ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση

Δύναμη του συριακού στρατού σε προάστιο στο Χαλέπι
Δύναμη του συριακού στρατού σε προάστιο στο Χαλέπι
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δεν περνά μέρα που να μην εντείνεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η ρωσο-αμερικανική κόντρα με αιχμή του δόρατος όσα διαδραματίζονται στα μέτωπα συγκρούσεων της Συρίας και δη στο Ανατολικό Χαλέπι.

Χτες, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας προειδοποίησε την Ουάσιγκτον πως «οποιαδήποτε πυραυλική επίθεση ή αεροπορική επιδρομή σε έδαφος που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού θα δημιουργήσει προφανή απειλή για το ρωσικό στρατό», λόγω της συνεργασίας των δύο ενόπλων δυνάμεων.

Ακολούθως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Μαρκ Ερό, εξέφρασε την ελπίδα πως «όσοι στις ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να χτυπήσουν τη Συρία δεν θα πάρουν το πάνω χέρι». Σημείωσε ότι η πρόσφατη εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων «S-300» στη ρωσική αεροπορική βάση Ταρτούς «δεν απειλεί κανέναν» και έγινε μόνον για αμυντικούς λόγους και προστασία των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία. Σημείωσε ότι η «τρέχουσα κατάσταση στη Συρία προκαλεί ανησυχίες» και ότι Μόσχα και Παρίσι «ανησυχούν για τη συνέχιση της βίας» και τα υπάρχοντα προβλήματα με τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ερωτηθείς εάν υποστηρίζει το γαλλο-ισπανικό σχέδιο απόφασης που προωθείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων, για ανάσχεση «όλων των πτήσεων» στο Χαλέπι εξέφρασε την ετοιμότητα της ρωσικής κυβέρνησης «να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το κείμενο και να προτείνουμε τροποποιήσεις με την ελπίδα πως θα εκτιμηθούν και θα ληφθούν υπόψη». Διευκρίνισε ότι οι τροποποιήσεις που σκέφτεται η ρωσική πλευρά συμπεριλαμβάνουν το ζήτημα διαχωρισμού της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης από το «Μέτωπο Νούσρα» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «για να αποφευχθεί η τραγωδία σε χώρες όπως η Λιβύη και η διάδοση τρομοκρατικών οργανώσεων στην Αφρική».

Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως συζήτησε την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Παρίσι στις 19 Οκτώβρη.

Ο Γάλλος υπουργός Ζ. Μ. Ερό ήταν μάλλον φειδωλός στις δηλώσεις του. Σημείωσε πως η προτεραιότητά του είναι «να θέσει ένα τέλος στις σφαγές» που συντελούνται στο Χαλέπι.

Νωρίτερα στη Γενεύη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, κάλεσε τους τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» να αποχωρήσουν από το Ανατολικό Χαλέπι, λέγοντας ότι θα ήταν πρόθυμος να τους συνοδέψει ο ίδιος για να μην κρατούν άλλο ομήρους δεκάδες χιλιάδες αμάχους. Προέβλεψε ότι εάν Συρία και Ρωσία δεν σταματήσουν τις επιθέσεις στο Χαλέπι, τότε, η πόλη θα καταστραφεί ολικά έως το Δεκέμβρη και η «Ιστορία θα τους κρίνει».

Ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, αρνήθηκε, μιλώντας στο δίκτυο TV2 της Δανίας, ότι ο στόχος της κυβέρνησής του είναι να διατάσσει την καταστροφή σχολείων, νοσοκομείων ή τη δολοφονία αμάχων, «γιατί αυτό είναι ενάντια στα συμφέροντά μας». Ωστόσο, πρόσθεσε πως σε κάθε πόλεμο διαπράττονται μερικές φορές «λάθη» από ορισμένα άτομα.

Συριακός στρατός: Φύγετε όσο είναι ώρα...

O συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι όποιος παραμείνει στο Χαλέπι μετά την ευκαιρία που δόθηκε σε όσους ήθελαν να το εγκαταλείψουν, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την «αναπόφευκτη μοίρα του». Παράλληλα, παρότρυνε τους αντικαθεστωτικούς να εγκαταλείψουν τον οπλισμό τους και να απομακρυνθούν από την πόλη, καταλαμβάνοντας περίπου τη μισή έκταση της ελεγχόμενης από τους αντικαθεστωτικούς συνοικίας Μπουστάν αλ-Μπάσα.

Τέλος, τουλάχιστον 29 Σύροι αντικαθεστωτικοί, που υποστηρίζονται από την Αγκυρα, σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας στη συρο-τουρκική μεθόριο.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Στον ΟΗΕ απευθύνεται το Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, με στόχο την αποτροπή παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ από τα τουρκικά στρατεύματα που επιχειρούν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, ζήτησε χτες η κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της για τη δράση και την «εισβολή» των τουρκικών στρατευμάτων που γίνεται εδώ και μήνες, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Οι επιτροπές Αμυνας και Ασφάλειας της ιρακινής Βουλής υποστήριξαν ότι το Ιράκ δεν επιθυμεί κλιμάκωση των σχέσεων με την Τουρκία, ωστόσο ενοχλείται από τη «συμπεριφορά της, καθώς φαίνεται πως επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας για να επιβάλει μία κατάσταση». Από τη μεριά της, η Αγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε χτες πως «ό,τι κι αν η ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη λέει, η τουρκική παρουσία εκεί (στην περιοχή Μπασίκα) θα συνεχιστεί», επικαλούμενος τις ανάγκες της «αντιμετώπισης του ISIL», αλλά και την ανάγκη της χώρας του να βεβαιωθεί «ότι η δημογραφική δομή της περιοχής δεν αλλάζει με τη βία». Ολα αυτά ένα 24ωρο αφότου ο Ιρακινός πρωθυπουργός προειδοποίησε την Αγκυρα ότι με τη στάση και δράση της στο Βόρειο Ιράκ διακυβεύει έναν περιφερειακό πόλεμο...

Πάντως, ο Αμερικανός συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπος του συνασπισμού κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στον οποίο συμμετέχουν 65 σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, δήλωσε χτες πως οι τουρκικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Ιράκ δεν είναι μέρος αυτού του συνασπισμού, αλλά δρουν αυτοβούλως.

  • Μοτοσικλέτα παγιδευμένη με εκρηκτικά εξερράγη χτες το απόγευμα στη συνοικία Γενιμποσνά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 10 άτομα, όλοι πολίτες. Ο τοπικός κυβερνήτης Βασίπ Σαχίν είπε ότι κανενός η κατάσταση δεν ήταν σοβαρή και ότι το περιστατικό διερευνάται.
ΗΠΑ
Προειδοποιήσεις στρατηγών σε Ρωσία και Κίνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις τελευταίες βδομάδες, ο ένας μετά τον άλλο Αμερικανοί στρατηγοί κάνουν προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο ενός πολέμου με τη Ρωσία ή την Κίνα. Ετσι, μετά τον αρχηγό των Γενικών Επιτελείων Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, που προέβλεψε ότι τυχόν επιβολή απαγόρευσης πτήσεων σε όλη τη Συρία θα προκαλούσε ανοικτό πόλεμο των ΗΠΑ με τη Ρωσία και τη Συρία, το βράδυ της περασμένης Τρίτης εμφανίστηκε ένας ακόμη ανώτατος Αμερικανός στρατιωτικός, ο αρχιστράτηγος Γουίλιαμ Χιξ. Μιλώντας σε εκδήλωση για το μέλλον του στρατού, προέβλεψε ότι λόγω τεχνολογίας ένας μελλοντικός πόλεμος με τη Ρωσία ή την Κίνα «θα ήταν εξαιρετικά φονικός και γρήγορος και θα μπορούσε να παράξει βία σε κλίμακα πρωτοφανή για τα δεδομένα της τελευταίας 60ετίας». Πρόσθεσε με νόημα: «Τα τεχνολογικά επιτεύγματα Ρωσίας και Κίνας τα τελευταία χρόνια έχουν αναγκάσει το Λευκό Οίκο να προετοιμαστεί για βία σε κλίμακα που ο αμερικανικός στρατός έχει να δει από τον Πόλεμο στην Κορέα».

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο αντιστράτηγος Τζόζεφ Αντερσον, που εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «υπαρξιακές απειλές από σύγχρονα κράτη που ενεργούν επιθετικά στο πλαίσιο του στρατιωτικού ανταγωνισμού». Και ο αντιστράτηγος πρόσθεσε: «Ποιο (σ.σ. κράτος) θυμίζει αυτό; Τη Ρωσία».

Αντίδραση Μέρκελ για το Brexit

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σκληρό προμηνύεται το παζάρι της βρετανικής αστικής τάξης με τις υπόλοιπες στην ΕΕ. Χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, προειδοποίησε για δεύτερη φορά το τελευταίο 48ωρο το Λονδίνο ότι αφενός το Brexit (διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ) θα είναι «γεγονός ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ενωση», αφετέρου ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ είναι αλληλένδετη με την ελευθερία της μετακίνησης πολιτών και συνεπώς με τη μετανάστευση, την οποία επιδιώκει να περιορίσει δραστικά η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

«Αν δεν ξεκαθαρίσουμε ότι η πλήρης πρόσβαση στην ενιαία αγορά συνδέεται με την πλήρη αποδοχή της ελευθερίας μετακίνησης, τότε το κάθε μέλος της ΕΕ θα αρχίσει να κάνει ό,τι θέλει», σημείωσε η Μέρκελ σε συνέδριο της Ενωσης Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), προβλέποντας ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αντίθετα, εμφανίστηκε αισιόδοξη για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά με στόχο τη λεγόμενη «Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία» (CETA).

Χτες, η στερλίνα κατέγραψε πτώση κατά 0,2%, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στα 1,2720 δολάρια διατηρώντας το χαμηλό ρεκόρ 30ετίας.

Επίσης, χτες, η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης για δεύτερο κατά σειρά τρίμηνο, επικαλούμενη «αδυναμία» στις εξαγωγές και την εγχώρια ζήτηση. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης έχουν γίνει «ξεκάθαρα καθοδικοί» λόγω των αβέβαιων επιπτώσεων από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

  • Στο μεταξύ, χτες, ο ευρωβουλευτής Στίβεν Γουλφ, που διεκδικούσε την αρχηγία του κόμματος Ανεξαρτησίας της Βρετανίας, εισήχθη στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό, αφότου γρονθοκοπήθηκε από συνάδελφο του ίδιου κόμματος στη διάρκεια λογομαχίας στην Ευρωβουλή. Τις προηγούμενες μέρες είχε παραιτηθεί η Ντάιαν Τζέιμς, πρόεδρος του κόμματος, που είχε διαδεχθεί τον Ν. Φάρατζ, μετά το δημοψήφισμα του καλοκαιριού.
ΙΣΡΑΗΛ
Απελάσεις και φυλακίσεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε κράτηση για τουλάχιστον 96 ώρες υποχρέωσαν χτες οι ισραηλινές αρχές τις 11 από τις 13 γυναίκες που επέβαιναν στο σκάφος «Zaytouna-Olivia», με στόχο την άρση του φονικού ισραηλινού εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, όταν, βράδυ Τετάρτης αναχαιτίστηκαν από δυνάμεις του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού σε απόσταση 35 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Γάζας. Οι άλλες δύο, οι δημοσιογράφοι του «Αλ Τζαζίρα», Μίνα Χαρμπάλου και Χαντίτζα Μπενγκουένα, οδηγήθηκαν χτες στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ και απελάθηκαν.

Δικηγόρος των 11 γυναικών, μεταξύ των οποίων είναι η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης του 1976 Μέιριντ Μαγουάιρ από την Ιρλανδία, σημείωσε ότι οι κρατούμενες έχουν φυλακιστεί παράνομα στη φυλακή Γκιβόν και απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή τους και την επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους.

Οι συλλήψεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις Παλαιστινίων της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας και της «Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (PLO).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ