ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ως αποτέλεσμα της διαχείρισης με βάση τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας

Από διαμαρτυρία υγειονομικών στη Ρουμανία, όπου αφήνονται χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό να δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας

Copyright 2020 The Associated

Από διαμαρτυρία υγειονομικών στη Ρουμανία, όπου αφήνονται χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό να δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας
Με αμείωτο ρυθμό εξαπλώνεται ο SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, ως συνέπεια της διαχείρισης της πανδημίας με βάση τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, με τις αστικές κυβερνήσεις να μην έχουν πάρει όλους αυτούς τους μήνες ουσιαστικά μέτρα για την προστασία στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Εκπαίδευση, την ενίσχυση των δημόσιων δομών ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία. Πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν τα 49 εκατομμύρια και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,240 εκατ., ενώ πολλές χώρες καταγράφουν καθημερινά νέα ρεκόρ.

Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκαν την Πέμπτη πάνω από 123.000 ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα, ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας, και 1.226 θάνατοι σε ένα 24ωρο. Συνολικά τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 9,9 εκατ. και πάνω από 240.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα «εξαιρετικά ανησυχητική» εξέλιξη ...για την οικονομία.

Η Βραζιλία μετρά πάνω από 5,6 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 162.000 νεκρούς, ενώ η Ινδία ξεπέρασε τα 8,4 εκατ. κρούσματα και τους 125.000 θανάτους.

Στην Ευρώπη «παρατηρούμε μια έκρηξη» με «ένα εκατομμύριο επιπλέον κρούσματα σε λίγες μόνο μέρες» και «βλέπουμε επίσης τη θνητότητα να αυξάνεται», υπογράμμισε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Χανς Κλούγκε, σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ (με 53 χώρες, μεταξύ τους και τη Ρωσία) έχει καταγράψει περισσότερα από 11,8 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 295.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τον πίνακα επιτήρησης του Οργανισμού. Μέσα σε μια βδομάδα εντοπίστηκαν σχεδόν 1,8 εκατ. νέα κρούσματα και καταγράφηκαν 19.500 θάνατοι.

Στη Γαλλία παρατηρείται πραγματική έκρηξη και την Πέμπτη ανακοινώθηκαν πάνω από 58.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο, νέο ημερήσιο ρεκόρ για δεύτερη φορά σε τέσσερις μέρες, και άλλοι 363 θάνατοι (πάνω από 39.000 συνολικά). Κατά μέσο όρο την τελευταία βδομάδα πέθαιναν στη Γαλλία πάνω από 400 την ημέρα...

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα είναι σφοδρότερο από το πρώτο, είπε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, εκτιμώντας ότι οι ασθενείς στις ΜΕΘ θα φτάσουν τους 6.000 - 7.000, από περίπου 4.000 σήμερα. Παρ' όλα αυτά η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ενίσχυση των δομών Υγείας, όπως διεκδικούν οι υγειονομικοί όλους αυτούς τους μήνες, και εκ των υστέρων γίνονται «προσπάθειες να εκπαιδευτούν περισσότεροι υγειονομικοί», ενώ οι φοιτητές Ιατρικής ενδέχεται να κληθούν για μία ακόμα φορά να ενισχύσουν το σύστημα Υγείας.

Μεγάλη αύξηση νεκρών καταγράφηκε την Παρασκευή και στην Ιταλία, με 445 σε ένα 24ωρο και 34.505 νέα κρούσματα. Στις ΜΕΘ βρίσκονται περίπου 2.400 ασθενείς και οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τις 23.000.

Αριθμός ρεκόρ και στη Γερμανία, με 21.506 ημερήσια κρούσματα την Παρασκευή και άλλους 166 θανάτους (πάνω από 11.000 συνολικά). Αλλά και στη Ρωσία ανακοινώθηκαν πάνω από 20.500 νέα κρούσματα, καταγράφοντας νέο ρεκόρ (πάνω από 1,7 εκατ. συνολικά), και 378 θάνατοι (προσεγγίζουν τις 30.000).

Ρεκόρ στην αύξηση των κρουσμάτων ή των θανάτων καταγράφηκαν σε πολλές χώρες, όπως Ουγγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ουκρανία κ.ά.


ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
«Ανθίζουν» σε καιρό πανδημίας, με τραγικά θύματα τους εργαζόμενους

Αποκαλυπτική η εμπειρία από τη Νότια Κορέα

Πριν από λίγες μέρες εκατοντάδες Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι στην εταιρεία «Lotte Global Logistics» κατέβηκαν σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν. Η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλη στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αυξάνοντας κατακόρυφα τον όγκο εμπορευμάτων προς παράδοση σε σπίτια και άλλα σημεία, τον όγκο δουλειάς για τους εργαζόμενους αλλά και την όρεξη και αγριότητα των μονοπωλίων του κλάδου. Γιατί, ασφαλώς, αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα διασφαλίσουν το μέγιστο δυνατό κέρδος, η αύξηση των πωλήσεων δεν οδηγεί σε αύξηση των προσλήψεων αλλά σε ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με κάθε δυνατό τρόπο.

Η συγκεκριμένη κορεατική εταιρεία ιδρύθηκε το 1988, έχει έδρα τη Σεούλ και είναι θυγατρική του ομίλου «Lotte», με δράση σε πολλές χώρες όλου του πλανήτη και με χιλιάδες εργαζόμενους. Δραστηριοποιείται σε κλάδους όπως ο Τουρισμός και οι Κατασκευές μέχρι τη Χημική Βιομηχανία και τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες.

Το πώς βιώνουν οι εργαζόμενοι την εκμετάλλευση φαίνεται από ορισμένες συγκλονιστικές μαρτυρίες των οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κατέρρευσαν από την υπερβολική δουλειά.

«Απλά δεν μπορώ...»

Ο πατέρας ενός 27χρονου, που προσπαθούσε να τον πείσει να εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη δουλειά εξαιτίας των πιεστικών ρυθμών, δήλωσε πρόσφατα: «Τον αγαπούσαμε. Οταν έλεγε από μόνος του ότι η δουλειά είναι πολύ σκληρή, εμείς του λέγαμε ότι δεν πειράζει να σταματήσει, αλλά μου απαντούσε συνέχεια ότι έχει σχέδια για το μέλλον, που θέλει να υλοποιήσει (...) Κατηγορώ τον εαυτό μου ότι δεν κατάφερα να τον αποθαρρύνω από το να δουλεύει τόσο σκληρά και να τον εκμεταλλεύονται έτσι...». Ο 27χρονος ήταν ένα νέο παιδί που αθλούνταν συστηματικά. Τους τελευταίους 18 μήνες δούλευε διαρκώς νυχτερινές βάρδιες. Είχε χάσει 15 κιλά... Ενα πρωί, αφού γύρισε σπίτι στις 6 τα χαράματα μετά τη βάρδιά του, μπήκε για ντους. Μια ώρα μετά, ο πατέρας του τον βρήκε νεκρό μέσα στην μπανιέρα.

Αντίστοιχες ιστορίες έχουν να διηγηθούν οι οικογένειες πολλών ακόμα εργαζομένων, όπως η οικογένεια του 36χρονου Κιμ. Μια μέρα είχε συμπληρώσει 21 ώρες συνεχών παραδόσεων κατά τις οποίες είχε παραδώσει συνολικά 400 πακέτα. Σταμάτησε και έστειλε SMS για να ζητήσει να αναβάλει την παράδοση του τελευταίου γύρου δεμάτων. «Είναι πολύ. Απλά δεν μπορώ να το κάνω». Μετά από 4 ώρες κατέληξε.

Καθόλου τυχαία, το σύνθημα των απεργών στη «Lotte Global Logistics» ήταν «Θέλουμε να ζήσουμε». Οι μαρτυρίες για τις συνθήκες εργασίας τους βεβαιώνουν πόσο αναλώσιμη θεωρείται η ζωή του εργαζόμενου για τους μεγαλοεπιχειρηματίες: Οι περισσότεροι προσλαμβάνονται ως «ανεξάρτητοι συνεργάτες» από τους μεγάλους ομίλους των logistics. Δεν υπογράφουν συμβάσεις μισθωτής εργασίας, κάτι που διασφαλίζει στην εργοδοσία ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια «ευέλικτης προσαρμογής» των ωραρίων και του αντικειμένου εργασίας που τους επιβάλλουν. Για παράδειγμα, ενώ κάνουν για ώρες παραδόσεις δεμάτων, είναι οι ίδιοι που πρέπει πρώτα να ταξινομήσουν εκατοντάδες επί εκατοντάδων πακέτων.

Ενας από αυτούς περιέγραφε στο BBC πώς είναι η μέρα του: Πιάνει δουλειά στις 6.30 το πρωί. Για 4 με 5 ώρες πριν αρχίσει να οδηγεί για ώρες από σπίτι σε σπίτι και από κατάστημα σε κατάστημα, πρέπει να ετοιμάσει τα πακέτα που θα παραδώσει. Παραδίδει περίπου 350 πακέτα τη μέρα. Πληρώνεται με βάση το πόσα πακέτα θα παραδώσει, με ταρίφα περίπου 0,70 δολάρια / πακέτο. Σε πολλές περιπτώσεις, ως «συνεργάτες» αναλαμβάνουν οι ίδιοι να μισθώνουν και να αμείβουν εργάτες που ξεφορτώνουν σε αποθήκες τα διάφορα κοντέινερ με τα εμπορεύματα. Αν ένα πακέτο χαθεί ή αργήσει να φτάσει στον αποστολέα του, είναι οι ίδιοι που πρέπει να πληρώσουν και το σχετικό πρόστιμο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ