ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Για τους έκτακτους εργαζόμενους στην αρχαιολογία

Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στα έργα της αρχαιολογίας στη Λέσβο και να παρθεί άμεσα πίσω η επαίσχυντη σύμβαση έργου, που θέλει τους εργαζόμενους να «συναινούν» στην καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων, απαιτεί το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, που αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Στο φόβο της αβεβαιότητας και της ανεργίας ζουν καθημερινά και οι έκτακτοι εργαζόμενοι στην αρχαιολογία στο νησί μας, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπου εκτός της απληρωσιάς, της μη καταβολής δεδουλευμένων, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει ή και ξεπερνάει και τον ένα χρόνο, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις περίφημες ανανεώσεις συμβάσεων, που αυτές κυμαίνονται από 1 έως 3 μήνες στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ολιγόμηνες συμβάσεις, οι οποίες στην ουσία ανακυκλώνουν και συντηρούν την ανεργία στον κλάδο και που πολλές φορές χρησιμοποιούνται έμμεσα και ως απειλή σε εργαζόμενους (...).

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην αρχαιολογία και που σε πολλές περιπτώσεις είναι προβλήματα επιβίωσης, ήρθε να προστεθεί "σαν κερασάκι στην τούρτα" ο επαίσχυντος όρος στη σύμβαση έργου, που αναφέρει ότι ο εργαζόμενος "αποδέχεται ότι η πληρωμή της μισθοδοσίας θα γίνεται μηνιαίως, σύμφωνα με τη ροή της χρηματοδότησης της πράξης και με την επιφύλαξη καθυστέρησης σε περίπτωση εμπλοκής της διαδικασίας κατανομής" (...).

Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους να σταθούμε σύσσωμοι ενάντια σε αντεργατικές πρακτικές που εφαρμόζουν τον εργασιακό μεσαίωνα και σαν να μη φτάνει αυτό ζητούν και τη συναίνεση των εργαζομένων. Καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές και απαιτούμε - διεκδικούμε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στα έργα της Λέσβου και να υπογραφούν μόνιμες συμβάσεις χωρίς επαίσχυντους όρους».

Ξανά μαζί

Motion Team

Η Γεωργία Νταγάκη και ο Σταύρος Σιόλας και πάλι μαζί, αυτήν την φορά στον ολοκαίνουργιο χώρο «Κρεμλίνο» για δύο ξεχωριστές εμφανίσεις 8 και 22 του Οκτώβρη. Μετά από μία επιτυχημένη συνεργασία των δύο τους (χειμώνας 2016), αλλά και στο πλευρό του Μανώλη Μητσιά (άνοιξη - καλοκαίρι 2016) η Γεωργία και ο Σταύρος ξαναβρίσκονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κι αυτήν τη φορά ξεκινάνε τις εμφανίσεις τους από τον Πειραιά.

Η μουσική τους χημεία πάνω στη σκηνή, αλλά και η εκπληκτική ατμόσφαιρα που «περνάνε» στον κόσμο, επιβεβαιώνει και επεκτείνει τη συνέχεια της συνεργασίας τους. Δύο ξεχωριστά Σάββατα του Οκτώβρη, λοιπόν, 8/10 και 22/10, η Γεωργία Νταγάκη συναντά τον Σταύρο Σιόλα στη σκηνή του Κρεμλίνου, ενώνοντας τις φωνές τους με μία ομάδα από εξαιρετικούς μουσικούς!

Πληροφορίες/κρατήσεις: Κρεμλίνο. Διεύθυνση: Καραΐσκου 119. Τηλέφωνο: 210.4100.010. Είσοδος: 12 ευρώ με μπίρα ή κρασί. Φοιτητικά - ανέργων: 10 ευρώ.

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Επαναλαμβάνεται «Ο Βαφτιστικός»

Από το περσινό ανέβασμα
Από το περσινό ανέβασμα
Μια από τις επιτυχίες της περσινής σεζόν, «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, παρουσιάζεται και φέτος στην Εθνική Λυρική Σκηνή, από τις 21 Οκτώβρη και για έξι ακόμα παραστάσεις (22, 23, 26, 30/10 και 2, 6/11) στο Θέατρο «Ολύμπια».

Ο εντυπωσιακός μελωδικός πλούτος, το χιούμορ του κειμένου και ο τρόπος που το έργο απέδωσε μια ολόκληρη εποχή, είναι τα βασικά στοιχεία που συνετέλεσαν στη διαχρονική δημοφιλία του «Βαφτιστικού». Ο Σακελλαρίδης κατάφερε να συνδυάσει ένα κείμενο με ενδιαφέρουσα πλοκή και συνεχείς ανατροπές κωμικού χαρακτήρα, με μια μουσική κεφάτη και μελωδική. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι πολλά από τα τραγούδια του έργου, όπως τα «Τον καιρό εκείνο τον παλιό», «Ψηλά στο μέτωπο» κ.ά. εκδόθηκαν αυτοτελώς και αποτέλεσαν μεγάλες επιτυχίες της εποχής.

Μια σειρά παρεξηγήσεων προκύπτουν, όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και σύζυγος της Κικής, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας - τον οποίο εκείνη έχει να δει χρόνια και δεν θυμάται. Με αυτήν την ιδιότητα την επισκέπτεται στο σπίτι της, όπου μένει με τον σύζυγό της Ζαχαρούλη και στο οποίο φιλοξενείται, από σύμπτωση, η Κική.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας, Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης, Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισουελ, Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης, Βιντεοπροβολές: Στάθης Μήτσιος, Χορογραφία: Ιρίνα Ακριώτη - Κολιουμπάκινα.

Στο καστ της παραγωγής, συναντούμε νεότερους μονωδούς, αλλά και καταξιωμένους πρωταγωνιστές της ΕΛΣ όπως οι Γεωργία Ηλιοπούλου, Δημήτρης Πακσόγλου, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Νίκος Στεφάνου, Σταμάτης Μπερής, Τζίνα Πούλου, Δέσποινα Σκαρλάτου κ.ά.

Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης μοιράζονται οι διαπρεπείς αρχιμουσικοί Γιώργος Αραβίδης και Ανδρέας Πυλαρινός.

Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

«Ταρτούφος ή Οι απατεώνες»

Πρεμιέρα, σήμερα, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» της σκοτεινής κωμωδίας του Μολιέρου «Ταρτούφος ή Οι απατεώνες», σε διασκευή και σκηνοθεσία των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. Πρόκειται για μια σύγχρονη ανάγνωση του κλασικού έργου του Μολιέρου, σε νέα έμμετρη μετάφραση του βραβευμένου ποιητή Γιώργου Μπλάνα.

Ο Ταρτούφος, ένας ψευτοθρησκευόμενος μικροαπατεώνας που παρουσιάζεται ως υπέρμαχος της ενάρετης ζωής, φιλοξενείται από μια πλούσια, αστική οικογένεια του Παρισιού και διαταράσσει τις ενδοοικογενειακές σχέσεις επηρεάζοντας τον πατέρα της οικογένειας, Οργκόν. Παρ' όλες τις εκκλήσεις των υπολοίπων μελών της οικογένειας που προσπαθούν να τον πείσουν ότι ο Ταρτούφος είναι κατ' επίφαση μόνο άνθρωπος της εκκλησίας, ο Οργκόν επιμένει ότι η παρουσία του μέσα στο σπίτι είναι προς όφελος ολόκληρης της οικογένειας.

Ο Ταρτούφος είναι ένα έργο που η λογοκρισία της εποχής του κράτησε μακριά από τη σκηνή επί πέντε χρόνια. Χρειάστηκε τη στήριξη του βασιλιά Λουδοβίκου XIV, για να καταφέρει να παιχτεί και να γνωρίσει τελικά πρωτοφανή επιτυχία, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που το όνομα «Ταρτούφος» να έχει καταχωριστεί στο επίσημο λεξικό της Γαλλικής Ακαδημίας ως συνώνυμο της λέξης «απατεώνας».

Σκηνικά - Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Επιμέλεια Κίνησης: Θεμιστοκλής Παυλής. Πρωτότυπη Μουσική - Ηχητικός Σχεδιασμός: Λάμπρος Πηγούνης. Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος. Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Αλκις Κούρκουλος, Ράνια Οικονομίδου, Αθηνά Μαξίμου, Αγγελος Μπούρας, Γιάννα Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Βάρθης, Γιώργος Λιάντος, Τσιμάρας Τζανάτος, Φραγκίσκη Μουστάκη.

Πέθανε ο συγγραφέας Αντώνης Σουρούνης

Πέθανε, σε ηλικία 74 ετών ο πεζογράφος Αντώνης Σουρούνης. Η κηδεία του έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη. Η Εταιρία Συγγραφέων, της οποίας ο πολυβραβευμένος συγγραφέας υπήρξε μέλος, εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση, αναφερόμενη στο σημαντικό του έργο.

Ο Αντώνης Σουρούνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. To 1960, με την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών, εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, όπου είχαν ήδη μεταναστεύσει οι συγγενείς του. Σπούδασε κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια της Κολωνίας, του Σααρμπρίκεν και του Ινσμπρουγκ στην Αυστρία. Εζησε στη Φρανκφούρτη έως το 1970 όταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 1987 ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο «Ο χορός των ρόδων». Το 2006 βραβεύτηκε από την εξαμηνιαία λογοτεχνική επιθεώρηση του περιοδικού «να ένα μήλο» και έναν χρόνο αργότερα από το περιοδικό «Διαβάζω» με το «Βραβείο μυθιστορήματος» για το έργο του «Το μονοπάτι στη θάλασσα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ