ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλη μια μέρα χωρίς κατάπαυση του πυρός

Κλιμακώνονται οι αλληλοκατηγορίες, ενώ συνεχίζονται, με μειωμένη ένταση, οι συγκρούσεις

Σε υψίστη ετοιμότητα ο ισραηλινός στρατός με ασφυκτικό αποκλεισμό όλων των αυτονόμων περιοχών

Πολλές ήταν οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων

Associated Press

Πολλές ήταν οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΝΕΤΖΑΡΙΜ.-

Η εκρηκτική ηρεμία, που χαρακτήρισε όλο το χθεσινό πρωινό την Ιερουσαλήμ και τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, τελικά ξέσπασε. Η πολυσυζητημένη, εκατέρωθεν, προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων και αποφυγής των επεισοδίων φαίνεται ότι δεν απέδωσε, για άλλη μια μέρα. Εκτός και αν θεωρείται αποτελεσματικό το γεγονός ότι, χθες, στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές έχασαν τη ζωή τους 5 Παλαιστίνιοι, τραυματίστηκαν δεκάδες, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό σε όλα τα αυτόνομα εδάφη και βρίσκεται σε επιφυλακή, ενισχύοντας τις θέσεις του στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι εκτιμήσεις για κλιμάκωση πληθαίνουν.

Λίγες ώρες συνεργάστηκαν άψογα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας, τουλάχιστον, στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Αναμένοντας το πλήθος των προσκυνητών στο τέμενος Αλ Ακσά, για τις καθιερωμένες προσευχές της Παρασκευής, ο ισραηλινός στρατός είχε αναπτύξει περισσότερους από 1.000 άντρες, σε μια «διακριτική» απόσταση. Οπως αναμενόταν, αρκετοί από τους χιλιάδες προσκυνητές, αμέσως μετά το πέρας της προσευχής, άρχισαν να λιθοβολούν τις ισραηλινές δυνάμεις, παρά τις προσπάθειες, που επιβεβαιώνει ο Γιαΐρ Γιτζάκι, διοικητής της ισραηλινής αστυνομίας στην Ιερή Πόλη, ότι κατέβαλαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την πυρπόληση ενός αστυνομικού τμήματος κοντά στην Πύλη των Λεόντων, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 24 Ισραηλινοί αστυνομικοί. Λίγα λεπτά αργότερα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην πλατεία του Τεμένους. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το BBC, 27 Παλαιστίνιοι, ενώ έγινε απροσδιόριστος αριθμός συλλήψεων.

Αληθινά πυρά χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός σε τρία άλλα σημεία συγκρούσεων, χθες, στην περίμετρο του εβραϊκού οικισμού Ελόν Μόρεν, κοντά στη Ναμπλούς, στο φυλάκιο Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζα, και στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν δεκάδες. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Χεβρώνα, όπου τραυματίστηκαν 20 διαδηλωτές. Πληροφορίες του BBC και του ΑΡ αναφέρουν ότι, συμπεριλαμβανομένων των χθεσινών απωλειών, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις 9 ημέρες συγκρούσεων έχει φθάσει τους 74, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 1.900.

Διπλωματική και στρατιωτική κλιμάκωση

Την ίδια στιγμή, τόσο στη Ναμπλούς, όσο και στην πόλη της Γάζας, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα του συνόλου των παλαιστινιακών οργανώσεων («Χαμάς», «Τζιχάντ», αλλά και «Φατάχ») να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις για την «ημέρα οργής», ημέρα τιμής στους νεκρούς των τελευταίων ημερών. Αυστηρότατος αποκλεισμός επιβλήθηκε και στο σύνολο των αυτόνομων περιοχών, μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, με αφορμή, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας, τη μεγαλύτερη γιορτή του εβραϊκού ημερολογίου, το Γιομ Κιπούρ, τη Δευτέρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, με χθεσινή επιστολή του προς πολλούς αρχηγούς κρατών, υπεραμύνεται της άρνησής του για σύσταση διεθνούς επιτροπής διερεύνησης των αιτίων του τωρινού αιματοκυλίσματος, υποστηρίζοντας ότι «μια τέτοια τακτική οδηγεί στην αποποίηση των ευθυνών των ενόχων». Από την πλευρά του, ο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος βρέθηκε, χθες, στην Τύνιδα, μιλώντας σε πλήθος συγκεντρωμένων, επανέλαβε ότι «ο παλαιστινιακός λαός θα επιμείνει στον αγώνα του για ανεξαρτησία και ελευθερία, χωρίς να εγκαταλείψει το μείζον αίτημά του για την ανατολική Ιερουσαλήμ». Επόμενος σταθμός του Αραφάτ ήταν η Μαδρίτη.

Εκτός από την Τύνιδα, μαζικές διαδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστινίους πραγματοποιήθηκαν στο Αμμάν της Ιορδανίας και στη Δαμασκό. Και στις δύο περιπτώσεις, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλομπ, ενώ έκαναν και συλλήψεις, για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν τις αμερικανικές πρεσβείες, αντίστοιχα. Την εγρήγορση στην οποία βρίσκεται ο αραβικός κόσμος επιβεβαίωσε, λίγη ώρα αργότερα, η ανακοίνωση του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ ότι Εκτακτη Αραβική Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις 20 - 21 Οκτωβρίου, στο Κάιρο.

Αποστάσεις «ασφαλείας» από μία πιθανή γενικότερη έκρηξη μοιάζουν να παίρνουν, από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ. Ο Μπιλ Κλίντον επανέλαβε «την προσήλωση της Ουάσιγκτον στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων». Η Μαντλίν Ολμπράιτ τόνισε ότι οι Μπάρακ και Αραφάτ συμφώνησαν να μεταβούν για συνομιλίες στις ΗΠΑ, «όταν καταλαγιάσει πλήρως το κύμα βίας». Κλίντον και Ολμπράιτ, όμως, απέφυγαν να μιλήσουν για το οποιοδήποτε μέτρο, προκειμένου να επιτευχθεί ηρεμία και, φυσικά, απέφυγαν να αποδώσουν ευθύνες για το αιματοκύλισμα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Δεν υπογράψαμε τέτοια ειρήνη»

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης

«80 νεκροί στην Παλαιστίνη, εμείς δεν υπογράψαμε τέτοια ειρήνη». Με αυτό το σύνθημα, καταγγέλλοντας τη δολοφονική πολιτική των ιμπεριαλιστών, Παλαιστίνιοι και Ελληνες διαδηλωτές χτες το μεσημέρι, πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία προς το Αμερικάνικο Προξενείο της Θεσσαλονίκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη σφαγή του παλαιστινιακού λαού από τον ισραηλινό στρατό.

Στην κινητοποίηση που οργανώθηκε από την παλαιστινιακή παροικία της Θεσσαλονίκης και τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, πήραν μέρος και εκατοντάδες Ελληνες φοιτητές μετά από αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων Παιδαγωγικού, Ψυχολογικού και Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής. Ακόμα παραβρέθηκαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, εκπρόσωποι και άλλων παροικιών της πόλης.

«Εμείς συνεχίζουμε την κινητοποίησή μας ενάντια στο φασισμό του ισραηλινού στρατού. Εδώ και μια βδομάδα ο παλαιστινιακός λαός έχει ξεσηκωθεί και με πέτρες υπερασπίζει τα εδάφη του και την ελευθερία», δήλωσε στο «Ρ» ο κ.Ατσόκι Σέμκι, πρόεδρος της παλαιστινιακής παροικίας. Και συνέχισε: «εμείς είμαστε με την ειρήνη, αλλά όχι την ειρήνη των όπλων που θέλουν να μας επιβάλλουν οι Ισραηλινοί».

«Το Ισραήλ κάνει αυτά που κάνει γιατί κανένας δεν το ελέγχει και έχει πλάτες τους Αμερικάνους», μας λέει ο Αμπούντα Χάλιντ, Παλαιστίνιος φοιτητής, ενώ ο Μοχάμεντ Οσμάν από την παροικία των Σουδανών τονίζει ότι «οι μικροί λαοί απέναντι σε τέτοια εγκλήματα έχουν μόνο όπλο την αλληλεγγύη».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης με τα συνθήματα «80 οι νεκροί στην Παλαιστίνη - εμείς δεν υπογράψαμε τέτοια ειρήνη» και «αλληλεγγύη στην πάλη των λαών - κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών», να δονούν την ατμόσφαιρα. Το μπλοκ των παλαιστινίων φοιτητών και το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ ήταν εκείνα που με τη μαζικότητα και τη μαχητικότητά τους έδιναν τον τόνο στην κινητοποίηση.

Οταν η πορεία μπήκε στην οδό Τσιμισκή και άρχισε να πλησιάζει το αμερικανικό προξενείο το σύνθημα «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» ακούστηκε δυνατά, υπενθυμίζοντας ποιος πραγματικά βρίσκεται πίσω από τις σφαγές και τα εγκλήματα κατά των λαών, όπου Γης.

Μπροστά στο προξενείο οι Παλαιστίνιοι έκαψαν μια ισραηλινή και μια αμερικάνικη σημαία καθώς και ένα ομοίωμα του Σαρόν, του προέδρου του ισραηλινού κόμματος Λικούντ. Στο ίδιο σημείο, μπροστά στο σύμβολο της αμερικανικής επικυριαρχίας, που για μια ακόμα φορά ήταν ζωμένο από τις δυνάμεις καταστολής, και μέσα σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικής ανάτασης, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών του παλαιστινιακού λαού.

Η πορεία διαλύθηκε λίγο πιο κάτω, στην οδό Αριστοτέλους, ενώ οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη νέα μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση τη Δευτέρα 9 του Οκτώβρη στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Τρομακτικός βρυχηθμός του Εγκέλαδου

ΤΟΚΙΟ.-

Το τρομακτικό ξύπνημα του Εγκέλαδου στη Δυτική Ιαπωνία, το ίδιο ισχυρό με εκείνο που χτύπησε την πόλη Κόμπε το 1995, προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κτίρια και το συγκοινωνιακό δίκτυο, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει ανθρώπινα θύματα.

Μέχρι στιγμής, 39 άνθρωποι έχει αναφερθεί ότι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο κρίνονται ότι είναι σε σοβαρή κατάσταση, από τον πολύ ισχυρό σεισμό - 7,3 της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ιαπωνικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο. Ο σεισμός χτύπησε τις παράλιες περιοχές της Ιαπωνίας, 505 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο. Η περιοχή αυτή είναι αρκετά αραιοκατοικημένη, γεγονός που συντέλεσε ώστε να μην υπάρξουν θύματα, καθώς ο εξίσου πολύ ισχυρός σεισμός που έσεισε την πόλη Κόμπε στις 17 Γενάρη 1995 είχε προκαλέσει το θάνατο 6.425 ανθρώπων, ενώ περισσότερα από 250.000 σπίτια είχαν καταστραφεί εντελώς.

Στο χτεσινό σεισμό, όπως αναφέρουν οι ιαπωνικές αρχές, κατέρρευσαν περισσότερα από 20 σπίτια, ενώ εκατοντάδες έχουν υποστεί πολύ σοβαρές υλικές ζημίες. Μεγάλη καταστροφή όμως υπέστη το οδικό και συγκοινωνιακό δίκτυο. Επίσης έχουν καταγραφεί εκτεταμένες καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο, εξαιτίας της υποχώρησης και της κατολίσθησης ολόκληρων τμημάτων λόφων, καθώς και δεκάδες γέφυρες έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολικώς. Παράλληλα, χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνία.

Οι αρχές προειδοποίησαν ότι εντός μιας ή δυο ημερών αναμένονται ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις, το μέγεθος των οποίων ίσως ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ, αλλά τόνισαν ότι δεν αναμένουν παλιρροϊκό κύμα από τη θάλασσα της Ιαπωνίας.

ΕΕΔΔΑ
Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία (Μουσών 1 και Μαραθωνοδρόμου - Παλαιό Ψυχικό), αύριο Κυριακή 8 Οκτώβρη, στις 16.30, καλεί η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης σε ένδειξη διαμαρτυρίας και καταδίκης της βάρβαρης επίθεσης του ισραηλινού στρατού σε βάρος αμάχων διαδηλωτών. Η ΕΕΔΔΑ υπογραμμίζει, στο κάλεσμά της, ότι ο παλαιστινιακός λαός χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τη συμπαράσταση των πολιτικών δυνάμεων, του ελληνικού λαού και των μαζικών οργανώσεών του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ