ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αρχισε η κατάργηση κλινών και κλινικών

Στο Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας μειώνονται οι κλίνες κατά 24%. Το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ διαλύεται και συγχωνεύεται με το «Αγία Ολγα» και το «Παμμακάριστος»

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καθώς τα σχέδια για τους νέους οργανισμούς οδηγούν σε δραματική μείωση των - ήδη ανεπαρκών - κλινών μέσω των επαίσχυντων συγχωνεύσεων κλινικών, που θα είναι ένα απ' τα επόμενα στάδια της πολιτικής της κυβέρνησης.

Η αρχή έγινε χτες απ' το Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας «Γιώργος Γεννηματάς» - το οποίο πρόκειται να συγχωνευτεί με το νοσοκομείο «Σωτηρία». Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα την κατάληψη του νοσοκομείου καθώς οι σχεδιασμοί, στα πλαίσια των συγχωνεύσεων, οδηγούν σε μείωση των κλινών κατά 24%! Σήμερα γίνεται έκτακτη συνέλευση των εργαζομένων στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, που ήδη έχει συγχωνευτεί με το νοσοκομείο «Αγία Ολγα», και χτες έφτασαν νέες εντολές κατάργησης θέσεων και υπηρεσιών.

Οι εντολές της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής προς το νοσοκομείο ήταν να παρουσιάσει σχέδιο για το νέο οργανισμό του νοσοκομείου, το οποίο είχε 790 κλίνες. Η υπόδειξη ήταν ότι οι κλίνες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν πια τις 720 κλίνες. Καταργούνται δηλαδή 70 κλίνες εκ των οποίων οι 20 μεταφέρονται στον ψυχιατρικό τομέα. Δηλαδή, η μη ανάπτυξη δημόσιων δομών αποασυλοποίησης - όπως είχε υποχρέωση το κράτος - μετακυλίεται σε αφαίρεση κλινών απ' τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι 720 κλίνες επιμερίζονται ισομερώς μεταξύ του χειρουργικού και παθολογικού τομέα - επιλογή που υπακούει στα σχέδια για το νέο σύστημα εφημεριών - όπου δεν θα εφημερεύουν οι κλινικές, αλλά οι τομείς. Ομως υπάρχει ο περιορισμός ότι κανένας τομέας δεν μπορεί να έχει πάνω από 300 κρεβάτια. Δηλαδή οι δυο τομείς θα έχουν 600 κρεβάτια και - άρα - το Κρατικό Νοσοκομείο θα έχει μείωση 190 κρεβάτια (ή 24%).

Σε αυτή την ανάλγητη απόφαση, καθώς και στα σχέδια για την εφεδρεία και τις περικοπές των μισθών αντέδρασαν άμεσα οι εργαζόμενοι με την ομόφωνη απόφαση για κατάληψη από χτες του νοσοκομείου και την αναστολή - πλην της αντιμετώπισης των έκτακτων περιστατικών - και της λειτουργίας της εφημερίας. Ακόμα οι εργαζόμενοι ανέστειλαν τη λειτουργία και των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων ακυρώνοντας στην πράξη τα πρόσθετα χαράτσια.

Σύνθλιψη του 7ου Θεραπευτηρίου

Το 7ο Θεραπευτήριο έχει ήδη συγχωνευτεί με το «Αγία Ολγα». Χτες έφτασε στο νοσοκομείο ένα ακόμα «μπουγιουρντί» του διευθυντή του χειρουργικού τομέα του «Αγία Ολγα», ο οποίος καλεί τους ειδικευόμενους και τους αναισθησιολόγους να προσέλθουν στο κεντρικό νοσοκομείο - δηλαδή το «Αγία Ολγα» - με σκοπό τη μόνιμη τοποθέτησή τους στα αντίστοιχα τμήματα. Επίσης καλεί τους διευθυντές χειρουργούς να αποφασίσουν αν θα πάνε στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος» ή στο «Αγία Ολγα». Δηλαδή, το 7ο Θεραπευτήριο δέχεται το τελειωτικό χτύπημα. Σήμερα το σωματείο καλεί έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων του 7ου Θεραπευτηρίου στις 10.30 π.μ.

Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας έκαναν κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια εφεδρείας και τις περικοπές μισθών και συντάξεων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ως γνήσιος εκφραστής του κοινωνικού αυτοματισμού, έβαλε τον ΟΓΑ να κινηθεί σε βάρος των εργαζομένων του υπουργείου Υγείας. Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΟΓΑ υποστήριξε ότι δε θα μπορέσει να δώσει τα πολυτεκνικά επιδόματα (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) στις 6 Οκτώβρη 2011 «επειδή δεν ολοκληρώθηκαν έγκαιρα οι απαραίτητες διαδικασίες, λόγω των καταλήψεων του υπουργείου Υγείας». Οπως δήλωσε στον «Ρ» ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας Δημήτρης Θωμάς, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας είχαν αποστείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα απαραίτητα έγγραφα πριν τις 15.9.2011, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν έδωσαν συνέχεια. Χτες, πρόσθεσε ο Δημήτρης Θωμάς, που έγινε γνωστή η ανακοίνωση του ΟΓΑ, υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας πήγαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, «πήραν τα χαρτιά χέρι-χέρι» και σήμερα είναι έτοιμα για υπογραφή...

  • Κατάληψη ενάντια στην εφεδρεία, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και τη συγχώνευση με το Ινστιτούτο Ερευνας (ΙΦΕΤ) και τον ΕΦΕΤ πραγματοποιούν από χτες και οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ»
Ανακοίνωση με αφορμή τις εκλογές στο φαρμακευτικό σύλλογο

«Το καθεστώς του "κλειστού επαγγέλματος", του "σταθερού ποσοστού κέρδους" και της "ενιαίας λιανικής τιμής", δεν απέτρεψε την επιδείνωση της θέσης των φαρμακοποιών, καθώς, τώρα, και με το "άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος", με το "κλιμακωτό ποσοστό κέρδους", με το "σπάσιμο της σταθερής λιανικής τιμής, με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας και τα Σάββατα", επιδεινώνεται η θέση των φαρμακοποιών περισσότερο, διότι έχει στόχο την παραπέρα διείσδυση των μονοπωλίων στο χώρο του λιανικού εμπορίου του φαρμάκου και την ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Αγοράς».

Τα παραπάνω τονίζει στη διακήρυξή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» (ΔΗΠΑΚΦ) με αφορμή τις εκλογές που γίνονται αύριο για την ανάδειξη των οργάνων που Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). «Το "ανοιχτό" ή "κλειστό" επάγγελμα - συνεχίζει η ανακοίνωση - είναι ψευτοδίλημμα, γιατί και τα δυο είναι εκτεθειμένα απέναντι στην επίθεση των μονοπωλίων. Γιατί δεν αντιμετωπίζουν το βασικό πρόβλημα, ότι δηλαδή το φάρμακο αποτελεί εμπόρευμα, αντικείμενο κερδοφορίας και πλουτισμού, όπου ένα μεγάλο μέρος των φαρμακοποιών δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό και στην πίεση των μονοπωλίων».

Οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑΚ για το ΔΣ του ΠΦΣ είναι: Γενετζάκης Απόστολος (Ηράκλειο), Γεροκώστας Αθανάσιος (Τρίκαλα), Ζήσης Γεώργιος (Αιγιαλεία), Ζορμπά Φρειδερίκη (Αρτα), Καβαλάρης Ιωάννης (Αττική), Κοχυλά Ξένη (Αττική) και Στοϊλα Χαρίκλεια - Αγάπη (Σέρρες). Για το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΦΣ οι υποψήφιοι είναι: Κοχυλά Ξένη (Αττική) και Γενετζάκης Απόστολος (Ηράκλειο).

Η ΔΗΠΑΚΦ, μεταξύ των άλλων, προτάσσει για διεκδίκηση:

  • Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν Σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Να χρηματοδοτηθούν από το κράτος πλήρως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων και των οικογενειών τους, με έκδοση και θεώρηση των βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πρόσληψη φαρμακοποιών για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας (Νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας) με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στο φάρμακο.
  • Κατάργηση των εφημεριών των εγκύων φαρμακοποιών, άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, όπως και στις εργαζόμενες, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, με κοινωνικά επιδόματα που να αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδήματος που συνεπάγονται οι αυξημένες υποχρεώσεις τους σε αυτές τις περιόδους.
Συγκέντρωση στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας προχωρούν σήμερα στη 1 μ.μ. εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, γονείς ασθενών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μεσογειακής Αναιμίας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής. Η συγκέντρωση γίνεται ενάντια στην κατάργηση του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος, που είναι το μοναδικό σε όλη τη χώρα, στη συγχώνευση του τμήματος Ινοκυστικής και του τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή μικρών παιδιών, εφήβων και ενήλικων ασθενών.

Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑΑΝ καλεί τους ανάπηρους, τους χρόνια πάσχοντες και τους γονείς τους να διεκδικήσουν: Να μην κλείσει κανένα από τα εξειδικευμένα τμήματα. Αμεση στελέχωση όλων αυτών των τμημάτων με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής τους και τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης. Να μην κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα κρεβάτι στα νοσοκομεία. Κανένας εργαζόμενος στο καθεστώς της εφεδρείας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Να μην πληρώνουν οι γονείς για εξετάσεις, θεραπείες και επεμβάσεις που έχουν ανάγκη τα παιδιά τους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org