ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παζάρια για «επενδύσεις» με το λαό αποδεκατισμένο

Στην Αθήνα από χτες ο Γερμανός αντικαγκελάριος, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας επιχειρηματιών

Οσα κεφάλαια και αν επενδυθούν από ντόπια και ξένα μονοπώλια, ανάπτυξη προς όφελος του λαού δεν πρόκειται να υπάρξει, όσο οι καπιταλιστές κρατούν τα κλειδιά της παραγωγής
Οσα κεφάλαια και αν επενδυθούν από ντόπια και ξένα μονοπώλια, ανάπτυξη προς όφελος του λαού δεν πρόκειται να υπάρξει, όσο οι καπιταλιστές κρατούν τα κλειδιά της παραγωγής
«Ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον» ζητάνε η γερμανική κυβέρνηση και το γερμανικό κεφάλαιο, μέσω του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας και Τεχνολογίας, Φ. Ρέσλερ, που από χτες βρίσκεται στην Αθήνα επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας με τη συμμετοχή πολλών επιχειρηματιών, προκειμένου να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους με υψηλές αποδόσεις.

Με δεδομένα τα μέχρι τώρα αντιλαϊκά μέτρα και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για νέες φιλομονοπωλιακές ανατροπές, η δήλωση του Φ. Ρέσλερ σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, για «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», οι οποίες «δεν αρκεί να ανακοινώνονται αλλά πρέπει και να εφαρμόζονται», αποτελεί σαφή αναφορά σε πρόσθετα μέτρα «ειδικού χαρακτήρα». Ταυτόχρονα, αποτελεί συνδρομή στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, που απαιτεί υποταγή του λαού στην πολιτική της για να σωθεί το κεφάλαιο.

Χτες, πρώτη μέρα της επίσκεψης της γερμανικής αντιπροσωπείας, ο Φ. Ρέσλερ μιλώντας το βράδυ σε επιχειρηματικό δείπνο στο Καβούρι, παρουσίασε ως ένδειξη αισιοδοξίας την παρουσία της στην Ελλάδα, εξέφρασε τη διάθεση στήριξης της οικονομικής θέσης της χώρας και επανήλθε στο «ζητούμενο», λέγοντας ότι «περιμένουμε τις μεταρρυθμίσεις». Σημείωσε ακόμη ότι όλες οι χώρες πρέπει να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, αλλά και ότι χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία γι' αυτό και η ενίσχυση της ανάπτυξης. Μάλιστα, προκαλώντας το λαό που υποφέρει, χαρακτήρισε την τρόικα ως ένα τέτοιο εργαλείο!

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης έκανε σαφές, με πολλές αναφορές περί «νέου αναπτυξιακού μοντέλου» και «αλλαγών», ότι η κυβέρνηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στην κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Στην ομιλία του σημείωσε ενδεικτικά πως «είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι η πολιτική ατζέντα συζήτησης χρειάζεται να απηχεί τις θέσεις και τις προτεραιότητες της πραγματικής οικονομίας», η οποία εκφράζεται βεβαίως από τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Σχετικά με τις διεργασίες σε επίπεδο ΕΕ, σημείωσε ότι «για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο, οριστικό ευρωπαϊκό σχέδιο. Χωρίς σενάρια και αμφιταλαντεύσεις».

Η «σοβαρή» δουλειά της γερμανικής αντιπροσωπείας αναμένεται σήμερα, με τις συναντήσεις του Φ. Ρέσλερ τόσο με τον Γ. Παπανδρέου, όσο και με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι συναντήσεις θα γίνουν πριν από το επιχειρηματικό συνέδριο που διοργανώνουν ΣΕΒ, Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και Γερμανικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών, στο Καβούρι. Εκεί θα υπογραφεί και διμερής συμφωνία οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στο συνέδριο αναμένονται και επαφές ανάμεσα σε επιχειρηματίες. Η γερμανική αποστολή περιλαμβάνει εκπροσώπους των γερμανικών τραπεζών και του Συνδέσμου Βιομηχανιών, στελέχη της «Ζήμενς», της «Ντόιτσε Τέλεκομ» και άλλων μεγάλων εταιρειών, καθώς και πολλά στελέχη ενεργειακών εταιρειών, ιδίως από το χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εξάλλου, σημαντικό τμήμα των εργασιών αναμένεται να απασχολήσει το διαβόητο πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Μπάσιμο» της Ρωσίας στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέες κατηγορίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία ότι προσπαθεί να οδηγήσει τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού σε «αδιέξοδο», με αφορμή τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εξαπέλυσε χτες ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος σε θέματα ΕΕ, Ε. Μπαγίς, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να «θορυβηθούν» από τη συγκεκριμένη «προσπάθεια» των Ελληνοκυπρίων. Παράλληλα, ζητά από την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις προς τους Ελληνοκύπριους να άρουν το βέτο που έχουν ασκήσει στο κεφάλαιο της ενέργειας, ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο των τουρκικών αντιδράσεων, όσον αφορά τις κυπριακές έρευνες, που έχουν ανατεθεί στην αμερικανο-ισραηλινή «Noble Energy», ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τ. Γιλντίζ, ανέφερε ότι η Αγκυρα ενδέχεται να δώσει βάρος στη Μεσόγειο και όχι στη Μαύρη Θάλασσα για τα πετρέλαια, προσθέτοντας ότι η αποστολή του «Πίρι Ρέις» στην περιοχή είχε στόχο να αξιοποιήσει την παράνομη συμφωνία για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. Το θέμα της «συμφωνίας» Τουρκίας - ψευδοκράτους συζητήθηκε χτες και στη «βουλή» του κατοχικού κράτους στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, εκδηλώνεται εμφανώς πλέον το ρωσικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ενεργειακό παιχνίδι στη Μεσόγειο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα εισέρχεται στο δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων για έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Ρωσικές εταιρείες δείχνουν ήδη έντονο ενδιαφέρον, με πληροφορίες να αναφέρονται και σε συμφωνία συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο. Οικονομικοί αναλυτές συνδέουν τα ρωσικά συμφέροντα σε ό,τι αφορά την ενέργεια και με το δάνειο που εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία από τη Μόσχα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Σοβαρός τραυματισμός στρατιώτη

Η υποβάθμιση των συνθηκών ζωής της στρατευμένων και γενικότερα η απαξίωση της στρατιωτικής θητείας, είναι ο ένοχος του χτεσινού σοβαρού τραυματισμού στρατιώτη από την έκρηξη λέβητα σε στρατόπεδο. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ΓΕΣ, χτες στις 11 π.μ. ο στρατιώτης Τ. Δ., ο οποίος υπηρετεί σε μονάδα της Αλεξανδρούπολης ως μάγειρας, τραυματίστηκε όταν «σημειώθηκε εκτόνωση αερίων σε λέβητα κεντρικής θέρμανσης, που βρισκόταν σε χώρο δίπλα στο χώρο των μαγειριών». Τον άτυχο στρατιώτη χτύπησαν τα υλικά τοιχοποιίας.

Ακολούθως διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου και νοσηλεύεται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, η έκρηξη οφείλεται στην παλαιότητα του λέβητα, ο οποίος θα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί εδώ και δυο χρόνια. Σημειώνεται πως οι περικοπές που έχουν επιβληθεί τελευταία στις δαπάνες, αλλά και από παλαιότερα, η εγκατάλειψη των υποδομών, έχουν δραματικές επιπτώσεις στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων και στη ζωή του προσωπικού.

Νέα συγκέντρωση αποστράτων

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την κεντρική πύλη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην οδό Μεσογείων πραγματοποίησαν χτες οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων με κάλεσμα των Ενώσεών τους. Κεντρικό στοιχείο της διαμαρτυρίας είναι οι περικοπές στις συντάξεις. Χτες οι απόστρατοι βρήκαν κλειστές πόρτες και ΜΑΤ στην πύλη του υπουργείου. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν, χωρίς να παραδώσουν το ψήφισμά τους σε εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, απαιτώντας να το παραλάβει ο υπουργός ή ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Νέα δημοσκόπηση

Την εκτίμηση εκλογικής επιρροής των κομμάτων καταγράφει το Βαρόμετρο της «Public Issue» για λογαριασμό του «Σκάι». Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 31,5%, το ΠΑΣΟΚ 22,5%, το ΚΚΕ 10,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 9%, η Δημοκρατική Αριστερά 5%, οι Οικολόγοι 3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2% και τα υπόλοιπα κόμματα 7%.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εκδήλωση της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση, αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΠ, με θέμα: «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά - Να διεκδικήσει η νεολαία ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις». Ομιλητής θα είναι ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Αττικής.

Στη Λευκάδα

Πολιτική εκδήλωση με θέμα «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η πρόταση συμμαχίας - εξουσίας του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΚΟ Λευκάδας του ΚΚΕ το Σάββατο 8 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ