ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2020
Επόμενη μέρα με βαθιές αντιθέσεις και ένταση της επιθετικότητας

Οπαδοί του Τραμπ προσπαθούν να σταματήσουν την καταμέτρηση των ψήφων στο Φοίνιξ της Αριζόνα

Copyright 2020 The Associated

Οπαδοί του Τραμπ προσπαθούν να σταματήσουν την καταμέτρηση των ψήφων στο Φοίνιξ της Αριζόνα
Οι εκλογές στις ΗΠΑ, η σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, που εκδηλώθηκε στην προεκλογική περίοδο αλλά και στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, η οποία συνεχίζεται ακόμη, αποδεικνύουν ότι η κόντρα που υπάρχει ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης για το μείγμα διαχείρισης είναι βαθύτερη. Αφορά τις δυσκολίες αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης που επιταχύνθηκε με την πανδημία και, σε διεθνές επίπεδο, την όξυνση του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, την ΕΕ, την ανερχόμενη Κίνα, που αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία τους. Επομένως ένα το κρατούμενο είναι ότι ανεξάρτητα από το αν θα είναι στον Λευκό Οίκο ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ή θα συνεχίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στη σημερινή φάση της όξυνσης του ανταγωνισμού θα εντείνει την επιθετικότητα στην εξωτερική πολιτική, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, στην εργατική τάξη, αξιοποιώντας ως «όχημα» τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ανέργους και εξαθλιωμένους.

Δεν είναι τυχαίες και οι πρώτες αντιδράσεις αξιωματούχων κυβερνήσεων στην Ευρώπη και αστών πολιτικών που επισημαίνουν ότι ο ανταγωνισμός, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι Πρόεδρος, θα κλιμακωθεί γιατί «υπάρχουν μεγάλες δομικές διαφορές», ενώ δεν μπορούν να κρυφτούν οι ρωγμές στις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ.

Ετσι, δεν έχει καμία υπόσταση η άποψη που διατυπώνεται από κάποιους δημοσιολόγους, και στη χώρα μας, ότι επειδή οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πτώση, «αποσύρονται» από διάφορες περιοχές. Εχει αποδειχθεί ιστορικά ότι καμία μεγάλη και πρώτη δύναμη δεν αποσύρθηκε ποτέ αλλά πάντα η διαπάλη για τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας της ήταν σκληρή, πολλές φορές έφτασε και στον πόλεμο, με τους λαούς πάντα να πληρώνουν το μάρμαρο. Επίσης, το τεράστιο ενδιαφέρον, για παράδειγμα, ενεργειακών ομίλων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο για έλεγχο πηγών Ενέργειας, δρόμων μεταφοράς τους, αγορών και σφαιρών επιρροής, κάθε άλλο παρά απόσυρση δείχνει.

Οσο για τη «θετική εξέλιξη» που δήθεν σηματοδοτεί ενδεχόμενη εκλογή του «προοδευτικού» Μπάιντεν, όπως υποστηρίζουν στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και στελέχη της ΝΔ και άλλων κομμάτων, έχει αποδειχθεί ότι «το κράτος έχει συνέχεια», οι Δημοκρατικοί Πρόεδροι συνεχίζουν από κει που σταματάνε οι Ρεπουμπλικανοί προκάτοχοί τους, παρά τις οξυμένες διαφορές τους. Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής «μιλάνε» από μόνα τους τα παραδείγματα της επέμβασης και διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας επί κυβέρνησης Κλίντον, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Ουκρανία επί κυβέρνησης Ομπάμα, βραβευμένου μάλιστα προκαταβολικά με το Νόμπελ Ειρήνης. Επίσης, δεν στέκουν τα περί θετικότερης στάσης του Μπάιντεν απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Υπάρχει η ιστορική εμπειρία για το ρόλο Δημοκρατικών Προέδρων, που αποδεικνύει ότι πάντα η πολιτική των ΗΠΑ έχει ως γνώμονα την προώθηση των σχεδιασμών της αστικής τάξης στο πλαίσιο του ευρύτερου ανταγωνισμού με άλλα στρατόπεδα. Σε αυτήν τη βάση, ανεξαρτήτως κόμματος στην εξουσία στις ΗΠΑ, γίνονται διαχρονικά πλάτες στην αστική τάξη της Τουρκίας και στρώνεται το έδαφος για «διευθετήσεις» και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Από την άλλη, όσο και αν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ και οι υποστηρικτές τους αξιοποιούν υπαρκτές διαφορές στην τακτική και τη ρητορική έναντι του έντονα ρατσιστικού και προκλητικού λόγου του Τραμπ και την εξόφθαλμη ευθύνη της κυβέρνησής του στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, και επιχειρούν να καρπωθούν τη δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια, ειδικά μετά τις κινητοποιήσεις με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, «τα έργα και οι ημέρες» τους, τους ξεσκεπάζουν. Η όξυνση των ταξικών ανισοτήτων, της ρατσιστικής βίας, η ανεπάρκεια του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, που την πληρώνει με τη ζωή του και με ομαδικούς τάφους εν μέσω πανδημίας ο λαός, η καταλήστευση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων είναι και δικό τους έργο.

Ταυτόχρονα, ο μαζικός εγκλωβισμός των λαϊκών δυνάμεων στα δύο αστικά στρατόπεδα, ελλείψει πραγματικής εναλλακτικής, είναι ένα βασικό διαχρονικό πρόβλημα που διαιωνίζει την αντιλαϊκή πολιτική.

Χωρίς τελικό αποτέλεσμα

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 3ης Νοέμβρη παραμένει αβέβαιο, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, κάτι που ειδικά φέτος με τον μεγάλο όγκο των πρόωρων και επιστολικών ψήφων αποδεικνύεται ιδιαίτερα πολύπλοκο, ενώ η συμμετοχή έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 150 εκατομμύρια ή το 67% του εκλογικού σώματος.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ, με πάνω από 73,8 εκατομμύρια ψήφους, και προηγείται και στους εκλέκτορες, οι οποίοι συγκροτούν το Σώμα που βγάζει τον Πρόεδρο. Πρόκειται για μια απαρχαιωμένη διαδικασία, όπου η κάθε Πολιτεία ανάλογα με τον πληθυσμό της έχει και συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων, τους οποίους κερδίζει, όλους, όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις κάλπες. Δηλαδή, Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που έχει τους περισσότερους (τουλάχιστον 270) από τους 583 συνολικά εκλέκτορες και όχι απαραίτητα αυτός που παίρνει τις περισσότερες ψήφους (όπως έγινε με τον Τραμπ και την Κλίντον το 2016).

Ετσι, ο Μπάιντεν έως την Παρασκευή, με βάση έρευνες ιδιωτικών εταιρειών δημοσκοπήσεων για λογαριασμό μεγάλων ΜΜΕ (αφού στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ενιαία εκλογική επιτροπή), εμφανιζόταν να παίρνει έως και 264 εκλέκτορες, ενώ συνεχιζόταν η καταμέτρηση σε τουλάχιστον 6 πολιτείες: Αριζόνα, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια και Τζόρτζια. Στις τρεις τελευταίες, με την ενσωμάτωση των επιστολικών ψήφων περνούσε μπροστά και πλησίαζε στους 270 εκλέκτορες. Στη δε Τζόρτζια, όπου η διαφορά είναι γύρω στις 1.500 ψήφους, ανακοινώθηκε ότι θα γίνει επανακαταμέτρηση.

Ο Τραμπ συγκέντρωνε 69,7 εκατομμύρια ψήφους, 214 εκλέκτορες και η μάχη ψήφο την ψήφο συνεχιζόταν, ενώ στη Βόρεια Καρολίνα η καταμέτρηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις 12 Νοέμβρη. Ηδη ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει την εγκυρότητα των επιστολικών ψήφων και έχει προσφύγει δικαστικά σε Πολιτείες στις οποίες θεωρεί ότι το αποτέλεσμα θα είναι εναντίον του. Ετσι, αναμένεται ένας μαραθώνιος δικαστικών διεκδικήσεων για ακύρωση ψήφων, επανακαταμέτρηση, κάτι που μπορεί να συμβεί και από το στρατόπεδο Μπάιντεν, αν τα αποτελέσματα δεν είναι ευνοϊκά για τον ίδιο. Ηδη πάντως ακόμα και ένοπλες ομάδες οπαδών του Τραμπ προσπαθούν να παρέμβουν για να σταματήσει η καταμέτρηση εκεί όπου το επιτελείο του εκτιμά ότι τον συμφέρει.

Επίσης, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Τραμπ κάλεσε από τον Λευκό Οίκο το λαό «να υπερασπίσει την ακεραιότητα των εκλογών» και ισχυρίστηκε ότι «με τις νόμιμες ψήφους και όχι με τις παράνομες (σ.σ. τις επιστολικές) έχω ήδη νικήσει». Ετσι, ξαναμίλησε για «κλοπή», για «απάτη και νοθεία», «πατώντας» στο ότι κάποιες Πολιτείες δέχονται επιστολικές ψήφους και μετά τη μέρα των εκλογών.

Οπως και να 'χει, μέχρι τις 8 Δεκέμβρη οι Πολιτείες θα πρέπει να επικυρώσουν το τελικό αποτέλεσμα, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος μέχρι 6 Γενάρη 2021, για την εκλογή του Προέδρου και την ορκωμοσία του στις 20 Γενάρη 2021.

Η «ακτινογραφία» της ψήφου

Μολονότι με σχετική σημασία, λόγω του μεγάλου αριθμού των πρόωρων ψήφων και των επιστολικών, ορισμένα exit polls καταγράφουν κάποια πρώτα συμπεράσματα για το πώς ψήφισαν οι Αμερικανοί.

Το CNN αναφέρει ως πρώτο κριτήριο που καθόρισε την ψήφο την οικονομία, με 34%, ακολούθησαν με 21% η αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων και η πανδημία με 18%, ενώ οι πολιτικές για τα ζητήματα εγκληματικότητας και γενικότερα για την υγειονομική περίθαλψη έπονται, με 11% αμφότερες.

Το «Sky News» (news.sky.com) καταγράφει τις προτιμήσεις για τους δύο βασικούς υποψηφίους, σε σχέση με το φύλο, τη φυλή, την ηλικία κ.λπ. Ετσι, το 56% των ψηφοφόρων του Μπάιντεν ήταν γυναίκες, ενώ του Τραμπ το 51%. Το 87% των Αφροαμερικανών ψήφισε Μπάιντεν και το 12% Τραμπ (το υπόλοιπο δηλώνει άλλη επιλογή). Το 65% των Ισπανόφωνων ψήφισε Μπάιντεν και το 32% Τραμπ. Το 63% των ασιατικής καταγωγής Αμερικανών ψήφισε Μπάιντεν και το 31% Τραμπ. Το 56% των λευκών ψήφισε Τραμπ και το 42% Μπάιντεν.

Στις ηλικίες: Οι ψηφοφόροι από 18 έως 29 ετών ψήφισαν κατά 61% Μπάιντεν και κατά 35% Τραμπ.

Οι ψηφοφόροι ηλικίας από 30 έως 44 ψήφισαν κατά 52% Μπάιντεν και κατά 45% Τραμπ.

Οι ψηφοφόροι ηλικίας από 45 έως 64 ψήφισαν κατά 50% Μπάιντεν και κατά 49% Τραμπ.

Σε σχέση με αστικά κέντρα και περιφέρεια, το 60% των ψηφοφόρων σε μεγαλουπόλεις ψήφισε Μπάιντεν και το 37% Τραμπ. Μεγαλύτερη απήχηση είχε ο Πρόεδρος Τραμπ σε αγροτικές περιοχές και περιφέρεια, όπου τον ψήφισε το 53%, ενώ τον Μπάιντεν ψήφισε το 45%.

Επίσης, οι μισοί ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ψήφισαν για πρώτη φορά.

Από την άλλη, η διαφαινόμενη αδυναμία των Δημοκρατικών να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στη Γερουσία (θα έχουν πλειοψηφία μόνο στη Βουλή των Αντιπροσώπων) δείχνει μια ισορροπία ανάμεσα στις δύο βασικές αστικές πολιτικές δυνάμεις, κάτι που εκτίμησαν ιδιαίτερα τα χρηματιστήρια.


Δ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ