευτώ σε τίποτε».

Ο σύμβουλος του Ντενκτάς για συνταγματικά θέματα Μουμτάζ Σοϊσάλ, με δηλώσεις του χτες παρουσίασε τις αντιρρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς επί των προτάσεων Ανάν. «Οι σημαντικότερες αντιρρήσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στις προτάσεις του Κόφι Ανάν επικεντρώνονται στο θέμα της κυριαρχίας», δήλωσε Μουμτάζ Σοϊσάλ, και αυτές «καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος της απάντησης, που επιδόθηκε χθες στα Ηνωμένα Εθνη». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, πρόσθεσε ότι «το σχέδιο λύσης πρέπει να υπογραφεί από τα δύο κράτη με την παρούσα ονομασία τους», και συγχρόνως ανέφερε: «Αμέσως μετά το συνταγματικό, οι τουρκοκυπριακές αντιρρήσεις επικεντρώνονται στο εδαφικό. Αντιρρήσεις επίσης διατυπώνονται και στην εγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Παρόντες οι Αμερικάνοι

Στο πλαίσιο των διάφορων μετακινήσεων, συναντήσεων και συνομιλιών, πρέπει να σημειωθεί ότι έφτασε χτες το βράδυ στην Κύπρο ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον, ο οποίος τη Δευτέρα θα έχει συναντήσεις το πρωί με τον Γλ. Κληρίδη και το απόγευμα της ίδιας μέρας με το Δ. Χριστόφια. Ο Αμερικάνος αξιωματούχος, φτάνει στο νησί, εκείνη την περίοδο ακριβώς που θα ξεκινήσουν οι έντονες συζητήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών για το «σχέδιο Ανάν»...

ΗΠΑ και ... εξαπτέρυγα

Πλασιέ των τουρκικών αιτημάτων, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης «οργώνει» την Ευρώπη, με την ελπίδα να λάβει αντάλλαγμα την ένταξη της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ

Απόλυτα προσαρμοσμένοι στην αμερικανική γραμμή, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας δεν είχαν καμία δυσκολία να συμφωνήσουν για την ικανοποίηση των τουρκικών αιτημάτων, τα οποία προωθούν Αμερικανοί και Βρετανοί, για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη και εντάσσεται στο πλαίσιο των επισκέψεων του Ελληνα πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μια προσπάθεια που καταβάλλει, προκειμένου να εξασφαλίσει την ένταξη, έστω και της νότιας Κύπρου στην ΕΕ.

Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Ιταλός ομόλογός του Σ. Μπερλοσκόνι συμφώνησαν ότι η ένταξη της Κύπρου δε συνδέεται με την επίλυση του πολιτικού της προβλήματος και τόνισαν ότι οι διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο του «σχεδίου Ανάν», πρέπει να συνεχιστούν και μετά την Κοπεγχάγη.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στην Κοπεγχάγη, σημειώνοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εντός του 2004.

Σε ερώτηση αν έπειτα από την πρόθεση Σρέντερ - Σιράκ να οριστεί το 2005 ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και με την επιθυμία για το 2004 που εξέφρασε ο Σ. Μπερλουσκόνι, θα βρεθεί τελικά στην Κοπεγχάγη μια συμφωνία, ο Κ. Σημίτης απάντησε: «Αυτό το συζήτησα με τους κ.κ. Σρέντερ - Σιράκ και με άλλους πρωθυπουργούς της ΕΕ. Οι απόψεις τους δε συμπίπτουν. Εμείς, επαναλαμβάνω, θεωρούμε ότι όσο πιο νωρίς είναι η ημερομηνία, τόσο πιο θετικό είναι το μήνυμα στην Τουρκία, τόσο διευκολύνει την Τουρκία σε ορισμένες κινήσεις και γι' αυτό στην Κοπεγχάγη θα υποστηρίξουμε αυτήν τη θέση να υπάρξει συμφωνία». Ο Σ. Μπερλουσκόνι, παρεμβαίνοντας σ' αυτό το σημείο, είπε ότι «με αυτήν την ημερομηνία συμφωνούν μαζί μας και οι κ.κ. Αθνάρ και Μπλερ».

Σε άλλη ερώτηση αν το «σχέδιο Ανάν» και το Κυπριακό θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο για την ημερομηνία της Τουρκίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε: «Οπως επανέλαβα, ο χρόνος μέχρι την Κοπεγχάγη είναι πολύ σύντομος, οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθούν μέχρι την Κοπεγχάγη και στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν, θα πρέπει να συνεχιστούν, με τη συμφωνία όλων ότι χρειάζεται μια προσπάθεια για να καταλήξουν. Από αυτό συνάγεται ότι η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων δεν εξαρτάται από τη λύση του Κυπριακού. Αλλά θέλω να τονίσω ότι κατά τη διάρκεια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα με ένα θετικό τρόπο, για να μπορεί να συνεργαστεί με την ΕΕ».

ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ
Να έχετε... κουράγιο

Προκαταλαμβάνοντας τις εξελίξεις, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τ. Μίλερ, χαρακτήρισε τις μέρες που διανύουμε ως τις κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών και προέβλεψε (...) ότι στη Σύνοδο της ΕΕ στην Κοπεγχάγη «είναι πολύ πιθανό να έχουμε πολύ μεγάλη επιτυχία» σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου και την επίλυση του Κυπριακού. Μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, ξεκαθάρισε πως η επιτυχία θα αφορά τις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς της χώρας του.

Συγκεκριμένα ο Τ. Μίλερ, δήλωσε χτες από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε: «Δεν ξέρω ακριβώς τι θα γίνει. Είναι πιθανό να έχουμε πολύ μεγάλη επιτυχία. Ξέρω ότι γίνεται πολύ σημαντική δουλιά σε πολλές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας και πολλή δουλιά θα γίνει και κατά την επόμενη βδομάδα. Υπάρχουν πολλές πρωτοεμφανιζόμενες ευκαιρίες και το ζήτημα είναι αν θα μπορέσουμε να τις εκμεταλλευτούμε».

Βέβαια επέμενε πως δεν κάνει «προβλέψεις», όμως πρόσθεσε ότι «οι μέρες που έρχονται θα είναι ίσως οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών» γι' αυτό συνέστησε «σύνεση και κουράγιο». Και κατέληξε σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ σαν ισχυρός φίλος των λαών Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας, στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για να βοηθήσει τα δύο μέρη να βρούνε μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα», το οποίο ο ίδιος κατέστησε - μέσα από τη δήλωσή του - ως διμερές πρόβλημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ