ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καμιά ανοχή και αναμονή

Εξορμήσεις, συσκέψεις και συλλαλητήριο, ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη αποφάσισε το ΕΚΠ και προβάλλει το διεκδικητικό του πλαίσιο

Τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανεργατική απεργία, που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 28 του μήνα, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.Επίσης, αποφάσισε να προχωρήσει σε περιοδείες σε χώρους δουλιάς, συσκέψεις, συνεργασία με τα σωματεία - μέλη του και τη διοργάνωση συλλαλητηρίου, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων και την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης.

Σε εγκύκλιο προς τα σωματεία - μέλη του τονίζει: "Οι πολιτικές που ασκήθηκαν στη χώρα μας αποδείχτηκαν ανάλγητες και αδιέξοδες. Το ΕΚΠ απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ: Η θα αλλάξει η πολιτική που συνθλίβει τους εργαζόμενους και τη χώρα ή θα βρεθούν απέναντι σε ένα ογκούμενο κύμα αντίστασης διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, στο οποίο το ΕΚΠ είναι αποφασισμένο να τεθεί επικεφαλής. Δεν υπάρχει καμία ανοχή και αναμονή από την πλευρά των εργαζομένων".

Στο διεκδικητικό του πλαίσιο το ΕΚΠ απαιτεί: "Να τεθεί άμεσα τέρμα στις πολιτικές λιτότητας. Να πραγματοποιηθεί μια γενναία αναδιανομή εισοδήματος, σε όφελος της εργατικής τάξης και σε βάρος του κεφαλαίου και των μεγάλων εισοδημάτων. Να ενισχυθεί δραστικά το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας, να σταματήσει κάθε επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα".

Διεκδικούν: "Φορολογική μεταρρύθμιση, με άμεσο βήμα την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 2.000.000. Καθιέρωση του 35ωρου, χωρίς μείωση των αποδοχών και κατάργηση της υπερεργασίας. Κατώτερες συντάξεις στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και επανασύνδεση των άλλων συντάξεων στο 80% του μισθού, αναπροσαρμοζόμενες, σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις. Επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Σημαντική ενίσχυση των δαπανών για υγεία, παιδεία, πρόνοια, κοινωνική ασφάλιση. Κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με αυξήσεις που θα περιλαμβάνουν την πραγματική αύξηση του πληθωρισμού, την αύξηση του ΑΕΠ και διορθωτικό ποσοστό για τις απώλειες των εισοδημάτων των εργαζομένων". Παλεύουν για: "Κατοχύρωση του ναυτεργατικού επαγγέλματος, ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, αναμόρφωση των οργανικών συνθέσεων, στη βάση των πραγματικών αναγκών των πλοίων. Διατήρηση του καμποτάζ".

Προς κινητοποιήσεις στα "Τσιμέντα Χαλκίδας"

Αναγκαίος ο συντονισμός δράσης με τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ και όλου του κλάδου

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Εξουσιοδότηση για την κήρυξη 4ωρων στάσεων εργασίας και 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων έδωσαν στο σωματείο τους οι εργαζόμενοι των "Τσιμέντων Χαλκίδας",κατά την προχτεσινή έκτακτη γενική συνέλευσή τους, μετά τις αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται, ελάχιστους μήνες μετά την εξαγορά της επιχείρησης από τους Ιταλούς της "Κονγκρέτουμ".

Πρόγευση για τα σχέδια των νέων ιδιοκτητών, αποτελεί η μεταχείριση που επιφύλασσαν στους εργαζόμενους των κεντρικών γραφείων, απ' όπου ξεκίνησε το "ξήλωμα". Σαράντα απολύσεις είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός,ενώ σε πρόσφατη συνάντηση με το σωματείο, ανακοίνωσαν άλλες 40.

Το μόνο που συγκρατεί τους Ιταλούς να μην προχωρήσουν αυτή τη στιγμή στην τελική τους επίθεση, είναι η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τη μεταβίβαση πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, ούτως ώστε να αποκτήσουν την πλειοψηφία των μετοχών του "φιλέτου" της ΑΓΕΤ και μετά να δουλέψουν με "λυμένα τα χέρια". Σ' αυτή την κατεύθυνση έχουν δεδομένη τη συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας και την πολιτική βούληση του κυβερνητικού επιτελείου, όπως εκδηλώθηκε πρόσφατα και από την υφυπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου και προχτές από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, που αρνήθηκε αντίθετη δέσμευση. Κατά συνέπεια, εκείνο που μπορεί να ανατρέψει την αρνητική για τους εργαζόμενους πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι ο συντονισμένος αγώνας των σωματείων της ΑΓΕΤ, των "Τσιμέντων Χαλκίδας", όλου του κλάδου.

Σύμφωνα με τα κυοφορούμενα σενάρια και τις καταγγελίες του σωματείου, πρόθεση της "Κονγκρέτουμ" είναι να μεταβιβάσει το 50% του ποσοστού που κατέχει στα "Τσιμέντα Χαλκίδας" στις οικογένειες Κανελλοπούλου - Παπαλεξοπούλου, του ΤΙΤΑΝ. Κάτι τέτοιο - σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του Σωματείου - προϋποθέτει τη διάλυση του εμπορικού τμήματος της Χαλκίδας και τη σημαντική συρρίκνωση του προσωπικού.

Η εξέλιξη αυτή, καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι εργολαβίες έχουν γίνει καθεστώς, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι μηδαμινά, οι κενές θέσεις εργασίας όλο και αυξάνουν (συνταξιοδοτήσεις, "κίνητρα") και οιεργασιακές σχέσεις αλλάζουν, ανάγκασαν τη διοίκηση του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) να φέρει τα θέματα στη γενική συνέλευση και να ζητήσει εξουσιοδότηση για κινητοποιήσεις.

Ομως, όπως επισήμανε εκπρόσωπος της "Προοδευτικής Συνδικαλιστικής Συνεργασίας","η οποιαδήποτε απόφαση είναι κενό γράμμα, αν χρησιμοποιηθεί ως κίνηση εκτόνωσης και δεν εφαρμοστεί, όπως και τις προηγούμενες φορές, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους".

Μαζικά στις κάλπες οι μεταλλεργάτες Πειραιά

Μαζική είναι η μέχρι τώρα προσέλευση των μεταλλεργατών στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,που διεξάγονται στο Εργατικό Κέντρο και ολοκληρώνονται την Κυριακή. Χτες, μπροστά στην κάλπη, μέλη του Συνδικάτου απάντησαν με τον τρόπο τους στο ερώτημά μας: Γιατί χρειάζεται μαζικό, ισχυρό συνδικάτο.

"Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχω κάνει μόνο 15 μεροκάματα. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, έχω και ένα παιδί. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Κινδυνεύουμε να μη βγούμε σε σύνταξη", μας είπε ο Κώστας,μεταλλεργάτης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. ΟΠαναγιώτης είναι λεβητοποιός, μένει στη Δραπετσώνα, και τον τελευταίο χρόνο έκανε 80 μεροκάματα που θεωρούνται αρκετά (!), σε σχέση με άλλους που δεν έχουν ούτε πενήντα! "Είμαι πενήντα χρονών - συνεχίζει ο Παναγιώτης - και έχω δυο παιδιά. Δουλεύω στη Ζώνη από το 1970, δηλαδή 26 χρόνια. Για να βγω στη σύνταξη θέλω άλλα δέκα χρόνια, μπορεί και παραπάνω. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, δουλιές δεν υπάρχουν. Αναγκάζομαι πολλές φορές, όταν δεν έχω δουλιά να δανείζομαι χρήματα, γιατί αλλιώς δε θα έχουμε να φάμε. Περιορίζουμε τα έξοδα, αρρωσταίνουμε από το άγχος". Ο Τάσος 45 χρονών, σωληνουργός έχει τρία παιδιά και μας λέει: "Δουλεύω 25 χρόνια στη Ζώνη. Φέτος, έχω κολλήσει μέχρι τώρα 55 ένσημα. Πέρσι ήθελα να πάρω ένα στεγαστικό δάνειο για να χτίσω ένα σπίτι. Επρεπε, όμως, να έχω δυο εκατομμύρια φορολογική δήλωση και δεν τα είχα, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να πάρω ένα δάνειο. Τώρα μου έκαναν και αύξηση στο νοίκι, πού θα πάει αυτή η κατάσταση;"

ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναγκαία η κλιμάκωση του αγώνα για την ΑΓΕΤ

"Ο δρόμος του αγώνα, είναι ο μοναδικός και δοκιμασμένος δρόμος, είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ,μετά και την προχτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στον όμιλο της ΑΓΕΤ και τις εντελώς αρνητικές απαντήσεις που εισέπραξαν από την κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. "Οι απαντήσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην οικονομική πολιτική των τραπεζών - σημειώνεται - δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παραπέρα αυταπάτες. Δείχνει τη διάθεση και τον προσανατολισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι έχει σχέση με την προοπτική της ΑΓΕΤ. Πιστεύουμε ότι ήδη οι εργαζόμενοι απέκτησαν και προσωπική εμπειρία για την πολιτική της κυβέρνησης και τον πολύμηνο εμπαιγμό και είναι καιρός να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ είναι ο ενωμένος, δυναμικός και συνεχής αγώνας τους, η συνεπής και ολόπλευρη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων και των φορέων της περιοχής μας. Οποιαδήποτε ταλάντευση ή υποχώρηση αυτή την κρίσιμη περίοδο, θα είναι σε βάρος των εργαζομένων και της οριστικής επίλυσης του προβλήματος".

"Οχι" σε αίτημα για ομαδικές απολύσεις

Απορρίφθηκε χτες το αίτημα του ιδιοκτήτη της Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων στην Καλαμάτα για ομαδικές απολύσεις 255 εργαζομένων, από τον υπουργό Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου.Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, για την απόρριψη της αίτησης πάρθηκε υπόψη η γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, καθώς και το γεγονός πως δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία που να θεμελιώνουν τις υπάρχουσες σήμερα οικονομικές αδυναμίες της επιχείρησης και κατ' επέκταση την αναγκαιότητα περιορισμού του προσωπικού της.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Να δυναμώσουμε τους αγώνες μας

Την ανάγκη να δυναμώσουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, για την απόκρουση της επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου, ενόψει και της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού, "που σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα είναι ο πιο αντεργατικός και αντιλαϊκός", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εργοστασιακή Επιτροπή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Επισημαίνοντας πως η απεργία, που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 28 Νοέμβρη, είναι - με ευθύνη της πλειοψηφίας - "χωρίς ουσιαστικά αιτήματα και κυρίως χωρίς αγωνιστικό πλαίσιο και προοπτική", τονίζει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δώσουν στην κινητοποίηση ουσιαστικό περιεχόμενο,απαιτώντας μέτρα για τη βελτίωση του εισοδήματός τους και διεκδικώντας ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης καλεί τη ΓΣΕΕ να επαναδιαπραγματευτεί την Εθνική Σύμβαση και να χαράξει αγωνιστικό πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα καταγγέλλει τις προσπάθειες της αγγλικής πολυεθνικής, που ανέλαβε το μάνατζμεντ των Ναυπηγείων, για εντατικοποίηση και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, με το πρόσχημα της αύξησης της παραγωγικότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ