Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ»
Ανακοίνωση με αφορμή τις εκλογές στο φαρμακευτικό σύλλογο

«Το καθεστώς του "κλειστού επαγγέλματος", του "σταθερού ποσοστού κέρδους" και της "ενιαίας λιανικής τιμής", δεν απέτρεψε την επιδείνωση της θέσης των φαρμακοποιών, καθώς, τώρα, και με το "άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος", με το "κλιμακωτό ποσοστό κέρδους", με το "σπάσιμο της σταθερής λιανικής τιμής, με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας και τα Σάββατα", επιδεινώνεται η θέση των φαρμακοποιών περισσότερο, διότι έχει στόχο την παραπέρα διείσδυση των μονοπωλίων στο χώρο του λιανικού εμπορίου του φαρμάκου και την ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Αγοράς».

Τα παραπάνω τονίζει στη διακήρυξή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» (ΔΗΠΑΚΦ) με αφορμή τις εκλογές που γίνονται αύριο για την ανάδειξη των οργάνων που Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). «Το "ανοιχτό" ή "κλειστό" επάγγελμα - συνεχίζει η ανακοίνωση - είναι ψευτοδίλημμα, γιατί και τα δυο είναι εκτεθειμένα απέναντι στην επίθεση των μονοπωλίων. Γιατί δεν αντιμετωπίζουν το βασικό πρόβλημα, ότι δηλαδή το φάρμακο αποτελεί εμπόρευμα, αντικείμενο κερδοφορίας και πλουτισμού, όπου ένα μεγάλο μέρος των φαρμακοποιών δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό και στην πίεση των μονοπωλίων».

Οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑΚ για το ΔΣ του ΠΦΣ είναι: Γενετζάκης Απόστολος (Ηράκλειο), Γεροκώστας Αθανάσιος (Τρίκαλα), Ζήσης Γεώργιος (Αιγιαλεία), Ζορμπά Φρειδερίκη (Αρτα), Καβαλάρης Ιωάννης (Αττική), Κοχυλά Ξένη (Αττική) και Στοϊλα Χαρίκλεια - Αγάπη (Σέρρες). Για το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΦΣ οι υποψήφιοι είναι: Κοχυλά Ξένη (Αττική) και Γενετζάκης Απόστολος (Ηράκλειο).

Η ΔΗΠΑΚΦ, μεταξύ των άλλων, προτάσσει για διεκδίκηση:

  • Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν Σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Να χρηματοδοτηθούν από το κράτος πλήρως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων και των οικογενειών τους, με έκδοση και θεώρηση των βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πρόσληψη φαρμακοποιών για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας (Νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας) με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στο φάρμακο.
  • Κατάργηση των εφημεριών των εγκύων φαρμακοποιών, άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, όπως και στις εργαζόμενες, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, με κοινωνικά επιδόματα που να αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδήματος που συνεπάγονται οι αυξημένες υποχρεώσεις τους σε αυτές τις περιόδους.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ