ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
Κινήσεις τακτικής μπροστά σε ευρύτερα παζάρια

Στο κέντρο ο πρώην «Ουτσεκάς» Χ. Θάτσι, παραιτηθείς Πρόεδρος των Κοσοβάρων Αλβανών, όταν το Σεπτέμβρη δεχόταν αντιπροσωπεία των ΗΠΑ και υπέγραφε οικονομική συνεργασία

Copyright 2020 The Associated

Στο κέντρο ο πρώην «Ουτσεκάς» Χ. Θάτσι, παραιτηθείς Πρόεδρος των Κοσοβάρων Αλβανών, όταν το Σεπτέμβρη δεχόταν αντιπροσωπεία των ΗΠΑ και υπέγραφε οικονομική συνεργασία
ΣΟΦΙΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Εδαφος για περισσότερα παζάρια μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας με στόχο τη λεγόμενη «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων διαμορφώνει η παραίτηση του Χασίμ Θάτσι, Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου και πρώην αρχηγού των Κοσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, την περασμένη Πέμπτη.

Ο Θάτσι παραιτήθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει στο Δικαστήριο της Χάγης κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε βάρος πάνω από 100 Σέρβων, Ρομά, Αλβανών και άλλων πολιτών που σφαγιάστηκαν και βασανίστηκαν από την ένοπλη οργάνωση την περίοδο 1998 - 2000. Δεν ήταν μόνος. Συνοδεύτηκε από τον πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ και πρώην πρόεδρο της Βουλής. Κάντρι Βέσελι.

Η έναρξη της δίκης κατά του ΟΥΤΣΕΚΑ, που πριν από 2,5 δεκαετίες δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε από ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ ώστε να εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς απέναντι σε περιφερειακούς ανταγωνιστές τους, δύσκολα θα δικαιώσει τα χιλιάδες θύματα της οργάνωσης. Ωστόσο, προγραμματίζεται γιατί σε αυτή τη φάση οι ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ, με πρώτη τη Γερμανία, κρίνουν ότι εξυπηρετούνται με αυτόν τον τρόπο τα σχέδιά τους για δήθεν «συμφιλίωση» και «ειρήνη». Η εξέλιξη «κουμπώνει» με την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 9/11 τηλεσύνοδο των υπουργών Εξωτερικών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία), στην οποία θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι προσπάθειες για τη λεγόμενη ζώνη «μίνι Σένγκεν», όπου θα εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, υπηρεσιών και εργαζομένων.

Μία μέρα μετά, την Τρίτη 10/11, έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία συμπροεδρεύουν οι ΥΠΕΞ δύο χωρών που συγκρούστηκαν προ ημερών με αφορμή γλωσσικές, ιστορικές και πολιτισμικές διαφορές: Της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Η Αρμενία κατηγορεί την Τουρκία για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στον αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την αζέρικη πλευρά να δηλώνει ότι δεν θα τερματίσει τον πόλεμο αν η Αρμενία δεν δεσμευτεί για απόσυρση των στρατευμάτων της.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κατοικείται και διοικείται κυρίως από Αρμένιους, επί Σοβιετικής Ενώσης ήταν με καθεστώς αυτονομίας περιοχή μέσα στο Αζερμπαϊτζάν αλλά μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, μαζί με όλη την περιοχή του Καυκάσου έχει γίνει πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για τον πλούτο και τη γεωστρατηγική του θέση. Αυτή η κατάσταση έχει φέρει λαούς που πριν ζούσαν αρμονικά να αλληλοσφάζονται για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των διεθνών συμμαχιών τους.

Σε αυτή τη βάση ο Αρμένιος ΥΠΕΞ, Ζοράμπ Μνατσακανιάν, απαντώντας σε προχτεσινές δηλώσεις του Αζέρου Προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, για επιστροφή των «κατεχόμενων εδαφών» στο Αζερμπαϊτζάν, σημείωσε ότι «μια τέτοια κατάσταση θα σήμαινε ένα Ναγκόρνο Καραμπάχ χωρίς Αρμένιους».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η συμμετοχή ξένων μαχητών - από Συρία και Λιβύη - στη σύγκρουση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για άλλα κράτη: «Αυτές είναι νέες πραγματικότητες, που έχουν διαμορφώσει νέες προτεραιότητες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η «διεθνής κοινότητα» δεν ανταποκρίνεται αρκετά αποφασιστικά στον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αρμένιος Πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν, προσθέτοντας ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες υποτιμούν το ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση. «Εάν δεν είχε εμπλακεί η Τουρκία, οι στρατιωτικές συγκρούσεις θα είχαν τερματιστεί σε δύο ή τρεις βδομάδες», είπε ο Σαρκισιάν.

Οπως άλλωστε κατήγγειλε για άλλη μια φορά, «το πρόβλημα είναι ο τουρκικός εξοπλισμός, τα σύγχρονα τουρκικά UVs, τα μαχητικά "F-16", οι εκπαιδευμένοι στρατιώτες, οι εκπαιδευτές, οι αξιωματικοί, οι στρατηγοί που, στην πραγματικότητα, ηγούνται των επιχειρήσεων».

Την Παρασκευή ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR) δήλωσε ότι υπηρεσίες πληροφοριών από τη Μέση Ανατολή έχουν πληροφορήσει τη Ρωσία για τους Σύρους μαχητές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ οι οποίοι, όπως καταγγέλλει η Αρμενία, έχουν σταλεί μέσω της Τουρκίας. Η SVR, είπε, διαθέτει «ακριβή στοιχεία» για την παρουσία τρομοκρατών από τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ «από διάφορες χώρες, διάφορες πηγές και διαφορετικούς εταίρους, τους ομολόγους μας στη Μέση Ανατολή».

ΑΥΣΤΡΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Πρωτοβουλίες κατά της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας»

ΒΙΕΝΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Πιο αποφασιστική δράση κατά του πολιτικού Ισλάμ σε επίπεδο ΕΕ ζητά ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, αξιοποιώντας την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας στη Βιέννη, με 4 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, δράση που εντάσσεται σε ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς της ιμπεριαλιστικής ένωσης. «Η ΕΕ πρέπει να καταπολεμήσει το πολιτικό Ισλάμ, τη βάση αυτής της τρομοκρατίας, και την ισλαμική τρομοκρατία ακόμα πιο αποφασιστικά», δήλωσε ο Κουρτς στη γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung», επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και άλλους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ. Η Αυστρία είναι από τις χώρες της ΕΕ που πρωτοστατούν στην πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία, συχνά με επιθετική ρητορική. Ο Μακρόν είχε επισκεφτεί προσωπικά την πρεσβεία της Αυστρίας στο Παρίσι και είχε υπογράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων μετά την επίθεση στη Βιέννη, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα είχε προγραμματιστεί επίσκεψη εργασίας του Γάλλου Προέδρου στη Βιέννη, η οποία λόγω πανδημίας θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, με θέμα τον αγώνα κατά της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» και κατά του πολιτικού Ισλάμ.

Επίσης η κυβέρνηση Μακρόν ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα, από 2.400 σε 4.800 άτομα. Η απόφαση ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης». Με φόντο τις πρόσφατες επιθέσεις και στη Νίκαια, η κυβέρνηση έκανε λόγο για «ενίσχυση της απειλής».

Από την άλλη, η αυστριακή αστυνομία ερευνά αν ο 20χρονος δράστης - «οπαδός του Ισλαμικού Κράτους», Γάλλος υπήκοος με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία, ήταν μέρος ενός ευρύτερου δικτύου και αν η επίθεση θα μπορούσε να αποφευχθεί, ενώ και οι 15 συλληφθέντες «συνδέονται με το εξτρεμιστικό ισλαμιστικό περιβάλλον», δήλωσε ο διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας. Επίσης στη Γερμανία η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες σε διάφορες πόλεις κοντά στο Αμβούργο για τέσσερις ανθρώπους που πιστεύεται ότι είχαν σχέση με τον δράστη.

  • Σε συνεργασία με στόχο την «πάταξη του θρησκευτικού φανατισμού» και των «μονομερών ενεργειών στη Μεσόγειο» που «αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο» δήλωσαν ότι συμφώνησαν την Πέμπτη στο Κάιρο, κατά την εκεί συνάντησή τους, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑΒΑΛΝΙ
Για προβοκάτσια κάνει λόγο η Ρωσία

ΜΟΣΧΑ.--

«Μια καλά σχεδιασμένη προβοκάτσια» από τους συνεργάτες του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, που φέρεται να δηλητηριάστηκε στο Τομσκ τον περασμένο Αύγουστο, ανακοίνωσε την Παρασκευή τμήμα του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, Περιφέρειας Σιβηρίας.

«Διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας ότι αφού έλαβαν τις αναφορές για την επιδείνωση της υγείας του Ναβάλνι, οι τρεις συνεργάτες που τον συνόδευαν στο Τομσκ αφαίρεσαν τρία πλαστικά μπουκάλια νερό από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του με οργανωμένο τρόπο. Επί του παρόντος, τα εν λόγω άτομα αποφεύγουν συναντήσεις με τον ανακριτή για να απαντήσουν στις ερωτήσεις και οι ενέργειές τους καταδεικνύουν μια καλά σχεδιασμένη προβοκάτσια», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πάντως η ομάδα του Ναβάλνι είχε δημοσιεύσει βίντεο με άτομα που παίρνουν τα μπουκάλια νερό από το δωμάτιό του, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των ρωσικών υπηρεσιών όπως είχαν ισχυριστεί.

«Δεν είναι σαφές τι συνέβη στα μπουκάλια, ούτε αν κάποιο από αυτά στάλθηκε στη Γερμανία», σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών και προσθέτει ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς συνεργάτης του Ναβάλνι αγόρασε ένα παρόμοιο μπουκάλι νερό στο αεροδρόμιο του Τομσκ πριν ο Ναβάλνι επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, όπου και επιδεινώθηκε η υγεία του.

Σύμφωνα με τους Ρώσους ερευνητές δεν βρέθηκαν τοξικές ουσίες στο σώμα του Ναβάλνι, στα ρούχα του, σε αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το ξενοδοχείο και από το καφέ του αεροδρόμιο του Τομσκ.

Παράλληλα, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας απέστειλε την Παρασκευή πέμπτο αίτημα για νομική συνδρομή στη Γερμανία, αφού δεν έχουν απαντηθεί τα τέσσερα προηγούμενα. Επίσης «ζητήθηκαν και πάλι πληροφορίες για τη χημική ουσία και τα συστατικά της που βρέθηκαν στη Γερμανία από τους αρμόδιους φορείς».

Η ρωσική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το περιστατικό Ναβάλνι «στήθηκε» με μοναδικό στόχο να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία από την ΕΕ, στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών και οικονομικών ανταγωνισμών.

Να καταγραφεί, τέλος, ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής αστυνομίας, οι βιοχημικές και τοξικολογικές αναλύσεις που έγιναν όταν ο Ναβάλνι νοσηλευόταν στη Ρωσία έδειξαν «διαταραχή μεταβολισμού που οφείλεται σε χρόνια παγκρεατίτιδα» και «δεν επιβεβαιώνεται δηλητηρίαση».

ΛΙΒΥΗ
Προς νέο εύθραυστο συμβιβασμό

Οι διήμερες συνομιλίες ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές της Λιβύης, στη βορειοδυτική πόλη Γαντάμις στις αρχές της βδομάδας, οδήγησαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για την υιοθέτηση της συμφωνίας και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, επικύρωσαν τη συνέχιση της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας της 23ης Οκτώβρη, στο πλαίσιο της οποίας επιδιώκεται μέσα στο τρέχον τρίμηνο η απομάκρυνση όλων των ξένων μισθοφόρων, τζιχαντιστών που έχουν στρατολογηθεί από την «Κυβέρνηση Γενικής Συμφωνίας» του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ και αυτών από τον λεγόμενο «Εθνικό Λυβικό Στρατό» του στρατηγού Χαλίφτα Χάφταρ, τον οποίο στηρίζει το κοινοβούλιο του Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης (ανάμεσά τους και Ρώσων μισθοφόρων).

Η συμφωνία αυτή ωστόσο δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί δίχως την παράταση της διακυβέρνησης Σάρατζ, ο οποίος αρχικά είχε συμφωνήσει να παραδώσει την εξουσία σε άλλο πρόσωπο, κοινής αποδοχής, στα τέλη Οκτώβρη. Η παράταση κρίθηκε απαραίτητη μεταξύ άλλων από τη Γερμανία, που έχει αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή», με αφορμή ρήτρα στην ειρηνευτική συμφωνία του Σκιράτ (Skhirat) του 2016, που αναφέρει ότι σε περίπτωση παραίτησης του Λίβυου πρωθυπουργού παραιτείται σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο. Αποφασίστηκε έτσι η προσωρινή παράταση της θητείας του Σάρατζ στον πρωθυπουργικό θώκο μέχρι να βρεθεί ο διάδοχός του.

Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί μαζί με άλλα στο επίκεντρο του Ενδολυβικού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη Δευτέρα 9/11 στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα. Στο Φόρουμ έχουν κληθεί να συμμετάσχουν 75 άτομα, πέρα από την Αμερικανίδα διπλωμάτη Στέφανι Γουίλιαμς, αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ